България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 03 Ное 2025, 13:53

Или просто Ганя си заебава електричката в синя зона, щото не плаща паркинг. В момента мисля няма ограничение колко часа могат да паркират, както е за останалите. За простосмъртни 2 часа, за тостери 24/7 безплатно , после няма места за паркиране :clap:

Тези тип "Спарк" да си се разбират с общината колко да си плащат. Приравняване с останалите може би не е ок, но 50% отстъпка за електрически автомобил ми се струва по-разумно. С това автоматично ще влезне и ограничението за часове престой. В момента кво пречи да си паркирам един електрически бус и да го ползвам за шкаф/склад в синя зона 24/7 ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Ное 2025, 14:02

Тва ми се вижда безумие, никой не си купува електричка за да я заебава да си седи в синята зона и да заема място, още не са станали по 2К да може ганьо да си купи 5 да си има и да заеме половината паркинг пред блока :mhihi: Единствено ако живееш там и рядко я караш, ама тогава така и така си имаш стикер и цената е символична и да не си с електричка. А за буса...и тва не си го представям, да затвориш пари за половин гараж в електрически бус, който се и обезценява на всичкото отгоре, за да го ползваш за склад...то по добре наеми си някое мазе :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Ное 2025, 14:11

А точно пред твоя магазин ще има мазе ли, за да го наемеш ? Като гледам, има бусове, които са по 30 000лв. Купи си гараж в центъра за толкова или половин. А все пак и "склада" може да го преместиш, като се налага. Това че ти даже не живееш в София и не е това причината да си вземеш електрически автомобил, не значи че някои не го правят. Най-малкото някой, който работи в центъра, може да си заебава всеки ден за цялото работно време на синята зона колата за 0лв. Останалите могат за 2 часа. Като му направят и на него времето 2 часа, рЕзко ще се поосвободят свободни места. Очевидно един от аргументите е, че някои улици са над 50% заети целодневно от електрички. Та някой офис с тарикати си заема цялата улица и си кисне цял ден без пари, другите обикалят като улави и отделят вредни емисии.

Най-справедливото е просто да имат отстъпка в цената. 50% е ок, и 70% да е - пак е ок. По-голям е проблема с неограниченото време.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Ное 2025, 14:12

А че Спарк бъркат здраво отзад на всички живущи и работещи в центъра не е важно :dunno:

Даже няма да си отварям устата за зареждачките...масово тези на ElDrive са задръстени със Спарк коли...заредени на макс, но няма кой да ги откачи и да зареди друг човек :banghead: Но аз ако си зарежа колата след пълно зареждане започват да ме цакат на минута/час престой :bang:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Ное 2025, 14:36

https://offnews.bg/obshtestvo/ipb-370-z ... 54725.html

След въвеждането на контрола чрез средна скорост, обезопасяването на 36 участъка с концентрация на ПТП и приемането на 43 извънредни мерки само за два месеца (септември и октомври), броят на загиналите е нараснал с 15,2%.

От ИПБ пишат още:

Заявената от правителството цел — намаляване на жертвите с 20% — не само няма да бъде изпълнена, но по всяка вероятност ще се наблюдава увеличение на жертвите на годишна база. Подобен ръст не се е случвал от 2021 година насам.

В същото време, от началото на годината са наложени глоби по Закона за движение по пътищата за над 200 милиона лева. Над 1 милион нарушения са установени само за превишена скорост.

Единственият реален ефект от предприетите мерки е повишаване на бюджетните приходи, за сметка на 370 загинали български граждани.

Следващите патрулки - М3 Туринг :driving:

zAcK написа:Някакъв пиян на Витошка помлял 6 колиа :dunno:

Шофьорът, който помете шест паркирани автомобила в центъра на София, е бивш шеф в „Автомагистрали“.

:bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 03 Ное 2025, 14:41

TNT написа:Очевидно един от аргументите е, че някои улици са над 50% заети целодневно от електрички.

Ей там е работата, че според мен тоя аргумент е изсмукан от пръстите и не е верен. Както казах на мен ми е все тая, но просто не си мислете, че нещо ще се промени в положението в центъра ако спрат синята зона за електрички. Проблемите са тотално други, но такива хубавци като Контрера използват неприязънта на повечето хора към тея коли за да имитират дейност и да кажат свършихме нещо. И в софия имало 20 000 ел коли, те в цяла българия са 23 000, как ли пък не са близо 90% в София и сигурно половината седят паркирани в центъра да ни е гадно просто на всички. Спарк може би наистина са проблем, ама и те не стоят статични, моите наблюдения са, че рядко изкарва 1-2 часа на едно място тяхна кола. А и да ги накарат да плащат единственото което ще се случи ако не си тръгнат е да се вдигнат цените, да се натовари крайния клиент, а парите да изтекат при останалите в ЦГМ дето вече 15 години събират милиони и...нищо не влагат в инфраструктура.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 03 Ное 2025, 14:41

TNT написа:Шофьорът, който помете шест паркирани автомобила в центъра на София, е бивш шеф в „Автомагистрали“
:bchug:

+ "Водачът се държеше нагло и предизвикателно. Смееше се през цялото време. Пред полицаите обясняваше, че се е движел с 50 км/ч и не знае какво е станало”, разказа Атанасов. Според него обаче скоростта е била по-висока. " ...
Всичко шСе нареди бре - помня промилите бяха 1,7, а вече са 1,2. До довечера 0,8 :bchug: Един ще е за пример - остава да видим кой ще изтегли късата клечка.
Последна промяна ивчо на 03 Ное 2025, 14:44, променена общо 1 път
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 03 Ное 2025, 14:42

Top Gun Maverick написа:Нещо камерите не дават нужния резултат. Загиналите са същия брой като миналата година, дори малко повече. :shock:

Камерите дават добър резултат , сигурен съм , че кредитното салдо във фонда за пътна безопасност е по-голямо от дебитното :mhihi:
Кой го е_е за загиналите, нали имаме 340-ски :ranting:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Ное 2025, 14:44

Както казах, пият и карат и нямат никакви проблеми! И поне 99% от правилните хора са така!
А този е бил от най-правилните по партийна линия :bowdown:

Оправят се нещата в България, спор няма. Подобрението се усеща навсякъде :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Според информацията на телевизията пияният водач блъснал 6 автомобила на бул. Витоша е инж. Филип Маркулиев, който е бил член на Съвета на директорите на компанията "Автомагистрали", която е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Той е бил директор и на голяма фирма за строеж на пътища. В момента има фирма, която се занимава със строителство и проектиране на сгради.

Цялото ръководство на ДП „НК Железопътна инфраструктура“ е освободено, а на негово място са назначени външни за компанията хора, съобщи Транспортал. Освободени са Генералният директор на компанията Златин Крумов, както и членовете на УС Марио Гълъбов и Кристиян Кръстев. Крумов е бил съученик на Гвоздейков, но влизат в конфликт. Кръстев е изключително близък на Борисов от 20 години. Играе карти с него, беле зам.министър и зам.кмеъ на София по транспорта.

Новият изпълнителен директор на компанията е инж. Филип Франц Маркулиев, който идва от борда на държавното предприятие „Автомагистрали“. Изявява се и като писател модернист.

Новите членове на съвета на директорите са Камен Диков и Васил Балабанов. Камен Диков в първото правителство на Кирил Петков бе в борда на държавното предприятие „Напоителни системи“. После бе назначен за зам.директор на Държавен фонд „Земеделие“, но така и не започна работа, а се оттегли по лични причини.

Новият бос на ЖП релсите и ЖП гарите Филип Франц Маркулиев e бил управител и член на борда на пътностроителната фирма БУРГАСПЪТСТРОЙ АД, дъщерна фирма на НОВЕ Холдинг на Васил Божков.

От ремонт и строителство на ЖП линии се крадат милиарди по европрограмите. Отскоро Европрокуратурата на Кьовеши рови за кражбите там от строителството на нови железни пътища.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 03 Ное 2025, 14:53

еб*ало си е родата. :dunno:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Ное 2025, 15:03

b_u_b_o написа:
TNT написа:Очевидно един от аргументите е, че някои улици са над 50% заети целодневно от електрички.

Ей там е работата, че според мен тоя аргумент е изсмукан от пръстите и не е верен.

Е ясно, че не е верен, ама вероятно има 1-2 улици, където има 5 места и 3 тарикати с офис и електричка.

Не знам кой си е вярвал, че вечно електричките ще имат всички привилегии като липса на данък, безплатна неограничена синя зона и т.н. Както спря безплатното зареждане, лека полека ще изчезнат и всички привилегии.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Ное 2025, 15:10

TNT написа:
b_u_b_o написа:

Ей там е работата, че според мен тоя аргумент е изсмукан от пръстите и не е верен.

Е ясно, че не е верен, ама вероятно има 1-2 улици, където има 5 места и 3 тарикати с офис и електричка.

Не знам кой си е вярвал, че вечно електричките ще имат всички привилегии като липса на данък, безплатна неограничена синя зона и т.н. Както спря безплатното зареждане, лека полека ще изчезнат и всички привилегии.

Нормално да спрат привилегиите, иначе би противоречало на всички нормални принципи, по които работи света :idea:
Изключваме общинските пиявици, на които по древно право се дължат паркоместа :mhihi:
Те, горкичките, са като ония пенсионери в МВР, които след "реформите" са се увеличили с близо 200 за 6 месеца и вече са 13% от всички служители!

Оправят се нещата в България, спор няма. Подобрението се усеща навсякъде :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 03 Ное 2025, 15:12

Да бе хубаво, пак ще го кажа за трети път мисля, на мен ми е все тая да ги махнат всички бонуси за електричките. Ама единственото което ще промени това е, че някой ще спи по-спокойно, че вече няма по-"тарикати" от него. Нищо друго...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Ное 2025, 17:49

Аз съм "ЗА" да плащат електричките , така общината ще има повече финанси ще може да изгради още паркоместа ! Някак си не е справедливо само едни да плащат а други да паркират ! :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi / Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от sssssl » 03 Ное 2025, 20:31

А справедливо ли е едни да димят и да им дишаме отровите, ама всички да са равнопоставени?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата