33* години 10-ти ноември

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли беше България през соца?

Да
28
33%
Не
56
67%

Общо гласове : 84

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: 30 години 10-ти ноември

Мнение от Bogat-Beden » 11 Ное 2019, 5:20

Лошото сега е вина на същите хора оттогава, по-доброто е напук на техните усилия да ни върнат в първобитно общинния строй
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Ное 2019, 8:02

Това за училищата мен много ме напрегна. Тук също е така. Училището, в което съм учил вечер и уикенда е затворено. Деца се виждат изключително рядко. Преди известно време бях решил да ходя да бягам, единствената опция в квартала останаха тротоарите по улиците. Вратите на второто училище също се затварят, но пък сега направиха голям стадион и децата са там постоянно, но тренират от отбори, не знам да е разрешено свободно влизане.

Затова ми е хубаво на село. То е всъщност малък град с около 6к население, но когато времето е хубаво, има хора на стадиона. Бяха се позагубили преди няколко години покрай навлизането на технологии, но сега пак започнаха да се събират, което много ме радва.

А за строя, аз преди 89та не съм живял, но пък живея в семейство, което и до ден днешен живее във времената преди 89та, така че добивам някаква представа какво е било.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Ное 2019, 8:08

немо написа:Да се отбелязва 10.11.1989 като някаква съществена дата е също толкова удачно,както да се отбелязва 09.09.1944....

:yes:

Това имах предвид ... няма много смисъл да се вайкаме и да мерим под чие крило ни е било по-добре ... И едните и другите ни "помагат" точно колкото им е изгодно

Лошото е, че от едната крайност отидохме в друтгата, от тотален контрол в нещо като менажирана от олигарси анархия.

Ама ше се оправим де :mhihi: , 2039 като станат 50г демокрация пак ше си говорим :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 11 Ное 2019, 11:31

То и радиацията си има предимства, но не всички капиталисти я оценяват.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 11 Ное 2019, 11:58

Top Gun Maverick написа:Въпросът този път в анкетата цели да се посочи държавата беше ли по-добре като се има предвид състояние на армия, производство, външно партньорство, образование, здравеопазване, пенсионна и правосъдна системи, както и личното развитие на всеки индивид ...

Разликата е съществена. В "старата" тема въпросът беше "По-добре ли бяхме?", ние - хората. И всеки пишеше за себе си, съгласно своите критерии за "добър живот" и от своя гледна точка. Сега въпросът вече е "Държавата беше ли по-добре?"... Аз лично не разбирам, държавата какво точно е, кой (или какво) я представлява, как се определя нейното състояние и какво означава да бъде "добре" или "зле"... :dunno: :dunno:

За мен държавата е някаква репресивна, бюрократична структура, която ми е наложила да я издържам с данъците си, а в замяна на това... не съм сигурен какво точно получавам от нея... :dunno: :dunno:
Служил съм 2 пълни години в държавната армия, работил съм за нея по бригади и съботници, плащам съм й (и продължавам да плащам) данъци за недвижими имоти, МПС-та, за скапаните пътища, върху своите доходи, някакви здравни и пенсионни осигуровки, разни акцизи, такси и какво ли още не... От моя гледна точка държавата винаги е добре, щом й плащам, без тя да прави нищо за мен. Пък и честно казано - изобщо не ми дреме дали е добре или зле. На нея (държавата) пука ли й аз как съм?
(май съм прихванал от анархизма на Стиин-а, егати...)
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 11 Ное 2019, 15:29

Ти си от нетните платци, за разлика от нетните бенефициенти, по-едри и по-дребни, знаем ги от кои проф/ о етнически групи са съответно...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 11 Ное 2019, 16:06

Както вече мнозина казаха - еднозначен отговор не може да се даде.
Освен това, нито соца, нито 30-те години след това, могат да се разглеждат еднозначно, а по-скоро би било добре да се разгледат като отделни периоди.

А като цяло - тъжно ми е, че всичко смислено от тогава се отрече, само защото е "соц".
Примерно - използването на стъклен или хартиен амбалаж е далеч по-екологично отколкото всичката пластмаса. Също и превантивната насока в здравеопазването.

В общи линии, можем да си говорим много, въпросът е какво можем да променим изобщо и реално.

ПС Грам не въздишам по Москвичи, цветни телевизори, шоколад Крава и тн подобни, но да се отритне с лека ръка всичко е най-малкото безумно.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Ное 2019, 16:18

аз лошо не видях от преди 10ти. получих желязно образование което в америка ми даде огромно предимство, никой не ме е гонил ако и родителите да не бяха членове на бкп, не съм бил бит сериозно от милицията, станах майстор на спорта по някакъв спорт, ходих войник и не съжалявам нито за секунда...

това което преди нямаше много беше избор. хората бяха профилирани от малки си вървяха по пътя. важните житейски решения бяха взимани вместо тях и нямаше разочаровани. всеки си знаеше за какво го бива и за какво не. нямаше на практика престъпност и живота на хората беше... без особени сътресения. знам, че звучи лошо, но за голяма част от хората това е един прекрасен начин на живот...

сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор. и затова има много разочаровани и като цяло нещастни хора. има една малка прослойка успешни бизнес хора, някаква част роби/ общи работници на обществото и другото всичко е леш (визирам мутри, псевдо-бизнесмени, безработни, неинтегрирани малцинства и тн). вървиме напред и нагоре,но много много бавно и с цената на две изпуснати поколения.

така ги виждам аз нещата.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Ное 2019, 17:13

Не разбирам защо очакванията от демокрасито са като да е настъпил някакъв утопичен рог на изобилието от който се изсипват банани шоколади милка и дънки райфъл с бонбонки тик-так в джобчето ? Всеки да потребява колкото му е кеф , да работи ако му е кеф и да се занимава с каквото му е кеф :dunno:
Соца и сегашното е подобно на оня виц за емигранта . Един ритнал бакърчето и попаднал в рая , минало време но в рая скукааа ..едно и също всеки ден . Човека решил да освежи малко , помолил дявола да го разведе на екскурзия в ада да види кое как е . Речено сторено , и в ада пиячка , коври , хазарт и човека се прибрал в рая много доволен и възхитен от живота в ада . След тридневно усилено мислене решил да помоли господа да го премести в ада , не помогнали никакви увещания че няма връщане назад да го откажат от тая му натрапчива идея . Желанието било изпълнено и човечеца попаднал в така желания ад ....но огромно било учудването му когато вместо ацки развлечения го потопили в казана и започнали да разпалват огъня ...Ама как ..защо ..оня път като идвах нямаше казан и подобни гадости ?!!! В тоя момент дявола го погледнал със съчуствие и казал - оня път беше турист , сега си емигрант така че свиквай с реалноста ...
Та се чудя 30 години вече не свикнахте ли с реалноста ? :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Ное 2019, 11:53

alx написа:сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор.

Точно това си мислех - има големи възможности, които... често остават неизползвани... Дори да вземем избора в буквалния смисъл - политическите избори. Тогава избори нямаше, гласувахме формално и ни управляваха едни и същи партийни аристократи, обикновено - докато пукнат. Сега (уж) имаме избор, но Бойко ми е премиер вече... колко? Трето правителство. Добре де, защо не можем да го разкараме? Нали е демокрация, нали избираме кой да ни управлява, нали народът е суверен, еми дайте да разкараме т. нар. "политически елит"! Ама не става... Та кое е "по-добре" - да нямаш избор и да го знаеш, или да си мислиш, че имаш, а реално да нямаш?
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 12 Ное 2019, 14:33

alx написа:нямаше на практика престъпност и живота на хората беше...

Е това просто не е вярно..
А какво означава, че не си бил "сериозно" бит от милицията :lol: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Ное 2019, 15:14

Bogat-Beden написа:
alx написа:нямаше на практика престъпност и живота на хората беше...

Е това просто не е вярно..
А какво означава, че не си бил "сериозно" бит от милицията :lol: :paranoid:

Това е както с ПТП-та, просто не се даваше гласност и всички си мислят, че тогава почти не е имало такива.

Обаче имаше смъртна присъда и редовно обявяваха по новините, че на еди кой си е извършена.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Ное 2019, 15:31

Borymeckata написа:
alx написа:сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор.

Точно това си мислех - има големи възможности, които... често остават неизползвани... Дори да вземем избора в буквалния смисъл - политическите избори. Тогава избори нямаше, гласувахме формално и ни управляваха едни и същи партийни аристократи, обикновено - докато пукнат. Сега (уж) имаме избор, но Бойко ми е премиер вече... колко? Трето правителство. Добре де, защо не можем да го разкараме? Нали е демокрация, нали избираме кой да ни управлява, нали народът е суверен, еми дайте да разкараме т. нар. "политически елит"! Ама не става... Та кое е "по-добре" - да нямаш избор и да го знаеш, или да си мислиш, че имаш, а реално да нямаш?

аз много съм го мислил тоя политически шедьовър. проблема ни е, че се наплашихме. а българина си живее с мисълта, че е прокълнат по някаква схема. и последните 30 години се напатихме от леви, десни, царе и всякаква безхаберна паплач от което само подсили въпроснато усещане, че сме прокълнати... а бойко какъвто и да е- е златната среда. хем е нов, хем напомня на бай тошо. хем е ляв, хем е десен. бойко е просто един "сигурен" и без сътресения избор на фона на останалите. а българина обича да му е спокойно и безметежно. понеже не се бъркам в политиката защото не я разбирам и не ми е работа, няма да споменавам, но в момента има доста кадърни хора с правилната визия, инициатива и тн... но просто няма да ги избере народа защото... виж ми второто изречение. и кръга се затваря.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 12 Ное 2019, 16:04

alx написа:...но в момента има доста кадърни хора с правилната визия, инициатива и тн... но просто няма да ги избере народа защото...

Има, ама на парламентарните избори Слави ще събере по-голям вот от тях, щото...е плешив :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Ное 2019, 17:08

Най сигурния показател за бъдщето е миналото . Така че да не се заблуждаваме с утопични сценарии за бъдещето , българина си е бил винаги такъв какъвто е . Плюс минус някакви вариации но сърцевината е характерен за балканите генофонд и тип поведение . Конформизъм и нагаждачество , подлост и доносничество , предателство и раболепие пред власта и богатството . Личния келепир и удрянето на кьоравото и т.н Тук не става въпрос за мързел и слаба инициативност , българина като цяло е работлив и инициативен колкото средния европеец . Дори повече бих казал . Но обществения договор с власта и управляващите елити тук е различен от западна европа и винаги е бил различен от векове насам . Безсмислено е да се сравняваме със западна европа или която да е друга част на света , пътя който ние сме изминали е твърде различен от техния и естествено формира различни личности и поведение . Материалното благополучие като мерило за щастие е твърде маргинален критерий за да бъде водещо при формирането на национална кауза и приоритети . Нека не заблуждаваме сами себе си , западната система както и тази която ни "оправяше " 50 години са начин за управление и подчинение на масите . Експлоатиране на обществения ресурс в полза на малка група управляващ елит , акцента е върху малка група богопомазани индивиди които трябва да упражняват власта си , или да доминират над останалите .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата