Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от Сондьора » 09 Ное 2020, 11:58

Срив ли, 1200 евра на изкоп . И разбираш ли , все още имало свободни апп :mhihi:
https://m.imot.bg/details/1c159098232845600

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 09 Ное 2020, 12:43

DigitalExile написа:В Редута е ужас за паркиране. Въздуха, че е по чист е само мит. Имам частен двор и целия блок знае и въпреки това се паркира там постоянно. Част от съседите ми са по скоро нагли. Редута беше добър преди 10на години, последните 10г. в единия блок 80% се изнесоха и дойдоха нови хора, в другия са 80% от провинцията, част от тях са супер, друга част са видимо селяни. Ако купувах сега по скоро нямаше да си взема в Редута апартамент. Бих избрал някъде където не е презастроено, но то това е до време.

И при мен е така, наистина виждам хора как търсят място с часове. Аз също съм с частен двор и гараж, сложих една табела пред гаража, че е забранено спирането и сега си имам постоянно парко място. Това за наглите съседи и аз го забелязвам, има бая хора дето вадят туби и столове да пазят места, което определено не е нормално според мен. Наистина преди 10 години беше доста по-добре, понеже нямаше толкова трафик и хора. На каймакчелан съм и имам чувството, че с всяка година трафикът става все по-стабилен.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 09 Ное 2020, 12:54

Borymeckata написа:
Dextuar написа:Отивам на 2-рия строителен ден и взимам телефона на инвеститора, при което чувам цена 1000 евро/кв преди още багера да е бутнал старата къща и по-очудващото е, че всичко без 1 четиристаен апартамент разпродадено, паркомясто - 10000 евро, гаражи вече няма.

Та кога викаш да очакваме срива на имотите... :mhihi: :mhihi:

Имотите все при едни и същи играчи отиват.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Ное 2020, 13:08

Майтапя се, ама... при такова търсене, какъв "срив" чакате? Скоро сигурно и ред ще се записва, за да се включиш "на зелено"...
Пък вие обяснявайте, че кварталът бил "гето", жилищата - мизерни и нямало къде да се паркира. И чакайте цените да паднат... :mhihi: :mhihi:

Не ме разбирайте погрешно - аз в София работа нямам, не искам да живея там и няма да си купя жилище, ако ще и по 100 евра квадрата да станат апартаментите. Но явно много хора не мислят така... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Ное 2020, 13:51

Масово има празни апартаменти, които инвеститора си ги продава с години. Имам приятел архитект в Пловдив - и той казва, че масово новите сгради са полупразни. Вижте по колко нови комплекси има празни апартаменти на мазилка с години. Така изкуствено се надуват цените, което е плюс за инвеститора.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 09 Ное 2020, 14:00

Яко спам. Голяма част от тея инвеститори просто изпират едни пари/ и/ или усвояват едни кредити за наши хора. Изобщо не ги еве за колко, кога и дали ще се продадат.

В това число не влизат старите празни апартаменти/ проблемни наследствени, а някои просто не обичат наематели, врътнали са ключа и са в чужбина.

Има прекалено много празни жилища, просто вдигането на данъци не е популярна мярка преди избори. Много бързо могат да излезнат на пазара и да нормализират цените. :smoke:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Ное 2020, 14:04

TNT написа:Така изкуствено се надуват цените, което е плюс за инвеститора.

Не разбирам, как "така"?
Строиш цял блок с апартаменти и си го държиш празен, за да надуеш цените им? Или си купуваш апартамент, заключваш го и 15 години не правиш нищо с него? Или пък ти идва клиент с пари (като колегата по-горе), а ти го лъжеш, че всичко е разпродадено и го отпращаш?

Аз не разбирам от бизнес, но с такива похвати... колко време ще изкараш на пазара? :dunno: :dunno:

А, колегата Черен Сапфир е отговорил на въпроса ми... благодаря за което. :yes: :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Ное 2020, 14:18

По-добре да продадеш 20 апартамента по 100к евро, отколкото 40 апартамента по 50к евро. Във втория случай ти остават още 20 да си имаш :lol: И в сегашната сграда, където съм... 2016-та мисля е акт 16, още има празни апартаменти. Според мен много има както и с колите. Пуска се обява на някаква малоумна цена и ако някой рибок клъвне - супер. Ако не - виси с години. Който може да си го позволи - го прави.

Аз не знам някой да инвестира в празни апартаменти, които няма да се дават под наем. Всичко е пране на пари за мен. А като има сделки за покупко-продажба, наеми и т.н.... светваш тук-там.

Това с данъците няма да стане, щото ще ударят точно "наще хора" с многото апартаменти. Друго си е да стрижеш простосмъртните.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Ное 2020, 14:33

TNT написа:Аз не знам някой да инвестира в празни апартаменти, които няма да се дават под наем. Всичко е пране на пари за мен.

От едно време натам, хората стават толкова богати, че за тях е достатъчно да са взели нещо на сметка, пък после, че ще седи празно, дреме им. Въпрос на това да имаш достатъчно пари за да те променят по този начин. Това, което каза blacksapphire е така, че на много хора от баш паралиите и далавераджии не им се занимава с някакви наематели, да бършат и ремонтират след тях. Тази работа не е за всеки, келепирът може да ти е никакъв като цяло. Няма бърз удар и бърза печалба от това, а разправиите може да са ти дори всекидневни. Те тия дето купуват апартаментите като топъл хляб, не са си събирали парите от наеми и няма и да си ги събират.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Ное 2020, 14:40

Не е нужно да тичаш след всеки наемател. Нали има фирми за управление на имоти, дето се занимават с всичко срещу... 10% от наема или нещо такова... :dunno: :dunno:

Аз бях говорил с една таква фирма и всичко ми изглеждаше съвсем ОК, даже се изкушавах да инвестирам в някой имот в София. Управителят ми предложи да намери имот за продан със сериозен наемател - демек неизвестните в уравнението са сведени до минимум... Но успях да се удържа... :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Ное 2020, 15:02

Този процент може и да скокне според колко е това "всичко", с което се занимават, но да - там някъде е. Даже се бяха появили и фирми, които само с AirBnb имоти се занимаваха. В Пловдив много вървеше това с AirBnb, може би и затова наемите са почти софийски при цена на жилищата на 50%.

Да не отварям нова тема - някой ползвал ли е AirBnb и доволни ли сте спрямо алтернативата booking, grabo и т.н. ? Бях харесал за ходене в Сърбия, но после затвориха света :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Ное 2020, 15:08

Borymeckata написа:Не е нужно да тичаш след всеки наемател. Нали има фирми за управление на имоти, дето се занимават с всичко срещу... 10% от наема или нещо такова... :dunno: :dunno:

Аз бях говорил с една таква фирма и всичко ми изглеждаше съвсем ОК, даже се изкушавах да инвестирам в някой имот в София. Управителят ми предложи да намери имот за продан със сериозен наемател - демек неизвестните в уравнението са сведени до минимум... Но успях да се удържа... :mhihi: :mhihi:

И малкото далавера дето остава я няма ако наемеш някой за управление. Сложи допълнително данък 9% задължително щом ще има управление - излиза наяве доходът. Махни такса смет и данък сграда. Махни от амортизацията(като е на управление срещу процент, си е за теб) и фонд ремонти за общи части като излезе нещо. И ми кажи как за тази простотия си затворил 200 бона.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 09 Ное 2020, 15:35

TNT написа:Да не отварям нова тема - някой ползвал ли е AirBnb и доволни ли сте спрямо алтернативата booking, grabo и т.н. ? Бях харесал за ходене в Сърбия, но после затвориха света :lol:
Booking където и да съм ползвал, съм предимно недоволен, много киселеят хотелиерчетата, явно ги мачкат за цени и ги скубят с такси..
Еърбнб съм го ползвал десетки пъти, у нас и в чужбина, за мен е бъдещето (след вируса)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 09 Ное 2020, 15:44

Букинга яко цака хората, за това гледат кисело, аз вече го ползвам да си харесам нещо и след това в гугъл намирам нещото и запазвам директно, без букинг, хем ми е по-евтинп, хем хората вземат повече пари.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Ное 2020, 15:49

sub_eleven написа:И малкото далавера дето остава я няма ако наемеш някой за управление. ... И ми кажи как за тази простотия си затворил 200 бона.

Чак толкова подробна сметка не съм правил... Договор за наем така или иначе ще трябва да подпишем = 10% върху дохода ще се плаща. Тук отиде един наем... Таксата за управление - това е ясно, но би трябвало тя да се отчислява преди данъка за доход - за теб това е разход и не влиза в дохода ти... Нищо, хайде и тук един наем. Такса смет, данъка на имота и разходите за общите части... хайде и това да е един наем. Амортизацията... нека е още един. Абе да кажем, че останалите 8 от 12 наема на година ще си прибереш. Което пак е НЕЩО, дори и цената на имота да не мръдне и с един лев нагоре. Като имаш предвид, че банката ти дава доходност 0 (не 0,0001, а 0), като при това ти взима и такса за обслужване (как точно обслужват сметка, по която няма НИКАКВО движение цяла година - това никой в банката не успя да ми обясни...).

Мен други фактори ме отказаха (предимно емоционални, доколкото емоциите могат да са фактор при сделка с недвижим имот... :mhihi: :mhihi:), не разходите (евентуалните) при една такава схема... :roll: :roll:

А 200-тата бона така или иначе са "затворени", защото ти в куфар над гардероба няма да ги държиш, а в банката... написал съм по-горе каква е "далаверата". :dunno: :dunno:
Последна промяна Borymeckata на 09 Ное 2020, 15:55, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата