Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
ivanski_2 написа:Не помня кой в темата разказваше, как някои хора от кризата 2004 или 2006 още чакат, та ...
Кризата беше 2008-ма. И 2014 жилищата бяха на безценица. Помня тази година двустаен в Лозенец беше оцелял при търг на начална цена 55000лв. Оцелял имам предвид, че не са се явили кандидати.
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
И освен това не е точно на банката, защото по всяко време може да го продадеш, ако например цената му се е вдигнала двойно да кажем или да го даваш под наем, ако е купено с цел инвестиция, или вариант временно да не можеш да обслужваш кредита и пак го даваш под наем и кредита ще ти струва нищо, но жилището/жилищата си остава твое. Има всякакви опции.streetz написа:TNT написа:Аз това мислене не го разбирамКато вземеш за 25 години ипотека... 25 години си е на банката. Ако някой мисли различно, да пробва да спре да си плаща вноските 1 година
Като живееш 25 години под наем после хазяина ти подарява жилището, нали
Sent from my iPhone using Tapatalk
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
ivanski_2 написа:Така е, но ако 25 години плащам наем......
А разликата до ипотека инвестираш...
https://www.investor.gov/financial-tool ... calculator
Сметни си с нещо тип S&P 500 (The average annualized total return for the S&P 500 index over the past 90 years is 9.8 percent.). После сметни, че е възможно спокойно и няколко процента отгоре. С 30к първоначално + 600лв всеки месец и 10%... след 25 години са 1 милион. Жилището няма да е толкова. Плюс това през всичките години ще имаш едни 5-6 цифрени суми, които са сравнително ликвидни, за разлика от жилището.
Идеи давам само. Не съм против нито купуването на жилище, нито за тегленето на кредит. Но всичко си е с условности. Аз и друг път съм го писал. За мен трябва да си събрал достатъчно кешовица за самоучастие, че вноската по кредита да не е много по-голяма от наем на сходно жилище. Масовката в момента е махаме се от 850лв наем, за да имаме ипотека за 1800лв и потребителски за 500лв, щото след 25 години ще имаме жилище. И тогава ще изтеглим още един потребителски, щото вече ще е амортизиран и ще има нужда от сериозна подмяна на електроуреди, мебели и т.н.

Малко може би има дисбаланс в момента в наеми/цени на жилища в София. В Пловдив примерно наемите са 15-20% по-ниски, ама цените на жилища са 50-60% надолу спрямо софийските. И там момента да има смисъл да набиваш в кредит, вместо в наем... се достига по-лесно.

- TNT
- младши ентусиаст
-
top написа:или вариант временно да не можеш да обслужваш кредита и пак го даваш под наем и кредита ще ти струва нищо
А ти къде живееш през това време ? В колата ? И ми дай пример от imot.bg за жилище, на което наема му е колкото евентуално ипотека без 30-40% първоначална. Ако може и обзаведено, както са 90% от квартирите.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
TNT написа:Масовката в момента е махаме се от 850лв наем, за да имаме ипотека за 1800лв и потребителски за 500лв, щото след 25 години ще имаме жилище.
1800 лв вноска за 25 години значи кредит за близо 400 000 лв, тоест жилището ще към половин милион. А на такива наема не е 850 лв

850 са наемите на тристаен панел в Младост да речем. Същия панел си го купуваш с ипотека 200 000 лв + 50 самоучастие. Вноската е 950 лв. за 25 години.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
top написа:И освен това не е точно на банката, защото по всяко време може да го продадеш, ако например цената му се е вдигнала двойно да кажем или да го даваш под наем, ако е купено с цел инвестиция, или вариант временно да не можеш да обслужваш кредита и пак го даваш под наем и кредита ще ти струва нищо, но жилището/жилищата си остава твое. Има всякакви опции.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Това е само розовата страна на нещата. Има и друга страна - при която не можеш да обслужваш кредита, продават го на колкото успеят и продължаваш да изплащаш разликата до пълната сума + лихви. Пак ще си под наем междувременно. Обърне ли се каруцата си затънал напълно, за цял живот. Знам такива хора.
Трябва много да се мисли преди такава стъпка. Наивно е да си мислиш/плануваш наемател да ти изплаща ипотеката.
От друга страна ако си под наем, другия месец си излизаш ако не ти изнася и си свободен човек. Ремонтите, амортизации, данъци пак не са за твоя сметка. Като стане кочина, изнасяш се някъде на по-добро и така. Вярно е и това, че след 25 години няма да имаш нищо.
Риск печели, риск губи. И в двата случая ще купиш още едно жилище за периода, било то на хазяина или на банкера.

streetz написа:850 са наемите на тристаен панел в Младост да речем. Същия панел си го купуваш с ипотека 200 000 лв + 50 самоучастие. Вноската е 950 лв. за 25 години.
Как ще купуваш панел с ипотека и на тази цена, колега, не се излагай... Тамън ще го изплатиш за събарянето на блока.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Mladost County
Дадох примера с 850 лв вноска, защото колегата нагоре я спомена. Подобни са сметките и с тухлите, в посока нагоре разбира се. Мисълта ми е, че не е толкова драстична разликата между ипотека и наем в момента. И разбира се, човек не трябва да си надскача възможностите, последствията си ги описал

Дадох примера с 850 лв вноска, защото колегата нагоре я спомена. Подобни са сметките и с тухлите, в посока нагоре разбира се. Мисълта ми е, че не е толкова драстична разликата между ипотека и наем в момента. И разбира се, човек не трябва да си надскача възможностите, последствията си ги описал

Последна промяна streetz на 30 Окт 2020, 14:03, променена общо 1 път
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- TNT
- младши ентусиаст
-
streetz написа:TNT написа:Масовката в момента е махаме се от 850лв наем, за да имаме ипотека за 1800лв и потребителски за 500лв, щото след 25 години ще имаме жилище.
1800 лв вноска за 25 години значи кредит за близо 400 000 лв, тоест жилището ще към половин милион. А на такива наема не е 850 лв
850 са наемите на тристаен панел в Младост да речем. Същия панел си го купуваш с ипотека 200 000 лв + 50 самоучастие. Вноската е 950 лв. за 25 години.
И тук пропускаш, че масовката няма 50 бона кеш и не се взима с 20% първоначална. В сметките няма задължителна застраховка на апартамента + живот (това за живот вече май не го искат по всички банки). Освен това тези около 3% лихва, които са сега... не са фиксирани. Т.е. може да получиш едно писмо, че вече дължиш повече. По-голямото самоучастие помага.
Това че за 250к панелките са по 850лв няма да го коментирам, че не е точно така.
25-35% самоучастие за София и я има далаверата. С 5-10% обаче само се набутваш за мен. В Пловдив е по-малко. В някои малки градчета я има далаверата и без първоначална. Но в големите градове си трябва самоучастие. А за София в момента голямо. На апартамента в Бояна по-горе, с хубаво обзавеждане може и да легне 180к евро, а 25% първоначално са си 45к евро. Ако ги имаш - браво.
Ако беше всичко "същото", всички щяхме да купуваме по 5-10 апартамента и след 25 години да сме рентиери-бохемчета.

- Petrolhead
- Потребител
-
наем или ипотека е много индивидуален въпрос.
мога да споделя моя опит.
10 години в София - 50тина квадрата таван в стара кооперация на Оборище + гараж - 540 лева наем
3 години къща Марково над Пловдив - 160-170 квадрата с 500 квадрата двор - 600 лева наем
7 години къща пак в Марково - 240 квадрата с 800 квадрата двор и двоен отделен гараж и малък басейн - 700 лева наем имам и снимка
сега вече повече от 2 години, малко по-високо над Пловдив - 450 квадрата с подземния гараж с 800 квадрата двор + барбекю и приличен басейн - 1400 лева ипотека без първоначална вноска.
лично за мен живеенето под наем ми донесе много важен опит. ако трбваше да купувам къща преди 15 години щях да се накова много яко, просто защото не съм знаел много неща.
мога да споделя моя опит.
10 години в София - 50тина квадрата таван в стара кооперация на Оборище + гараж - 540 лева наем
3 години къща Марково над Пловдив - 160-170 квадрата с 500 квадрата двор - 600 лева наем
7 години къща пак в Марково - 240 квадрата с 800 квадрата двор и двоен отделен гараж и малък басейн - 700 лева наем имам и снимка
сега вече повече от 2 години, малко по-високо над Пловдив - 450 квадрата с подземния гараж с 800 квадрата двор + барбекю и приличен басейн - 1400 лева ипотека без първоначална вноска.
лично за мен живеенето под наем ми донесе много важен опит. ако трбваше да купувам къща преди 15 години щях да се накова много яко, просто защото не съм знаел много неща.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
Petrolhead написа:ако трбваше да купувам къща преди 15 години щях да се накова много яко, просто защото не съм знаел много неща.
Би ли споделил основните неща, които биха спестили на хората яко наковаване или те са индивидуални в твоя случай?
- Petrolhead
- Потребител
-
много неща са, но най-важните са:
1. съседите
2. пътя
3. всякаквите архитектурни измишльотини ( скосявания, неправилни геометрии и тн)
4. отопление
тези трябва да са ти на 100% идеални. всеки компромис ти се връща след години и ако си е твое, няма бягане
1. съседите
2. пътя
3. всякаквите архитектурни измишльотини ( скосявания, неправилни геометрии и тн)
4. отопление
тези трябва да са ти на 100% идеални. всеки компромис ти се връща след години и ако си е твое, няма бягане
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Petrolhead написа:много неща са, но най-важните са:
1. съседите
2. пътя
4. отопление
2- ми е в топ приоеритети, зареди жената

3- да това също избягвам
4- еее това вече мисля че не е проблем , защото може да го промениш, за разлика от наклона на пътя пред къщата примерно.
1- е добре това как може да го предвидиш ?
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Petrolhead
- Потребител
-
не подценявай отоплението, говорим за къща. можеш да имаш огромни проблеми само защото някой някога си е мислил, че е далавера да се топлиш на нафта, например.
съседите са наистина най-важния и най-трудния за предвиждане фактор. не мисля че има универсално решение, но ако тръгнеш да купуваш и имаш вариант да се огледаш, кой живее наоколо - направи го
съседите са наистина най-важния и най-трудния за предвиждане фактор. не мисля че има универсално решение, но ако тръгнеш да купуваш и имаш вариант да се огледаш, кой живее наоколо - направи го
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Чудесно обобщение от страна на @Petrolhead.
Точно, кратко и ясно!
Само бих добавил и възможност за добиване на вода чрез сонда на мястото, на което е къщата и картинката е завършена.
Точно, кратко и ясно!
Само бих добавил и възможност за добиване на вода чрез сонда на мястото, на което е къщата и картинката е завършена.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Petrolhead написа:съседите са наистина най-важния и най-трудния за предвиждане фактор. не мисля че има универсално решение, но ако тръгнеш да купуваш и имаш вариант да се огледаш, кой живее наоколо - направи го
Бях се засилил да купувам едно място близо до Кмабаните преди 1-2 години. И нали офисът ни е близо, ходих няколко пъти да се разходя до там пеша, да видя какви хора живеят. От едната страна бяха някакви алкохолици, с 35-40 годишен син хипи лянтяй пиянка

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real