Нова по- скромна или стара по- лъскава кола?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Нова скромна или стара лъскава?

Нова и скромна. Не мога да се занимавам и да я мисля. Продавам я като й свърши гаранцията
5
20%
Нова и скромна. И я държа докато се разпадне.
3
12%
Използвана, но лъскава. Карам докато излезе сериозен проблем, закърпвам го криво ляво и я продавам
2
8%
Използвана, но лъскава. Ще я подържам и карам докато се разпадне.
7
28%
Александре, не ме занимавай с глупости.
8
32%

Общо гласове : 25
Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: Нова по- скромна или стара по- лъскава кола?

Мнение от Lenco » 24 Юни 2026, 11:54

Стара и скромна, и винаги е 3-та серия, за толкова стига бюджета.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Юни 2026, 13:27

Няма един отговор този въпрос, всичко е според случая на всеки купувач. Но универсално за българина, е че купува най-евтината скъпа таратайка :mhihi:

Според мен старата кола трябва да е втори/трети избор в гаража. За всичко останало нова, преценена според случая:
Основно градско: хибрид/електричка при положение, че може да си независим и да зареждаш вкъщи
Основно пътувания: голямо комби/лимузина/SUV с повечко екстри и възможно най-много safety features
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 24 Юни 2026, 14:35

Don_Diego написа:купува най-евтината скъпа таратайка

Точно от тук идва големия проблем с „дъртия премиум“. Ако се купуваше най-скъпата евтина КОЛА, нямаше да има толкова митове и легенди колко са трошливи БМВ-тата.
Така де, те не са митове. Като си купиш вече умряла кола, е адски скъпо „удоволствие“.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: :)

X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

GC: ...SRT

Мнение от Nickelback » 24 Юни 2026, 17:23

Аз имах подобна дилема доскоро - дали да е (първо) комфортния премиум за пътувания със семейството или да е (първо) по-компактна електрическа градска кола нова от магазина. Електричката - нещо пак от Германия до 5-10к км и на няколко месеца, с единствената идея, че няма да чакам производство като назрее момента :mrgreen:
Пиша "първо", понеже беше въпрос на приоритети, лятото си дойде с пълна сила, а не сме почивали от година и половина :ok:
Та реших да е извънградската кола първа, и се спрях на, вероятно най-скъпата късна (април '22) префейсова X7 40i, от mobile.de, на възможно най-малкото километри, но с екстрите и окомплектовката, на които безпрекословно държах :yes: Не съжалявам грам за парите дето са заминали :yes: Винаги за "тупалките" дето съм имал, са били в (много) високия ценови сегмент, и драми не съм имал с тях (естествено трябва да се гледа) :yes: И друго - немската автокъща (всъщност е дилър) ми обслужиха колата "без пари" преди да ми я пратят, сложили са ми почти нови-нови гуми, както и предни дискове са нови, а задните, като го гледам са на 80-90%. Изобщо няма какво да пипна по тая кола в момента :) На това му викам "качваш се и караш" :mhihi: Та как да съжалява човек? :roll:
Бахти мазната и прията кола е това, надминава очакванията ми в пъти :ok: Смятам, и че като я карам немного на година (вероятно ще е неповече от 10к км), няма и да има особени драми с нея... надявам се :ok:
Отделно си има BMW Premium Selection гаранция до 31.05.2028, та бива :)

Гледах и за M50i, но така и не се престраших да му "бая" на тоя мотор, колкото и вероятно щеше да ми хареса :roll: Единствено от M50i ще ми липсва М-диференциала (няма го като екстра на 40i, доколкото знам), но все пак няма да се състезавам :ok:

А електричката няма да избяга :) Ще гледам догодина как ще се развият нещата с тях и така :) Там съм се спрял на Skoda Enyaq vRS MY'27 или Elroq vRS, но още не съм решил дали да е по-дългото (Enyaq-а с по-големия багажник) или по-компактния откъм багажник Elroq :) Ще им гледам пак багажниците и ще преценявам, иначе са абсолютно еднакви като междуосие и вътрешно пространство, като цяло.

Та с две думи - ако има възможност и бюджет за 2 коли на семейство - голям премиум за пътувания и нещо ново и по-компактно (но не баш въшка!) за из града - до тоя извод съм стигнал :yes:
Ако няма, тука става сложно... поне за мен :roll: Някой прост за поддръжка и сравнително надежден SUV - Тойота някаква да речем, не ги разбирам :dunno:
Например Черокито ми не ми е създавало кой знае какви проблеми за почти 8-те години дето съм го карал. А и да е имало нещо е било много, много евтино да се оправи :yes:

Едно време, като ерген, карах топ тупалки E36-ци и Е39 M5 за кеф и пътувания :ok: Но паралелно с тях, имах естествено, за ежедневка, 99-коньов душегуб Mitsubishi Pajero Sport 2.5 дизел за из града и работен кон :ok:
Ама други са времената вече :ok:
Изображение Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 24 Юни 2026, 18:24

Като се изчерпа темата може да се подхване и:

Стара, но по-скромна или нова по-лъскава жена? :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Юни 2026, 18:29

Superexstatic написа:Като се изчерпа темата може да се подхване и:

Стара, но по-скромна или нова по-лъскава жена? :ok:

При жената е точно обратното на колата, като спре да тече - сменяш я :ok:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 24 Юни 2026, 18:35

Nickelback написа:Та реших да е извънградската кола първа, и се спрях на, вероятно най-скъпата късна (април '22) префейсова X7 40i, от mobile.de, на възможно най-малкото километри, но с екстрите и окомплектовката, на които безпрекословно държах :yes: Не съжалявам грам за парите дето са заминали :yes: Винаги за "тупалките" дето съм имал, са били в (много) високия ценови сегмент, и драми не съм имал с тях (естествено трябва да се гледа) :yes: И друго - немската автокъща (всъщност е дилър) ми обслужиха колата "без пари" преди да ми я пратят, сложили са ми почти нови-нови гуми, както и предни дискове са нови, а задните, като го гледам са на 80-90%. Изобщо няма какво да пипна по тая кола в момента :) На това му викам "качваш се и караш" :mhihi: Та как да съжалява човек? :roll:

Много правилно решение. Добре, че не взе 50и. Дали е скъпа в сравнение с другите, не е толкова важно, ако я караш дълго време.
П.С. аз на Х5-цата имам М диференциал и не бих казал, че има някаква разлика. Докато на БМВ със задно се усеща много.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар

X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

Мнение от Nickelback » 24 Юни 2026, 18:38

msi200 написа:Много правилно решение. Добре, че не взе 50и.

:OT: Ти специално, колега, ме ориентира много в избора, за което ти благодаря! :bchug: Имам да питам разни неща в темата дето бях пуснал преди, но да събера малко впечатления и въпроси първо :yes:
Малко съм като индианец още - с триста зора разбрах как се отваря тавана - било със слайдване на "бутона", а не натискането му в краищата, където са "стрелките" :mhihi: Даже още не съм го пробвал - гледах клипове, просто... а бе - индианец :mhihi:

Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Юни 2026, 21:47

Nickelback написа:
msi200 написа:Много правилно решение. Добре, че не взе 50и.

:OT: Ти специално, колега, ме ориентира много в избора, за което ти благодаря! :bchug: Имам да питам разни неща в темата дето бях пуснал преди, но да събера малко впечатления и въпроси първо :yes:
Малко съм като индианец още - с триста зора разбрах как се отваря тавана - било със слайдване на "бутона", а не натискането му в краищата, където са "стрелките" :mhihi: Даже още не съм го пробвал - гледах клипове, просто... а бе - индианец :mhihi:

Х7… а защо не си купи един леко юз-нат Х Плад и хем така хем иначе? Любопитно ми е. Хем ще ти вози по- меко и мазно от Х7-цата хем като си сам ако решиш никой не мое те пипне… за мене лично точно тази Тесла е определението за “две коли в една”…
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Юни 2026, 22:13

Защото няма да му хареса я окабеляването, я софтуера и като го знам какъв е, ще я преправи цялата :idea:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 24 Юни 2026, 22:26

alx написа:Хем ще ти вози по- меко и мазно от Х7-цата

:shock: :shock: :shock:
Абсолютно невярно :lol: Тесла Х-а вози като каруца... и качеството на интериора - нищо общо.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 24 Юни 2026, 22:46

alx написа:
Nickelback написа:...

Х7… а защо не си купи един леко юз-нат Х Плад и хем така хем иначе? Любопитно ми е. Хем ще ти вози по- меко и мазно от Х7-цата хем като си сам ако решиш никой не мое те пипне… за мене лично точно тази Тесла е определението за “две коли в една”…

Ти 'що имаш И G-класа? :ok:

Една дума - диверсификация :)

Предпочитам да свеждам неизвестните до минимум, с две малки деца по затънтени места без ток.
Все пак, не живея в Щатите или в Западна Европа с приличната зарядна и "предсказуема" инфраструктура, че да имаме манталитета, да ползваме станциите на електричните за паркомясто на 1.9TDI :banghead:
Липсата (все още) на представителство и сервиз тук също ме отказва. Пък нека да "не се повреждат" (сигурно е така, не мога да споря).

Като цяло смятам, че не сме "дорасли" тука още за електричките да се наложат глобално и не само в в България (даже в България сме добре откъм зарядна инфраструктура) ами и на балканско ниво, ако щеш - кой както иска да го разбира :dunno:
Мисля, че си писах съображенията вече е електрическата тема.

И няма как да мина с една единствена доста голяма кола за из града.
И не съм сигурен още дали жена ми би се оправила с габаритите на X7-цата (или Tesla Model X) - колкото и да е маневрена все ще задере някоя задна джанта в някой бордюр :)
Абсурд да караме такъв Джуган ежедневно в София!
Наскоро точно й обяснявах за по-малкия радиус на траекторията на задните гуми в завой спрямо предните. Каза, че никой никога не й го е казвал, нито инструктор, никой :)

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk

Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Юни 2026, 22:49

enigma написа:
alx написа:Хем ще ти вози по- меко и мазно от Х7-цата

:shock: :shock: :shock:
Абсолютно невярно :lol: Тесла Х-а вози като каруца... и качеството на интериора - нищо общо.

Глупости. Х-а със Мерцедес Еърматик окачване и най- мекото вози много по меко от “комфорт” на х7цата. За мазното пък не може изобщо да става въпрос както се досещаш…

Аз на моята съм сложил вече 100к км и я държа 4 години. Да ти обяснявам ли, че при моето темпо на смяна на коли 4 години да се задържи нещо при мене значи наистина не е лошо?

За качеството на интериора и скърцането/ тропането- самата истина. Ама аз винаги съм казвал, че има едно копче на което пише “волюм” и то оправя всички скърцания. И като споменах това копче- Теслата има може би най- хубавата фабрична уредба която съм чувал във возило. А съм ги слушал много и не е като да не ги разбирам. А да, и ходи до “11”… не до “10” :mhihi:

Плада има реално само един проблем който 99.9% от притежателите му няма да отчетат- имаш само 1-2 аварийни спирания от високи скорости след което спирачките отслабват. Говориме да наковеш спирачките от 200 нали…
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Юни 2026, 22:53

Nickelback написа:
alx написа:
Nickelback написа:...

Ти 'що имаш И G-класа? :ok:

Една дума - диверсификация :)

Предпочитам да свеждам неизвестните до минимум, с две малки деца по затънтени места без ток.
Все пак, не живея в Щатите или в Западна Европа с приличната зарядна и "предсказуема" инфраструктура, че да имаме манталитета, да ползваме станциите на електричните за паркомясто на 1.9TDI :banghead:
Липсата (все още) на представителство и сервиз тук също ме отказва. Пък нека да "не се повреждат" (сигурно е така, не мога да споря).

Като цяло смятам, че не сме "дорасли" тука още за електричките да се наложат глобално и не само в в България (даже в България сме добре откъм зарядна инфраструктура) ами и на балканско ниво, ако щеш - кой както иска да го разбира :dunno:
Мисля, че си писах съображенията вече е електрическата тема.

И няма как да мина с една единствена доста голяма кола за из града.
И не съм сигурен още дали жена ми би се оправила с габаритите на X7-цата (или Tesla Model X) - колкото и да е маневрена все ще задере някоя задна джанта в някой бордюр :)
Абсурд да караме такъв Джуган ежедневно в София!
Наскоро точно й обяснявах за по-малкия радиус на траекторията на задните гуми в завой спрямо предните. Каза, че никой никога не й го е казвал, нито инструктор, никой :)

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk

Всъщност така като го написа- съм съгласен със всичко написано…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 24 Юни 2026, 23:11

alx написа:Глупости. Х-а със Мерцедес Еърматик окачване и най- мекото вози много по меко от “комфорт” на х7цата. За мазното пък не може изобщо да става въпрос както се досещаш…

Ми не съм съгласен... не знам какво окачване има, ама аз съм се возил и в 2те доста - на задните седалки. От шофьорска гледна точка може да е различно. Сигурно ти се вдига адреналина от бруталното ускорение и не усещаш твърдото возене :mhihi:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата