Радон в къщи (в мазето)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Радон в къщи (в мазето)

Мнение от Nickelback » 22 Май 2026, 15:28

Имам вече известни наблюдения за това как и доколко варира нивото :yes: По-ниско от 3 не съм видял при мен, като обикновено се върти около 5, както казах
Интерестното, че понякога стига и до почти 10 :yes:
Кога се случва това да са по-високи нивата:
- студено време навън и топло вътре - естествената конвекция се случва по-скоро вътре в сградата, съответно нивото на радона се покачва;
- влажна, добре напоена почва навън - пак му е по-лесно да просмуква през пода, ако има шупли, пукнатини и дупки, отколкото да изсвирясва през мократа почва около сградата явно :dunno:

Най-добре е (ниско е нивото), когато навън е топло, сухо и ветровито - тогава и под 3 виждам :yes:

Като включа активна вентилация (не вкопана, а сегашния ми вентилатор просто да изсмуква от помещението), при входящ въдух отвън (прозорец), нивото пада драстично (около 1) :yes:

Та това ме подсеща да слагам рекуператори (да вкаравам спокойно свеж въздух отвън), дето ме беше посъветвал преди @slatanic :bchug:
Съответно смятам да сложа един як, ама наистина як, безчетков DC мотор за вентилатор, на който спокойно да мога да му управлявам прецизно оборотите, според нивото на радона, а и качеството на въздуха като цяло. Сега съм с някакъв тъп 40W AC асинхронен :dunno:
За съжаление почти няма как да направя това, което @alx е направил (с тръба и чакъл в земята), та ще залагам просто на по-сериозна активна вентилация :dunno:
Та определено трябва да проуча рекуператорите :yes:

Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават :dunno:

laviatan написа:
Nickelback написа:Моят е този:
:arrow: https://www.amazon.de/-/en/Radon-Detect ... ref=sr_1_8

Поръчах този преди малко . Като дойде ще споделя мнение . ще го пробвам първо в поземен склад, след това и в гаража - да видим :yes: . В склада прекарваме доста време и в интерес на истината въпреки прегледи и т.н., които нищо не показаха все чувствам една "тежест" в гърдите...

П.с.: ако имам нещо нужда от помощ свързана точно с начина ми на работа - ще те питам :mhihi:

Да, върши си работа, просто ме дразни, че чак след 1 час му се мръдва moving average-а, но не е толкова драма :yes:
Пиши, ако има нещо :bchug:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 22 Май 2026, 16:26

Nickelback написа:Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават :dunno:

Намерил ли си вече такива, щото алх като отвори темата хвърлих един поглед и не намерих. Не съм и задълбавал де, ама не са от датчиците дето ги има навсякъде явно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 22 Май 2026, 18:35

b_u_b_o написа:
Nickelback написа:Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават :dunno:

Намерил ли си вече такива, щото алх като отвори темата хвърлих един поглед и не намерих. Не съм и задълбавал де, ама не са от датчиците дето ги има навсякъде явно.

:yes:
Не бях гледал, честно казано, но сега като каза и погледнах - действително е зле положението. Поне откъм "готови", калибрирани, с "нормални" дейта интерфейси...
Единствено този открих на прима виста и изглежда, че не се продават съвсем свободно - явно има някакви регулации над тия неща :dunno:

:arrow: https://www.winsen-sensor.com/articles/ ... odule.html

Има и разни други по-прости, но те са обикновени лавинни и PIN "фото"диоди за алфа-частици, та там си трябва цял аналогов фронтенд да им прави човек с високото му напрежение, с малошумящите бързи трансимпедансни усилватели и т.н. и т.н. и става мътна и кървава :dunno:

Ще разглеждам още де, но леко се обезверих, че не е каквото си мислех :roll:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 26 Май 2026, 10:08

Включих го преди ололо 36 часа . Даже забравих за него и сега нещо пищи в склада. Някаква аларма се е включила .

Като разцъках другите менюта :
Accumulatet peak 22h 7.187 pci/L
Accumulatet avg 22h 5.431 pci/L
Total count 45

А това беше сега преди малко алармата :
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Май 2026, 15:41

laviatan написа:Включих го преди ололо 36 часа . Даже забравих за него и сега нещо пищи в склада. Някаква аларма се е включила .

Като разцъках другите менюта :
Accumulatet peak 22h 7.187 pci/L
Accumulatet avg 22h 5.431 pci/L
Total count 45

А това беше сега преди малко алармата :

Ако сега е толкова през зимата ще е двойно…

Мисли вентилация- пасивна- активна система - в този ред докато го докараш да се върти макс до 4.0
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 26 Май 2026, 16:14

Много се дразних, че последния имот в София е без мазе, но след тази тема се зарадвах силно, благодаря на alx за пореден път.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Май 2026, 16:25

Lenco написа:Много се дразних, че последния имот в София е без мазе, но след тази тема се зарадвах силно, благодаря на alx за пореден път.

Ако си без мазе (на плоча тука му викат slab) нивата на радона в къщата също може да са високи. Дори понякога доста високи особено ако имаш микро пукнатини в плочата… търси “radon on slab” или подобно…

Всяко относително затворено помещение в близост до земята може да събира радон…. В Щатите има едни “наколни” жилища с craw space под тях- и те често имат…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на германки и американки

Мнение от gromovich » 27 Май 2026, 10:24

Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пикокюри. Живея на 7 етаж, за справка :(
Последна промяна gromovich на 27 Май 2026, 16:41, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Май 2026, 10:33

gromovich написа:Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пико кюри. Жевея на 7 етаж, за справка :(

Аз още не съм го пробвал горе. Ще пробвам да видя.
Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смлян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам :dunno:
Което ми напомня, че имам и един Гайгеров брояч. Та не е лошо да ги съпоставя двете устройства как им вървят показанията side-by-side, ей така за теста :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на германки и американки

Мнение от gromovich » 27 Май 2026, 10:44

Nickelback написа:
gromovich написа:Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пико кюри. Жевея на 7 етаж, за справка :(

Аз още не съм го пробвал горе. Ще пробвам да видя.
Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам :dunno:
Което ми напомня, че имам и един Гайгеров брояч. Та не е лошо да ги съпоставя двете устройства как им вървят показанията side-by-side, ей така за теста :yes:

И аз имам гайеров брояч и за София си показва нормално - около 0,14 микросиверта на час. В някои райони на България ест. радиационен фон може да достигне и до 0,37 микросиверта, така че относително е

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Май 2026, 10:54

Nickelback написа:Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смлян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам :dunno:

И аз съм го чувал. Колега на близък приятел, имаха служебна джаджа и си го взимаха по къщите. Та този така запищяло в тях, че си продал апартамента :ok:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата