Земетресението в Турция
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Земетресението в Турция
По-малко от 1000 лв. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Как по-малко бе, аз я помня 11-12 стотинки понеже не ме е интересувала скоро. Сега като написа колегата помощ от 10000 и цъкнах да я видя...96.
И при това се е качила малко, значи още по-зле е била. 
Аз помня преди 3-4 години(може и повече да бяха) един млад и със сигурност бая интелигентен турчин, който карах, даже не повярвах какъв английски говори, почти без акцент и замисляне. Та той още тогава като го питах какво мисли за Ердоган ми каза, че докато той е начело държавата им нищо хубаво не я чака. Описа ми какво значи да си млад турчин и да пускаш видеа в ю туб
да внимаваш какво и как говориш, пред кого най-вече, както и това, че той е сигурен как Европа те няма да видят не само на хартия, ами дори запада няма да ги приеме по никакъв повод с такъв човек. После каза, че очаква страната да тръгва на зле. И всичко това стана, ама 1:1, а тогава не беше така зле тая държава. Още ми я даваха за пример тука другите турци, които живееха и на двете места, каква работа създавала, какво производство, какво здравеопазване, всичко без пари, как ние за нищо не ставаме, а те са открили топлата вода. Виках си на акъла сигурно, след куп векове империя още има що да се харчи дето са плячкосвали включително и златата от нас, но и на това май му е дошъл края. Дано се минимизират жертвите, никое човешко същество не заслужава тая съдба, особено пък трябва да плаща за грешките на управниците си, но...

Аз помня преди 3-4 години(може и повече да бяха) един млад и със сигурност бая интелигентен турчин, който карах, даже не повярвах какъв английски говори, почти без акцент и замисляне. Та той още тогава като го питах какво мисли за Ердоган ми каза, че докато той е начело държавата им нищо хубаво не я чака. Описа ми какво значи да си млад турчин и да пускаш видеа в ю туб

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

хубава раОта ама ориенталска- затова са се срутили повечето сгради... а и трусовете са били жестоки- говорих с колеги от там...
жалко за хората- по принцип средния турчин е много готин човек...
ако това се случи в родината резултатите ще са още по- плачевни в големите градове защото беззаконието и безхаберието са силно изявени в качеството на строителството ни... надявам се поне аец-а да не се цепне, че тогава ще стане страшно от всякъде...
жалко за хората- по принцип средния турчин е много готин човек...
ако това се случи в родината резултатите ще са още по- плачевни в големите градове защото беззаконието и безхаберието са силно изявени в качеството на строителството ни... надявам се поне аец-а да не се цепне, че тогава ще стане страшно от всякъде...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
alekangg написа:steeN написа:Кви партенки те гонят?
https://www.168chasa.bg/Article/5444598Най-разрушителното земетресение в България се е случило на 18 септември 1858 г. в София. Тогава не е имало изследвания, но има запазени исторически данни, че е било с магнитуд около 9-а степен по Рихтер.С магнитуд над 7-а степен по скалата на Рихтер са няколко. Две от тях са през март 1901 г. в Шабла и Калиакра. Три години по-късно трус разтърсва района на Кресненското дефиле два пъти. Силата е 7,1 и 7,8-а степен.
Информация за строителните изисквания има навсякъде. Не е тайна информация.
така де, около 9, ама под 8 сам си казал къде, може и 10 да е имало на теория, когато е имало само кирпичени къщи преди 250 години.
https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730250
Има само няколко пъти в света с 9 от как съществуват тези скали, ама викаш в Бг е било..
а бай Тошо е можел да каже, че и на 10 ще издържат панелите, какво толкова
Най-силното измерено земетресение у нас е Кресна 7,2, това за София никога не е мерено, но се предполага, че е било 6-6,5. Сградите наистина се оразмеряват на 9 /теоретично в БГ не би трябвало да има по-силно от 8, но това е теоретично/. Разликата е между единица сила /между 7 и 8 примерно/ е около 29 ПЪТИ. Земетресение около 9 са наистина рядки и все на места където са големи разломи /Западна Южна и Северна Америка, Източна Азия заедно с Япония и всичките островни държави на юг до Нова Зеландия. Не мисля, че има сграда-съоръжение което да може да издържи на 9-ка /само вижте определението за такъв вид земетресения "Нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра."/
ПС: в световната история е имало и 10-ки, но това са 1 на милиони години /приемра за който знам е идийската плоча се сблъсква с азиатската и се получават всичките високи планини там

