България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 318
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Юли 2026, 14:25

Диего...ми това е правилното, само да знаеш, че като му се обясняваш изглеждаш като загубил спора/борбата или както там искаш го наречи. Лично аз не си свалям прозореца, гледам напред или ако го погледна ще е за малко, колкото да не знае какво си мисля, но го виждам, ако е на прозореца ми вече зависи дали ще тръгне да дърпа вратата. Имам си една арматура отляво, много зависи от много неща.
Но кардинално, просто не му обръщам внимание. Обикновено с една псувня си заминават без да слизат, ама тоя е бил РаНБосилеН.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 04 Юли 2026, 15:29

Спрей.

Откакто карам кола над 2 тона от светата тройца, подобни почти няма, а ако има са доста по-колебливи в агресията си.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 04 Юли 2026, 15:32

seimo написа:Чакай те питам въпрос за 55 годишни :ok: Как успяха върху тея гранде канали да нацвъкат толкова постройки, дворове, автокъщи, паркинги, плацове, складове, халета, магазини и т.н и т.н и т.н :mhihi:

Каналът е вкаран в тръба под земята, но далеч не навсякъде.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 04 Юли 2026, 16:41

Искаш да кажеш че от двете страни на селския път в непосредствена близост до него (5-10 метра) минават две успоредни тръби под земята и това от Асеновградско до магистралата така ли да разбирам :mhihi: Покрай източната част има ли нещо под земята или :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 04 Юли 2026, 16:47

От Асеновградско до към коматевско
На места има и от двете страни
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 04 Юли 2026, 16:57

Па ако толкова не могат да се справят с тая вада да го разширят поне до коматевския :mhihi: От източна страна няма ли някой гьол и там за оправдание или :dunno:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 04 Юли 2026, 16:58

Канали, манали. Някой е фен на ГЕРБ явно!

От години се говори за удвояване и разширение до:
- 2 ленти във всяка посока + локални еднопосочни платна от двете страни
- Обща ширина около 42 метра
- Проектна скорост до 80 км/ч
- Естакади, кръгови кръстовища и т.н.

Проектът е разделен на 3 етапа, като първият (южната част) се очаква да започне към края на 2026 – началото на 2027 г. Пълното завършване вероятно ще е към 2030–2032 г. и ще струва стотици милиони левове.
Защо разширението се бави толкова?

Липсват готови подробни инвестиционни проекти (наскоро министърът говори за „имитиране на проектиране“ в миналото).
Сложни процедури: отчуждения на имоти (сега покрай пътя има много частни имоти, фирми, складове), ОВОС в защитени зони.
Финансиране от държавния бюджет на етапи (пътят е републикански, отговорност на АПИ).
Бюрокрация и смяна на правителства.

Кратко казано: Построили са го като обикновен двулентов обход през 80-те, защото тогава е било достатъчно и по силите им. Животът и икономиката на Пловдив са го „изпреварили“ с десетилетия. Сега плащаме цената с задръствания и се опитваме да го наваксаме с голям и скъп проект.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 04 Юли 2026, 17:04

За това говоря. Широк път на мястото на сегашният тесен е скъпо начинание. Ако някой беше мислил в перспектива преди 20 години, щеше да стане, но в момента нещата вече безвъзвратно изпуснати.

Околовръстното се ползва за политическа дъвка и явно никой няма желание за реално решение на проблема

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юли 2026, 17:40

zAcK написа:
alx написа:Намаляването на скоростта е най- евтиния лост за намаляване на сакатлъците. Винаги съм го казвал- 95% от тях стават заради несъобразена скорост. Пък Ганьо нека си мисли, че причината е в състоянието на пътната мрежа. Ми кофти е. Ама и “карате” като изоглавени ако трябва да бъда честен.

Ти пак се изказа неподготвен :mhihi: :mhihi: :mhihi: Каква е целта на околовръстните? Да бавят хората ли? :ok: :mhihi: :mhihi: :mhihi: ..

Целта на околовръстно по цял свят е не да се пести време по него… целта на всяко околовръстно е да отбива трафика да не влиза в градовете- особено големите камиони с опасни товари. В Бостън 93 през града е почти винаги по- бързо от колкото по 128/95 (околовръстното) което е 4 ленти във всяка посока (на места 5) и… е паркинг целогодишно…

Мисълта ми беше друга- не се мажете щото са ви лоши/ недомислени пътищата (което е вярно)- мажете се щото повечето сте останали с грешно впечатление какво е “съобразена скорост”. Съобразената скорост може дс е непрактично бавна, влудяваща, не-мъжкарска и тн но това не я прави “неправилна” :bchug:

На извънградско нормалните хора карат едно 10-20км отгоре на скоростта с която реално трябва да карат… за свободните атоми с 200 по Тракия въобще не говоря нали…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Юли 2026, 20:52

Предишната статия е била даже фалшива отвсякъде! Ето и опровержението: https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/sp ... a-reshenie .

Останалото ще се въздържа да коментирам, освен с хора живеещи реално на 'мястото на събитието'!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Потребител
Аватар
Кара: M62B44
Мечтае да кара: S62B50 с 90 по "Тракия"
Детайли за колата: Унищожител на пропан-бутан

Мнение от involved » 04 Юли 2026, 21:35

Не живея на мястото на събитието,но по неволя ми се налага да минавам на 2-3 месеца по въпросното "пътче" II -86.
Ако е сутрин или вечер...няма начин да се постигне ограничението от 60 км,което е масово при всяко кръстовище.
През останалото време,може да се кара,като дори се изпреварва горе-долу успешно,но като цяло трудно се потдържа 60-70 км.

Канала си е там...Не се вижда добре от храсти и дървета,но е там.
Южно от града има мрежа от канали,предполагам за напояване.
Те,доколкото съм се интересувал,се захранват от водосбори от северните склонове на Родопи.
Канала тръгва точно до разсадника,преди кръстовището за Коматево,
върви успоредно на пътя,и след като заобиколи пречиствателната станция към Ягодово се влива в Марица.
Влива е образно казано.Няма как с флората и фауната,живееща в него да е функциониращ.

Ако се направи като пътя към Асеновград ще е чудесно,но няма да доживея да го видя. :nono:
Мога да се хвана на бас,че километър от околовръстният път,ще излезе по-скъп от километър от Бойковите магистрали.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 05 Юли 2026, 21:43

Между другото, само да допълня за 'уважаемите зрители', че околовръстното има и 'източна дъга', която не е в по-цветущо състояние :mhihi: :mhihi: ... При влизане в града (на две места) се прави ляв завой, който е доста невъзможен заради насрещния трафик.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Юли 2026, 22:18

ildivvy написа:Между другото, само да допълня за 'уважаемите зрители', че околовръстното има и 'източна дъга', която не е в по-цветущо състояние :mhihi: :mhihi: ... При влизане в града (на две места) се прави ляв завой, който е доста невъзможен заради насрещния трафик.

В Щатите има много пътища където имат лента по средата която е за ляв завой… ама е една и за двете посоки. Като може да я има и по доста оживени/ скоростни пътища със по две отделни ленти във всяка посока (общо 5 ленти със тая средната)… По ясни причини й викат “suicide lane” :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Юли 2026, 9:49

Пловдив-мловдив... половината не са минавали по това околовръстно. Областта е х2 на града, съседните области пак от там минават. Целите Родопи като искат да стигнат магистралата - от там минават. Като пазарджиклия е решил да ходи на плаж в Керамоти - пак от там минава. Искаш да отидеш до летището ? Познай откъде минаваш. Казанлък отдавна не е най-големият необластен град, а Асеновград. Само в селата по родопската яка има повече народ, отколкото в някои областни градове. То на пловдивчани не им трябва толкова околовръстното - на останалите им трябва. Както гледах един бъзик - на главния път Смолян - София, пловдивчани му викали околовръстно. Та по тоя повод - за Пампорово пак от там карат. От поне 10 години е за разширение, още когато го преасфалтираха трябваше да се случи. Ама работа-работа-работа. Ако завършат поне източната част, да стане пълен кръг - според мен ще олекне малко сегашното. Ако уж първия етап от Джъмбо до магистралата верно го почнат тая година - на мен сигурно ще ми се наложи да обикалям през Стамболийски , за да стигна сутрин до магистралата.

А по имотната тема - направят ли верно хубаво околовръстно, цените на къщите по селата ще изгърмат в небесата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 06 Юли 2026, 11:16

You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата