Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от ivanski_2 » 30 Окт 2020, 17:30

zAcK написа:
Petrolhead написа:съседите са наистина най-важния и най-трудния за предвиждане фактор. не мисля че има универсално решение, но ако тръгнеш да купуваш и имаш вариант да се огледаш, кой живее наоколо - направи го

Бях се засилил да купувам едно място близо до Кмабаните преди 1-2 години. И нали офисът ни е близо, ходих няколко пъти да се разходя до там пеша, да видя какви хора живеят. От едната страна бяха някакви алкохолици, с 35-40 годишен син хипи лянтяй пиянка :censored: а от другия край къщата беше обградена със сигурно 2+ метра стени, 20-30 камери, огромни кучета и т.н. :help: Тия пиянките къщата им беше много близо до границата на желания от мен парцел и освен това дворът им беше като склад за клошари. На една от разходките ги хванах в някакъв скандал на двора и тотално се отвратих от това място. Отделно всеки наоколо ме гледаше, все едно съм престъник, който е тръгнал да оглежда какво има да се краде, а аз просто се разходах като нормален човек, без да спирам, да зяпам и т.н. :dunno: Та това ме отказа. Иначе цената беше прилична като за 1 декар място до Геритидж и Камбаните. Като цяло там е много добре като локация и в момента трудно можеш да намериш да купиш парцел там, но не е моето. :bchug:

Конкретизирай цената и преди колко време, ако може.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Окт 2020, 17:34

Petrolhead написа:...

Да попитам, трудно ли е да се намери приличен парцел >1500 м2 в Родопската яка и много високи ли са са цените, ако имаш информация :?:
По принцип точно познавам двама човека там. Един с къща извън населеното място във вилна зона с огромен парцел. Но той го е купувал преди много години.
Другият има много пари и направо си купи 5 декара без да го мисли, пък щял да го прави нещо някога.
Та тях и да ги питам, няма да са ми полезни. :dunno:

Тия дни много го мислим и грам не ни се живее в София, ама още се чудим къде ще е това различно от София,
а на мен точно там в Родопската яка много ми харесва. Писал съм защо вече няколко пъти тук из темите.
Ако ще е в България, вероятно това ще е мястото, та да питам :bchug:

ivanski_2 написа:Конкретизирай цената и преди колко време, ако може.

Преди около година и половина беше. Цената по спомени беше около 100 евро/м2 :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 30 Окт 2020, 18:01

намират се и парцели и къщи, но се иска дебнене.
марково, белащица, браниполе и подобните, поне за мен не са опция. никаква инфраструктура и силно презастроени. всичко е на септични ями и асфалтът е само на главния път.

нагоре е по-добре, но ако не те е страх от повече път и повече природа, със плюсовете и минусите си.

аз не бих се хвърлил във филма със строене, ако нямам поне 200 к евро заделени само за това и стабилен човек, който да движи нещата.
всякакви приказки, как се купува парцел за 20 евро и се строи за още 30, са си легенди. иска се як гъз за да построиш нещо, от което да не те срам.

ако имаш нещо конкретно като обяви, давай ги насам ще се опитам да бъда полезен

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Окт 2020, 18:13

https://www.dailysabah.com/turkey/6-dea ... coast/news

6.6-magnitude earthquake struck off the coast of Seferihisar district in the western province of Izmir on Friday according to the Disaster and Emergency Management Authority (AFAD).

като си говорим за вманиачаване в качесвото на бетона...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 30 Окт 2020, 20:19

Тука, не дай боже, ако друсне така, цели лего комплекси ще изпопадат като домино сигурно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 30 Окт 2020, 21:30

^ ще цитирам преподаватели по Проектиране на Констр. в Сеизмични Райони - “Молете се никога да не ставаме свидетели на проектно земетресение” :mrgreen:
А до колегата в търсене, съветвам те да не купуваш нищо на зелено в този момент, освен от топ строители с 20+ години опит и 40-50+ построени сгради. Представи си как щеше да се чувстваш ако беше взел нещо на зелено в комплекса на Черепа на К. Село...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 30 Окт 2020, 21:38

pampo написа:^ ще цитирам преподаватели по Проектиране на Констр. в Сеизмични Райони - “Молете се никога да не ставаме свидетели на проектно земетресение” :mrgreen:
А до колегата в търсене, съветвам те да не купуваш нищо на зелено в този момент, освен от топ строители с 20+ години опит и 40-50+ построени сгради. Представи си как щеше да се чувстваш ако беше взел нещо на зелено в комплекса на Черепа на К. Село...

Напълно си прав, кофти се получи там.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 30 Окт 2020, 23:03

Аз пък мисля, че самоучастието не е толкова важно, колкото да се подсигури човек с вноски към ипотеката за поне 1 година напред. А и тия суми от 50-60к+ кеш за първоначална вноска ги хвърляте като препоръки тук, все едно се събират ей така лесно и от всеки.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 30 Окт 2020, 23:33

Ако лихвата в месечната вноска е по-малка от наема значи е по-изгодно да купите. На пример ако вноската е 1000лв, от които (в началото) лихвата е 600лв, а същия апартамент върви под наем 800лв значи ако купите почвате да спестяваш по 200лв. Лихвата може да е приемеш като наем а главницата като спестяване, защото при евентуално продажба ще си е върнете (ако няма някакви катаклизми в цените). Като правите сметка не забравяте че прехвърлянето на имот на цена 150кЕ е 10-11к лв.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 30 Окт 2020, 23:39

Speed_Am_All написа:Ако лихвата в месечната вноска е по-малка от наема значи е по-изгодно да купите. На пример ако вноската е 1000лв, от които (в началото) лихвата е 600лв, а същия апартамент върви под наем 800лв значи ако купите почвате да спестяваш по 200лв. Лихвата може да е приемеш като наем а главницата като спестяване, защото при евентуално продажба ще си е върнете (ако няма някакви катаклизми в цените). Като правите сметка не забравяте че прехвърлянето на имот на цена 150кЕ е 10-11к лв.

Добре обяснено :D Да не си банкер?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 30 Окт 2020, 23:45

sub_eleven написа:
Speed_Am_All написа:Ако лихвата в месечната вноска е по-малка от наема значи е по-изгодно да купите. На пример ако вноската е 1000лв, от които (в началото) лихвата е 600лв, а същия апартамент върви под наем 800лв значи ако купите почвате да спестяваш по 200лв. Лихвата може да е приемеш като наем а главницата като спестяване, защото при евентуално продажба ще си е върнете (ако няма някакви катаклизми в цените). Като правите сметка не забравяте че прехвърлянето на имот на цена 150кЕ е 10-11к лв.

Добре обяснено :D Да не си банкер?
Не програмист :) иначе и аз минах по този път вече и имам опит. Но имах късмет да съм в тази ситуация преди 5-6 години когато беше доста по-евтино. Разбира се ми се струваше скъпо тогава :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 30 Окт 2020, 23:52

Невероятно обяснено...
Гонят те теб и жена ти от работа.
Имаш самоучастие, колко 30-50%...
Банката обаче е собственик, продава бързо...и ти шие остатъка...и те гони до дупка.
Първо гориш с всичко спестено, което си вложил, второ има да даваш и да даваш.
Дали е същото ако си под наем ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 31 Окт 2020, 0:14

Сондьора написа:Невероятно обяснено...
Гонят те теб и жена ти от работа.
Имаш самоучастие, колко 30-50%...
Банката обаче е собственик, продава бързо...и ти шие остатъка...и те гони до дупка.
Първо гориш с всичко спестено, което си вложил, второ има да даваш и да даваш.
Дали е същото ако си под наем ;)

Много пък си черноглед. По твоята логика никакъв риск и цял живот под наем. Първо като те изгонят от работа отиваш на борсата за 9 месеца. Банките не им е притрябвало да ти продават апартамента. За тях това е последна спасителна стъпка. Преди това можеш сам да си го обявиш ако решиш че няма да може да плащаш. Един приятел му се смяха че купи "скъп" апартамент (обзаведен) за 900кЕ/м² 2012 година с 35 годишен кредит. Човека в последствие се разведе и продадоха апартаментта 2017г. Човека си върна лихвите и отгоре от огромната разлика в цената и е живял 5 години без да плаща наем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 31 Окт 2020, 0:25

Голямото самоучастие е точно важно затова. Ако се стигне до такъв случай да не дължиш пари на банката.
Големия период на ипотеката е плюс, може да изплащаш както си искаш, но ако стане нещо да закъсаш имаш опцията за ниска вноска.
Никой не е казал, че 35 години трябва да изплащаш задължително като си с 35 годишна ипотека.
Ако даваха 50 годишна и такава бих взел аз :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 31 Окт 2020, 0:29

Дочувам, че трябва да си млад за да хванеш добри условия и дълъг срок.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата