Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
Re: Заплати в София, митове и реалност.
Да.. има го и този момент. Моята фирма има клон в родината, но той е специализиран в продажби и някакво гаранционно обслужване. Имаше миналата година някакъв интерес да се направи развойно звено за ембедед устройства (хардуер). Аз понеже знам български беше ми възложено да преслушам кандидати за директори и т.н. Визия имахме, идеи - също. Заплата- хубава. Около $50-75к на година. Ми... не намерихме подходящите кандидати и нещата затихнаха. И така. А имаме развойни звена в Полша, Украйна, Унгария...
Та... за програмисти не знам, ама лидери нямаме...
Та... за програмисти не знам, ама лидери нямаме...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
N.Mihaylovski написа:nqmam_bmw написа:N.Mihaylovski написа:Интересно стана.
заплатите в София при мен са 1300 +
До пенсия не съм сигурен дали ще стигнем, но знам едно кой работил, работил до 2020, после се връщаме 100 години назад
К'во става 2020-та?
Защото, новия програмен период нема да е много готин, и няма да има кинти, и в момента пренасочват пари към мигрантите, строене на лагери и т,н
По темата, с това образование което имаме, 500 лева са парите който заслужават 97% от младите хора, визирам тези до към 23-4
Аз търся постоянно хора, и искам да ви кажа, че младите за нищо не стават, за да получи 1000 лева заплата, той трябва ги изкара за фирмата и за него, сори ама всички са зомбита с телефон в ръка, то не е фейсбук,вайбър, инстаграм, на бабати фърчилото
Истината е че, читавите хора или са си намерили работа горе долу добре платена, или са избягали
Еее, чак пък всички 23-24, не всички са учили в УНСС и са се чудили са само в коя чалготека да се напият....
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
N.Mihaylovski написа: Истината е че, читавите хора или са си намерили работа горе долу добре платена, или са избягали
+1

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
dextuar написа:N.Mihaylovski написа:nqmam_bmw написа:N.Mihaylovski написа:Интересно стана.
До пенсия не съм сигурен дали ще стигнем, но знам едно кой работил, работил до 2020, после се връщаме 100 години назад
К'во става 2020-та?
Защото, новия програмен период нема да е много готин, и няма да има кинти, и в момента пренасочват пари към мигрантите, строене на лагери и т,н
По темата, с това образование което имаме, 500 лева са парите който заслужават 97% от младите хора, визирам тези до към 23-4
Аз търся постоянно хора, и искам да ви кажа, че младите за нищо не стават, за да получи 1000 лева заплата, той трябва ги изкара за фирмата и за него, сори ама всички са зомбита с телефон в ръка, то не е фейсбук,вайбър, инстаграм, на бабати фърчилото
Истината е че, читавите хора или са си намерили работа горе долу добре платена, или са избягали
Еее, чак пък всички 23-24, не всички са учили в УНСС и са се чудили са само в коя чалготека да се напият....
Да това са другите 3%, който обаче, като завършат, изчезват на вън, защото виждат какво е положението тук, няма как един да бачка и да изкарва заплатите на още 9 човека, поради този факт заплатите са ниски, високи са В кол центровете и външни фирми, където всичко което се произведе пак си е за белия свят-ишлеме
Без работеща икономика, няма как да има средна класа и добри заплати, а това става като държавата има добавена стойност сиреч производство

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:...ама лидери нямаме...
А бе намират се ама трябва да ги хванеш на кеф и да си ги откраднеш съответно от другите големи

Иначе съм съгласен, че за ембедед е малко по свит пазара тук, но все още се намират хора, както и конкуренция

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
N.Mihaylovski написа:dextuar написа:N.Mihaylovski написа:nqmam_bmw написа:N.Mihaylovski написа:Интересно стана.
К'во става 2020-та?
Да това са другите 3%, който обаче, като завършат, изчезват на вън, защото виждат какво е положението тук, няма как един да бачка и да изкарва заплатите на още 9 човека, поради този факт заплатите са ниски, високи са В кол центровете и външни фирми, където всичко което се произведе пак си е за белия свят-ишлеме
Без работеща икономика, няма как да има средна класа и добри заплати, а това става като държавата има добавена стойност сиреч производство
Аз ти го казвам от позицията на 24 годишен, който е завършил в чужбина и се е върнал в България и не е в кол център. Сметни и този вариант, познавам поне още 5-ма от випуска. Просто прекалено много генерализираш нещата

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Кви лидери, кви 5 лева..
Не знам как е в ИТ сектора ама в мойта работа познавам хора, дето на две магарета сламата не могат да разделят, а са на много високи позиции в силни компании. Като му гледаш профила в Линкдин с мед да го намажеш. А съм работил с него да кажем 2 години и го знам, че от пазар 100 милиона годишно в България той за тия две години е взел за нас 0.001%.
Също и чужденци, които имаха безкрайно неуспешна кариера при нас сега ги засичам като СЕО, мео и разни такива на много големи компании. Това поне е успокоително, че не само в България е така явно.
Не знам как е в ИТ сектора ама в мойта работа познавам хора, дето на две магарета сламата не могат да разделят, а са на много високи позиции в силни компании. Като му гледаш профила в Линкдин с мед да го намажеш. А съм работил с него да кажем 2 години и го знам, че от пазар 100 милиона годишно в България той за тия две години е взел за нас 0.001%.
Също и чужденци, които имаха безкрайно неуспешна кариера при нас сега ги засичам като СЕО, мео и разни такива на много големи компании. Това поне е успокоително, че не само в България е така явно.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
О, със сигурност е повсеместно по локации и сектори
Аз също знам и познавам хора не на мястото си, меко казано, некадърници 

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
+1..
Познавам лично и отблизо 2ма стартирали почти по едно и също време в една и съща фирма,единият работи добре и продуктивно в цялото време,когато не спи- тоест може и по 16 часа на ден,буквално.Поема частично -на моменти изцяло чужди задължения на няколко човека.
Другият през работното си време работи макс 2-3 часа реално.С каква ефективност,е също под въпрос. Къде умело,къде не ,но успява да прехвърли по-голяма част от отговорностите си и задълженията на няколко човека.
Познайте кой от двамата стана по-голям началник
Познавам лично и отблизо 2ма стартирали почти по едно и също време в една и съща фирма,единият работи добре и продуктивно в цялото време,когато не спи- тоест може и по 16 часа на ден,буквално.Поема частично -на моменти изцяло чужди задължения на няколко човека.
Другият през работното си време работи макс 2-3 часа реално.С каква ефективност,е също под въпрос. Къде умело,къде не ,но успява да прехвърли по-голяма част от отговорностите си и задълженията на няколко човека.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:Познайте кой от двамата стана по-голям началник
Затова има една такава приказка:
"Който не работи - не греши.
Който не греши - става мениджър."

Примери от моя опит - много.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Bogat-Beden написа:+1..
Важно е не колко работиш, а резултата накрая. Като още по-важно е как го виждат тоя резултат тези над теб. Голям мой минус, който съм осъзнал преди много години, но не съм човека който отива и показва какво е свършил. Чакам ги те да го видят, което в някои случай не се получава.
Това с 2-3 часа работа на ден съм го играл почти седем години. Като преди това 5 драпах за да стигна до там. Имах отдел с 200 човека под мен и ако не мога да им разхвърлям работа за по няколко минути на ден, че да я свършат бах се и в меринджея

Хората работеха яко и с кеф, защото никога никой не е бил напсуван, обиден или подценен както често чувам се случва в много фирми. Никога никой не е ползвал отпуск по болест или лични причини. Ако имаш нужда идваш при мен. Няма ходене по лекари, бележки и т.н. Работата има кой да я свърши, а следващия път на теб ако ти се наложи друг ще вземе твоята работа и така. Ако прецениш, че рано сутрин си по-продуктивен заповядай в 6 или 7 на работа и си тръгни по-рано. Ако не можеш да ставаш рано идвай в 10 или 11 и стой до по-късно. Ако си направиш обедната почивка вместо час на два никой не те чака с часовника в офиса. Ако нямаш какво повече да свършиш за деня и ще седиш пред компютъра без никаква работа ставаш и си заминаваш, независимо колко часа е.
Естествено имаше и такива, които се възползваха не по най-добрия начин от подобна свобода ама с времето отпаднаха и мога да кажа, че нещата вървяха много добре.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Това ми е безпределно ясно.Въобще няма нужда да се коментира.В конкретния пример просто беше унизително и подигравка спрямо не само по-работещия и мотивиран ,а и спрямо целия персонал на фирмата,ама тя рибата се вмирисва откъм главата...bum_bum написа:Важно е не колко работиш, а резултата накрая. Като още по-важно е как го виждат тоя резултат тези над теб.
Иначе за другото,което написа-моите уважения ,така и трябва да бъде,наистина почти никъде не се ръководи така

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Аз съм забелязъл, че кгоато мониджърът има доверие на хората си, и те осъзнаят това, както и факта, че са колектив и имат общи цели, хората започвата да се менажират сами и занимаавт мениджъра само с въпроси от рода "Абе имаме такъв проблем и мислим, че може да се реши по 1,2,3-5 начина, които са тези - ти кажи по кой начин да го направим"
Докато, когато мениджъра няма доверия на колектива си и постоянно им се бърка в работата, хората отиват при него с "Имам е тоя проблем, кво да правя?".
Познайте кой от двата варианта е по-добрия
Докато, когато мениджъра няма доверия на колектива си и постоянно им се бърка в работата, хората отиват при него с "Имам е тоя проблем, кво да правя?".
Познайте кой от двата варианта е по-добрия

- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Аз не знам защо се коментира какви са като качества работниците, без да се засяга проблемът с работодателите. Изключая ИТ сектора, в почти всяка друга сфера, те са под всякаква критика. Не може да се оплакваш, че работната ръка не е качествена, когато предлагаш стартова заплата 600-700лв. Просто е невъзможно нещата да се случат по този начин. Така се получава омагьосаният кръг "ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат". Нещата са функционално свързани и няма как да очакваш за 700лв. работникът/ служителят да се раздава професионално.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Николай Диянов написа:Аз не знам защо се коментира какви са като качества работниците, без да се засяга проблемът с работодателите. Изключая ИТ сектора, в почти всяка друга сфера, те са под всякаква критика. Не може да се оплакваш, че работната ръка не е качествена, когато предлагаш стартова заплата 600-700лв. Просто е невъзможно нещата да се случат по този начин. Така се получава омагьосаният кръг "ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат". Нещата са функционално свързани и няма как да очакваш за 700лв. работникът/ служителят да се раздава професионално.
Тук съм аз

Един въпрос, как да получи работник повече от 600 стартова, като той не може нищо, дори и да си изкара заплатата, и аз инвестирам в него пари и време, но тои иска да почне на поне 1000 лева,
Още един въпрос, как да взима 2000 лева, като той изкарва 1000 на фирмата ?
Как да взима 2000 лева, като скапаната държава я няма и не е регулирала плащанията и кока кола, загорка, юниливър плащат след 90 дни, ама никой това не го интересува, шефа е длъжен да ни дава 2000 лева как и от къде нас не ни е*е
И разбира се, и борбата с конкуренцията, която пере пари и им е се 200 колко е отложеното плащане, те повечето дават доста смешни заплати, защото не ги интересува какво се работи точно, кой скатава и т,н но това е друга тема
Та, колега Николай Диянов, ти как мислиш, аз съм отворен за идеи и предложения.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3