Във форма ли сте?
Модератор: Общи модератори
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Re: Във форма ли сте?
bum-bum, то за това има комплексни тренировки с различна насоченост ,на един боксьор или фектовач не им трябва да бягат за време или колело по часовник но и в двата спорта са ти нужни бързи крака и издръжливост .Това ,което има писа на колегите за серии от набирания ,преси ,опори съм го правил ,а ако лейтенанта не беше в настроение имаше и патешко ходене и заешки подскоци
.Добрата спорта форма е следствие на много фактори ,начин на трениране ,хранене ,почивка .Баланс е нужен във всичко ,тва имах предвид .

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
По принцип гледам да не влизам в ненужни спорове, ама всичко тръгна от "Един дори занимаващ се аматьорски със триатлон ще е в доста по-добра кондиция ,да не говорим за фехтовачи ,тенис на маса или за хлапетата занимаващи се с паркур ." което за мен лично е силно пресилено изказване, както се видя и от последващата дискусия. Монетата винаги има две страни.
За казарма/ФП се визират момчета "билдъри", което пак не ми се вижда ОК защото автоматично всеки, който ходи на фитнес = боди билдър. Аз лично ходя да тренирам с няколко прости цели - "рехабилитация" на травми, които ми се обаждат периодично от времената, когато това ФП щях да го правя много след като боксьорчето си е изплюло дроба и не си чувства крайниците и най-вече поддържане на някаква базова форма с цел предотвратяване на всички болежки, които произлизат от стоене на стол по 8+ часа дневно.
Във фитнеса в който ходя има всякакви хора - с травми, подготвящи се за дадено състезание, футболисти, боксьори, химици, лапета и т.н.
Баща ми, който все още държи национални рекорди по лека атлетика е със същото закостеняло мислене тип "няма файда от ваще щанги". За него бягането е панацея за всичко.
За казарма/ФП се визират момчета "билдъри", което пак не ми се вижда ОК защото автоматично всеки, който ходи на фитнес = боди билдър. Аз лично ходя да тренирам с няколко прости цели - "рехабилитация" на травми, които ми се обаждат периодично от времената, когато това ФП щях да го правя много след като боксьорчето си е изплюло дроба и не си чувства крайниците и най-вече поддържане на някаква базова форма с цел предотвратяване на всички болежки, които произлизат от стоене на стол по 8+ часа дневно.
Във фитнеса в който ходя има всякакви хора - с травми, подготвящи се за дадено състезание, футболисти, боксьори, химици, лапета и т.н.
Баща ми, който все още държи национални рекорди по лека атлетика е със същото закостеняло мислене тип "няма файда от ваще щанги". За него бягането е панацея за всичко.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
Ивайло Димов написа:Това ,че някой буха в залата като хамалин не значи автоматично ще е в добра формаЕдин дори занимаващ се аматьорски със триатлон ще е в доста по-добра кондиция ,да не говорим за фехтовачи ,тенис на маса или за хлапетата занимаващи се с паркур .
Тия моНчета, които главно вдигат щанги, как ще им оцениш кондицията?

Spit-Fire написа:Баща ми, който все още държи национални рекорди по лека атлетика е със същото закостеняло мислене тип "няма файда от ваще щанги". За него бягането е панацея за всичко.
Някакви митове и легенди от едно време, вече е дебънкнато. Справка - режимите на тия отгоре, както и на всеки топ атлет от последните 10ина години.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
От една страна е глупаво да се мисли, че що е във фитнеса и вдига щанга значи е от онези "бодибилдъри" от 80те дето ги даваха по филмите на окрития фитнес на крайбрежната в Маями. Такива дето не могат да си вържат връзките щото не могат да ги стигнат.
Фитнеса е просто едно помещение с железа, в което може да се тренира по много различни начини и с различни цели. Реално днес няма професионален спортист, който да не тренира в залата. Като почнем от футболисти, тенисисти, волейболисти, та до играчи на тенис на маса, дори и пилотите в моторните спортове прекарват часове блъскайки.
Друг е въпросът, че като гледам в залите как се тренира и как излгеждат хората там...ами разбирам ги тия мнения до някъде. Повечето хора идея си нямат какво правят там, да не говорим какво искат да постигнат и най-вече как. Да, раздвижват се там нещо, но супер неефективно. Което разбира се води до липса на резултати, респективно мотивацията си заминава и всичко приключва.

Друг е въпросът, че като гледам в залите как се тренира и как излгеждат хората там...ами разбирам ги тия мнения до някъде. Повечето хора идея си нямат какво правят там, да не говорим какво искат да постигнат и най-вече как. Да, раздвижват се там нещо, но супер неефективно. Което разбира се води до липса на резултати, респективно мотивацията си заминава и всичко приключва.
Колкото и да не ми се иска да призная като активен триатлонист и аз съм май на това мнение. Имали сме много спорове с добър мой приятел който се занимава сериозно с кросфит и ми е давал примери за кросфитъри с доста прилични триатлонистки резултати, а обратното го няма.bum_bum написа:
Единствените донякъде комплексни атлети са сериозните кросфитъри. Мисля, че няма други, които могат сутринта да дръпнат 300 тяга, а след обяд да бягат пълен маратон.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Всичко опира само до 2 неща . 1 во - каква е целта в смисъл основателна причина . 2ро - човешкия мозък и неговата визия за тялото на което е залепен . Ако първата причина може да бъде нещо от сорта на рехабилитация или сваляне на кила , то второта еднозначно се нарича нарцисизъм . Как трябва да изглежда физически здрав човек е толкова разтегливо понятие отделно се е променяло през вековете според фъншуя на модата 200 пъти . Така че остава само една сериозна причина - за какво човек трябва да трупа тия буци по тялото си ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
bum_bum написа: Това за захарта си е така, но малко хора го осъзнават. Всички въглехидрати накрая стигат до глюкоза, затова ми е много смешно когато някой не яде захар, но тъпче мед, щото било по-здравословно. А то и меда и захарта са на 90% идентични като отношение глюкоза:фруктоза и гликемичен индекс.![]()
Същото е и с ориза, овеса и другите фитнес храни. Не ям захар, ма ям ориз. Ами и захарта и ориза приключват като глюкоза. С тая разлика, че гликемичния индекс на захарта е 65, а на ориза 70+ и на практика колкото и глупаво да звучи може да е по-здравословно да изядеш 100 калории от захар, отколкото 100 калории от ориз. Поне в захарта няма тежки метали и вероятно ще ти качи глюкозата по-малко
Аз съм от онези, които не ядат захар, но в момента качвам м.м. и ям доста ориз/картофи/овес и т.н. Ям и мед около 20 буркана годишно. Според теб трябва да спра да се храня с тези ''глупости'' и да ям захар? и ефектът ще е същият така ли?
И след като се храня с толкова много боклуци, как така ПКК е почти отлична не зная.. само креатин киназата е прекалено висока, но тази година ще си дам почивка няколко дни преди изследванията и ще видя какви ще са стойностите

Пак да питам, понеже преди попитах, но никой не отговори. Тези, които се храните Кето, как покачвате м.м.? Хапвате повече мазно или повече протеин?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз ще пробвам да ти отговоря, въпреки че съм далече от знанията на Бум бум по темата, а и даже не съм на кето ами по скоро нисковъглехидратно хранене, защото ям много млечни и трудно правя под 50гр въглехидрат, но поне ги държа под 100 при всички пложения.
Не трябва да минаваш на захар, но ефектът ще е същия да. Картофите, ориза и меда крайния продукт в организма си е глюкоза, овеса има и фибри, ама общо взето пак същата работа, само дето на много хора ще им докара най-малко газове.
Първо да изясня, м.м. се качва по един единствен начин, с протеин. Това е единствения макроелемент който изгражда мускулната тъкан. М.м. можеш да качваш дори докато си в калориен дефицит, което повечето фитнес батки не могат да повярват. Така че, и на кето и на каквото и да е, мускул се прави като го тренираш и му даваш протеин после да се възстанови. Тъпченето с въглехидрати не прави мускули.
Exclusive89 написа:Аз съм от онези, които не ядат захар, но в момента качвам м.м. и ям доста ориз/картофи/овес и т.н. Ям и мед около 20 буркана годишно. Според теб трябва да спра да се храня с тези ''глупости'' и да ям захар? и ефектът ще е същият така ли?
Не трябва да минаваш на захар, но ефектът ще е същия да. Картофите, ориза и меда крайния продукт в организма си е глюкоза, овеса има и фибри, ама общо взето пак същата работа, само дето на много хора ще им докара най-малко газове.

Exclusive89 написа:Тези, които се храните Кето, как покачвате м.м.? Хапвате повече мазно или повече протеин?
Първо да изясня, м.м. се качва по един единствен начин, с протеин. Това е единствения макроелемент който изгражда мускулната тъкан. М.м. можеш да качваш дори докато си в калориен дефицит, което повечето фитнес батки не могат да повярват. Така че, и на кето и на каквото и да е, мускул се прави като го тренираш и му даваш протеин после да се възстанови. Тъпченето с въглехидрати не прави мускули.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Е това с мускула не е баш 100% така . Мускулните клетки са си все същия брой и на нацепена батка и на не нацепена . Само с надуват с вода и създават повече между клетъчна тъкан . Като спреш да тренираш се свиват атрофират . В смисъл мускула си е един и същ и като си напомпен и като не си напомпан нови мускулни клетки не се създават .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Не знам как може да се сравнят професионални спортисти зад ,които седят една камара специалисти от секъв род ,или пък профи войници на които да са в супер физическа форма е част от професията им .Ясно е че спортистите и те бухат у фитнеса ама под строг контрол от кондиционни специалисти и се хранят ,спят ,серат и изобщо живеят под изключителен надзор .Преди време гледах филм за тренировъчната база на Милан ,имаха лаборатория за лични нужди и сека седмица тестваха играчите си със секви функционални изследвания .Да ги давате за пример с някой дето спортува в зала за кеф е нелепо . 

Jordana написа:В смисъл мускула си е един и същ и като си напомпен и като не си напомпан нови мускулни клетки не се създават .
Добре де, как може такива глупости да пишеш, с какво инфо се обучава ДанЧоПТ? The Onion?
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
На терория Данчо е прав, но на практика може да се създадат нови клетки, но само ако се зоби или тренираш колкото Шварценегер. Което за нормални хора няма значение. Разбира се, практически това, че само ти нарастват мускулните влакна няма никакво значение за крайния резултат. А идеята на цялата работа е безкрайно елементарна... след една определена възраст почваш да ги губиш каквото и да правиш и с колкото повече си почнал, с толкова повече ще свършиш. Т.е. вместо още на 50 да не може да си вдигнеш чантата в overhead compartment-а в самолета и да молиш стюардесата, да може сам да си вдигнеш чантата на 60++. (see what I did there) 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Exclusive89 написа:
Пак да питам, понеже преди попитах, но никой не отговори. Тези, които се храните Кето, как покачвате м.м.? Хапвате повече мазно или повече протеин?
Виж инсулина и гликирания хемоглобин. ПКК с хранене отнема доста време да я повредиш.
Качвам като ям в калориен излишък, спрямо макроса, който съм си сметнал.
Но аз нямам периоди на качване и чистене. Това е за състезателите. Целогодишно съм си в еднаква форма.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
steeN написа:На терория Данчо е прав, но на практика може да се създадат нови клетки, но само ако се зоби или тренираш колкото Шварценегер. Което за нормални хора няма значение. Разбира се, практически това, че само ти нарастват мускулните влакна няма никакво значение за крайния резултат. А идеята на цялата работа е безкрайно елементарна... след една определена възраст почваш да ги губиш каквото и да правиш и с колкото повече си почнал, с толкова повече ще свършиш. Т.е. вместо още на 50 да не може да си вдигнеш чантата в overhead compartment-а в самолета и да молиш стюардесата, да може сам да си вдигнеш чантата на 60++. (see what I did there)
Така е , мускула има не малък толеранс да се регенерира чрез пролиферация на нови клетки . Например от стволови клетки , но това е при тежки травми на мускулните влакна . Този механизъм обаче за да се активира трябва да има поражения в мускула . Не знам с химия дали може да се активира пролиферацията в скелетните мускули .