Емиграция и имиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от TNT » 01 Окт 2025, 11:07

Аз пък мисля, че при всякакви видове спортове, доста са се подобрили базите. Дори общинските. Като дете не се сещам да съм тренирал някъде без счупени прозорци, течащи покриви и т.н. Тренирал съм на минусови температури ВЪТРЕ в залата. Не навън. Сега всичките места са нови, ремонтирани, с прозорци :mhihi: , тоалетни и т.н.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Окт 2025, 11:23

TNT написа:Аз пък мисля, че при всякакви видове спортове, доста са се подобрили базите. Дори общинските. Като дете не се сещам да съм тренирал някъде без счупени прозорци, течащи покриви и т.н. Тренирал съм на минусови температури ВЪТРЕ в залата. Не навън. Сега всичките места са нови, ремонтирани, с прозорци :mhihi: , тоалетни и т.н.

Хммм!
Сещам се как малката кара от 3-годишна ски и после за Витоша и Боровец и не знам! Не знам.. :dunno:
Или се сещам за едно от местата, къде тествахме за тенис и пак не знам, не знам...

Да не изброявам всичките! За треньорите и т.н. ще си премълча. За възпитанието на трениращите деца също....

На 50 метра има училище, Златарски, цял ден всичко е прах като мъгла, та не знам....
https://www.google.com/maps/@42.6462548,23.3537123,3a,75y,119.77h,88.39t/data=!3m7!1e1!3m5!1sydeVAAl_zDsXED27z_SR_A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D1.613615874325987%26panoid%3DydeVAAl_zDsXED27z_SR_A%26yaw%3D119.76870991958452!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDkyOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Прах, кал, бетонов център, развалини, липса на паркоместа - идилия... :dunno:
Изображение
Последна промяна zAcK на 01 Окт 2025, 11:27, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 01 Окт 2025, 11:26

Аз не казвам, че е идеално навсякъде, а че има огромно подобрение. Където и каквото съм тренирал като ученик, сега е в коренно различно състояние - към по-добро.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Окт 2025, 11:27

TNT написа:Аз не казвам, че е идеално навсякъде, а че има огромно подобрение. Където и каквото съм тренирал като ученик, сега е в коренно различно състояние - към по-добро.

Аз затова започнах с Витоша :idea: Колко да е по-добре, съсипаната от ГЕРБ и Co. софийска планина... :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 01 Окт 2025, 11:30

Това е така, но важи само за частните съоръжения. Според мен спортната култура започва от безплатните публични игрища, които поне в големите градове липсват. Едно време нещата започваха от там и вече който има повече желание/талант отиваше в частни школи. В щатите например, има доста публични(безплатни) тенис кортове. В София се сещам само за един скъсан корт на НСА, който от години е оправен и платен.

От друга страна нямаме културата да пазим такива места. В родния ми(и на streetz) град направиха приятна фитнес площадка до реката, с боксов чувал, който на третия ден беше разпран с нож от (вероятно) някой бай мангал. :bang:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 01 Окт 2025, 11:31

3186 написа:Според мен спортната култура започва от безплатните публични игрища

Направиха ги частни за 50-100лв/час :banghead:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 01 Окт 2025, 11:40

3186 написа:...В щатите например, има доста публични(безплатни) тенис кортове.

Тука си наемаш. Ако имаше публични безплатни щеше да е супер, ама :dunno:
И щото аз се старая доста повече от треньорите като говорим за по-малките, съм си купил двеста тенис топки и те така.
Ходи на тенис училище, ама ходи и с мен, да тренираме наистина :shock: :help: :banghead:

И не съм се объркал, пробвали сме няколко школи/училища.
По-малките никой не ги брои за нищо, колкото и да са упорити и изпълнителни....

P.S. Ските ги зарязахме, освен за удоволствие :dunno:
Никакъв шанс в София, освен ако не си безработен и не пътуваш до Банско и Пампорово.
Витоша капут, а Боровец е само за камикадзета и разни чалгарки с малки кученца...

------

Лошото е, че положението никак не е розово:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 05 Окт 2025, 21:30

ildivvy написа:Специално за Асеновград - нищо му няма на града! Имам много колеги и приятели от там и всичко си е съвсем нормално!
Нали имам апартамент там, та ходя понякога … единствените минуси са че на разни места има повече мургави , също вече до Пловдив е ок но от там околовръстното сутрин и вечер е …..

Като изключим това е супер да

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 05 Окт 2025, 23:21

Заки се чуди 4 години дали и къде да емигрира. Междувременно "храни" тва и онова в Татковината (не че е неоправдано) .
Забавно е. И тъжно едновременно !
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 06 Окт 2025, 2:29

Бе вие се бъзикате със Зак обаче в повечето случаи е тотално прав. За 3 седмици и половина успяха и мен да ме ядосат на няколко пъти сериозно при положение, че минавам за доста спокоен и уравновесен и се мъча да не обръщам внимание.
С пристигането виждаме, че на летище София обслужването е дадено на таксиметрова компания която няма подходящите за целта коли. В смисъл не може да се натоварят повече от два големи куфара и по малките за ръчен багаж или два + някоя по голяма чанта. Преди когато бяха от ОК супертранс в кадитата спокойно сме качвали 5 куфара. Питаме нямат ли някои по големи коли, диспечера ми заявява да си вземем 2 коли. Дори в две трудно качваме 5-те куфара. Ми ако да речем пристигне семейство с 2 малки деца с повече багаж как ще се процедира ако и в две коли не се поберат. Просто се държаха леко арогантно мислейки си че ще ни го накривят. Викам добре ще се позаяждам и аз. Питам приемат ли плащания с кредитни карти и ми викат че става със всичко - левове, евро, долари, карти ако искам може и с крипто, общо взето са голяма работа, и отворени тарикати. Аз не че нямах кеш да им дам, обаче друг път на курс до нас около 19.50 до 21 лева винаги им давам поне 30-35, че и 40 съм давал. Даже един път на един пич от ОК му дадох 50 ма ми спре на чейнч бюрото на Скобелев да сменя и ме чака. Тоя път щом ще ме карат да взимам 2 таксита с карта до стотинка и нищо отгоре.
В държавните учереждения - служителите изключително некомпетентни, нелюбезни, нагли, арогантни и заядливи. Имам усещането че тези хора са сложени там не да помагат на обществото както е навсякъде по света, а да пречат, спъват, да те бавят както могат и колкото могат безпричинно. Опитват се и демонстрират някакво превъзходство и власт. Когато зададеш въпрос те прекъсват и почват да ти обясняват нещо в повечето случаи различно от това което питаш тъй като не са чули въпроса докрай. Отиваме със сина ми в НАП на площад Македония да си възстанови здравните осигуровки. Двете лелки които отговарят за това на гишетата като се влезе най-вляво повече време прекараха да си говорят по между си по лични въпроси когато беше наш ред да ни обслужат. Едната ни иска един куп документи като като данъчни декларации от щатите, документ за натурализация ако има двойно гражданство (тотален булшит, това може да се види от втория му паспорт) документ от университа и други подобни щуротии. В същото време ма жена ми понеже не си е сменяла личната карта и тези неща си ги оправя в провинцията, там подобни глупости не и изискват. Само си попълва заявление за завръщане и заявление за възстановяване правата и представя документ от МВР за отсъствието от страната за последните 5 години.
Отиваме със сина ми в МВР на Мария Луиза служба миграция за изваждане на въпросния документ, отвън района пълен с един куп бежанци и всякакви подобни. На гишето лелката пита за кой от двамата става въпрос, казваме че е за него и тая ми вика аз за какво съм той да не е малък, че не може да се оправи. Обяснявам че идваме от чужбина където е учил от първи до 12 клас и после университет и малко му е трудно на български ако трябва да пише. При което оная ми вика "ми къде е тръгнал, що не си е стоял там". ОК, почва той да си попълва сам документа обаче в един момент спира понеже стига до момента където трябва да пише ЕГН а той не го знае и личната му карта е в нея. На което тя му се издразва още повече и прави още някакъв коментар нещо от рода на какво се правел на ударен или подобно, минавам аз да се обяснявам отново, че той никога не е имал допир с това като се мъча все пак да съм любезен. В едни момент нервите му не издържат и се изцепва "God dammit, fucking piece of shit don't talk to me like that fucking bitch" при което тая се озвери и пита ма какво става, викам и ми вие малко прекалихте и си изпуска напрежението. Значи пиша всичко това понеже в последно време се тръби младите да са се връщали и непрекъснато се отправят призиви към тях, но ето как се посреща в Родината един млад човек който има голямото желание да се върне. Утре ще трябва да ходи сам да си вземе въпросния документ понеже аз съм вече в Свободния свят та дано няма проблеми.
Банките в родината са тотал щета - такси за това, комисионни за онова, взимат ти за внасяне, за теглене и всякакви подобни. Искаме с жена ми да открием обща сметка, каквито са всичките ни такива тук, само 401К и IRA са отделни. По лесно е отколкото да се занимаваме с пълномощни както беше едно време. Пък и тази история с пълномощните да си даваме един на друг си е дърво отвсякъде. Винаги някой капут може да се заяде за някоя буквичка или запетая и да не стане тегленето. Почти никоя банка не предлага такива общи сметки, обаче се оказва че Пощенска имат такива. Отиваме там и баси и дървените условия - за доларова сметка $8 на месец такса, незнам си колко при внасяне или теглене, при превод от чужбина пак такси и комисионни, в крайна сметка се отказваме.
По едно време като че ли спираха редовно на пешеходните пътеки, особено по времето на тиквата обаче сега отново много не ебават. На пешеходната на Витошка при НДК полицейска кола не ми спря, като го видях как се е засилил въобще не посмях да стъпя. Беше с номер 5489 и колата Дачия или онези китайските дето го правеха в Ловеч Грейт Уол или някакъв подобен курник. Бе какво да ви разправям, кой съм аз че да ми спират. На пешеходната на Раковска срещу Ал Невски онзи ден в дъжда също караха доста агресивно нямайки намерение да спират, като от пет коли две бяха Г20 и Ф30. Трябваше да изчакам тотално да се изчисти от към движение за да пресеча, тогава какъв е смисъла въобще от тези пътеки, то като трябва да се чака да няма трафик, може да се пресече навсякъде.
От към храна нямам никакви оплаквания, даже напротив много вкусно навсякъде, дори готовата която взимахме когато се налагаше от Фантастико или Т-маркет. Скарите на пазара на Красно село също са супер. Банички с боза и тулумбички с боза или разни други вкусотии и като гледам съм качил само кило и половина, което ще смъкна доста бързо.
Изключително съм доволен от един юнак на име Свилен който ми организира много професионално транспортирането на кучето и котката ни от щатите до БГ. Проблема беше с кучето понеже е от бойните породи American Bully XL и сами да го вкараме беше почти невъзможно понеже повечето авиокомпании отказваха и не ми се рискуваше. Обърнахме се в щатите към компании които се занимават с това, но или ни отказваха или като почнеха после в последствие се отказваха. Та един ден както нещо гледах във фейса ми споменаха за него и се свързахме. После той пое всичко и процеса беше от врата до врата, достави ни го до адреса в София, като беше оправил всички митнически документи по освобождаването. Ако някой иска да праща животни от Бг към чужбина или обратно пича работи с цял свят и да ми се обади на лично ще му дам контакти. За кучетата прави впечатление че вече сме все повечче тези дето си събираме изпражненията им в торбички когато ги разхождаме, но все още има и такива които не го правят. Също така гледам че много хора разхождат дребни пудели та се чудя това някаква мода ли е както навремето бяха модерни немските овчарки и доберманите.
Хората са станали доста по любезни, но все още има тиквеници и недоклатени лелки които като ги питаш нещо на улицата много се кефят да отговорят "ми ето там е написано" или нещо подобно.
Иначе като цяло живота ми се вижда много по ОК за разлика от комунизма или 90-те.
Последна промяна peshehodetz на 06 Окт 2025, 4:59, променена общо 1 път
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Окт 2025, 3:42

Очакваме продължение на сагата "Един американец се заръща у дома".

В София по държавните служби е интересно. Като ходих да вадя разни документи в Триадица и една кака говореше раздразнено с някого по телефона. Аз бях единствен пациент отвън. Тя затвори и се изцепи "Нямало места в детски градини! Ми иди си у Ямбол и ще си намериш. Аз не мога да намеря за моето дете, че съм родена тук, а тоя ми се обажда, за да се оплаква!?"

В Община Трън срещнах ХОРА и НОРМАЛНО ОБСЛУЖВАНЕ. Помогнаха ми и просто нямам думи, колко бяха любезни и отзивчиви. Шапки долу :bowdown:

Единственото по-лошо от емиграцията, това е повторната такава. Прибери се и да видим, колко ще устискаш. Синът ти сигурно свързва прибирането с детството, когато е бил при баба и дядо. Как всички са му се радвали и там му се е струвало Рай. Сблъсъкът с реалността е като удар във влак.

Заки, какво би препоръчал на тези, дето се прибират и си мислят, че там всичко е цветя и рози? Питам, защото на мен един от ботовете тук ми обясняваше, как съм щял да се върна за постоянно :ok:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Окт 2025, 8:35

Хюстън Рокетс, не се отчайвай, просто слагаш в уравнението това, че в администрацията не получават особено големи заплати и ще проявиш разбиране защо се държат все едно някой ги е наказал да работят там(разбира се има и изключения)отделно вкарваш и това, че работят много с роми и се изнервят още от там(не, че ги оправдавам, просто са ми ясни)и ще видиш как просто не трябва да им обръщаш внимание, а да реагираш с усмивка.

За пешеходните, спират си, напоследък обаче нещо се поохлабиха(случва се ако вижда, че няма да те блъсне да засили за да мине преди теб или да ти минава зад гърба когато вече почти си преминал)и явно никой не глобява, но пък вдигнаха глобите точно за пешеходни двойно сега, сложиха и точки, та ще се оправи. Просто си знай, че предимството на пешеходната би ти вършило работа в болницата(ако оживееш)да ти плати застраховката на човека, който те е блъснал.

За банките...знаеш, Bitcoin fix this. И аз не знам как може някакви законни рекетьори да ти вземат пари за това, че РАБОТЯТ с твоите пари и изкарват още пари от това. :kuku: Монопол или по-точно картел, законен.
.
Такситата...пак монопол. Но летището е виновно де, не такситата, които като мислят, че ще нахакат някой с две коли ще изкарат повече. Лично аз винаги вземам 6 човека дори или колкото мога или 4 и багаж колкото искаш, вместо да нахаквам хората с две коли. Всеки е доволен и да речем директно курса си мога да го направя по 1.5 без никой да протестира и са си доволни хората.

Значи задължително ще се видим в БГ. :yes:
Последна промяна Top Gun Maverick на 06 Окт 2025, 9:24, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Окт 2025, 9:17

Нищо фатално , просто са загубили тренинг обаче опитват да плуват в собствени води като са в БГ и се дразнят като не им се получава от първия път . Естествено имат други дразнители оттатък голямата вода и сега докато се адапатират към друга среда ще мрънкат малко но нищо фатално както казах . :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Окт 2025, 12:39

Тая тема уникална, един ходи от България в щатите и обяснява колко е зле, друг се връща в България от щатите и обяснява... колко е зле.
Трети е отишъл в Канада и обяснява... естествено... колко е зле И там И тук. :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Окт 2025, 13:20

Това само потвърждава правилото че нещата винаги отиват от добре към зле , и от зле към още по зле ... :mhihi:
Последна промяна Jordana на 06 Окт 2025, 16:14, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата