Радон в къщи (в мазето)
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Радон в къщи (в мазето)
Имам вече известни наблюдения за това как и доколко варира нивото
По-ниско от 3 не съм видял при мен, като обикновено се върти около 5, както казах
Интерестното, че понякога стига и до почти 10
Кога се случва това да са по-високи нивата:
- студено време навън и топло вътре - естествената конвекция се случва по-скоро вътре в сградата, съответно нивото на радона се покачва;
- влажна, добре напоена почва навън - пак му е по-лесно да просмуква през пода, ако има шупли, пукнатини и дупки, отколкото да изсвирясва през мократа почва около сградата явно
Най-добре е (ниско е нивото), когато навън е топло, сухо и ветровито - тогава и под 3 виждам
Като включа активна вентилация (не вкопана, а сегашния ми вентилатор просто да изсмуква от помещението), при входящ въдух отвън (прозорец), нивото пада драстично (около 1)
Та това ме подсеща да слагам рекуператори (да вкаравам спокойно свеж въздух отвън), дето ме беше посъветвал преди @slatanic
Съответно смятам да сложа един як, ама наистина як, безчетков DC мотор за вентилатор, на който спокойно да мога да му управлявам прецизно оборотите, според нивото на радона, а и качеството на въздуха като цяло. Сега съм с някакъв тъп 40W AC асинхронен
За съжаление почти няма как да направя това, което @alx е направил (с тръба и чакъл в земята), та ще залагам просто на по-сериозна активна вентилация
Та определено трябва да проуча рекуператорите
Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават
Да, върши си работа, просто ме дразни, че чак след 1 час му се мръдва moving average-а, но не е толкова драма
Пиши, ако има нещо
Интерестното, че понякога стига и до почти 10
Кога се случва това да са по-високи нивата:
- студено време навън и топло вътре - естествената конвекция се случва по-скоро вътре в сградата, съответно нивото на радона се покачва;
- влажна, добре напоена почва навън - пак му е по-лесно да просмуква през пода, ако има шупли, пукнатини и дупки, отколкото да изсвирясва през мократа почва около сградата явно
Най-добре е (ниско е нивото), когато навън е топло, сухо и ветровито - тогава и под 3 виждам
Като включа активна вентилация (не вкопана, а сегашния ми вентилатор просто да изсмуква от помещението), при входящ въдух отвън (прозорец), нивото пада драстично (около 1)
Та това ме подсеща да слагам рекуператори (да вкаравам спокойно свеж въздух отвън), дето ме беше посъветвал преди @slatanic
Съответно смятам да сложа един як, ама наистина як, безчетков DC мотор за вентилатор, на който спокойно да мога да му управлявам прецизно оборотите, според нивото на радона, а и качеството на въздуха като цяло. Сега съм с някакъв тъп 40W AC асинхронен
За съжаление почти няма как да направя това, което @alx е направил (с тръба и чакъл в земята), та ще залагам просто на по-сериозна активна вентилация
Та определено трябва да проуча рекуператорите
Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават
laviatan написа:
Поръчах този преди малко . Като дойде ще споделя мнение . ще го пробвам първо в поземен склад, след това и в гаража - да видим. В склада прекарваме доста време и в интерес на истината въпреки прегледи и т.н., които нищо не показаха все чувствам една "тежест" в гърдите...
П.с.: ако имам нещо нужда от помощ свързана точно с начина ми на работа - ще те питам
Да, върши си работа, просто ме дразни, че чак след 1 час му се мръдва moving average-а, но не е толкова драма
Пиши, ако има нещо

