Чисто нова или стара кола?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кое бихте избрали за градска ежедневка?

Чисто ново Sandero Stepway
11
6%
Чисто ново Renault Megane
9
5%
Чисто новa Skoda Scala
6
3%
Чисто новa Skoda Kamiq
17
10%
Чисто нов VW T-Roc
16
9%
Е39
39
22%
Друго
60
34%
Нито едно
19
11%

Общо гласове : 177
Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Чисто нова или стара кола?

Мнение от c04 » 11 Фев 2021, 11:37

И аз за Субару мислех така, но и там си зависи. Приятел много близък, има Легаси 3-ка бензин. Еми тази кола не е дала нито 1 сериозен проблем, нито е спирала от движение вече 5 години :driving:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2021, 12:50

Може, може, но и вероятно я поддържа безкомпромисно.
Ако вземе човек италианска, няма да има ръжда, но ще е занемарен двг, 95 %.. И от Германия/Швейцария - вероятно обратно.. :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 11 Фев 2021, 12:58

grkv написа:А то пък при нас щото е по-различно :lol:
Същите фанатизирани от марката фенове със спомени от разни изтърбушени 36ци на младини, нищо, че последните 15 години има два читави дизела и малката супра н54, другото в гамата е мармалад... от анемични маслояди при малките през пикаещи дюзи на всеки 50к км при шестаците до задрали блокове още в гаранционен период при осмаците :lol:

Не е като да не си прав. :oops:
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 11 Фев 2021, 14:33

Взехме на татко преди година и нещо Outback 2009-та 2.5 бензин с фабрична газова, внос от Италия, на 200 000 реални. Имаше супер много за обслужване, но нямаше ръжда.
Потвърди се мнението, че италианците са пълни мизерници, нищо, че колата беше от серверната част над Милано :dunno:

Като цяло след наистина сериозното обслужване се получи много приятна кола. Ама много. Има нещо в тия Субита, което те кара да ги харесваш.
Никога не съм харесвал комбита, а и са ми грозни, но пак ги харесвам. Не мога да го опиша. Има нещо в идеята им. Иначе като комфорт и интериор са си яко пръчки,
особено ако сравня Outback-a с 535-цата, ама пак ми харесва, мамка му. Та ако някой е решил да взима Субару и ако може да го поддържа, няма да сбърка.

И тук е разковничето. Тия повече с разпадащите се и т.н. коли не искат, или не могат да отделят достатъчно средства да ги поддържат.

Да добавя, че по-новите ми се струват още по-големи пръчки като интериор :| На последния модел Форестър като тръгна да му затварям вратата и все едно затварям врата на сделана детска играчка :|

Ако трябва да сравнявам обслужването при покупка втора ръка и поддръжката на 535-цата като пари с този Outback, разликата не е много голяма, като не се правят компромиси :bchug:
Дори може и да са изравнени. :conf:
На по-новите модели автоматиците са тотално лайно, ама от най-големите :kuku: Който ги е измилил тия CVT-та е пълен лайнар :banghead: :banghead: Това не бих си го причинил - наистина :!: :!: :!:
Но има много хора, които много ги кефи CVT-то, да :dunno:

P.S. Като го избирах това Субару 99% бяха изгнили на копеле, на повечето мостовете им се разпадаха :shock: :shock: :shock: Тия японци са тотални олигофрени, спор няма...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2021, 16:45

Няма фабрична газова, това bi-fuel е глупост на дилъра, просто се слага BRC висок клас и гаранцията остава. Единственият плюс е, че се виждат там реалните км, няма начин да се манипулират
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 11 Фев 2021, 17:23

Bogat-Beden написа:Няма фабрична газова, това bi-fuel е глупост на дилъра, просто се слага BRC висок клас и гаранцията остава. Единственият плюс е, че се виждат там реалните км, няма начин да се манипулират

В смисъл ?
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Кръстникът
Аватар

Мнение от c04 » 11 Фев 2021, 18:15

Bogat-Beden написа:Може, може, но и вероятно я поддържа безкомпромисно.
Ако вземе човек италианска, няма да има ръжда, но ще е занемарен двг, 95 %.. И от Германия/Швейцария - вероятно обратно.. :dunno:
Ами поддържа я, но чак безкомпромисно не бих казал. А и вижда тормоз чат пат ,даже преди 2 седмици като падна сняг пак видя

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2021, 20:17

c04 написа:Ами поддържа я, но чак безкомпромисно не бих казал. А и вижда тормоз чат пат ,даже преди 2 седмици като падна сняг пак видя

Той си е спортно добиче, особено в легаси :yes:

П.С. Питай го реглаж на клапаните колко пари чини :mhihi:

peshehodetz написа:
В смисъл ?
Заключен е BRC компа на ГИ-то и нашите газаджии не могат да пипат почти нищо за настройка дори, камо ли за км, там са записани колко са общо, както и колко са минати на бенз/газ :D

Кръстникът
Аватар

Мнение от c04 » 11 Фев 2021, 21:30

Bogat-Beden написа:П.С. Питай го реглаж на клапаните колко пари чини :mhihi:

Никога не е правен, откакто е при него.

Bogat-Beden написа:Той си е спортно добиче, особено в легаси :yes:

Доста приятна кола е, неговата е и Spec-b с 6-ца ръчка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 19 Фев 2021, 17:03

Ако още не е взел решение авторът на темата, да се включа и аз. Човек винаги ще го гложде въпросът "не се ли прецаках", когато си купи нещо - старо, ново, все тая. Добре е да си направиш сметките, но ако се задълбаеш прекалено, никога няма да си купиш каквото искаш, а каквото ти покажат въпросните сметки. И ставаш роб на "ТЕФТЕРО". Ама всеки с приоритетите си... Има хора, дето и последния лев го дават за манията си - едни за цигари, други за пиене, трети за жени, а някои за всичко това накуп :mhihi: А дали си правят сметка, че 2 кутии на ден са им 300+ лева на месец + кафета, алкохоли... клоним към 500. Което си е лизинговата вноска на една прилична чисто нова кола. Аз за себе си взех решение и само времето ще покаже дали ще съжалявам - харесах си новичък Ford Puma и сега си го джиткам с кеф. И какво като е 3 цилиндъра с турбина - голям праз. Тегли добре и има много приятен звук. Но да не се отклонявам. Идеята ми е, ако някой ще купува ново и ще дава торба с пари, па идете първо ги покарайте тия нови трошляци и вижте какво ви кефи, какво не - пари не взимат за тест драйв. Ама новите били кенефи, щели да се развалят - па има си гаранция бе... Ние по-млади няма да станем, та вечно да чакаме да попаднем на перфектната бройка.
Иначе да питаш какво точно да си купиш - мнения бол, могат да те наклонят в една или друга посока и в крайна сметка пак да се "прекараш". И да, ако мене някой ме пита дали да си купи дизелово E46 136 коня - ще му пратя моята темичка :mhihi: Друг обаче ще е доволен и ще е сменил само 2 шарнира и лопата с филтри. Ама всеки е патил с някаква кола...
И накрая - вземете си по една Е30-ка (или нещо друго Ехх) за душата, останалото да се возите :mhihi:
It's not who You are, it's who You know...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Фев 2021, 19:03

Значи, както каза колегата , харесваш кола според бюджета ти, и ако може да си купиш нова такава- още по-добре.
Интернет е пълно с мнения за скапани коли/модели, но за това има причина.
Основната причина е, че в интернет се влиза да се търси проблем и обикновено се говори за проблем на даден автомобил. Хората не влизат да разправят, колко страхотен им е автомобила, влизат само, когато трябва да видят как да решат даден проблем и от 1000 каращи такъв модел и имащи достъп до интернет , 10 се оплакват от проблем.
Обаче , когато се обобщи, 10 пишат за проблеми с тоя модел от 10, които са влезли да търсят помощ или информация и ей ти 100% негативно мнение за автомобил.
Има и такива, дето са чули, че някой имал такъв автомобил и имал такъв проблем и айде ново мнение , колко крив модел е.
На моето BMW Е46 му се счупи колянов вал. Ама беше на 416к километра, какво от това, че беше поддържано. Пък и беше фабричен дефект, имаше шупла във вала...Но 416 000 километра...
Да де, имах и други проблеми , като тройник на водното съединение се разпадна и някакви други дребни неща, ама колеги, 416 000 километра са това.

Иначе, мога да дам мнение за наистина здрава марка коли, които няма да ти донесат никакво удоволствие, ама ще са здрави поне 20 години без грижи.
Това е тойота ярис. За по-голяма мизерия е със скорости CVT.
За втори път от фирмата ни дават такива служебки, вярно, с най-високо ниво на оборудване и мога да кажа, че тея са неразрушими.
Първата я върнах миналата година април месец в тойота и само масло и бяха сменяли. Четири години никакви по-различно, от нормалните шумове по колата. Окачването , като в първият ден, когато я взех. Салон и тапицерия по вратите не бяха мръднали, останалите пластмаси около ключа и около закопчаването на колана се драскат , само като ги погледнеш. Но като мотор и ходова част безапелационни.
Носят ли кеф- категорично НЕ!
Здрави ли са и безпроблемни- ДА!

В сравнение с предишните гоУф 6 със всички екстри, който започна период на разпад още втората година, но това е друга приказка.
Взимаш си нов автомобил, какъвто харесваш(!) и си караш кефа, без да го зориш и без да се гавриш с него от първият километър и няма да имаш проблеми.

То иначе виж формула 1 , там милиони и милиони дават за разработки и всякакви неща, хиляда инженера и още толкова механици се грижат, материали за колата вероятно от космоса, масла с невиждани характеристики и накрая един мотор понякога не може да издържи за едно състезание.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Фев 2021, 20:19

Е.Димитров написа:То иначе виж формула 1 , там милиони и милиони дават за разработки и всякакви неща, хиляда инженера и още толкова механици се грижат, материали за колата вероятно от космоса, масла с невиждани характеристики и накрая един мотор понякога не може да издържи за едно състезание.

всъщност екипите на ф1 са по спомени около 80-100 човека на всяко състезание а във "фабриката" са около още 200-300 човека - говориме за големи екипи като мерцедес примерно
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Фев 2021, 20:53

alx написа:
Е.Димитров написа:То иначе виж формула 1 , там милиони и милиони дават за разработки и всякакви неща, хиляда инженера и още толкова механици се грижат, материали за колата вероятно от космоса, масла с невиждани характеристики и накрая един мотор понякога не може да издържи за едно състезание.

всъщност екипите на ф1 са по спомени около 80-100 човека на всяко състезание а във "фабриката" са около още 200-300 човека - говориме за големи екипи като мерцедес примерно

Семантика.
Нямам представа, колко точно е целият екип, нямах в предвид хората, които са на терен и които сглобяват самите болиди.
Имах в предвид лабораториите, които изучават структурите на метали и кой знае още какви неща са вложени в тези автомобили, други, които произвеждат частите, изпитатели на самите части. Убеден съм, че имат договори със всякакви инженерни лаборатории, които правят някакви открития и ги влагат в тези автомобили . Та така числото на хората може да нарасне доста.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 19 Фев 2021, 21:13

Ако не мога да си купя колата с доходите си за една година, не я купувам.
А колкото по-скъпа е - толкова повече губиш дори от момента, в който я изкараш от магазина.
Аз нова кола не съм си купувал, за разлика от бащата на времето - сдоби се с чисто нов Форд Мондео далечната 96 година, тъй като му се докара нова кола. За него е безсмислено от тук нататък. Негово мнение.

На мен приоритетите ми се измениха, а и с доход от 20-22000лв на година, си поставих таван от 15 000лв за автомобил от тук нататък. Което изключва новите такива.

За последните 2 години изгубих тъкмо 8000лв от покупка, начесване на краста и последваща продажба на едно Е63 650i и Е92 335i (без да включвам 2500лв за каско).
Ами повече пари за железа не ми се хвърлят така безцелно. И за нови и за стари.

И тук не включвам усещането което ти дава втора употреба премиум (така да го наречем) автомобил, за еквивалентен в цената нов.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 19 Фев 2021, 21:44

logout написа:Ако още не е взел решение авторът на темата

А, решението е взето, продължаваме напред :mhihi: С Е39-ката :mhihi:

Тя темата не беше "кажете какво да взема", а по-скоро от нАучно-изследователски вид :mhihi: Да видя различните хора с какво мислене, с какъв акъл подхождат към нещо такова. За мое учудване(очаквах тотален спам и офтопик :mhihi: ) 2-3 мнения на различни колеги се оказаха доста полезни, щото ме подсетиха да проверя, прегледам, пресметна и т.н. различни неща при новите коли. Друг колега отнесе бая хейт, но реално идеята му за употребявана кола при определени условия си вАжи и е също много добра алтернатива.

Иначе ходих до рено/дачия на цариградско, седнах във всичко, което може да се седне, но не карах нищо, само взех примерни оферти да си смятам вкъщи. Същото и с шкодилаците в дружбай. Ми хубави на външен вид колички, шкодичките новите най-накрая и със сносен и съвременен интериор. Рендетата и дачиите учудващо големи отвътре. Събрах се абсолютно безпроблемно и без да ми е тясно даже в последното клио :shock: Е, че отзад не може да седне никой не го броя за недостатък, щото така или иначе не го играя такси да возя пълна кола с хора :mhihi: А и в Е39-ката не е много просторно за този зад мен :mhihi: Отказах се от нова кола по 2 важни за мен причини:
1. Малки и маломощни мАторчета. Особено при дачия/рено най-голямото е 1.33 :mhihi: В топ версията изнасилено и изцедено до 160 к.с., ама и цената за тази версия става "хубава" :mhihi: Шкодилаците по-добре, ама и там си трябва 2-ката турбо, която пък я има или само в RS октавията или в супърба. Карока, по-скъп от Т-рок-а :mhihi: Кодиака не съм гледал, но при всички се ходи над 60-65к лв. само заради единия двигател. Пък 1.5 150 коня ми се струва малко за кола, като октавия или карок.
2. Яко набутвация откъм кинти :mhihi: Даже и за сандерото(26-27к), като го сметнах с каското, ГО-то, данъка и вноските идва около 5000лв. на година, като разход. Отделно обслужванията и нещо друго, ако излезе. При октавията(45к) идваше 9к лв./година.
Тези сметки са за 5г. ползване и след евентуална продажба на средни пазарни цени и показва какво ти е струвало притежаването на колата средно на година.

И както и да го въртя и да го усуквам просто не можах да намеря чисто нова кола до около 60к(което реално ми е и доста над замисления първоначален бюджет), която да е също толкова или по-голяма, просторна, комфортна и мощна, като 39-ката ми. Не, че завинаги ще си остана с 39-ката, то е ясно, че в някакъв момент ще трябва да я продавам, но дали ще е другия месец или другата година... :roll:
Последна промяна madafaka_donkele на 19 Фев 2021, 21:49, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата