Във форма ли сте?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Във форма ли сте?
Грелина не се синтезира по някакви своеволни правила. Когато имаш контрол над инсулина, а чрез него и над кръвната захар фастинга става много по-лесен.
Цялото нещо е система, която ако работи правилно това да ядеш в прозорец от 4 часа или веднъж дневно не е абсолютно никакво предизвикателство.
Фастинга може да бъде много полезен, ако ядеш 2000 калории, а имаш нужда от само 1500 например.
Също така ако двете или три основни хранения за деня имаш още 2-3 на сладоледи, вафли, солети, чипс, гризини и кво ли не, както правят много хора.
Ако обаче имаш нужда от 2000 калории, ядеш 1500 и въпреки това не отслабваш това вече е проблем, който фастинга няма да реши, а ще задълбочи, особено ако започнеш да ядеш по-малко от 1500. А повечето хора по моите наблюдения са там.
Първоначалното наднормено тегло се трупа с преяждане. После се почват диетите и глада. Които отначало имат нетен ефект върху теглото, но понеже 90% от хората не знаят какво правят и защо го правят увреждат метаболизма си сериозно. И се стига до познатото “пълнея от въздуха”. Никой не пълнее от въздуха, пълнее се от прецакания метаболизъм, който работи на минимални обороти за да запази всичко възможно, защото съзнателно или не човека дълго е гладувал.
Мъжете сме привилегировани в това от отношение и жените по-често страдат от това, но все пак гледайки много хора във фитнеса все се чудя- ходиш с години на фитнес, не ти ли светка в един момент лампата, че след толкова време и спорт пак си с тумбачето и във форма в която не си личи особено, че някога си влизал в зала. Па замисли се на края как с какво и колко се храниш за да има някакъв смисъл от тоя зор във фитнеса.
Ма не, всеки джурка преди и след тренировка разни шейкчета, гълта азотни бустери, аминокиселини, л карнитин, разни вафли и др. подобни и това с години и дори тогава не му идва на ума да се замисли дали цялата тая огромна индустрия не е някаква измама, продаваща или напълно безполезни или откровено вредни неща с красиви етикети и гръмки обещания на баснословни цени (бизнеса с добавките е много сладка работа по отношение нормата на печалба, става въпрос за стотици пъти надценка).
Цялото нещо е система, която ако работи правилно това да ядеш в прозорец от 4 часа или веднъж дневно не е абсолютно никакво предизвикателство.
Фастинга може да бъде много полезен, ако ядеш 2000 калории, а имаш нужда от само 1500 например.
Също така ако двете или три основни хранения за деня имаш още 2-3 на сладоледи, вафли, солети, чипс, гризини и кво ли не, както правят много хора.
Ако обаче имаш нужда от 2000 калории, ядеш 1500 и въпреки това не отслабваш това вече е проблем, който фастинга няма да реши, а ще задълбочи, особено ако започнеш да ядеш по-малко от 1500. А повечето хора по моите наблюдения са там.
Първоначалното наднормено тегло се трупа с преяждане. После се почват диетите и глада. Които отначало имат нетен ефект върху теглото, но понеже 90% от хората не знаят какво правят и защо го правят увреждат метаболизма си сериозно. И се стига до познатото “пълнея от въздуха”. Никой не пълнее от въздуха, пълнее се от прецакания метаболизъм, който работи на минимални обороти за да запази всичко възможно, защото съзнателно или не човека дълго е гладувал.
Мъжете сме привилегировани в това от отношение и жените по-често страдат от това, но все пак гледайки много хора във фитнеса все се чудя- ходиш с години на фитнес, не ти ли светка в един момент лампата, че след толкова време и спорт пак си с тумбачето и във форма в която не си личи особено, че някога си влизал в зала. Па замисли се на края как с какво и колко се храниш за да има някакъв смисъл от тоя зор във фитнеса.
Ма не, всеки джурка преди и след тренировка разни шейкчета, гълта азотни бустери, аминокиселини, л карнитин, разни вафли и др. подобни и това с години и дори тогава не му идва на ума да се замисли дали цялата тая огромна индустрия не е някаква измама, продаваща или напълно безполезни или откровено вредни неща с красиви етикети и гръмки обещания на баснословни цени (бизнеса с добавките е много сладка работа по отношение нормата на печалба, става въпрос за стотици пъти надценка).
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Чудил съм се как успяват някои да си образуват такива огромни търбуси, дето преливат над колана. Айде, с възрастта и липсата на физическа активност донякъде може да се оправдае някакво "закръгляне" , ама има брутални случаи, ебаси... 

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
b_u_b_o написа:Говорихме си тука за фастинг скоро. Та днеска изпрасках следобяда едни 40км с колелото и понеже тука около банкя понятието равно не съществува тва са 900+м положителна денивелация. Прибрах се и кучето ме погледна тъжно и викам айде давай да те водя на разходка. Ударихме с него 10км в гората. Имах енергия да ги изтичам честно казано, ама реших да не се зоря много. Аа и най-важното на края да кажа, от снощи залък не съм слагал в уста.
Затова много се забавлявам, някой кати ми каже, че 2 часа след като е станал ако не се е наблъскал със захар и му е лошо. Едно време и аз ядях през 2-3 часа и озверявах ако не хапна. И пак имах по-малко енергия от сега.
Е ти щом в работен ден по цял ден караш колело и се разхождаш, си друга категория. Аз специално споменах че закуската е важна за работещите хора, основно заради работата на мозъка. Фастинга се отразява супер на хора които по принцип ядат боклуци. Ако ядеш качествена храна с нисък глекимичен индекс, не е нужно да фастиш за да имаш енергия.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Че какво му пречи на мозъка, че не си закусвал. Ако след 10-12 или 20 часа остане без гориво, ебаси и мозъка. 

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Че какво му пречи на мозъка, че не си закусвал. Ако след 10-12 или 20 часа остане без гориво, ебаси и мозъка.
https://www.google.com/search?q=breakfa ... UTF-8#ip=1
Има бол научни статии по темата, ако ти е интересно ги прочети. Но всички са съгласни че закуската е полезна за мозъка, особено ако го ползваш в по-голям капацитет. Даже някои казват че системния фастинг води до деменция и други мозъчни заболявания.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
bum_bum написа:Че какво му пречи на мозъка, че не си закусвал. Ако след 10-12 или 20 часа остане без гориво, ебаси и мозъка.
Eйййй само колко време карат мозъците без гориво не си бяхте мерили

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Jorixa написа:bum_bum написа:Че какво му пречи на мозъка, че не си закусвал. Ако след 10-12 или 20 часа остане без гориво, ебаси и мозъка.
https://www.google.com/search?q=breakfa ... UTF-8#ip=1
Има бол научни статии по темата, ако ти е интересно ги прочети. Но всички са съгласни че закуската е полезна за мозъка, особено ако го ползваш в по-голям капацитет. Даже някои казват че системния фастинг води до деменция и други мозъчни заболявания.
В интернет ще намериш стаии потвърждаващи или отричащи всяка произволна теория. Базирано на други изследвания аз вярвам, че мозъка предпочита да гори кетони в голямата си част, а само някои дялове работят безусловно с глюкоза и то малки количества. А когато кетоните са налични употребата на глюкоза е допълнително подтисната.
А системния фастинг увеличава кетоните, дори и да не си на кето.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Научно изследване установи, че научните изследвания водят до резултати, които са удобни за финансиралите въпросните изследвания. 

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Jorixa написа:Е ти щом в работен ден по цял ден караш колело и се разхождаш, си друга категория.
Последно като проверих 22ри септември беше национален празник, ама не знам може и да съм се объркал щото не съм си хапнал закуската

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
empar написа:Научно изследване установи, че научните изследвания водят до резултати, които са удобни за финансиралите въпросните изследвания.
И кой по-точно ще се занимава да манипулира научни изследвания за закуски, Нескуик ли

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Jorixa написа:empar написа:Научно изследване установи, че научните изследвания водят до резултати, които са удобни за финансиралите въпросните изследвания.
И кой по-точно ще се занимава да манипулира научни изследвания за закуски, Нескуик лиЧе не са на 100% вярни така е, и все пак съм доста по-склонен да вярвам на научни изследвания от колкото на анонимни потребители в авто-форум.
Ти сериозно ли?
Отварям първото, което ми излиза от това търсене и виждам:
Acknowledgements
The authors thank the PepsiCo Asia R&D Center for funding this survey on breakfast and cognitive function among white-collar workers.
И на първо място като се замисля за хранителните продукти на ПепсиКо се сещам за Quaker Oats. 58% от пазара на хот сириъл маркет и 7% от общия пазар на зърнени закуски.
Наука в действие и съвсем учебников пример как се бърка в мозъчетата на хората

Но ако искаш и аз мога да ти извадя 100 изследвания, които твърдят обратното. А аз говоря от опит, защото от близо 20 години се храня по необичаен за останалите начин и въпреки, че съм обикновен потребител в обикновен авто форум смятам, че за това време съм понатрупал някакви знания, които са ми дали и резултати.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Но ако искаш и аз мога да ти извадя 100 изследвания, които твърдят обратното.
Еми давай, би ми било интересно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Потърси в Гугъл, има много. Може също да разгледаш и сайта на фондация Чарли. Там от много години работят в тая насока при деца с епилепсия и имат повече успехи, отколкото с всички лекарства.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
А защо във всяка болница има закуска обед и вечеря? Във всяко училище има закуска и обед, за вечеря са си вкъщи децата.
За US army гугълнах - това е резултата - "The approved feeding standard for the Army Field Feeding System (AFFS) is three quality meals per day."
За бг казармите по-дъртите ще кажат, аз съм малък и не съм ходил, но сигурно и там е имало закуска обед и вечеря.
На работното ми място преди хоум офиса също имаше закуска и обед, на вечеря сме си вкъщи.
Кой го е измислил това трикратно ядене на ден, навсякъде ли е наложено от "захарната мафия" и ПепсиКо ли плащат на US army да хранят войниците по 3 пъти на ден, като щяха да са много по-яки батки ако ядяха само веднъж на два дена?
За US army гугълнах - това е резултата - "The approved feeding standard for the Army Field Feeding System (AFFS) is three quality meals per day."
За бг казармите по-дъртите ще кажат, аз съм малък и не съм ходил, но сигурно и там е имало закуска обед и вечеря.
На работното ми място преди хоум офиса също имаше закуска и обед, на вечеря сме си вкъщи.
Кой го е измислил това трикратно ядене на ден, навсякъде ли е наложено от "захарната мафия" и ПепсиКо ли плащат на US army да хранят войниците по 3 пъти на ден, като щяха да са много по-яки батки ако ядяха само веднъж на два дена?