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Сградите трябва да се правят както в Япония, но в Турция това не беше точно земетресение, а вероятно движение на тектонските плочи.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Разни специалисти коментират, че пораженията са такива защото земетресението е било вертикално и имало 'наслагване на вълни'. Невероятна трагедия..., две мнения няма! Друго обаче прави ужасно впечатление! Земетресението е засегнало Сирия не по-малко! Там всичко е още по-ужасно... Но..! Понеже е под ограничения и рестрикции - помощи за там няма! Помощ имало само от 6-7 държави: Русия, С.Арабия, Израел (чрез трета страна), Иран, Ирак и още някой... Срам за целия цивилизован сват! По друг начин не мога да го опиша...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
То там не знам как ще стигнат тия помощи при положение, че в много райони бунтовниците само това и чакат - някой да им дойде на крака, че и да им носи нещо.

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Exclusive89 написа:Онзи дебил, султана вчера обявил помощ за пострадалите семейства по 10 000 турски лири... огромна помощ, чуек..
Ежемесечна помощ за всички пострадали е тва за неопределен период от време. При положение, че минималната им е 8000 и нещо тва си е една заплата. 10к лири са 1000лв. Да, не е кой знае какво, но в този район така или иначе масовата заплата е именно законната минимална. Освен това вожда обещал и чисто нови домове на всички с разрушени такива. За разлика от родните подлоги, дето обещаваха подобни неща при големите наводнения и миналата и по-миналата година ердо със сигурност и наистина ще им построи нови жилища, както беше направено за хората от предното земетресение през 99-та. Дал срок до 1г., нямало да се чака всичко да приключи, скоро започвали строежите. Общо взето прави всичко възможно да не изпусне изборите, на всяка цена иска да ги спечели, склонен е да фалира държавата само и само да ги спечели. Болен мозък. Баш комунистическа си стана турция в последните няколко години, нещо като китай ама до г*за ни. Постнеш нещо против държавата или още по-зле против вожда им и веднага те обявяват за терорист, заплаха за сигурността и ги мятат в пандиза.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Не знаех, че 10к лири са за неопределен период, но да за едно 3-4-5 членно семейство не знам за какво ще им стигнат.. Бе дано да успеят да се оправят по най-бързия начин.
Загиналите вече са над 16к
Загиналите вече са над 16к

Аз вече си изпратих старата палатка, ако някой има излишни одеяла биха били още по-полезни 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Казаха май в пунктовете на червения кръст събирали дрехи, имали нужда доста от детски такива. На 22-ри щели да изпращат събраното.

- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Yes, there is much resistance within the scientific community regarding the influence of the planets and the Moon. But there's no extended research that 'disproves' it. It's merely an assumption. In fact, a scientific paper in Nature suggests otherwise.
Ах, колко хубаво ги е нахранил всички нАучни олигофрени, дето чеп за зеле не стават и отричат, че може да предсказват такива неща. Същия ден на земетресението му гледах клипа и само мигах на парцали, чичото е превъртял играта просто.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
SpeedyMan написа:Сградите трябва да се правят както в Япония, но в Турция това не беше точно земетресение, а вероятно движение на тектонските плочи.
Ми разбира се че е от движението на плочите, всичките земетресения са от това....Това което четох за Сирия е че в момента от запад /тоест Турция/ няма как да се пратят помощи, всички пътища са зле. Русия е пратила, щото е под техен контрол.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti