По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от steeN » 25 Яну 2017, 7:02

Това, че дядо ти е живял толкова не значи, че всички са живяли толкова. Тва, което те питам е знаеш ли до колко са доживяли средно всички родени през 1902г. Родените 1935 са живяли малко над 50 години (според НСИ). Т.е. неговата средна е била още по-малка.

Ся загряваш ли какъв мираж е била пенсията на дядо ти... и какъв късметлия е бил, че изобщо е докарал до пенсия?

п.с.
http://www.nsi.bg/sites/default/files/f ... I2YVG3.pdf
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Яну 2017, 9:44

То хубаво статистика , ама има и една друга статистика която можеш да я чуеш само от хората с тия набори 20те и 30те години на 20 век . Всъщност вече е трудно щото едва ли има останали . Бас държа че ниската продължителност на живота се дължи на доброто здравеопазване , питателната храна и липсата на тежък физически труд в ония години .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 25 Яну 2017, 10:09

Една жена ми каза, не е статистика. Дължи се на това, че антибиотиците навлизат след втората световна и благодарение на тях продължителността на живота рязко скача.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Яну 2017, 10:39

BMW_POWER написа:Да, някаква утопия, правилна или не, това не е въпрос на темата. Въпросът е, как сме живяли. Мамка му, аз от 18 годишен не струвам на родителите си и една стотинка. Започнал съм да бачкам на 16г и нищо не съм получил даром. Не съм работил във фирмата на тате, чичо или който и да е. Явил съм се на кандидат студентски изпит и съм се борил с още трима за едно място. Не съм платил и стотинка, за да завърша. Всичко което имам е благодарение на това между ушите ми и на двете ми ръце. И сега седнал Х да ми обяснява, кое как е било :mhihi: Мойте дъртите са си купили апартамента и го изплатиха за 20 години. Аз тук купих, продадох, сега се оглеждам за друг. Никой не ми е дал една стотинка през живота ми и знам за какво говоря. 95% от тези, дето са вещи в темата не са изкарали и 50% от това, дето имат, но раздават ум и разум. Извинявай, ама е смешно :dunno:

Не виждам по никакъв начин как тези факти от твоя живот имат връзка с темата ...
Освен това ми е много интересно как си правиш заключения кой какво е изкарал?
Поредното лирично отклонение ;)

BMW_POWER написа:Относно темата за ВСВ, как би ти звучало, аз да седна и да обяснявам на някой ветеран, как е воювал и как е било там?

Звучи ми идеално защото вие там дискутирате геополитически неща, които изобщо не са стигнали до окопите и е твърде вероятно човек участвал реално в бойни действия изобщо да не е разбрал какво се случва на голямата сцена, а просто се е "бил за родината" ...

Не е ли така?

По същия начин е твърде вероятно хората, които са се радвали на ведрия соц преди 89г изобщо да не са разбрали какво се случва зад кулисите :winky:

С две думи от дистанцията на времето и с малко повече информация (по соца всички са били силно информирани :yes: )
може да се окаже, че това, което си "виждал" не е баш това, което е било всъщност ... Сещаш ли се?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 26 Яну 2017, 0:07

steeN написа:Родените 1935 са живяли малко над 50 години (според НСИ). Т.е. неговата средна е била още по-малка.

абе какви са тея глупости, то още има живи хора родени и преди тая година. излиза, че статистиката е правена само на база ранно умрелите, еми как да не показва малко над 50г :mhihi:
повечето мои роднини, за които се сещам, са живели все до 85-90+, с малки изключения /всъщност с 1../. сещам се и за брат на дядо ми, който почина на 90 и за него се знаеше, че през живота си веднъж не е ходил на лекар... евалата на антибиотиците :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Яну 2017, 0:57

Не, статистиката не е базирана на ранно умрелите. А на средно аритметично на възрастите на живот на хората. Баща ми примерно на 30 и няколко е опериран от апандесит. Става инфекция и седи 40 дни в болница. Ако е било 1930 г. примерно, си просто пътник... без съвременните антибиотици. Колко хора не са взимали никога през живота си антибиотици, я се замислете. Някакви изключения не са правилото.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Яну 2017, 2:57

K_Ilkov написа:
BMW_POWER написа:Да, някаква утопия, правилна или не, това не е въпрос на темата. Въпросът е, как сме живяли. Мамка му, аз от 18 годишен не струвам на родителите си и една стотинка. Започнал съм да бачкам на 16г и нищо не съм получил даром. Не съм работил във фирмата на тате, чичо или който и да е. Явил съм се на кандидат студентски изпит и съм се борил с още трима за едно място. Не съм платил и стотинка, за да завърша. Всичко което имам е благодарение на това между ушите ми и на двете ми ръце. И сега седнал Х да ми обяснява, кое как е било :mhihi: Мойте дъртите са си купили апартамента и го изплатиха за 20 години. Аз тук купих, продадох, сега се оглеждам за друг. Никой не ми е дал една стотинка през живота ми и знам за какво говоря. 95% от тези, дето са вещи в темата не са изкарали и 50% от това, дето имат, но раздават ум и разум. Извинявай, ама е смешно :dunno:

Не виждам по никакъв начин как тези факти от твоя живот имат връзка с темата ...
Освен това ми е много интересно как си правиш заключения кой какво е изкарал?
Поредното лирично отклонение ;)

BMW_POWER написа:Относно темата за ВСВ, как би ти звучало, аз да седна и да обяснявам на някой ветеран, как е воювал и как е било там?

Звучи ми идеално защото вие там дискутирате геополитически неща, които изобщо не са стигнали до окопите и е твърде вероятно човек участвал реално в бойни действия изобщо да не е разбрал какво се случва на голямата сцена, а просто се е "бил за родината" ...

Не е ли така?

По същия начин е твърде вероятно хората, които са се радвали на ведрия соц преди 89г изобщо да не са разбрали какво се случва зад кулисите :winky:

С две думи от дистанцията на времето и с малко повече информация (по соца всички са били силно информирани :yes: )
може да се окаже, че това, което си "виждал" не е баш това, което е било всъщност ... Сещаш ли се?

Ми аз давам нещата погледнати от моята камбанария. "Лирическото отклонение" е към онези, дето са "расли в саксия". Тате носи, мама меси, да живей труда". Огромен респект и шапка долу пред всеки, който е направил нещо сам, работи и се движи напред и нагоре :bowdown: Да, демокрацията даде шанс на много хора да реализират потенциала си. Евала за което. Но аз лично не приемам критики от хора, дето тате се събудил 89-та с куфарче пари и синето днес работи при него. Или му купили колата и сега поел въздух и не изпуска дините из под мишниците.

Ми соца погледнат геополитически е едно, поглеждайки го през джоба и хладилника е съвсем друго. "Виждахме" това, което ни се показваше. Интернет и кабел нямаше. Имаше единствено сръбска телевизия и радио "Свободна Европа".

Стинка, един въпрос относно статистиките. От набор 23-ти в СССР през 1946г са били живи 2% (два процента). Много болнави ли са били или какво?

Антибиотиците не са единствената панацея за повишаване продължителността на живота. Аз лично не знам днешните боклуци, "Е"-тата и консервантите как ще се отразят в дългосрочен план :OT: Тук не говорим за жизнена среда и начин на живот.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 26 Яну 2017, 3:00

steeN написа:Не, статистиката не е базирана на ранно умрелите. А на средно аритметично на възрастите на живот на хората. Баща ми примерно на 30 и няколко е опериран от апандесит. Става инфекция и седи 40 дни в болница. Ако е било 1930 г. примерно, си просто пътник... без съвременните антибиотици. Колко хора не са взимали никога през живота си антибиотици, я се замислете. Някакви изключения не са правилото.

ами не, освен за мои роднини, знам и за баби и дядовци на мои връстници, които или още са живи или скоро са починали. само за миналата година имаше 4 такива случая на починали роднини, на мои познати и това са все хора родени около 1930та. а дори не мога да се сетя за един, който да е починал преди 70.
че антибиотиците помагат е ясно, въпреки че скоро и това може да се промени ако се съди по неправилната им и прекомерна употреба.. но и тва е ясно на всеки. въпроса е, че нямат много общо с продължителността на живота освен в статистиките, които както винаги нищо не казват. можеш да потърсиш за мита за това, че древните хора са живели по около 30на години и в кое всъщност е проблема, за да се смята така. а по точно infant mortality rate на 'твой' език.
затова си държа на мнението да го духат статистиките, а също и тея, които ги създават /щото реално не правят нищо/ :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Яну 2017, 9:14

От такава гледна точка съм съгласен. Това може би ще изкриви статистиката доста, ако по това време са раждали много деца за да компенсират смъртността. Иначе, да и родителите на моите родители 2ма доживяха до над 80, 1 до над 90 и един не е минал 40. Тогава може би е структурата на населението. Тогава старите хора не са били толкова много и повече работещи са се падали на един пенсионер. Но със сигурност знам, че тогава е било по-лесно да се поддържа такава пенсионна система.

BMW_POWER написа:Стинка, един въпрос относно статистиките. От набор 23-ти в СССР през 1946г са били живи 2% (два процента). Много болнави ли са били или какво?

Ми смятай колко са били разходите за пенсии тогава през 80те (като тия 2% са станали на 60+). Никакви.
Това ми беше мисълта... било е по-евтино да има такова осигуряване от колкото сега.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Яну 2017, 9:46

Значи соца десетки години се е възползвал от труда на работника , и когато се наложи да се плащат пенсии на хората 30ти 40 ти набор някъде към 1988-89г - соца дрисна от задълженията си остави капитализма да плаща сметката ? А какво ще стане като почнат бейбибумърите от 60те и 70 те да се пенсионират щото тогава прираста е най висок ? Че те пенсионерите ще станат повече от работещите . Освен ако не почнат да ни пенсионират на 80г и поне 60 години стаж :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Яну 2017, 10:22

BMW_POWER написа:Ми соца погледнат геополитически е едно, поглеждайки го през джоба и хладилника е съвсем друго.

Както и да го гледаш е едно и също ...

И в соца и в капитализма на редовия човек му се подхвърлят трохи.
Проблема на соца и специално нашия е държавната собственост, която е дадена в ръцете на някой "избран" ...
После "избраните" си присвоиха каквото им бе дадено да управляват - честита демокрация!!!

Говориш за куфарчетата? Ами те не са следствие на соца сигурно?

И на мен ми е кофти като са ми говорили мои набори като бяхме на 20-тина за "моите фирми"
пък аз знам баща му кой е, и че акъла му е само да се нашмърка и да мята салфетки
докато на мен ми рипат по главата всякакви тъпири в бачкането, уча и тн. ...
И така до ден днешен едни имат фирми други трябва да бачкат за да изкарват пари ...

За едно и също си говорим ... само дето ти си мислиш, че всичко щеше да е ОК ако соца беше останал,
а аз знам, че не е имало как да продължи тази утопия много повече. Това е.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 26 Яну 2017, 11:04

JOGI написа:.................
затова си държа на мнението да го духат статистиките, а също и тея, които ги създават /щото реално не правят нищо/ :mhihi:

:yes: :clap:

Средната продължителност на живота не е една фиксирана мярка, далеч по-комплексна е и всъщност отчита детската смъртност в една от множеството си вариации- комбинация от средна продължителност на живота до 5г. възраст и продължителност след това.
А това което го говорите за дядовци и баби е съвсем друго нещо и няма пряко отношение към средната продължителност на живота.

BMW_POWER написа:
Стинка, един въпрос относно статистиките. От набор 23-ти в СССР през 1946г са били живи 2% (два процента). Много болнави ли са били или какво?

Ми смятай колко са били разходите за пенсии тогава през 80те (като тия 2% са станали на 60+). Никакви.
Това ми беше мисълта... било е по-евтино да има такова осигуряване от колкото сега.

От гледна точка на пенсионната система това, че въпросното обстоятелство изкривява статистиката няма никакво значение.
Това далеч не е единственият набор от въпросните години с подобна продължителност на живота и ако въпросните набори са основната съставна част на бъдещите пенсионери(занижена продължителност на живота), то за пенсионната система не е проблем пенсиониране на 50 и изплащане 30г. пенсии на малцината оцелели.
В момента в който наборите около ВСВ станат малцинство в групата на потенциални пенсионери(повишена средна продължителност на живота), а ги заместят "големи по обем" набори, запзаване на същата възраст от 50г. означава нарастване на плащанията в пъти.

Ако "пенсионната ситстема" не гледаше средната продължителност на живота, а се фокусираше върху дълголетието на отделни индивиди(както го правят колегите), щеше да стигне до напълно грешното заключение, че плащанията ще останат сравнително константни и при набори 1922/'23 и при 1948/49.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Яну 2017, 12:17

Пак забихте в дебрите на глобалната макро-икономика... Толкова ли е трудно всеки да разкаже с няколко думи как е живял при соц-а? Вместо да обяснява на другите как са се чувствали тогава и защо това е неправилно?

Вижте нещо интересно - някакво изродче е побъркало цяло училище в София и никой не може да се оправи с него. Директорката подала оставка, даскалите - и те скоро, родители, институции - всички вдигат ръце:
http://dnes.dir.bg/news/protest-uchilishte-uchiteli-roditeli-tretoklasnik-25117583

Един въпрос - какво щеше да ми се случи, ако като ученик през 1980-та година бях тръгнал в час да се разхождам из стаята, бях ударил някой съученик или бях хвърлил стол по училетя? Някой има ли предположение?
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Яну 2017, 13:58

Даскала щеше да те извлече за ухото при директора , с вписване на награждаването в бележника . А вечерта щеше да отнесеш и колана в къщи плюс седмица без телевизия вечер и без игра в квартала и без колело . :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Яну 2017, 14:02

Jordana написа:Даскала щеше да те извлече за ухото при директора , с вписване на награждаването в бележника . А вечерта щеше да отнесеш и колана в къщи плюс седмица без телевизия вечер и без игра в квартала и без колело . :mhihi:

Точно, само дето Дъртият (баща ми) ме биеше с един чехъл (с гьонена подметка), а не с колан. А майка ми ме налаше с маркуча от пералнята... И имам сериозни опасения, че щях да отнеса първата порция кютек още в училището (от даскала и/или директора), а вечерта у дома щеше да бъде гранд - финалът.

Абе хора, вие разбирате ли, че става въпрос за хлапе в 3-ти (трети) клас?!? На 9 (девет) години?!? Какви митинги, какви простести, какви оставки... Два шамара зад врата на пишлемето и да стои един час прав в ъгъла - и край с проблема. Чета и се чудя - как може нещата да са изпуснати до ТАКАВА степен...
Excellent! Steven is my name!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата