Какво сте постигнали дотук в живота?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Какво сте постигнали дотук в живота?

Мнение от Borymeckata » 20 Яну 2021, 10:39

grkv написа:Чисто теоретично завършвайки нещо и практикувайги го човек се бори с много по-малка конкуренция спрямо работейки нещо, което може да работи всеки, без значение какво е учил/неучил.
Да не говорим, че времето/усилията/парите по време на образованието са загубени.
Поне в моите очи да започнеш нещо и да не го довършиш си е несериозно, без значение дали...

Много смислени думи... Респект, Колега! :yes: :yes:

Аз винаги съм избягвал да правя "остри завои" в живота си, особено в професионалната област. Завършил съм УАСГ през 1992-ра година и оттогава съм работил само по специалността си. За тези близо 30 години съм сменил трима работодатели (АЕЦ Козлодуй и две консултантски фирми) и съм работил само по обекти в ядрената енергетика. Смятам, че това относително "постоянство" ми е било полезно - човек навлиза в някаква сфера, натрупва специфичен опит, създава си контакти, опознава нормативните документи... Което няма как да стане, ако "скачаш" от една работа на съвсем различна през няколко години.
Excellent! Steven is my name!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Яну 2021, 10:53

grkv написа:
Bogat-Beden написа:Сигурно защото животът си е техен.

По тоя начин казано звучи все едно изборът ''да не завърша'' или ''да работя нещо различно'' е взет с някакви солидни аргументи и желание за прогрес, а не 'щото не ми се занимава или ми е припаднала друга работа за 200лв отгоре.
...
Вие правистите все аргументация и доказателства искате :lol: Накратко да го кажа, прагматичните и "разумни" решения се оказват най-големият кошмар в дългосрочен план.. На хартия животът е едно, но човек отвътре си е цяла Вселена и тя за всеки е различна... Ако ще живееш живота по социален или фамилен калъп, то защо въобще си се раждал, за да подмладиш "традицията" ли? :lol: :dunno:
Аз например не знам какъв е моят път и с какво трябва да се занимавам най-добре, но съм сигурен и знам с какво НЕ трябва да се занимавам. Така разсъждавах и за мацките и си бях прав, лошото е , че рискувах вабанк и си седя сам, но инак нямаше да съм в по-добра позиция, вероятно щях да съм по-нещастен дори..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 20 Яну 2021, 11:08

Чакай сега... фамилни калъпи и традиции - тц. А прагматичните решения са кошмар ако са ти наложени отгоре, да, ама тая глава на раменете ти не е ли твоя?
Аз още като ученик си избрах адвокатлъка и до ден днешен не съм имал колебание в избора си дори и в най-тегавите моменти. :dunno:
Имам колеги от университета които не искаха да стажуват за по 300лв и тръгнаха настрани за повече пари, времето минава и всички вървим напред но в различни коридори. Повечето от тях си и останаха там и сега ни адвокати, ни съдии, ни нищо свързано с това, което са учили, 'щото в трети курс имаше повече пари за удоволствия в студентски град и се хлъзнаха по пързалката на моментния просперитет, неосъзнавайки, че в дългосрочен план стъкленият таван е много близо.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 20 Яну 2021, 11:09

То 70% от хората в ИТ сферата не са завършили това и сигурно много съжаляват, че взимат х2-х4 на по-спокойна работа с възможност за работа от вкъщи :lol: Ако си сгрешил сферата, по-добре да се ориентираш по-раничко да я смениш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 20 Яну 2021, 11:29

За мен са глупости.
Това, което се случи с ИТ сферата в България, визирам огромният ръст на фона на всички други сектори е нещо ненормално, което днес го има, утре го няма и така, както е на висота последните 7-8 години, така може скоро да не е.
Хора, които са знаели, че искат да се занимават с технологии още от ученици сега са 5 пъти по-напред от парашутисти изкарали няколко курса в софт уни някъде към края на бакалавъра си и утре ако тая сфера падне до нормалните за държавата доходи, то първите пак ще са много добре, докато последните за пореден път ще търсят в какво да се преквалифицират и отново ще са посредствени в сферата си. Уви, животът е един и не е безкраен.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 20 Яну 2021, 11:55

grkv написа:..
Аз още като ученик си избрах адвокатлъка и до ден днешен не съм имал колебание в избора си дори и в най-тегавите моменти. :dunno:

Тая Вашата професия, май няма вариант да я практикуваш без диплома или се бъркам?
В ИТ сферата, както и доста други може да си бачкаш и без да си ходил на училище, стига да имаш талант и от малък да си мразил Бил Гейтс като не си купуваш легален уиндоус.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 20 Яну 2021, 12:11

grkv написа:
Bogat-Beden написа:Сигурно защото животът си е техен.

По тоя начин казано звучи все едно изборът ''да не завърша'' или ''да работя нещо различно'' е взет с някакви солидни аргументи и желание за прогрес, а не 'щото не ми се занимава или ми е припаднала друга работа за 200лв отгоре.

Чисто теоретично завършвайки нещо и практикувайги го човек се бори с много по-малка конкуренция спрямо работейки нещо, което може да работи всеки, без значение какво е учил/неучил.
Да не говорим, че времето/усилията/парите по време на образованието са загубени.
Поне в моите очи да започнеш нещо и да не го довършиш си е несериозно, без значение дали някъде в процеса си размислил или не ти се занимава, някога е имало план за нещо с което не си се справил, или те мързи, или планът ти е бил глупав поначало.

Виж за женитбата не коментирам, за там трябват двама.

1. Това е така, ако си учил нещо което има някаква връзка с професията. При теб правото, при някой медицина - там наистина няма как да го работиш, без да си учил. Но за почти всичко останало, подготовката в университете е тотална пародия. Учат се върховно тъпи учебници, копирани от някой изкуфял дядо, тотално скъсал с реалността. Има тук там някой с професор с желание да направи нещо съществено, но една птичка пролет не прави. За това и вече почти не се гледа образование завършено в България.

2. Цялата идея беше, че има хора които, под формата на загриженост, прокарват злобни коментарчета с опит да ти обяснят те колко са повече от теб :
- има ли гадже => ако имаш, кога ще се жениш=> ако си женен кога дете, после кога ще има 2ро, после детето има ли си гадже
:kuku:
- нямаш кола=> кога ще си я купиш, после тя не може да върви зимата, после Хдрайв много гори, накрая, както на мен - дойде един с 500лв заплата :idea: да ми обясни, че никога няма да си купи Х6ца, защото не е тъп да дава 4к-5клв за каско, там вече темата за грешни пари и тн.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 20 Яну 2021, 12:14

grkv написа:За мен са глупости.
Това, което се случи с ИТ сферата в България, визирам огромният ръст на фона на всички други сектори е нещо ненормално, което днес го има, утре го няма и така, както е на висота последните 7-8 години, така може скоро да не е.
Хора, които са знаели, че искат да се занимават с технологии още от ученици сега са 5 пъти по-напред от парашутисти изкарали няколко курса в софт уни някъде към края на бакалавъра си и утре ако тая сфера падне до нормалните за държавата доходи, то първите пак ще са много добре, докато последните за пореден път ще търсят в какво да се преквалифицират и отново ще са посредствени в сферата си. Уви, животът е един и не е безкраен.

Само човек, който няма никакво понятие от IT сферата може да каже подобно нещо. Тази работа може да се работи от разстояние, така че няма по-стабилен сектор.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 20 Яну 2021, 12:17

grkv написа:За мен са глупости.

Нали осъзнаваш че това на практика няма как да се случи. По МНОГО причини...
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 20 Яну 2021, 12:22

Бах тоя хейт по ИТ-тата, верно е станАл национален спорт :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 20 Яну 2021, 12:28

И ето, че пак стигаме до общественото мнение.
Не си си изкарал образованието - несериозен си. Да, много е вероятно да е така, а може и да не е. Зависи от гледната точка. Аз имам познати, които изкараха 4 години бакалавър, не изкараха всички изпити и не завършиха.

Аз изкарах бакалавъра и смело мога да кажа, че си загубих времето - 4 години пълна пародия и тотална липса на обучителен процес. А лекции не съм пропускал - част от лекциите ги карахме двама души от цял курс.. Мен лично това ме отказа да продължавам магистратура в същата посока - още 1-2 години, които ще загубя. Със обучението от средното мога да работя същото, което и с бакалавър. А магистър се изкарва лесно, ако е необходимо.

Някой по-рано спомена - всеки води своята битка в живота. А с годините приоритетите, желанията и усещанията се сменят - може на 15 да искаш да си юрист, на 20 да ти дойде друго на ума и това е съвсем нормално.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 20 Яну 2021, 12:49

madafaka_donkele написа:Бах тоя хейт по ИТ-тата, верно е станАл национален спорт :mhihi:

Баш :yes:

grkv написа:Това, което се случи с ИТ сферата в България, визирам огромният ръст на фона на всички други сектори е нещо ненормално, което днес го има, утре го няма и така, както е на висота последните 7-8 години, така може скоро да не е.

Ами тя тенденцията за глад за "софтуерни инженери" ("програмист" е доооста остаряло понятие вече и гледам да не го използвам) е в постоянен възход от 50-те години на 20-ти век насам и то в световен мащаб, не само в България, и изобщо не се очертава да има спад някога :dunno: Затова са хилядите фреймъурци, жаваскриптове, питони, спринг буутове, енгюлъри и реакти разни и т.н, за да може повече хора да се почувстват "ИТ-та" и да станат всъщност софтуерни инженери кой по-напред с материал, кой не чак толкова :dunno: А не да пишат на асемблер перфектни "програми" :ok: Маркета го изисква. Просто 'ще, не 'ще, голям процент от човечеството ще стане "ИТ" под една или друга форма, защото новият световен ред така е отредил, наред със закриването на разни професии. За сметка на това се откриват нови :dunno: Та това да има някакъв така жадуван и прогнозиран, от многото "не-ИТ хора" отлив, на "ИТ нуждите", някакси не е баш така :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 20 Яну 2021, 12:54

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 20 Яну 2021, 13:24

Nickelback написа: и то в световен мащаб, не само в България

Вече кой не познава ИТ, което е заминало в друга страна и продължава кариерата на заплащане х2-х5 :dunno: С останалите "дипломи" драстично по-трудно става това. Еле па за хора с 3-4 години опит.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 20 Яну 2021, 13:38

TNT написа:
Nickelback написа: и то в световен мащаб, не само в България

Вече кой не познава ИТ, което е заминало в друга страна и продължава кариерата на заплащане х2-х5 :dunno: С останалите "дипломи" драстично по-трудно става това. Еле па за хора с 3-4 години опит.
Колкото повече и по-бързо хората осъзнаят и приемат, че това е една работа като работа, не по-различна от всяка друга, една идея по-високо квалифицирана работа, и колкото по-бързо открият себе си в нея (който иска), толкова по-бързо ще се пооеднакви и заплащането с разни други уж "ощетени", да речем, сектори.

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата