ПРЕДЛОЖЕНИЕ, До Г-н Президента, НС, МС, КАТ, ДАИ
Модератор: Общи модератори
66 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- mastorpetko
- младши ентусиаст
-
Ето един бърз цитат от focus-news.net
focus-news.net написа:Трябва да се работи по пътните участъци, където стават най-много катастрофи, заяви кметът на Бяла
10 декември 2006 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Бяла. Много е важно пътната инфраструктура да бъде приведена в такова състояние, че да бъдат намалени тежките инциденти. Това каза пред Агенция "Фокус" кметът на Бяла Кольо Келерджиев, във връзка с тежката катастрофа на моста в Бяла между автобус и камион, при която загинаха 18 души и бяха ранени 11.
“И регулацията, и маркировката трябва да бъдат такива, че да няма подобни случаи. 970 загинали на пътя от началото на годината – цяла война е това”, коментира кметът. Според него въпросът не може да се реши бързо, но трябва да се започне от най-конфликтните точки, където стават най-много инциденти.
Такъв е и участъкът край Бяла, където не за първи път стават тежки катастрофи, припомни кметът.
“Това са много загинали в даден участък. Това означава, че с този участък нещо не е наред, въпреки твърденията, че шофьорите са лоши, че камионите се претоварват и т. н. И това го има, но колкото може пътната инфраструктура трябва да се направи така, че да се предотвратят човешките грешки или да се намалят последствията. Починалите няма как да ги върнем”, каза още кметът на Бяла.
“Разбирам от много места, че хората са готови да ни помогнат. Вчера една община ни е дарила 20 000 лв.
Министерски съвет ще излезе с постановление, за да се помогнат семействата на загиналите с по 10 000 лева., а семействата на ранените – с по 5000 лв. ние сме изплатили по 1000 лв. на семействата на загиналите, за посрещане на първоначални нужди, а на семействата на пострадалите по 500 лв. Помогнали сме с организацията на погребенията. С г-жа Масларова говорих - това е трудова злополука”, каза още кметът.
Днешният 10 декември е ден на национален траур в памет на загиналите при катастрофата в Бяла 18 души.
Надежда БОЧЕВА

Проблема е в шофьорите
-Че и самите ни пътища са скапани. (как се кара в мъгла по тъмно без никаква лента на пътя? Че то всичко е просто едно такова черно, малко по светло от другото черно, на фона на сивата мъгла.)
-Знаците са неадекватни. (60 на завой дето и дядо ми ще го земе с 90 със старото полско фиатче)
-Знаците са неадекватно поставени. (ааа, това в клоните на онова дърво знак ли било?!)
-Полицайте са корумпирани. (Не ве, шегувам се
)
Но всичко това може да се избегне от шофьорите
Според мен, трябва се направят 20тина писти из българия
да се пускат хората срещу 5лв на час
по-добро не мога се сетя
поне като гледат Бързи и яростни няма да има надъхани шофьори по улиците.
Истнският проблем е липсата на толерантост в шофьорите, но това никой няма как да ни го сложи на сила

-Че и самите ни пътища са скапани. (как се кара в мъгла по тъмно без никаква лента на пътя? Че то всичко е просто едно такова черно, малко по светло от другото черно, на фона на сивата мъгла.)
-Знаците са неадекватни. (60 на завой дето и дядо ми ще го земе с 90 със старото полско фиатче)
-Знаците са неадекватно поставени. (ааа, това в клоните на онова дърво знак ли било?!)
-Полицайте са корумпирани. (Не ве, шегувам се

Но всичко това може да се избегне от шофьорите

Според мен, трябва се направят 20тина писти из българия

Истнският проблем е липсата на толерантост в шофьорите, но това никой няма как да ни го сложи на сила

95% от катастрофите стават по вина на човешкия фактор - тежкия крак и кухата глава, лоша преценка, желанието да преебеш някого, като отнемеш предимство, превишена скорост, да не се "минеш" да изчакаш един светофар, а да преминеш на жълто-червено. Другите неща като технически неизправни МПС и над 10-15 годишни коли са пълни глупости. Единствено по маркировката на пътищата има още много да се желае - на Запад и от двете страни на пътя, и по осевата линия има светлоотражатели и пътя и нощем, и в мъгла се вижда добре на фарове.
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
PGV написа:95% от катастрофите стават по вина на човешкия фактор - тежкия крак и кухата глава, лоша преценка, желанието да преебеш някого, като отнемеш предимство, превишена скорост, да не се "минеш" да изчакаш един светофар, а да преминеш на жълто-червено. Другите неща като технически неизправни МПС и над 10-15 годишни коли са пълни глупости. Единствено по маркировката на пътищата има още много да се желае - на Запад и от двете страни на пътя, и по осевата линия има светлоотражатели и пътя и нощем, и в мъгла се вижда добре на фарове.
Напротив, техически неизправните МПС-та също са пряко зависими от човешкия фактор, щот си викаш за кво ша дава 600-700лв за гуми, я да се таковат, аз ша си взема едни галоши полу слик, марка Бай Пешо дето спирачния им път е по голям от кокото ако спираш по джанти и айде давай

Направи една справка в статистиката кои са основните причини за настъпилите вече произшествия, а не за потенциално възможните - www.kat.mvr.bg
По отношение на техниката - колите са машини, които не винаги могат да бъдат без нито една забележка - но човешкия фактор може да компенсира донякъде проблемите на техниката. Ако някъй тръгне да кара като луд с такива гуми, каквито описваш, явно че е не само самоубиец, но си е чист убиец.
Пък и цените на гумите не са 600-700 лв.
По отношение на техниката - колите са машини, които не винаги могат да бъдат без нито една забележка - но човешкия фактор може да компенсира донякъде проблемите на техниката. Ако някъй тръгне да кара като луд с такива гуми, каквито описваш, явно че е не само самоубиец, но си е чист убиец.
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
При жертвите статистика няма (1 да загине човек е).
За човешкия фактор си ме разбрал какво имам предвид, според мен 90% от проблемите могат да се решат с навременна профилактика и отстраняване с качествени материали и начини.
А за гумите го казах ориетировъчно, но все пак колко струват гуми от достатъчно добър производител с примерен размер 195/60/15?
А имаш ли представа колко хора има които карат със 17 и нагоре цола, където цените скачат по сериозно? Тва имах предвид
За човешкия фактор си ме разбрал какво имам предвид, според мен 90% от проблемите могат да се решат с навременна профилактика и отстраняване с качествени материали и начини.
А за гумите го казах ориетировъчно, но все пак колко струват гуми от достатъчно добър производител с примерен размер 195/60/15?
А имаш ли представа колко хора има които карат със 17 и нагоре цола, където цените скачат по сериозно? Тва имах предвид

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
с този манталитет никакви глоби и наказания няма да ни спасят, само ще вдигнат цените на подкупите.
реално ако 1 нещо може да се пипне, според мен то да е строг годишен преглед без рушвети, а не някакви таралясници без спирачки да се веят по пътищата. Колкото и да си добър шофьор, дори с 40-50 да караш неизправност в кофти момент помита хора по пешеходни / спирки...
реално ако 1 нещо може да се пипне, според мен то да е строг годишен преглед без рушвети, а не някакви таралясници без спирачки да се веят по пътищата. Колкото и да си добър шофьор, дори с 40-50 да караш неизправност в кофти момент помита хора по пешеходни / спирки...
- mastorpetko
- младши ентусиаст
-
PGV написа:Направи една справка в статистиката кои са основните причини за настъпилите вече произшествия, а не за потенциално възможните - www.kat.mvr.bg
Нали се сещаш, че каквото и да стане, ти пишат АКТ за "несъобразена скорост" и си виновен, ако си причинил ПТП. А дали проблема е бил в скоростта или в пътните условия - никой не го е*е! Затова и статистиката е изкривена, защото е направена на база актове на КАТ. Обаче колко много катастрофи са станали, заради неправилно регулирани кръстовища? В моя град имаме едно кръстовище, на което всеки божи ден има по една катастрофа. Сумати народ се изрепа там. От 15 години слагат светофар там! Още не работи! После са виновни шофьорите. Ти си представи - караш по главен път с 4 платна и пресичаш някаква улица и ако не внимаваш 100% пропускаш факта, че се оказва, че си без предимство на това кръстовище

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Аз предлагам да въведът глоба 100лв.за
Всеки един тъпак ,който си позволява да си пуска аварийните светлини за щяло и нещало
Хора, има мигачи за тая работа,адски дразнещо е!!!
Какво ви прчи да ги ползвате когато отбивате от пътя?
Можеби колтурата
Всеки един тъпак ,който си позволява да си пуска аварийните светлини за щяло и нещало
Какво ви прчи да ги ползвате когато отбивате от пътя?
Можеби колтурата

Последна промяна vld на 11 Дек 2006, 22:46, променена общо 1 път

Много си прав,тук в тоя форум има 10%,които наистина са маниаци на бмв(просто като гледам какви коли каратсвой написа:evans написа:И аз предлагам някои работи
1-да се спре движението на коли в цетъра
2-който паркира на тротоар,да се глобява от 100-200
3-да се забрани возенето на жени с къси полинай-вече на предната седалка
4-да се забрани внасянето на таралясници,които са над 15г(много проблем създават)
ако земем и ги спрем от движение тея от точка 4 .. значи трябва половината форум и повечето да тръгнат пеша .. нема как да стане

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
mastorpetko написа:Съгласен съм, че глобите трябва да са сурови, но реално погледнато на фона на средния доход в България, те и сега са си солени, особенно след промените, които влизат след нова година![]()
Основното нещо, което трябва да се промени, не са глобитеКато се натаралянкаш и ако ти е толкова малко мозъка в главата, никаква глоба няма да те спре в 4 часа сутринта, след мощен запой, да се утрепеш
Незнам как е в София, но в момента в моя град услугата да ти приберат автомобила заедно с теб след запой струва около 5 лева и няма много клиенти
![]()
Първото нещо, което трябва да се промени, и това е най-най-лесно постижимо е ЖЕСТОКО ЗАТЯГАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ и безкомпромисно спиране от движение на абсолютно всички технически неизправни автомобили (поне 50% от всички съм убеден, че не отговарят на техническите изисквания).
Второто много важно нещо е ПЪТИЩАТА - ние не се движим в нормални условия, за да се изисква от нас нормално поведение на пътяКолкото и КАТ да вадят статистики, че 90% от катастрофите стават заради "несъобразена скорост" (може да е всякаква, даже и 20 км/ч може да са несъобразени с трапа пред теб) и едва 3-5 % стават заради лощи пътни условия, всеки е наясно с условията на пътя.
Третото също много важно нещо е КАТ - да се промени тотално начина на работа на тази организация/службаОт чакащи "на гюме" писачи на актове и събирачи на рушвети, да започнат да се грижат реално за безопасността по пътищата - това означава повишен контрол на рисковите места (всеки знае в града си къде стават най-много катастрофи!). Тук правилно казвате в Европа как е, обаче някой да спомене какво се случва примерно ако спукаш гума на магистралата? Да подскажа - незнайно от къде се появява полицейска кола след 5-10 минути
![]()
Четвъртото нещо - преобразуване на нерегулираните крастовища в такива със светофари или в кръгови, като задължителна промяна на закона и поставяне на водачите навлезли в кръговото да са с предимство (сега е наобратното, ако няма знаци)
Има още много неща, които могат да се направят, но определено, най-неефективното от всички е сляпото увеличение на глобите. В съкращението КАТ буквата К означава КОНТРОЛ. Именно такива служви се създават, за да контролират и така е навсякъде по света, обаче при нас те не се занимават с контрол, а със събиране безконтролно на рекет от шофьорите. Как да има уважение към правилата от страна на водачите, при положение, че най-големите нарушители и хора над закона са именно пазителите на тези закони!

Never mistake motion for action...
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Не съм много съгласен тук.Все пак като видя включени авариини очаквам врата да се отвори,я някой да излезе от колата,маневра някоя странна.Те и затова маи са направили копчето за авариините голяма и на видно място.vld написа:Аз предлагам да въведът глоба 100лв.за
Какво ви прчи да ги полвате когато отбивате от пътя?
Можеби колтурата![]()
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Еми те и по "Блъсък" тая неделя спореха кой е виновен за неспазването на правилата - хората или институциите. Въпреки че завършиха почти 50/50, се оказва, че май институциите са виновни, защото, видите ли, всеки излязъл от БГ и отишъл на запад спазва правилата. Защо ли? Значи хората могат да спазват законите въпреки прословутия ни манталитет. Е, можеш да се направиш на горей веднъж-дваж, ма после кротваш. Просто още я няма тая държава в света, дето всички спазват законите по съвест. То ако беше така, нямаше да ги има суровите наказания, нали? Войната по пътищата ще се овладее тогава, когато от КАТ вземат да си вършат работата, ама съвестно. На нас, нарушителите, ще ни е гадно, но като се затегне примката и няма да има къде да мърдаме, тогава ще се оправи положението...
It's not who You are, it's who You know...
66 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5