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Nickelback написа:Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават![]()
Намерил ли си вече такива, щото алх като отвори темата хвърлих един поглед и не намерих. Не съм и задълбавал де, ама не са от датчиците дето ги има навсякъде явно.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:Nickelback написа:Също трябва да взема да си купя отделни датчици за радон и да си им направя с ESP32 умната част, че нещо купешките малко бавни ми идват все. А и са доста скъпи, за да взема 5-6 - не мисля, че си заслужават![]()
Намерил ли си вече такива, щото алх като отвори темата хвърлих един поглед и не намерих. Не съм и задълбавал де, ама не са от датчиците дето ги има навсякъде явно.
Не бях гледал, честно казано, но сега като каза и погледнах - действително е зле положението. Поне откъм "готови", калибрирани, с "нормални" дейта интерфейси...
Единствено този открих на прима виста и изглежда, че не се продават съвсем свободно - явно има някакви регулации над тия неща
Има и разни други по-прости, но те са обикновени лавинни и PIN "фото"диоди за алфа-частици, та там си трябва цял аналогов фронтенд да им прави човек с високото му напрежение, с малошумящите бързи трансимпедансни усилватели и т.н. и т.н. и става мътна и кървава
Ще разглеждам още де, но леко се обезверих, че не е каквото си мислех
Лето две и седемнаесто.
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Включих го преди ололо 36 часа . Даже забравих за него и сега нещо пищи в склада. Някаква аларма се е включила .
Като разцъках другите менюта :
Accumulatet peak 22h 7.187 pci/L
Accumulatet avg 22h 5.431 pci/L
Total count 45
А това беше сега преди малко алармата :
Total count 45
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
laviatan написа:Включих го преди ололо 36 часа . Даже забравих за него и сега нещо пищи в склада. Някаква аларма се е включила .
Total count 45
Ако сега е толкова през зимата ще е двойно…
Мисли вентилация- пасивна- активна система - в този ред докато го докараш да се върти макс до 4.0
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Много се дразних, че последния имот в София е без мазе, но след тази тема се зарадвах силно, благодаря на alx за пореден път.
Lenco написа:Много се дразних, че последния имот в София е без мазе, но след тази тема се зарадвах силно, благодаря на alx за пореден път.
Ако си без мазе (на плоча тука му викат slab) нивата на радона в къщата също може да са високи. Дори понякога доста високи особено ако имаш микро пукнатини в плочата… търси “radon on slab” или подобно…
Всяко относително затворено помещение в близост до земята може да събира радон…. В Щатите има едни “наколни” жилища с craw space под тях- и те често имат…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- gromovich
- младши ентусиаст

-
- Кара: на германки и американки
Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пикокюри. Живея на 7 етаж, за справка 
Последна промяна gromovich на 27 Май 2026, 16:41, променена общо 1 път
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
gromovich написа:Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пико кюри. Жевея на 7 етаж, за справка
Аз още не съм го пробвал горе. Ще пробвам да видя.
Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смлян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам
Което ми напомня, че имам и един Гайгеров брояч. Та не е лошо да ги съпоставя двете устройства как им вървят показанията side-by-side, ей така за теста
Лето две и седемнаесто.
- gromovich
- младши ентусиаст

-
- Кара: на германки и американки
Nickelback написа:gromovich написа:Интересно, сензора го оставих във всекидневната ми върху стъклената холна масичка и след 24 часа показа около 2,7 пико кюри. Жевея на 7 етаж, за справка
Аз още не съм го пробвал горе. Ще пробвам да видя.
Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам![]()
Което ми напомня, че имам и един Гайгеров брояч. Та не е лошо да ги съпоставя двете устройства как им вървят показанията side-by-side, ей така за теста
И аз имам гайеров брояч и за София си показва нормално - около 0,14 микросиверта на час. В някои райони на България ест. радиационен фон може да достигне и до 0,37 микросиверта, така че относително е
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Nickelback написа:Иначе съм чувал, някога, отнякъде, че самата плоча/стени може да има известен радиоактивен разпад, взависимост от състава ѝ (от какви камъни е бил смлян цимента, тухли ако щеш и т.н.). Колко е вярно и логично - не знам![]()
И аз съм го чувал. Колега на близък приятел, имаха служебна джаджа и си го взимаха по къщите. Та този така запищяло в тях, че си продал апартамента

41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3