Инвестиция в апартамент в София?
Модератор: Общи модератори
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
Re: Инвестиция в апартамент в София?
Nukem написа:bum_bum много точно го каза, аз съм един от тези където се прецакаха с апартамент за 38к евро и офис за 20к евро в Хасково в мометна и двата имота са непродаваеми и не струват нищо. Като свърши евтината работна ръка която се изсипва в София и като се усетят хората, че в други страни ще взимат с пъти повече и има коренно различно качество на живот, ще ми е интересно колко ще струва един апартамент в София. Не може един апартамент в Мюнхен да струва 100к евро при средна заплата 1500к евро, а в София 100к евро при средна 500евро, има нещо сбъркано.
човек, ако не се лъжа от постове тук, твоя беше доста мераклийски направен, и на добра локация, така че хубавото винаги е скъпо

в бг всеки гледа бързо да забогатее ако може и да е сигурно, и доходност от 3-4% хем е малко, хем искаме да е в нещо тарикатско.
Ами няма как като си в банка, апартамент, толкова ще ти е 2-4%, ако си ербап има доста "по-тарикатски", ама там и сигурността е съмтаймс уин, съмтаймс льос

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
Nukem написа:bum_bum много точно го каза, аз съм един от тези където се прецакаха с апартамент за 38к евро и офис за 20к евро в Хасково в мометна и двата имота са непродаваеми и не струват нищо. Като свърши евтината работна ръка която се изсипва в София и като се усетят хората, че в други страни ще взимат с пъти повече и има коренно различно качество на живот, ще ми е интересно колко ще струва един апартамент в София. Не може един апартамент в Мюнхен да струва 100к евро при средна заплата 1500к евро, а в София 100к евро при средна 500евро, има нещо сбъркано.
Колега, в София заплатите на над 50% от хората са повече 500 евро и не виждам изглед да тръгнат надолу
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Абе не се знае. До кога може да се надува тоя балон със София? В София какво толкова се произвежда, че да има високи заплати?
Услуги, най-вече. Както и огромно количество софтуер. Доста евтина работна ръка - сравнено с другите страни.
Но нещата много лесно могат да тръгнат в обратна посока.
Но нещата много лесно могат да тръгнат в обратна посока.
Този апокалипсис за София не го виждам в близките 10-15 години. Все още има много хора в провинцията, които мечтаят да живеят в София, а докато това съществува няма как нещата да тръгнат назад с имотите.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Е то и аз мечтая да живея да речем в Монако ама моето желание не вярвам да се отразява на цената на имотите там. Най-вече, защото не мога да си позволя да притежавам имот там, съответно не съм фактор на пазара.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
София е столица - винаги ще има хора, които искат да живеят тук. Това внася известна стабилност на пазара, дори оптимизъм за растеж. Това важи донякъде за Варна и Бургас, Пловдив пък има силна икономика (бих го нарекъл индустриалния център на България), така че това са сравнително надеждни инвестиции. Всичко друго масово се обезлюдява и запада. Дори в развити градове като Русе и В.Търново не бих инвестирал в имот в момента. Преди няколко месеца ми предложиха апартамент във Видин, двустаен след ремонт за 25000лв... Ама в блока има населени 5-6 апартамента, всичко друго е в Испания и Италия. Съответно сградата на какво прилича е ясно.
Never mistake motion for action...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Тук много от колегите,които си вадят честно парите и се оправят добре,мислят да заминават,което е много жалко за държавицата ни..Но що се отнася до имотите,такава емиграционна вълна ,каквато имаше след падането на визите и няколко години след това ,вече няма да има. Тогава не знам дали помните какви бяха "заплатите" ,дори в Сф..Leon написа:.. Ама в блока има населени 5-6 апартамента, всичко друго е в Испания и Италия.
Тепърва ще се връщат много хора с някой друг лев/паунд/долар и съответно ще си купуват жилища.Да,пак ще има затъващи и безперспективни райони,но срив тотален на цените-надали. Колебания някакви-със сигурност,ама те зависят много и от кредитната политика на банките-оттам тръгна и бума,оттам дойде и сривът после..Но цените не се върнаха точно до началните..Много трудно и много малко вероятно е инфлационната спирала да подминава точно цените на недвижимостите-в дългосрочен план
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
bum_bum написа:Е то и аз мечтая да живея да речем в Монако ама моето желание не вярвам да се отразява на цената на имотите там. Най-вече, защото не мога да си позволя да притежавам имот там, съответно не съм фактор на пазара.
Аз лично в момента, ако кажа, че продавам апартаменти в София мога да продам само на познати поне 20. Българина, а особено хората в по-малките населени места, от селата всички купуват поне по един апартамент на децата си. От къде намират пари и как точно ги спестяват не е ясно, но такива са фактите
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Leon написа:София е столица - винаги ще има хора, които искат да живеят тук. Това внася известна стабилност на пазара, дори оптимизъм за растеж.
Баш

Много хора се местят по разни причини, учене, работа ... причини бол ...
Което е проблем, понеже всичко се съсредоточава в София, много места се обезлюдяват или населват с индианци

Много хора са принудени да търсят и да идват в София
Както вече се спомена ИТ сектора дърпа много София, докога - ще видим ...
bum_bum написа:Е то и аз мечтая да живея да речем в Монако ама моето желание не вярвам да се отразява на цената на имотите там. Най-вече, защото не мога да си позволя да притежавам имот там, съответно не съм фактор на пазара.
Да ама твоето граничи с непостижимо ...
Докато идването в София далеч не е - някоя нива като се продаде, бабите помагат с буркани и некой лев за кредита и готово ...
© написа:Българина, а особено хората в по-малките населени места, от селата всички купуват поне по един апартамент на децата си. От къде намират пари и как точно ги спестяват не е ясно, но такива са фактите
Именно ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
nqmam_bmw написа:И винаги има супер сериозен недостиг на офиси клас А++ за милионите чуждестранни инвеститори и жилища клас А++ за техните топ мениджъри от Дубай и Хонг Конг.
Впрочем, това е напълно вярно

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Няма такава рецепта - висок, нисък клас клиенти ...
И сред заможните има мангали и сред бедните има читави и коректни хора знаещи възможностите си.
Това, че някой има сега пари, не значи, че дългосрочно ще има ...
Има много хора дето живеят за деня ... тва го казвам именно за наеми и тн. Днес се мятат пачки утре идва с голф 2 пред разпад ...
Има много добре изглеждащи и даващи вид на културни хора с пари дето правят невероятни мангасарщини - имам пример такъв с апарт под наем на познат.
Няма правило и рецепта - тва си е риска на подобна инвестиция.
И сред заможните има мангали и сред бедните има читави и коректни хора знаещи възможностите си.
Това, че някой има сега пари, не значи, че дългосрочно ще има ...
Има много хора дето живеят за деня ... тва го казвам именно за наеми и тн. Днес се мятат пачки утре идва с голф 2 пред разпад ...
Има много добре изглеждащи и даващи вид на културни хора с пари дето правят невероятни мангасарщини - имам пример такъв с апарт под наем на познат.
Няма правило и рецепта - тва си е риска на подобна инвестиция.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
София няма тенденция да се обезлюдява - напротив. Инвестиция в недвижимо имущество винаги е добра идея. За мен е пълна лудост да купиш панелка пред изчерпване на конструктивния и експлоатационния ѝ срок, но щом държат такива цени, явно има и луди, които да ги купуват.
ЕПК блоковете са по-добрият вариант, но там ако възникнат проблеми с етажната собственост... говорим за огромен брой семейства и съгласуването става по-трудно. По-стар блок - по-големи разходи за поддръжка на общи части, стари инсталации, дограма, покрив, изолация и прочие... и не на последно място отказали се от ТЕЦ и ясно кой доплаща разликата.
За мен оптималният вариант са малките тухлени кооперации 5-6 етажа. По-лесно се разбират съседите обикновено, когато има нужда от ремонти. Изобщо не говорим за предимствата на монолитното строителство и изолацията от шумове. Т.Н ново строителтво 2000г+ невинаги гарантира качество, така че е добре да се поинтересуваш от завършените сгради на строителя.
За района най-добре е да потърсиш мнение от специалист. Като имаш предвид, че скоро ще има и 3ти лъч на метрото и прогресивното увеличаване на пришълците /
/ комуникациите стават все по-лесни. Лихвите по депозитите са смешни, както и да го смяташ, няма да си назад, ако вземеш читав имот.

ЕПК блоковете са по-добрият вариант, но там ако възникнат проблеми с етажната собственост... говорим за огромен брой семейства и съгласуването става по-трудно. По-стар блок - по-големи разходи за поддръжка на общи части, стари инсталации, дограма, покрив, изолация и прочие... и не на последно място отказали се от ТЕЦ и ясно кой доплаща разликата.
За мен оптималният вариант са малките тухлени кооперации 5-6 етажа. По-лесно се разбират съседите обикновено, когато има нужда от ремонти. Изобщо не говорим за предимствата на монолитното строителство и изолацията от шумове. Т.Н ново строителтво 2000г+ невинаги гарантира качество, така че е добре да се поинтересуваш от завършените сгради на строителя.
За района най-добре е да потърсиш мнение от специалист. Като имаш предвид, че скоро ще има и 3ти лъч на метрото и прогресивното увеличаване на пришълците /

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
© написа:bum_bum написа:Е то и аз мечтая да живея да речем в Монако ама моето желание не вярвам да се отразява на цената на имотите там. Най-вече, защото не мога да си позволя да притежавам имот там, съответно не съм фактор на пазара.
Аз лично в момента, ако кажа, че продавам апартаменти в София мога да продам само на познати поне 20. Българина, а особено хората в по-малките населени места, от селата всички купуват поне по един апартамент на децата си. От къде намират пари и как точно ги спестяват не е ясно, но такива са фактите
Ясно ми е сега какво е положението. Говорим за бъдещето. До кога ще е така? Аз просто не виждам на базата на какво София се развива като град. Офиси с телефонни съпорти, ОК. Това ли ще издържа всички и до кога? Ако се окаже поредния балон или пък големите шефове решат в един момент да ги мръднат към Китай, Индия или Пакистан какво ще стане с цял един град разчитащ на това?
То за цялата държава се отнася това, за съжаление такива са фактите. Не виждам и някой от управляващите много да му пука какво ще стане след като той слезе от властта, а какво остава за по-напред.