33* години 10-ти ноември
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: 30 години 10-ти ноември
Разбира се, че е имало всякакви кретени и тогава. Както и много несъвършенства. Но във всяко едно забутано село и паланка имаше здравна служба с фелдшер и зъболекар на смени няколко дни седмично. Можеш да сравниш и броя на болниците. Болнична помощ не се заплащаше за нищо и по никакъв начин. Вече за качеството не знам, но като знам как се влизаше в университет тогава и как сега мога да си представя.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
30 години 10-ти ноември
Айде сега обясни, кой нормален човек ще чака толкова , а няма да се обади като види,че толкова се бави линейката ,на 166 като е имало уличен телефон ( ама дали знаеш 166 за какво служеше) ?! Поредният платен писач си ти !
Само че телефонът беше на 10 минути яко тичане от мястото. И за какво да се обаждаме повторно, като вече са приели обаждането. Просто чакахме да дойде линейка. Както казах, соцът не беше това което ви се иска да е било или което крушовската биволица ви разказва.
Последна промяна ukelichko на 02 Дек 2019, 6:37, променена общо 2 пъти
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Разбира се, че е имало всякакви кретени и тогава. Както и много несъвършенства. Но във всяко едно забутано село и паланка имаше здравна служба с фелдшер и зъболекар на смени няколко дни седмично. Можеш да сравниш и броя на болниците. Болнична помощ не се заплащаше за нищо и по никакъв начин. Вече за качеството не знам, но като знам как се влизаше в университет тогава и как сега мога да си представя.
Пак си в грешка...
Ха познай кои ставаха директори и началници след това, чак не ми се вярва, че има толкова незнаещи хора
- За кого са били привилегиите?
- Системата се създава постепенно, но и през 1989 г. наредбата за прием предвижда 55% от студентите да се приемат на основата на различни привилегии. Те реално облагодетелстват много представители на най-бедните и социално слаби слоеве и така съдействат за намаляване на обществените различия. От друга страна обаче привилегиите за децата на активните борци против фашизма и капитализма са елемент на привилегирования статут за множество длъжности от партийната и държавната йерархия. Те задълбочават съществуващите социални неравенства и разграничават елита от не-елита, стават знак за принадлежност към висшата класа и номенклатурата.
През всички етапи на комунизма социалните привилегии при приема във висшите училища са приоритет. Те са: според социалния и политически статус на родителите (деца на работници и селяни и на активни борци), работнически статус (младежи, заети в производството и селското стопанство), местоживеене (жители на определени окръзи), етнически произход (български турци и българомохамедани) и други. Премахнати са с решение на ЦК на БКП от 22.VІІІ.1987 г. Деморализиращият им ефект идва от трансформацията им в „лични привилегии с обществено оправдание”.
- Най-дразнещи бяха привилегиите за деца на активни борци. Кога се появяват те?
- Още през 50-те години изцяло в нарушение на законите и наредбите ЦК на БКП започва да изпраща в Министерството на просветата списъци с деца на „наши другари” за допълнително приемане, които министерството препраща на ректорите. Така например през лятото на 1957 г. по списъци „отгоре” са приети около 10-15% от всички първокурсници. Средният брой на записаните извън правилата „деца на наши другари” е около 300-400 годишно. Получилите на конкурсни изпити оценка среден 3,00 се поканваха с телеграма от съответното висше училище да се запишат. Срещат се случаи на записване и с двойка.
С постановление от 1959 г. на ЦК на БКП се решава „децата на активните борци против фашизма и капитализма да се приемат във ВУЗ с предимство. За тях да се предоставят освен предвидените в плана 10% по отделните специалности до 15% извън плана на общия брой на местата, за които те да се състезават помежду си.“ Това се запазва до 1987 г. включително, като понякога се ползва и от внуците на активните борци.
Привилегии има и за „наши деца”, които не са били в състояние да изкарат и тройка. Това са най-дълго запазилите се привилегии - за завършилите работническите курсове, т. нар. целеви прием. Ето какво казва по темата проф. Илчо Димитров, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1979-1981): „Нерядко за реалните нужди на селищата се представяха амбициите на местни кандидати. Тогава след приемането на кандидата договорът с властите се разваляше. Оказваше се, че потребност от такива кадри няма.” Към края на комунистическия режим вече открито се признава, че тези предимства имат реален отрицателен нравствен ефект.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Разбира се, че е имало всякакви кретени и тогава. Както и много несъвършенства. Но във всяко едно забутано село и паланка имаше здравна служба с фелдшер и зъболекар на смени няколко дни седмично. Можеш да сравниш и броя на болниците. Болнична помощ не се заплащаше за нищо и по никакъв начин. Вече за качеството не знам, но като знам как се влизаше в университет тогава и как сега мога да си представя.
Знаеш, че се стремя да съм обективен и затова ще кажа, че да, така беше. За качеството не знам. Просто бях млад и здрав и рядко съм посещавал болници и лекари. Знам, че тогава зъби се пломбираха за един ден, не като сега дето хиляда пъти ми въртят един зъб за една мижава пломба. Повечето счупвания ги оправяха с гипс, докато сега заради пари ги правят с планки. Няколко пъти лежах в болница за дребни работи и обстановката не беше луксозна. Не беше обаче и мизерна. Даже сега е много по като обзавеждане в някои болници. В Пирогов, където лежах преди две години обаче беше тотал щета. Но майка ми по ония времена работеше в психиатричната болница като култур терапевт и съвсем отговорно мога да кажа, че на моменти там се озоваваха хора, които не бяха психично болни. Не, не бяха по политически причини. Просто някоя женица се разпищовила, сменила десетина мъже за една година, не пуснала на партийния секретар и той я обявил за психично болна и я прибрали. Друг идиот се правил на непукист, били го няколко пъти в милицията, оня се правил отново на хипар ли, на някакъв друг ли и хайде няколко месеца на лечение. Няколко местни престъпници също бяха настанени там, защото при толкова много бой от милицията, пак да откраднеш нещо, не било нормално поведение. Имаше по няколко такива случая наа година. Един комшия пък се изкара луд, за да не лежи в затвора за крупни кражби. Според слуховете, един психиатър от Враца срещу хилядарка го научил как да се прави на шизофреник. После пък майка ми му съдейства, да го изкарат здрав, защото не можеше да си намери работа освен в чистотата. Сега е обратното, изявени откачалки не могат да ги вкарат в психиатрия, защото има някакви ебаси процедурите. Такива работи.
ukelichko написа:Айде сега обясни, кой нормален човек ще чака толкова , а няма да се обади като види,че толкова се бави линейката ,на 166 като е имало уличен телефон ( ама дали знаеш 166 за какво служеше) ?! Поредният платен писач си ти !
Само че телефонът беше на 10 минути яко тичане от мястото. И за какво да се обаждаме повторно, като вече са приели обаждането. Просто чакахме да дойде линейка. Както казах, соцът не беше това което ви се иска да е било или което крушовската биволица ви разказва.
[quote]...аз изтичвам до близкия телефонен автомат, който е на 100-тина метра и случайно го зная къде се намира .... [/qoute]
Я сега обясни как 100-тина метра ги взимаш за 10 мин яко тичане ?! То да лазиш ще ги вземеш за толкова време
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
А замисляте ли се, че ако бяхме тръгнали по правия път (вместо преврата 45та), сега щяхме да сме на ниво може би Франция?
Всички тия свинщини, които се случват сега, се дължат най-вече на 2 фактора.
1-во, че ни управляват същите хора, със същия капацитет и скудоумие и липса на каквито и да е морални скрупули и визия за бъдещето, чувство за национална принадлежност и като цяло човещина..
2-ро, манталитетът на народа е увреден от 45 години овчедушие... Всъщност това е 3тото робство, след византийското и османското..
Всичко хубаво, което имаме сега, и от което всички носталгици с пълни шепи ползвате, е напук на миналото и на тези "хора", които никога не са напускали ключовите позиции на най-важните власти..
Всички тия свинщини, които се случват сега, се дължат най-вече на 2 фактора.
1-во, че ни управляват същите хора, със същия капацитет и скудоумие и липса на каквито и да е морални скрупули и визия за бъдещето, чувство за национална принадлежност и като цяло човещина..
2-ро, манталитетът на народа е увреден от 45 години овчедушие... Всъщност това е 3тото робство, след византийското и османското..
Всичко хубаво, което имаме сега, и от което всички носталгици с пълни шепи ползвате, е напук на миналото и на тези "хора", които никога не са напускали ключовите позиции на най-важните власти..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Откритхте че политическия елит като докопа власта поставя бариера за простолюдието , ограничава достъпа на неподходящи индивиди до власта ?
В момента какво правят тия "демократично " избраните, нима не се обграждат със свои удобни хора ? Същото че и по лошо , щото сега достъпа до елита на обществото освен по наследство/произход е обвързан и с богатството което имаш . Ако си беден и без връзки ще си останеш в блатото ако ще да си най кадърния специалист .

В момента какво правят тия "демократично " избраните, нима не се обграждат със свои удобни хора ? Същото че и по лошо , щото сега достъпа до елита на обществото освен по наследство/произход е обвързан и с богатството което имаш . Ако си беден и без връзки ще си останеш в блатото ако ще да си най кадърния специалист .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Bogat-Beden написа:… сега щяхме да сме на ниво може би Франция?
Всичко, което си написал за мен е така, но тука си предобрил

Има причини Англия, Франция, Испания и прочие да са развитите държави, а ние никога да не станем такава:
1. Колонии - окрали са де що може ресурс във всеки аспект - злато, хора ...
2. Бой и стригане на раята за благото на държавата обаче - един вид всички замъци и изгъзици на кралете сега са си актив на тези държави, от които се възползват сега

3. Колонии - не се повтарям

И те така, ако някой си мисли, че за 30г можем да нетираме 500г. турско робство + 45г. комунизъм с всичките им наследства се е объркАл

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
K_Ilkov написа:Има причини Англия, Франция, Испания и прочие да са развитите държави, а ние никога да не станем такава:
1. Колонии - окрали са де що може ресурс във всеки аспект - злато, хора ...
Да ти кажа не съм много сигурен...
Германия колко колонии е имала, а къде е в сравнение с горните?
Особено Испания допреди около 30-40 години са били доволно гладни мишки, ходели са по цЕла Европа на гурбет - всъщност и до ден днешен го правят..
Ако не бяха в ЕУ, щяха да са по-зле и от нас най-вероятно в момента..
Инак за справка виж къде са Словения по икономически показатели

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Германия ...
Верно е друг пример, кога и защо се развиват така?
Няма как да знаем какво би станало ако чичо Сам не им е налял бая парици след ВСВ ...
За Словения не съм готов да споря
, думата беше за Франция.
Съгласен съм, че можехме да сме на доста по-добро ниво от сегашното и поне на ниво на държави от нашия калибър ...
Словения и Хърватска за мен са държави населявани от малко по-различни от нас хора, по исторически и религиозни причини по-близки до западна европа отколкото до балканите.
Верно е друг пример, кога и защо се развиват така?
Няма как да знаем какво би станало ако чичо Сам не им е налял бая парици след ВСВ ...
За Словения не съм готов да споря

Съгласен съм, че можехме да сме на доста по-добро ниво от сегашното и поне на ниво на държави от нашия калибър ...
Словения и Хърватска за мен са държави населявани от малко по-различни от нас хора, по исторически и религиозни причини по-близки до западна европа отколкото до балканите.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Добре , като не вървят раотите 30 годинки вече дайте да се примолим на германците да ни пратят един цар като хората да е . Вече един път ни дадоха цар , малко отиде в разход но ще дадът пак какво толкова ? Поне ще ни оправи както трябва а не като тия в момента 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
Само цар няма да свърши работа. И малко население ще трябва да ни изпратят.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
ukelichko написа:Само цар няма да свърши работа. И малко население ще трябва да ни изпратят.
Ааааа мерси..ако е от новото немско население...Благодаря

П.С За Германия знам че държат диамантени мини по Африка...ако не се бъркам де...А само ако знаете по Африка..всички богати от Европа имат дворци и палати по крайбрежията на Африка....вкл и Италианската мафия...може скоро и Боцко там да отиде да си почивам

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Германците не могат да си изхарчат парите от бюджета , за втора поредна година са с трийсетина милиарда излишък . Не е много на фона от 360 милиарда бюджет но все пак ...
С тях няма какво да се сравняваме изобщо близките 100 години . Нашата таргет група са Румъния Гърция Албания Турция ...все разни мушмуроци дето великите сили ги клецат винаги като се сетят че има такива бабаити по тия земи