Зимни гуми сезон 2023-2024г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Re: Зимни гуми сезон 2018-2019

Мнение от (bubsa) » 07 Ное 2018, 23:32

mihal написа:
apexs написа:Днес и аз се сдобих с нови гуминетки. Много се чудих между Клебер и Nexen ама си взех отново Nexen
IMG_2373.jpg
.

Добре изглеждат, аз поръчах KLEBER , които също са с подобна шарка. Другият тип ( фулда, дебица унироял) като ги видях на живо с тези огромни канали ми се стори че са по скоро за дъжд и киша.

Аз с тази идея си купих фулда.И в снегът ще драпат и на мокро ще са ок(дано)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 08 Ное 2018, 14:06

Leon написа:'Айде не бързайте да ги пробвате, така ни е ОК времето :ok:

като гледам - сняг ще има след месец-два... като миналата година... за 1 седмица :paranoid:

кекееккекееке

Изображение
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ейшейсе и едно
Мечтае да кара: М2 + М5 Е39
Детайли за колата: За тез пари Е39.

Мнение от Monky » 08 Ное 2018, 15:44

Зимните гуми не са само за сняг, а за ниски температури. Иначе казано работят ефективно при ниски температури за разлика от летните. Ако вече не сте сложили правите компромис с вашата сигурност и тази на останалите!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 08 Ное 2018, 17:45

Monky написа:Зимните гуми не са само за сняг, а за ниски температури. Иначе казано работят ефективно при ниски температури за разлика от летните. Ако вече не сте сложили правите компромис с вашата сигурност и тази на останалите!

Да бе, ама 15 градуса не са ниски температури. На 5 градуса когато е сутрин за 1 час, най-много да е 1:1 ама като го напече асфалта и стигне 15-20 градуса температъра, и особено ако зимните са манканг, тигър и Ефрат и тн, искам да видя как е спирачният път в сравнение с един летен континентал, Дънлоп и тн. Ако поне имаше дъжд и някакъв минимален шанс проходите да го обърне на сняг, щях да си сложа зимните, но в случая ще изчакам още 10ина дни поне.

ПС: втората кола е със зимни гуми, но в момента почти не я карам. Другата седмица ще ходя до морето, и през деня като е 17 градуса ще съм спокоен, че докато хвърпат части от гумата по Тракия, съм безопасен за останалите, щот гумата е зимна

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 08 Ное 2018, 17:50

Monky написа:Зимните гуми не са само за сняг, а за ниски температури. Иначе казано работят ефективно при ниски температури за разлика от летните. Ако вече не сте сложили правите компромис с вашата сигурност и тази на останалите!

на мен ми е ясно, че са за студено също, за спирачен път и т.н.

мисълта ми е, че драмата е прекалено голяма :idea:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Ное 2018, 18:36

Зависи кой къде живее. За пловдивски климат е още рано рано :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 08 Ное 2018, 19:47

След 15ти тоя месец го дават стабилно под 5гр сутрин преди 8-9ч... Аз си качвам зимните тази седмица края.

Всяка сутрин и вечер ако съм с колата ме засичат брутално поне 2-3 тъпи парчета... Един път стига да не успея да намаля ще ми скапят всякакъв зимен сезон.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d facelift

Мнение от acidburn-525tds » 08 Ное 2018, 20:32

Всяка година слагам зимните гуми между 25 ноември и 1,2 декември. Обаче другата седмица ми предстои пътуване от Добрич до София и ще карам през вечерта и като гледам прогнозата с тия около 0 градуса и нещо ме достраша. Мисля тези почивни дни да ги метна набързо. Искам да попитам също на колко време е хубаво да им се прави баланс на гумите, защото аз си ги сменям сам и от 2,3 години (не помня точно) на зимните не им е правен баланс, но нито тресът, нито волана квири. :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: дизели
Мечтае да кара: по хубави пътища
Детайли за колата: прави фокуси

Мнение от ylaine » 08 Ное 2018, 20:53

host написа:След 15ти тоя месец го дават стабилно под 5гр сутрин преди 8-9ч... Аз си качвам зимните тази седмица края.

Всяка сутрин и вечер ако съм с колата ме засичат брутално поне 2-3 тъпи парчета... Един път стига да не успея да намаля ще ми скапят всякакъв зимен сезон.

оф колега, само ти ме разбираш какво ми е.. както и другите колеги от пловдив де :mhihi: положението щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично. просто процента на хората, каращи като изтървани или просто блеейки като свободни електрони е прекалено голям и колкото и спокоен да седнеш зад волана за отрицателно време могат да ти скъсат нервите :banghead:

иначе по темата.. температурите в момента са нито за летни, нито за зимни гуми, но имайки предвид че е странно не дъждовна есен засега още се въздържам да сложа зимните. а и за първа зима си взех джанти за тях и още началото на октомври ходих да ми ги сложат, балансират и са ми готови.. смятам да изчакам да паднат още около 5 градуса температурите, но ако преди това ще минавам проход или нещо подобно, най-вероятно ще ги обуя набързо :driving:

за първи път ще пробвам марката INFINITY, някой случайно да има впечатления?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 09 Ное 2018, 10:31

acidburn-525tds написа:Всяка година слагам зимните гуми между 25 ноември и 1,2 декември. Обаче другата седмица ми предстои пътуване от Добрич до София и ще карам през вечерта и като гледам прогнозата с тия около 0 градуса и нещо ме достраша. Мисля тези почивни дни да ги метна набързо. Искам да попитам също на колко време е хубаво да им се прави баланс на гумите, защото аз си ги сменям сам и от 2,3 години (не помня точно) на зимните не им е правен баланс, но нито тресът, нито волана квири. :driving:

Реглаж, изправяне на джанти и баланс на гуми поне веднъж годишно. Спокойно може да имаш нещо криво, да не го усещаш а то да си върши подривната дейност.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 09 Ное 2018, 10:49

за реглажа съм съгласен ... обаче особено предни джанти и гуми да не усетиш проблем като ги сложиш ... вярно , по-новите коли са по-изолирани и т.н. ама нз

защото баща ми и той си има едни "приятели" (само той така си говори) в един голям пловдивски сервиз за гуми и джанти .... еми еидн път отидох аз - защото естествено вместо да вземе 2ри комплект стоманени джанти сменя всеки сезон гуми на 4 джанти - веднага още се сваля предна дясна джанта ... момче тука ще има изправяне ?! викам я пак ? ем тая джанта видимо е крива ... отивам до тоя , гледам ... викам му брат я вземи я върни на колата , тя май е толкова крива , че няма кво да монтираме зимните гуми на нея :shock: оня ма гледа шок , дадох му 5лв и любезно си тръгнах (все пак час имаше запазен и т.н. не съм се заяждал и т.н.)

отивам си при гумаджията където аз ходя за монтаж ... викам може ли да ги провериш ... нито джанта с проблем , монтира си човека гумите и готово

НЕ казвам да не си проверявате ходовата част, джантите и сходимост всеки зимен/летен сезон ... това е правилното нещо, обаче хвърляйте по едно око на края на сметката какво е "правено" , че има и недобросъвестни хора дори в уж големи сервизи, да не говорим по квартални гумаджийници какво става понякога ако човек не се интересува и никога не е посещавал конкретното място

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 09 Ное 2018, 13:45

acho.rs написа:

Да бе, ама 15 градуса не са ниски температури. На 5 градуса когато е сутрин за 1 час, най-много да е 1:1 ама като го напече асфалта и стигне 15-20 градуса температъра, и особено ако зимните са манканг, тигър и Ефрат и тн, искам да видя как е спирачният път в сравнение с един летен континентал, Дънлоп и тн. Ако поне имаше дъжд и някакъв минимален шанс проходите да го обърне на сняг, щях да си сложа зимните, но в случая ще изчакам още 10ина дни поне.

ПС: втората кола е със зимни гуми, но в момента почти не я карам. Другата седмица ще ходя до морето, и през деня като е 17 градуса ще съм спокоен, че докато хвърпат части от гумата по Тракия, съм безопасен за останалите, щот гумата е зимна

Ако караш само между 10 - 16 часа си прав, но.... прост пример или два. Онзи ден пътувам до Разград ( отидаване и връщане в един ден, около 750 км, 10 часа път без да си давам зор) еми между 7 и 11 карах в мъгла с температура между 3 и 6 градуса, в 11 мъглта се разкара и стана 15 гр. ( карах още около час) стигнах Разград. Върших работа и 16 часа газ наобратно. До 17 часа (до стъмване беше между 10-15 гр.) от там рязко слезе до около 5-6гр. и така до София. Тук видимо беше добре че съм със зимни.
Втори пример този път до Сандански ( 340 км , около 5 часа без да се бърза) еми от всичките 5 часа, макс час беще под 10 гр. през другото време стигаше и до 22-25 гр. Тук зимните не бяха добра идея :)
Та всеки е хубаво да прецени къде, кога и колко ще пътува и да сложи или не сложи зимните гуми :winky:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 09 Ное 2018, 18:24

Нали след седмица започват проверките, по-добре ги слагайте вместо да ви напишат фишче или актче :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 09 Ное 2018, 18:43

ylaine написа:
host написа:След 15ти тоя месец го дават стабилно под 5гр сутрин преди 8-9ч... Аз си качвам зимните тази седмица края.

оф колега, само ти ме разбираш какво ми е.. както и другите колеги от пловдив де :mhihi: положението щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично. просто процента на хората, каращи като изтървани или просто блеейки като свободни електрони е прекалено голям и колкото и спокоен да седнеш зад волана за отрицателно време могат да ти скъсат нервите :banghead:

иначе по темата.. температурите в момента са нито за летни, нито за зимни гуми, но имайки предвид че е странно не дъждовна есен засега още се въздържам да сложа зимните. а и за първа зима си взех джанти за тях и още началото на октомври ходих да ми ги сложат, балансират и са ми готови.. смятам да изчакам да паднат още около 5 градуса температурите, но ако преди това ще минавам проход или нещо подобно, най-вероятно ще ги обуя набързо :driving:

за първи път ще пробвам марката INFINITY, някой случайно да има впечатления?

Карах 5 зимни сезона гуми INFINITY мога да кажа, че дори на 5-тата зима с два нокътя много лесно разделях ламелите на гумата, много меки бяха. Карал съм ги в сериозните снегове на 2012 година и не съм използвал никъде вериги абсолютно проходима беше колата с тях.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 09 Ное 2018, 19:10

Exclusive89 написа:Нали след седмица започват проверките, по-добре ги слагайте вместо да ви напишат фишче или актче :)

Нали в България зимните гуми не са задължителни, или пак бъркам жестоко :conf: ?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата