Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
Borymeckata написа:Мога да обясня тази аномалия с "кота корниз", но едва ли на някого ми се четат лекции по строителни нормативи...
Просто с строителната виза се ограничава височината на сградата, в ЗУТ е оставена вратичка за заобикаляне на това ограничение и хората се възползват от нея. Затова сградите (някои от тях) изглеждат странно. Не е заради екстравагантност на архитекта (въпреки, че и това го има...), а поради недомислици в строителните нормативни документи.
Просто е поредната малоумщина в бълХария, направена едни хора да вземат кинти, а другите да го духат.
И на място с уж 5-етажни сгради да речем, се появяват подобни грозилища и всички са доволни

Тотално сбъркано племе сме. Как беше лафът? Туй дето ние насерем, никой няма да може да го оправи....

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
На мен ми се струва, че всичко е наред!
Да, щом има кой да купува тези лайна, защо да не строят, само защото на вас ви са грозни ли?
По същата логика по 1000еро на квадрат има паднали панели, купуват се, ако не се купуваха, щяха да са на 500 и да седят.
Казах по-рано днес какви апартаменти се предлагат масово с хол+кухня 18квадрата, защото това се търси.
Самия строител ми каза, че той не би купил такова нещо, ама народа е на друго мнение, всичко до започването на дупката ще е продадено.
Ние улици нямаме, в най-добрия случай са някакви подобия всичко дупки и кръпки, включително в разни набедени елитни квартали.
Да, щом има кой да купува тези лайна, защо да не строят, само защото на вас ви са грозни ли?
По същата логика по 1000еро на квадрат има паднали панели, купуват се, ако не се купуваха, щяха да са на 500 и да седят.
Казах по-рано днес какви апартаменти се предлагат масово с хол+кухня 18квадрата, защото това се търси.
Самия строител ми каза, че той не би купил такова нещо, ама народа е на друго мнение, всичко до започването на дупката ще е продадено.
Ние улици нямаме, в най-добрия случай са някакви подобия всичко дупки и кръпки, включително в разни набедени елитни квартали.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това с итонга ме съмнява да е пристроено скоро.
Такива неща можеше да се правят 90те (евентуално ранни 2000 ама ме съмнява).
То и итонга беше на мода тогава... След тва тая вратичка се затвори.
Такива неща можеше да се правят 90те (евентуално ранни 2000 ама ме съмнява).
То и итонга беше на мода тогава... След тва тая вратичка се затвори.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Минете покрай Златен век, зида се с Итонг. 

- steeN
- старши ентусиаст
-
От моите наблюдения, Винербергер е върха на сладоледа в момента.
Ако не ти е с такава тухла, значи си се минал
Естествено се ползват най-големите им *****.
Ако не ти е с такава тухла, значи си се минал

Естествено се ползват най-големите им *****.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
alekangg написа:На мен ми се струва, че всичко е наред!
Не! Защото законът е направен така, че в зони с определена височина строителство да правиш всякакви гаври и да го заобикаляш

Тия коти не са измислени случайно и като ги заобикалят, вредят на останалите, ама както и да е.
Важното е, че за теб, както и за много от останалите няма никакъв проблем

И това е напълно законно и купуват. Вероятно не виждаш нищо нередно и тук

Сигурно не виждаш нищо нередно и в много други неща, които ни правят една от най-изстрадалите държави на Стария континент, ама както и да е

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
zAcK написа:Borymeckata написа:Мога да обясня тази аномалия с "кота корниз", но едва ли на някого ми се четат лекции по строителни нормативи...
Просто е поредната малоумщина в бълХария, направена едни хора да вземат кинти, а другите да го духат.
Зак, не ние (в България) сме измислили многоетажните мансардни покриви. Точно там, където мечтаеш да живееш, са разпространени - просто елемент от готическата архитектура. Дори в същата тема, по-назад, сме писали за тях.
https://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=440784&p=4541270&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE#p4541270
Сега ще кажеш, че това в Германия няма нищо общо с варненското недоразумение... ОК, но аз лично съществена разлика не виждам - все си е мансарден покрив.

Excellent! Steven is my name!
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Borymeckata написа:ОК, но аз лично съществена разлика не виждам - все си е мансарден покрив.![]()
Нямам нищо против ако искат и пирамиди с прозорци да строят

Имам против да се създават вратички в законите, които позволяват на разни хора, да прецакват други хора

Ти като човек в тая област я кажи, защо не сложат максимална височина на тия сгради

Да не ковнеш 2 пъти по-висока сграда до другата

Защо разрешават сгради с по-малко паркоместа и с големината на миникупър от най-старите получават разрешения и т.н.

P.S. Разумни хора сте, ама ми звучите така, сякаш не искате да живеете в нормална държава и тая свободия ви харесва

Тая сграда в Германия засенчва ли нещо?

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
zAcK написа:Ти като човек в тая област я кажи, защо не сложат максимална височина на тия сградиНали това е важно
Точно с височината на сградата е заигравката. Явно няма да мине без лекция...

Значи всяко населено място има действащ ПУП (Подробен Устройствен План). Всички визи за ново проектиране се издават на негова база. В ПУП са опредлени всички параметри на застрояването, включително и височината на сградите:
Чл. 23. (1) Характерът на застрояването се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване, както следва:
1. ниско застрояване - с височина до 10 м;
2. средно застрояване - с височина до 15 м;
3. високо застрояване - с височина над 15 м.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Във вилните зони застрояването е ниско - до 7 м.
Значи във визата за проектиране е ограничена височината на сградата. И точно тук има едно "дребно" недоразумение - че въпросната височина се мери до "кота корниз", гледай ал. (1):
Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) Височината на сградата се определя в абсолютни мерки от котата на средното ниво на прилежащия терен за съответната ограждаща стена: до котата на пресечната линия на фасадната плоскост с покривната плоскост - при сгради със стрехи; до котата на горната повърхност на корниза - при сгради с корнизи; до котата на най-високата точка на ограждащите стени - при сгради без корнизи и без стрехи.
В тази височина обаче не се включва подпокривното пространство, гледай ал. (2):
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) Във височината на сградата не се включва височината на подпокривното пространство, ако остава зад равнината, проведена под 45 градуса спрямо хоризонта от линията на пресичане на фасадната плоскост с горната повърхност на корниза или стрехата, а при сгради без корнизи и без стрехи - от най-високата точка на ограждащите стени. При ползването на тази възможност котата на билото не може да превишава с повече от 4,5 м височината на сградата, определена при условията на ал. 1.
Обаче са се усетили, че с тази вратичка се правят някакви уродливи сгради, затова е последното изречение на алинеята - с всички възможни хватки и трикове можеш да превишиш зададената във визата кота с не повече от 4,5 метра. И това е.
(3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата се приема за равна на допустимата, ако сградата е разположена в пространството, ограничено от вертикална равнина, по линията на застрояване с височина, равна на допустимата, и равнина, проведена от тази височина под ъгъл 45 градуса спрямо хоризонта. В този случай котата на билото не може да надвишава с повече от 4,5 м височината на сградата, определена при условията на ал. 1.
Нормативните документи се оптимизрат в процеса на работа, спокойно...

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
https://istinskiistorii.com/%d0%ba%d1%8 ... be-%d0%b5/
Къщата на Ал Капоне в чикаго колкото панелка в Люлин
Къщата на Ал Капоне в чикаго колкото панелка в Люлин

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Днес от една голяма агенция ми изпратиха поредния комплекс на Св.Константин и Елена, супер лукс на цена САМО от 1000 евро/кв.м. Тичам да не свършат
А ние тук за срив на цените си пишем 

Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:[i](3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата се приема за равна на допустимата
Мерси, значи ето точната година, в която е затворена възможността за това дето показа Зак с итонга.
Един вид е закъснял със 17 години да се ядосва

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Не съм сигурен, че случаят е точно такъв, може някой просто да си е зидал, без да знае и да се интересува от ЗУТ-а.
А това с итонг-а вярно е уникална цигания... Не съм се интересувал как нормативно стоят нещата, но реално почти никъде не се използва вече, само в някакви много специфични случаи. Не вярвам да е забранен, просто е калпав материал и инвеститорите го избягват.
А това с итонг-а вярно е уникална цигания... Не съм се интересувал как нормативно стоят нещата, но реално почти никъде не се използва вече, само в някакви много специфични случаи. Не вярвам да е забранен, просто е калпав материал и инвеститорите го избягват.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Много ми е интересни какво значи супер лукс като го издават на бетон и мазилка….Leon написа:Днес от една голяма агенция ми изпратиха поредния комплекс на Св.Константин и Елена, супер лукс на цена САМО от 1000 евро/кв.м. Тичам да не свършатА ние тук за срив на цените си пишем
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Дали ми харесва или не няма значение. Аз виждам, че се купуват, а това е важното в случая..zAcK написа:alekangg написа:На мен ми се струва, че всичко е наред!
Не! Защото законът е направен така, че в зони с определена височина строителство да правиш всякакви гаври и да го заобикаляш![]()
Тия коти не са измислени случайно и като ги заобикалят, вредят на останалите, ама както и да е.
Важното е, че за теб, както и за много от останалите няма никакъв проблем![]()
И това е напълно законно и купуват. Вероятно не виждаш нищо нередно и тук![]()
Сигурно не виждаш нищо нередно и в много други неща, които ни правят една от най-изстрадалите държави на Стария континент, ама както и да е![]()