България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Borymeckata » 23 Авг 2021, 11:34

BMW_POWER написа:Или долния (стара история), спрял в аварийната на магистралата, за да "почине на сянка". Е, "починал" е.

https://bntnews.bg/bg/a/591831-poredna- ... na-trakiya

Защо веднага да е виновен тоя, който е спрял в аварийната лента? Може да му е прилошало на човека, може колата му да е отказала - къде да спре на магистралата? Ако спрелият е виновен, то десет пъти по-виновен е шофьорът на камиона, който го е отнесъл. Той пък какво е правил в аварийната лента, с колко е карал в нея и къде е гледал, че да не види спрялата кола?
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 23 Авг 2021, 12:14

Ако беше спрял поради авария или прилошаване, да включи аварийките поне и да сложи предупредителен триъгълник 100ина метра преди това ако може, както е по закон. Масово спират на сянка под виадукти, без светлини или друга сигнализация, а в комбинация с тъмна кола и заслепяващо слънце, направо се сливат с пейзажа. Аварийната лента е забранена за спиране.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Авг 2021, 12:26

ID A написа: Аварийната лента е забранена за спиране.

Tук има много колеги, дето са пътували навън. Колко от вас са спряли на някоя магистрала, за да пуснат една вода или да изпушат една цигара??? Германия, Франция...? Мечо, ако караш зад друг камион, нямаш голяма видимост. И ако предния мръдне 50см вляво, а нашият на магистралата не се е залепил макс до мантинелата, имаш идея къде отиваме.

Ненормално разрешените скорости няма да коментираме. От друга страна, няма минимална задължителна скорост. Мога да си карам с 60-80км/ч по магистралата, напълно съм си в закона. Ама някой ме е застигнал и убил с 80-100км разлика, кой е виновен?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 23 Авг 2021, 12:57

Снощи имаше един дядо движещ се със 60-70км/ч, но предвид само единия му светещ фар предполагам е нормално да не бърза... :censored:
Снощи пак пътувах късно вечерта от морето към София - много малко трафик, но 2/3 от него бяха идиоти...предполагам, че контингента през деня е същия, та направо съм очуден, че има толкова малко катастрофи на магистралата :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Авг 2021, 13:29

Don_Diego написа:та направо съм очуден, че има толкова малко катастрофи на магистралата :kuku:

това е, защото сме адски добри шофьори (ако не бяхме, катастрофите щяха да са повече) :driving:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 23 Авг 2021, 14:04

Оная вечер пътувах през седмицата.
148 по километраж на темпомат съм карал 100км, адски спокойно, дори спирачка не съм натискал.

На мен никога не ми е било проблем да си продължа в аварийната докато дигна 100-120 и мога да се присъединя нормално и има трафик. Ако няма трафик си излизам без да засичам никой.

А и седях само в лява лента. Изпревари ме един джип само с чужда рег, който се оказа, че го гони патрулка. :mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 23 Авг 2021, 14:05

Снощи между 19 и 22 ч. пътувах по Тракия от Бургас за София, някаква странна мода да караш в лявата лента, изпреварих повече коли отдясно отколкото отляво :dunno:
Трафика беше як, и с тия мустакати германци и англичани ......
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Авг 2021, 20:07

BMW_POWER написа:
ID A написа: Аварийната лента е забранена за спиране.

Tук има много колеги, дето са пътували навън. Колко от вас са спряли на някоя магистрала, за да пуснат една вода или да изпушат една цигара??? Германия, Франция...? Мечо, ако караш зад друг камион, нямаш голяма видимост. И ако предния мръдне 50см вляво, а нашият на магистралата не се е залепил макс до мантинелата, имаш идея къде отиваме.

Ненормално разрешените скорости няма да коментираме. От друга страна, няма минимална задължителна скорост. Мога да си карам с 60-80км/ч по магистралата, напълно съм си в закона. Ама някой ме е застигнал и убил с 80-100км разлика, кой е виновен?
Минималната е 50км/ч

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 23 Авг 2021, 21:26

3186 написа:Въпросните ленти за ускорение са доста къси за значителна част от автопарка ни. Говоря за тези при изхода на бензиностанции. Ако колите са няколко и първата е сапунерка със 75 коня, става много забавно за последния. Не знам в такава ситуация дали не бих нарушил пътния шериат и "изял" 50 метра от аварийната за да застана пред сапунерката :oops: Особено ако отзад идва засилен Мехмед с тира :mhihi:

И други са карали коли по 75 (и по-малко) коня, пък все успявам да ускоря, ако трябва и на 3-та на 100 да съм. Оправдания със слабите коли има много, но не винаги оправдани.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Авг 2021, 21:27

Е то там цяла година карате със вериги върху лед и сняг до пояс как да вдигнете повече от 50 ? Държава в която замръзнала катерица мое ти счупи стъклото на колата не може да се приравни с нормална , това са несъвместими понятия :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 23 Авг 2021, 21:43

alekangg написа:Минималната е 50км/ч

За съжаление, не. Миналата година нали хаджийчето прави колони по Тракия и се оказа, че текста за 50 км/ч минимална скорост на магистрала е отпаднал. Останал е само текста за МПС развиващи конструктивна скорост над 50 км/ч или както е там написан.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Авг 2021, 22:03

коментирате нещо скучно...

те това е истината

You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Авг 2021, 22:32

Той си познава завоите :dunno: За съжаление е прекалено често явление това и умират хора.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 23 Авг 2021, 23:51

Той просто може да кара, а другите го бавят.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 24 Авг 2021, 0:39

TNT написа:Той си познава завоите :dunno: За съжаление е прекалено често явление това и умират хора.

Аз завоите също ги познавам, минавам няколко пъти в седмицата. Даже днес съм минал не повече от 10-15 минути преди случката от клипа. Там има точно две по-дълги прави, на които безопасно може да се изпревари, въпреки, че цялата отсечка е с ограничение 40 и забранена за изпреварване. Което е друга тема за разговор. По завоите с тоя наклон от 12%, и АМГ-то ще се затрудни да изпревари между завоите, където има къси прави. Между другото, на единия от завоите имаше посипвано, някой се е тряснал по-рано през деня.

Няколко колеги споенаха, че в неделя са пътували Бургас - София вечерта след 9 и е било натоварено. Аз се качих на магистралата около 18:00 и си признавам, такъв ад не съм виждал на пътя.. Две ленти пълни. Надявах се трафика да се нормализира, но до Пловдив нищо не се беше променило. Минах няколко етапа - първо карах в дясна лента с 80-90, като лявата лента беше задръстена и нямаше как да изпреварвам, а не се и движеха много по-бързо, та нямаше смисъл. После се поосвободи лявата лента, но пък в скоростта в дясната също се повиши до около 120, въпреки това поизпреварих някоя друга кола в лява лента. После отново дойде колона от 40-50 коли в лява лента, скоростта в дясната пак падна, спрях да изпреварвам, не си струва нервите да се пъна при толкова натоварена лява лента и аз да допълвам олигофренията. През цялото време се сещах за истории от тази тема. През по-голямата част между мен и колата пред мен имаше дистанция от 6-7 до към 10 коли, но никой от лява лента не се прибираше, стоят си в колона по 30-50 коли и не се прибират. Само няколко коли видях да се прибират в дясна лента след изпреварване, а не е като да не се намираше място, аз поне нямах проблеми, евентуално на места ускорявах повече за да се прибера в дясна лента, но не съм задържал коли. А няколко пъти и двете ленти набиваха спирачки без ясна причина за мен, само виждах как колоната пред мен почва да пуска аварийни и намалях, но така и не разбрах за къв чеп се случваше. Иначе Варна - Пловдив - от 15:30 до около 21:00

Сутринта пак в неделя пътувах и по северната магистрала от Шумен до Варна - коренна разлика - темпомат на 110, всички карат в дясна лента, изпреварих доста коли с тази скорост, само на 2-3 места подавах малко, че ме застигаха по-бързо и да не задържам. Голям кеф. А на южната със 130 се чувствах все едно съм спрял.

От петък вечер до снощи имам 1100км навъртени, честно казано не видях фрапантни ситуации, но ми направи впечатление, че няма никаква колегиалност на пътя. Вчера точно в посока Пловдив от едната бензиностанция излизаха 3 тира, намалих с 20тина км/ч за да се включи и последния, зад мен точно тогава сякаш нямаше никой в близост, колегата ми благодари, но после стоях доста дълго време с пуснат ляв мигач и задръстена лява лента и се включих едва когато един колега с ешеесе ми присветна, че ме пуска да се включа в колоната, изпреварих си трите тира, пред тях беше чиста дясната лента, прибрах си се, колоната в ляво продължи да си върви така.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата