България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ivoaudi » 12 Авг 2021, 15:04

Някой си взел някакво разстояние за определено време и всички скочиха да го анатемосат. Туй във форума на БМВ. Осъдиха го, че карал човека, а не дремел кат мисирка по пътищата..

Аз тия бързащите с левите мигачи нещо не ги намирам по-напред из канавките и деретата. Батки ли са какви са не знам, но не ми пречат. Карат си. Виж заспали патици, взели ми предимството и наострили обстановката бол
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 12 Авг 2021, 15:27

Последните 3 седмици кръстосах диагонално северна България с около 1500км и не попаднах на нищо кой знае колко екстремно и фрапиращо. Имаше тук-там някой, дето кара с 52 на ограничение 90, имаше и няколко ниско прелитащи със 160 на същото ограничение и толкова. Всички си бяха ок, аз също бях ок, София-Крапец го взех за около 8 часа грубо със спирания и така. Не ви разбирам спора много много, но аз намирам натоварения трафик тези месеци за съвсем нормален. Повечето участници карат адекватно според мен. Бих казал, че търсите под вола теле с постоянното търсене на "грешници" сред шофжорите.

ПП Пресата побърза да ме обори много бързо, след като написах горното
https://nova.bg/news/view/2021/08/12/33 ... W7jO42ZnIo

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 12 Авг 2021, 23:00

Като цяло в момента големият проблем са турците и тировете от Турция и не само както видяхме и във сакатлъка с мотористите вчера.
Но те са си константа която си е една и съща всяка година.
По пътищата съвсем спокойно си се кара в ограничението или +10км отгоре/отдолу без да святкам на когото и да е било.
Това със служебките.
По принцип 130 си ми е комфортната скорост с моята си кола.
С ръководството скоростта е доста по височка,но поради тая причина и отидоха много хиляди левове за глоби тая година.
Файдата от цялата работа е че се кара на тръни,плаща се яко за камери,а се пести почти нищо като време.
Ама кой плаща...той поръчва... ;)
Но оня горе гледа,ама някой път гледа и настрани и си е евало мамата тогава...
Та умната да не ни пишат по вестниците.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 13 Авг 2021, 18:07

zAcK написа:
Тия дни се загледах и има страшно много кокошарници, които се мислят за шампиони от световния рали шампионат :banghead:
Ама буквално кокошарници, разни разпадащи се семейни ванчета и т.н. :shock: :help:
Вероятно с гуми втора употреба за по 30 лева парчето и накладки от арабите за 10 и т.н. :confused:
Положението е наистина трагично. И потвърждение на това е като разговаряш с подобни индивиди
и почнат да ти обясняват колко стабилно му било реното на пътя, например :shock: :help:

И аз им се чудя.
Постоянно ме изпреварват разни ваноподобни кошари, точно както ги описваш. Моята 39ка не е първа младост, но смея да твърдя, че е в доста прилично състояние. Нямам разбити носачи или тампони, но може би амортисьорите вече са уморени, или пък някой тампон, макар и здрав, е поомекнал, усеща се не толкова стабилна, колкото ми се иска. И все пак, на м техник окачване, с 90-100км/ч не усещам почти никакво накланяне и едва ли не не усещам завоите, а как ме изпреварват разни ванове с формата на кашон с по 130, чак им се чудя на увереността..

Иначе си мечтая да мина 1000км с един резервоар :D до София по колонка съм смъквал до 7.2, до Варна се движа между 7.7 и 8.5, което е приемливо за бензинов шестак с 200 магарета.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 13 Авг 2021, 21:39

drifty написа:
Иначе си мечтая да мина 1000км с един резервоар :D до София по колонка съм смъквал до 7.2, до Варна се движа между 7.7 и 8.5, което е приемливо за бензинов шестак с 200 магарета.

Това става само с голям резервоар на 7-ца (Е38 е с 85л.), сега с 30д и Е65 (резервоара е 88л) спокойно минавам 1200+
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 13 Авг 2021, 22:20

И 320д минава над хиляда с внимателно каране.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 15 Авг 2021, 22:54

Една ситуация от днес, комична, но същевременно плачевно-трагична за мантилетата ни на шофиране.

Магистрала Тракия около Пазарджик, посока Пловдив. Карам около 150 и изпреварвам колона от тирове и коли.

Разковано, дърто ауди А6 (май С6 се водеха), се засилило и светка отдалече като НЛО.
Няма как да се отместя, тировете плътно, между тях и коли.

Малкия отзад спи, жена ми и тя. Няма начин да ускоря заради цървула, за да не му преча.
Настигна ме, кара на една педя зад мен, светка, бипка, обезумял.

Пуснах му аварийни, като форма на извинение.

Върнах се в дясно при първа възможност. Влиза пред мен и ми прави брейк чек до 40-50 км/ч и пуска аварийни.
Малкия и жена ми се събудиха.
После се изравнява с мен, и спътника му на предна дясна седалка ми показва среден и как щял да ми пререже гърлото.

Манталитет български ли е, ... не знам.

Комичното беше, че на края отпрашиха с облаци черен дим зад тях. Нищо не се виждаше.

Буквално, аудито изчезна яко дим :lol:
Последна промяна carmanf1 на 15 Авг 2021, 23:03, променена общо 1 път

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Авг 2021, 23:03

112?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 15 Авг 2021, 23:20

Звънял съм един път на 112, преди няколко месеца.

Заради един цървул с джипче мазерати, ниско прелитащ и той. Щеше да ни пречука три коли в завой.

Ако не го бях видял в огледалото и да нацепя спирачки, за да има къде да влезне, не ми се мисли.

Сладоледа на по-големия ми син се заби в предното стъкло.

112 си свършиха работата мигновено. И ми се обадиха след около 5-6 минути, че са го засякли патрули и е спрян.

Но, нищо не можело да му направят, ако не отида в най-близкото районно, заедно с него и полицаите, за да дам показания.

Е сори, ама с две малки деца, да ги влача по РПУ-та, след 6-7 часов път, и да давам показания не знам си колко часа, и на края да го глобят 100-200 лв, не ми е опция на мен.

За това, май повече няма да звънна. Как му се казваше, "кауза пердута", ... май

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 15 Авг 2021, 23:28

Днес минах около 400км по проходите и се нагледах на селски изцепки. Най-големите бяха с две е36ци явно като видят мотор зад тях нещо им става :mhihi: Едното беше комби между Гоце Делчев и Банско направи една дузина рискови изпреварвания. Явно беше няква 16ка че всеки път изпреварваше на магия. Второто беше някво насъскано джанти с борд, м паркет, гт крило след Юндола направи поне 5 самоубийствени изпреварвания без никаква видимост. По едно време го подминах след Велинград и тоя пак се амбицира взе да ме гони, а аз си карам спокойно. Тъкмо мислих да му дам път че мразя да се лепят така и един толаджия се засили с палката и го спря. Явно от толкова тунек не са останали пари за винетка :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Авг 2021, 23:54

тия дни мамата си 'бало

само днес

х5 в камион в аварийната --> 3 жертви 22 годишен шофьор, бебе на няколко месеца и тъща му + 2 жени в болница
русе-бяла челно в тир --> 2 жертви

миналите дни също ужас...

напекло е яко! :confused: :| :(
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Авг 2021, 0:14

Грам не плануват пътуването и маршрута си хорта, изнервят се от натоварения трафик по основните пътище и сакатлъка е въпрос на време.
Миналата неделя тръгнах в 6 сутринта за морето, в 7 някакъв ми присветкаше на 180 с бебе и още едно малко дете на задната седалка (със стара дизелова Ц, не нещо вървящо) :kuku:
Ситуацията беше, че се престроих пред него и явно се е наложило да намали заради мен, лепна се на бронята и почна да свети....и ме издразни и затова настъпих.
Като му направих място на 180 и се изравнихме обаче реших да му направя един ластик, че да си знае, че не е много бърз :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Авг 2021, 6:22

В Румъния масово карат с 180 и нагоре на магистралите или колкото може да вдигне бараката. Отделно трафика е много по-сериозен, още в 7 сутринта си е пълно.

Пасат, Октавия и други подобни са най-разпространени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Авг 2021, 8:04

Дачия не карат ли мумалигите ? :shock:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 16 Авг 2021, 8:28

alekangg написа:В Румъния масово карат с 180 и нагоре на магистралите или колкото може да вдигне бараката. Отделно трафика е много по-сериозен, още в 7 сутринта си е пълно.

Пасат, Октавия и други подобни са най-разпространени.

Пътувал съм няколко пъти по техните магистрали е как пък един с над 140 не видях, а ти твърдиш че всички карат над 180? :dunno:
Може и да имам късмет де, не знам. До колкото съм запознат наказанията при своеволия с мпс са доста кофти там .... та съмнявам се да е масово.

Аз днес ще проверя дали това с пращането на клипове до кат върши работа, ще им изпратя един пичага с джиБ,, даже не беше баткоДжиб, :mhihi: който ме изпревари в аварийната да видим ще реагират ли по някакъв начин.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата