Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от Jordana » 25 Сеп 2021, 9:14

В САЩ цените на имотите се вдигат от вторичния пазар , а това става главно заради евтините ипотеки и лесния достъп до рефиннансиране . Затова се опитват да държат такива лихви че да ограничават и едновременно да не спре финансирането , балансират с две думи . Ако са евтини кредитите се получава това в момента плюс обезценката на долара става балон , ако са трудно достъпни парите бранша изпада в криза и цените падат щото няма купувачи .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Сеп 2021, 9:20

Лихвите ще се вдигнат в някакъв момент и то вероятно ще е скоро. И тук никой не може да го промени. В територията говоря. Щели банките да се набълбукат :dunno: :mhihi:

Ако трябва да сме честни, тези апатаменти са си техни от момента на отпускането на кредитите. Та те са се набълбукали. А и самите банки не могат да влияят, затова са направили договорите така, че като да ти вдигат процента без проблем. Освен това не те финансират на себестойност, а в повечето случаи по-ниско. И освен това първо изплащаш в по-голямата си част лихвите, а след това главницата :idea: Т.е. няма да се набълбукат чак толкова, та не ги мислете :mhihi: Освен ако не са направили като по Щатско преди 2008. Ама като гледам цените в територията в момента и :mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.S. Ако се нацели комбинация да се вдигнат лихвите и данъците на имотите, ще стане интересно :mhihi: :ok:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 25 Сеп 2021, 9:48

Всичко с падането на цените на теория звучи супер, но защо ли имам чувството че за тези теории се говори от години с думите "до 1 година са факт..." и ....иии просто сменяме годината в заглавието на темата, най вероятно ще познаете по някое време въпроса е след колко смени още :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Сеп 2021, 9:56

Според мен съвсем скоро ще рухне отново.
Колкото по-рязко се качват цените, както е сега, толкова по-близко е края.
В САЩ точно 2008 беше същото, растеж на цените през 3 месеца с по 5%.
Имам близка, която си купи къща до Лас Вегас за 300к долара 1 или 2 год преди рухването. В един момент щеше да я продава за 350к, но след още 2 години цената стана 180к и едвам се отърва от ипотеката понеже отиде в друг щат.
Даваше я под наем и беше 300+ долара назад всеки месец спрямо ипотеката.

В Мадрид беше същия филм, апартамент за 200к, с ипотека за 30год или общо 400к. Двойни вноски за първите 5 години, след това скочи още лихвата или до към 6-тата година бяха изплатили 120к. В един момент цената на апартамента стана 120к. Последва същия филм, не могат да плащат, а и не искат и едвам се спасиха от банката, понеже ги гониха за още 20-30к евро накрая, но се отърваха.

Та с лудия растеж и купи на скица и чакай 4 години съвсем скоро ще стане същото и тук, няма друг начин, не е за сефте, нито само у нас се случва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 25 Сеп 2021, 10:12

А какво става с фиксираните лихви. Примерно днес, ако изтегля ипотечен кредит 200к евро с фиксирана лихва 1,5-1,9% има ли шанс да скочи още, дори да е фикс?
Не става въпрос за БГ.
Последна промяна Exclusive89 на 25 Сеп 2021, 10:14, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Сеп 2021, 10:14

Няма логика.
Отпускат кредит срещу 4-5% и само събират без особени драми дължимите пари.
Ако качат % , както вече писах, само ще прецакат пазара, по-малко хора ще теглят а тези дето са изтеглили ще почнат едно рефинансиране и в крайна сметка по-трудно събираеми пари, както и увеличаване да дела на лошите кредити.
Една позната в банка ми каза, че в момента всички служители в банката, които преди не са се занимавали с отпускане на кредити, трябва да могат да го правят. Както и че вече са им поставени "таргети" за постигане за отпускане на нови кредити за жилища.
Каза, че конкуренцията е жестока на този пазар а печалбите на банките са нараснали с доста висок процент.
Логиката е проста, в момента процента е 4-5 и има нулеви лихви по влогове.
Ако го направят процента 7-8-9 по кредитите, съответно ще сложат 2-3-4% по влоговете а за какво им е това?!
Банките са търговски инвестиционни дружества, това им е работата, да дават пари срещу процент и така да осигуряват инвестиционната си дейност.
Дори в някой банки вече предлагат гарантиран % за 5-10 години, което е знак, че нещата се движат в запазване на тези стратегия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 25 Сеп 2021, 10:46

zAcK написа:Лихвите ще се вдигнат в някакъв момент и то вероятно ще е скоро. И тук никой не може да го промени. В територията говоря. Щели банките да се набълбукат :dunno: :mhihi:

Ако трябва да сме честни, тези апатаменти са си техни от момента на отпускането на кредитите.

На банката им трябва кеш, почнат ли масово хората да не могат да плащат, за банката хем спира кеша, хем започва да трупа имоти с падащи цени. Апартаментите не са техни, просто ако спреш да плащаш това им е гаранцията.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Сеп 2021, 11:01

Има и ипотечни с фиксиран лихвен процент, но мисля, че той е по-висок. Т.е. ако сключиш такъв договор, банката ще ти даде малко по-висок процент, за да се застрахова. Интересно е дали някой е взимал такъв, да сподели мнение :dunno: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Сеп 2021, 12:22

ivanski_2 написа:Всичко с падането на цените на теория звучи супер, но защо ли имам чувството че за тези теории се говори от години с думите "до 1 година са факт..." и ....иии просто сменяме годината в заглавието на темата, най вероятно ще познаете по някое време въпроса е след колко смени още :mhihi:

Отиди на първото мнение и виж за коя година съм гласувал в темата преди тази и после имай каквото си искаш чувство :mhihi:

zAcK написа:P.S. Ако се нацели комбинация да се вдигнат лихвите и данъците на имотите, ще стане интересно :mhihi: :ok:

Това не е толкова невероятно както го изкарваш. Няма никакъв проблем, цените на част от на имотите да продължат да се вдигат за известно време дори след като лихвите почнат да се вдигат. А данъците на закупени имоти вече ти е ясно, че няма как да се вдигнат ей така.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 25 Сеп 2021, 12:39

zAcK написа:Има и ипотечни с фиксиран лихвен процент, но мисля, че той е по-висок. Т.е. ако сключиш такъв договор, банката ще ти даде малко по-висок процент, за да се застрахова. Интересно е дали някой е взимал такъв, да сподели мнение :dunno: :bchug:

Аз, чакам отговор от банката точно за такъв кредит. Процента, който ми предлагат е 1,75 BNP Paribas Fortis за 25г. Почти всичко е готово, трябва да ми звъннат идната седмица :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 25 Сеп 2021, 13:13

steeN написа:Лихвите се диктуват от ЕЦБ и от доходността на българския държавен дълг.

Ми не, нищо не се диктува от ЕЦБ. Вероятно говориш за основния лихвен процент, който е пазарен индекс, ама самите лихви всяка банка си ги определя. И те, макар и косвено, са зависими от това какъв им е минималния капиталов буфер.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 25 Сеп 2021, 14:11

Exclusive89 написа:
zAcK написа:Има и ипотечни с фиксиран лихвен процент, но мисля, че той е по-висок. Т.е. ако сключиш такъв договор, банката ще ти даде малко по-висок процент, за да се застрахова. Интересно е дали някой е взимал такъв, да сподели мнение :dunno: :bchug:

Аз, чакам отговор от банката точно за такъв кредит. Процента, който ми предлагат е 1,75 BNP Paribas Fortis за 25г. Почти всичко е готово, трябва да ми звъннат идната седмица :yes:

1.75% фиксирани за 25 години :shock: Това звучи много добре, да го еВа :mhihi: Да не си някой Bi-turbo VIP клиент на банката, или мениджър там :paranoid: :ok: :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Сеп 2021, 16:17

Jorixa написа:
steeN написа:Лихвите се диктуват от ЕЦБ и от доходността на българския държавен дълг.

Ми не, нищо не се диктува от ЕЦБ. Вероятно говориш за основния лихвен процент, който е пазарен индекс, ама самите лихви всяка банка си ги определя. И те, макар и косвено, са зависими от това какъв им е минималния капиталов буфер.

ОК, разбирачев :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 25 Сеп 2021, 16:22

zAcK написа:
Exclusive89 написа:

1.75% фиксирани за 25 години :shock: Това звучи много добре, да го еВа :mhihi: Да не си някой Bi-turbo VIP клиент на банката, или мениджър там :paranoid: :ok: :bchug:

Това няма начин да е в България, тук е 5%.
I love the sound of V8 in the morning...

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 25 Сеп 2021, 16:39

msi200 написа:
zAcK написа:
Exclusive89 написа:

Това няма начин да е в България, тук е 5%.

Казвайте, че това не е в България, че щях да падна от стола като го прочетох :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата