Къде бихте живяли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

?

с 5000 лв заплата в София
68
52%
с 2000 лв заплата във Видин/Русе
8
6%
с 3000 лв заплата в Пловдив/Варна
56
42%

Общо гласове : 132
Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Къде бихте живяли?

Мнение от c04 » 30 Юли 2020, 21:20

Bogat-Beden написа:Стара Гъзора освен че е центъра на вселената (според всичките му жители), поне има доста хубави жени :ok:

Бе аз познавам няколко от Шумен и бих казал същото :mhihi:
Щом нямаш колЪ, търси търси широк център и що годе всичко ти е на пеш разстояние :yes: Ако дойдеш насам, да се обадиш :D

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 30 Юли 2020, 21:32

c04 написа:Ако дойдеш насам, да се обадиш :D
:bchug:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 30 Юли 2020, 21:37

big_dane написа:В момента живея в Касел, Германия (200 000 население) и след като завърша (Април-Май 2021) ще се прибирам към България. Със сигурност няма да отида в София, тази гъчканица не е за мен. Отделно да пътувам по час от и до работа, сега пътувам 30 минути, но са 26 километра. В момента съм се насочил към Шумен (откъдето съм), Плевен, Русе, Стара Загора. Не особено големи градове, като за Шумен, Русе и Стара Загора съм на 100% сигурен, че още на втората-третата седмица ще успея на си уредя работа, с която да мога да се издържам без абсолютно никакви проблеми. В Шумен ще са по-малко парите, но пък ще си спестя 300-400 лева наем. За 2-3 пъти в годината ходене на кино/театър/концерти/мол/каквото и да е, мога да запаля колата и да мина 200-300 километра.

Кажи каква работа ще търсиш, за да ти кажа дали ще я намериш в Плевен :lol: Но там няма да минеш с 300 лв наем. Заради университета наемите са високи. Освен панелните дупки де, такива има и по 200-300 лв.
Аз бих препоръчал Бургас. Няма аналог в съотношението цена/качество на живот.
С работата е малко тегаво обаче...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 30 Юли 2020, 22:12

drago_pavlov написа:Аз бих препоръчал Бургас. ..
Баткинград? :lol: :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 30 Юли 2020, 23:07

Що не поостанеш в Касел? :mhihi:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

Потребител
Аватар

Мнение от big_dane » 31 Юли 2020, 12:59

В момента съм на 26, Шумен напуснах на 19, така че от 7 години не живея в Шумен, но се прибирам няколко пъти годишно. Като цяло, откакто не живея в Шумен, нищо не се е променило особено, но пък имам жилище, мога да си намеря добре платена работа, почти цялото ми семейство е там, имам и някакви приятели останали също. Реално мястото, където ще живея го избирам заедно с приятелката ми, с която сме доста дълго заедно. Плевен е предимно заради нея, тъй като в момента е 6ти курс Медицина там и има възможност да специализира там. Завършвам Мехатроника. За Шумен имам доста добри връзки в 2 от предприятията в града, за Плевен се огледах какви производства има и вероятно могат да се случат нещата, но както някой друг каза, там наемите са доста високи, заради университета. Русе и Стара Загора ги казвам като градове, в които имам познати и също бих могъл поне аз да си намеря работа без проблем, за приятелката ми не съм особено сигурен. На въпроса защо не остана в Германия - не е моето място, не чувствам добре тук. Манталитета на немците не ми допада. Работим от 9 до 5, Понеделник до Петък, ако изскочи нещо спешно в Петък след 2 часа, звънни в Понеделник да видим кога ще го оправим. Отделно за 7 години тук, така и не успях да се приспособя. Също така искам и да съм по-близо до семейството си. Отворен съм за мненията ви, все пак голяма част от вас са със значително повече житейски опит от мен.

Потребител
Аватар

Мнение от big_dane » 31 Юли 2020, 18:26

Благодаря на всичко отговорили. Всъщност избираме заедно с приятелката ми, която също е от Шумен, къде да се установим. Аз в момента завършвам специалност "Мехатроника" тук, тя е шести курс "Медицина" в Плевен. Общо взето гледаме къде бихме могли и двамата да имаме възможност за професионално развитие. При мен къде има подходящи предприятия, при нея къде има липса на кадри в избраната от нея специалност - "Акушерство и гинекология" или в случая на Плевен, къде ще могат да я научат. Шумен сме го избрали, защото и двамата сме от там, семействата ни са там, в Шумен има липса и на медицински специалисти и на инженери. Аз имам достатъчно връзки в Шумен за да мога да си намеря добра заплатена работа. Отделно няма да плащаме и наем, тъй като има къде да живеем. На плевен сме се спряли, тъй като има няколко доктора, които един вид са я взели под крилото си и я учат доста усилено, дори и все още студент. Аз работа за мен разгледах, има няколко предприятия, в които бих могъл да вляза и според мен има възможност за развитие. Да не е най-процъфтяващият град в страната, отделно и заради чуждестранните студенти на МУ наемите са доста високи - около 500лв за двустаен в добро състояние. В Русе също и двамата имаме доста добри, според мен, перспективи. В наемите не сме се задълбочавали, но на пръв поглед хубав двустаен може да се наеме за около 400лв. Стара Загора, също като Русе откъм възможности, наемите и те са като в Русе. Отделно и трите града не са далеч от Шумен, така че ще можем да се прибираме понякога за уикенда при роднините. И за четирите места очакваме комбиниран доход между 2000 и 2500 лева, което за начало си е напълно приемливо. В момента работя във фирма, която се занимава с инженеринг на инсталации за емайлиране и научих едно за себе си, не искам работа, която е 90% и повече седене на бюро. На въпроса защо не остана тук - от 7 години съм в Германия, за 7 години не успях да си намеря мястото тук. Първоначално с езика имах проблем, после в университета така и не успях да намеря общ език с колегите, на няколко работни места също. Приятелката ми би дошла тук, но преди да тръгнем (познаваме се от осми клас) сме си говорили и ми е споменавала, че не би се чувствала добре в чужбина. Аз също не се чувствам добре тук и имам нужда от смяна на обстановката. Също така пред малко повече от месец загубих майка си и това, че не успях да бъда до нея в края, изключи Германия като вариант тотално. Бих се радвал да чуя и вашите мнения.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 31 Юли 2020, 20:08

Ще видиш като се върнеш как "града" е същият, а ти си друг човек..
Не го прави..
Ако искаш пробвай другаде в чужбина , или по-голям град - Пловдив/ Варна ( не съм живял в нито единия, но съм на път да пробвам, щото и аз нагоре надолу и никъде не съм на място...
С едно изречение, не гледай назад..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 01 Авг 2020, 8:13

С тая мехатроника забрави за Плевен... Дай ако искаш на лс кои предприятия си гледал, за да ти кажа защо няма да имаш никакво развитие.
В Шумен, от друга страна, има два завода, в които би имал доста добри перспективи за развитие. Сега се изгражда и нова индустриална зона.
Като цяло за тази специалност има най-много работа в автомобилостроенето -> Пловдив и Стара Загора са логичния избор. След Германия :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар

Мнение от big_dane » 01 Авг 2020, 10:57

drago_pavlov написа:С тая мехатроника забрави за Плевен... Дай ако искаш на лс кои предприятия си гледал, за да ти кажа защо няма да имаш никакво развитие.
В Шумен, от друга страна, има два завода, в които би имал доста добри перспективи за развитие. Сега се изгражда и нова индустриална зона.
Като цяло за тази специалност има най-много работа в автомобилостроенето -> Пловдив и Стара Загора са логичния избор. След Германия :mhihi:

За Шумен става въпрос за заводите на Фикосота, заедно с всичките им подразделения, и Алкомет. Също и в момента изграждащата се индустриална зона е доста голям фактор.
За момента по-големите градове от типа на София, Варна, Пловдив за момента не ги разглеждаме.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 02 Авг 2020, 11:26

big_dane написа: В момента работя във фирма, която се занимава с инженеринг на инсталации за емайлиране и научих едно за себе си, не искам работа, която е 90% и повече седене на бюро. На въпроса защо не остана тук - от 7 години съм в Германия, за 7 години не успях да си намеря мястото тук. Първоначално с езика имах проблем, после в университета така и не успях да намеря общ език с колегите, на няколко работни места също. Приятелката ми би дошла тук, но преди да тръгнем (познаваме се от осми клас) сме си говорили и ми е споменавала, че не би се чувствала добре в чужбина. Аз също не се чувствам добре тук и имам нужда от смяна на обстановката. Също така пред малко повече от месец загубих майка си и това, че не успях да бъда до нея в края, изключи Германия като вариант тотално. Бих се радвал да чуя и вашите мнения.

Колко време сте били заедно в Германия? Щото ако е било за малко може би това е причината. При мен също горе долу така бяха нещата. Като дойде в щатите, жена ми също въобще не и се стоеше, първите 3-5 години непрекъснато ми пилеше за връщане към България. После обаче си намери мястото, хвана си добра работа и въобще не иска да се връщаме за постоянно. Дори не се навива на вариянта 6 месеца лятото в България понеже климата в Тексас където сме се установили е доста гаден, а после 6 месеца зимата в щатите щото като почнат дъждове, сняг, киша и кал хич не ме кефи да сме в София и околностите. Затова бих те посъветвал да опитате заедно за по дълго, особено пък като имаш и тамошно образование, да не се окаже че ученето ти е било напразно. Лично мен Германия много ме кефи особено Франкфурт където изкарвам по около месец всяка година, даже я предпочитам пред щатите.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Авг 2020, 16:24

Щатите е малко различно, защото представата на хора, които не са живяли там дълго време или само са ходили на бригада е коренно различна от реалността. Ако питаш произволни хора, ще ти кажат, че там е ужасно. Аз съм го виждал това с хора, които се кълняха, че никога няма да стъпят, а после не искат да си тръгнат след 2-3 години. Германия е малко наобратно, само суперлативи, колко са велики немците и малко като видиш реалността там нещата отиват бая в обратна посока и не са толкова розови работите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Авг 2020, 14:45

На мен малко ми се струва, че с намирането на читаво работно място си прекалено оптимистичен. "Има 2-3 места". Какво правим, ако се окаже, че няма да ти мръдне заплатата 10 години, щото и на другото място там дават толкова ? А ако шефа е лайнар и не може да го траеш ? Ако се окаже, че условията не са каквито сте ги говорили ? Това, че хората се изнасят към големите градове и чужбина не е случайно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Авг 2020, 15:02

Не го разубеждавайте човека, и без това малко хора имат желанието да се върнат в родните си градове. Щом смята, че има и възможност да се случи нека пробва. Млад е, ако не се получи ще се ориентира към друг град. Сега му е момента да опита, иначе ще остане в Германия, ще стане на 35 с 2 деца и ще му се иска да се върне, ама вече ще му е много по-трудно. Според мен върни се, виж как се случват нещата и реши устройва ли те тоя живот или продължаваш да си търсиш мястото. :bchug:

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 03 Авг 2020, 15:18

TNT написа:На мен малко ми се струва, че с намирането на читаво работно място си прекалено оптимистичен. "Има 2-3 места". Какво правим, ако се окаже, че няма да ти мръдне заплатата 10 години, щото и на другото място там дават толкова ? А ако шефа е лайнар и не може да го траеш ? Ако се окаже, че условията не са каквито сте ги говорили ? Това, че хората се изнасят към големите градове и чужбина не е случайно.

Toчно, отделно възможността шефа да г.омно клони към 98 процента...
Оттук само хубави думи съм чувал първа ръка за Алкомет като отношение, коректност и ниво на заплати.
Без малко и аз да почна там, но не се харесахме с тази, която трябваше да ми пряк началник, само като и казах нето 1200 лв (нулите са точно, не е 12 000 :lol:) и посърна, нацупи се, млъкна. Инак вика работа има, натоварено е :lol: :help:
Та Шумен си е за няколко дена, не за повече, освен ако не искаш да се слееш със зомбитата, които живеят за напиването уикенда или да се качат на чеверме с колите естествено на Илчов Баир някъде...
Аз съм сигурен, че колегата няма да се вслуша, всеки иска да чуе подкрепено за решението, което вече подсъзнателно е взел.. :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата