България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Сеп 2025, 18:59

///eMo написа:Последните няколко дни направих ~2000км тук и в Румъния и ми направи впечатление колегиалността там. Нито карат по-бавно, нито по-адекватно, но са колегиални. Засичания няма, като пусна някой пред мен беше изключение да не ми благодари, дистанция се пази, на магистралите като изключим 1-2ма другите се прибираха веднага след изпреварване. От 10 коли, 5 ще присветнат за полиция/опасност.

Спомням си едно време как и тук се присветваше за полиция, пускаха се аварийни като някой те е пуснал пред него и се чудя какво се промени и кое доведе до това брутално избиване на комплекси постоянно и навсякъде, за да не се "минем" случайно.

Иначе същите румънци като минеха границата и почваха с типичните глупости, на които сме им свикнали тук.

Тъкмо щях да ти казвам, че и тук, и в Гърция ги виждам да карат както им падне, айде там не чак толкова, но си личи, че са се понаучили как там полиция почти никъде няма, а ако я има е на уейза. Камерите за скорост в Гърция не знам дали и къде плащат глоби.

Аз вече сериозно почвам да светя на някои коли защото наглите куки прекаляват и го правя когато са проявили изобретателност, която ако проявяваха по принцип, щеше да е много хубаво, но в случая е само за да те преебат. Преди две вечери когато няма движение сложили камерата на един ключов мост в града, но така е била сложена, че като идваш не се вижда защото е от другата страна на моста и като минеш, те удря в гръб. Никакъв шанс да я видиш. Ограничение 40 си направили скоро там, а всеки гражданин дава лекции газ защото като си долу на моста дефакто си спускал и следва нагорнище, което всеки вижда като място, което да даде малко газ, ама не за скорост, ами просто са мине нормално баира. :banghead: И сега ще има изгарящи с по 50-60 бол защото кръвопийците са решили да събират пари. Та да, време е пак да почнем да си светим. И аз преди си виках, че не трябва, но след като целта е да се намали скоростта, дефакто ще намали отсрещния като му светнеш, а и понякога дори като няма камера и го видиш, че лети, пак може да му светнеш и той нямала. Граждански контрол направо.
А тези наглите нямат наяждане. И точно на това място не важи максимата "ама сега като му мигнеш, той ще намали и после ще даде газ и ще си кара така". Не, не, нееее, те прекаляват, ние ще надминем и Швейцария, за мен това става тирания маскирана в добри намерения, а не контрол.
Последна промяна Top Gun Maverick на 09 Сеп 2025, 20:55, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 09 Сеп 2025, 19:07

ivanski_2 написа:Представи си че караш бугати 900+ коня , магистрала, права перфектна, минавал си я 12312881383 пъти, ограничение 140, и хората карат с 80 пред теб, ти на какъв се изживяваш като просто искаш да караш нормално, по начина който закона ти позволява, по начина който си минавал стотици пъти и дори не си на ръба на каквото и да е .....

ако тези отпред карат с 80, явно има причина. Ти ако караш с тях, няма да се нервираш и се кара по-леко. 900 коня кола се кара много лесно с 80. Аз се опитвам да обяснявам на баща ми и неговите приятели с бързите коли, че всичките им нерви идват от това, че не се движат с трафика. И на всички тия, колите им харчат повече извънградско. Това не е нормално. Доволен съм много от промените и "пилотите" ще стават все по-нагли в очите на хората и ще ги отхвърли обществото.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от maxoyn » 09 Сеп 2025, 19:10

Да се зачуди човек защо не правят всички коли макс 60 коня на тон.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 09 Сеп 2025, 19:10

Съгласен съм напълно с Маверика. Когато има глобени за минаване на червено и липса на дистанция ще се съглася, че правят нещо друго освен да пълнят хазната. Вчера докато разсъждавах на глас за камерите, възмущавайки се от това, че половината знаци не са видими, защото са в дърветата, маркировка няма и трябва да се боря с коловозите, за да карам направо имаше удобно паркирана патрулка с камера на ограничение 50, което е там, защото преди 20 години е имало сръбска скара примерно. 100 метра преди и след ограничението си е 90.

Присветвам винаги, освен ако не видя безумно нагло поведение от шофьора. И винаги пускам аварийни или вдигам ръка като някой ме пусне и ми става страшен кеф като след това ми присветнат за "моля". Ама е рядко...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Сеп 2025, 19:11

ivanski_2 написа:
alx написа:
Don_Diego написа:После остава да оправим и бавното каране :ok:

Уикенда бях в Родопите...всички ситуации бяха породени от нищото и всичко до една от бавно движещи се коли :banghead: На магистралата късно вечерта беше същото положение :banghead:

…. Сега ще ти счупя възприятието за пътната обстановка - представи си как всички намаляват - там където се е карало със 140 се кара със 100-120, където със 100 се кара със 80 и тн… и изведнъж тия бавните стават нормлни. Ама викаш няааа нерви за такова пътно поведение- всеки трябва агресивно да се изживява като ф1 пилот щото има да доказва нещо на себе си/ околните на пътя/ на майка му в п….азарската чанта… :ok:

Представи си че караш бугати 900+ коня , магистрала, права перфектна, минавал си я 12312881383 пъти, ограничение 140, и хората карат с 80 пред теб, ти на какъв се изживяваш като просто искаш да караш нормално, по начина който закона ти позволява, по начина който си минавал стотици пъти и дори не си на ръба на каквото и да е .....

Сега осъзнай реалността, че в родината има 2-3 Бугатита ама 2/3 от хората карат като все едно са с Бугатита…. Това е проблема. Да не говориме, че тия с “Бугатитата” не знаят как да карат бързо (като 7/8 от останалите на пътя), но са решили, че скъпата мощна кола е достатъчно условие да карат бързо и да са недоволни като плебса им се пречка.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ivanski_2 » 09 Сеп 2025, 19:55

alx написа:
ivanski_2 написа:
alx написа:

Уикенда бях в Родопите...всички ситуации бяха породени от нищото и всичко до една от бавно движещи се коли :banghead: На магистралата късно вечерта беше същото положение :banghead:

…. Сега ще ти счупя възприятието за пътната обстановка - представи си как всички намаляват - там където се е карало със 140 се кара със 100-120, където със 100 се кара със 80 и тн… и изведнъж тия бавните стават нормлни. Ама викаш няааа нерви за такова пътно поведение- всеки трябва агресивно да се изживява като ф1 пилот щото има да доказва нещо на себе си/ околните на пътя/ на майка му в п….азарската чанта… :ok:

Представи си че караш бугати 900+ коня , магистрала, права перфектна, минавал си я 12312881383 пъти, ограничение 140, и хората карат с 80 пред теб, ти на какъв се изживяваш като просто искаш да караш нормално, по начина който закона ти позволява, по начина който си минавал стотици пъти и дори не си на ръба на каквото и да е .....

Сега осъзнай реалността, че в родината има 2-3 Бугатита ама 2/3 от хората карат като все едно са с Бугатита…. Това е проблема. Да не говориме, че тия с “Бугатитата” не знаят как да карат бързо (като 7/8 от останалите на пътя), но са решили, че скъпата мощна кола е достатъчно условие да карат бързо и да са недоволни като плебса им се пречка.
Не разбра примера.
Както виждаш и хората с не бугатита карат бързо , пък видиш ли се прибират живи и здрави и така години наред , ако толкова не можеха досега да са се ударили и приключили , проста математика , та явно си могат , но да сигурно е кофти някое пежо 106 да ти покаже че не можеш да караш новото си хубаво и бързо бмв и 60 км за планински път не е някакъв предел …..
същите тези които карат с 60 по планалите пътища на Малинов са 80+ км … но на правото е лесно ….

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 09 Сеп 2025, 20:24

ivanski_2 написа:
alx написа:
ivanski_2 написа:
alx написа:

Не разбра примера.
Както виждаш и хората с не бугатита карат бързо , пък видиш ли се прибират живи и здрави и така години наред , ако толкова не можеха досега да са се ударили и приключили , проста математика , та явно си могат , но да сигурно е кофти някое пежо 106 да ти покаже че не можеш да караш новото си хубаво и бързо бмв и 60 км за планински път не е някакъв предел …..
същите тези които карат с 60 по планалите пътища на Малинов са 80+ км … но на правото е лесно ….

А ако този с новата и скъпа кола реши да не те пуска по същия планински път в същата категория ли спада или е окей щом е със скъпа кола? Пак опираме до липсата на каквато и да е колегиалност, без значение дали е с Москвич, Пежо или Бугати.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 09 Сеп 2025, 20:41

Аз доколкото разбрах примера е нещо от сорта на който си е карал като олигофрен по завоите 10 години и не се е претрепал явно е топ можач и може спокойно да продължи да си кара като олигофрен :bowdown:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Сеп 2025, 20:44

alx написа:

Така…това дето го пишеш няма нищо общо с това дето имам предвид.
Визирам тия дето на път слънце в планината, където спокойно можеш да караш със 60-70, дори 80 с по-хубава кола без да пипаш спирачка по завоите, някой се влачи с 30 на завоите и ускорява до 130 на правата след тях само и само да не го изпревариш. И шанса да го изпревариш и да си караш със своето темпо спокойно е с някое рисково изпреварване на забранено място.
А пък тия комплексираните дето си мислят, че са много бързи щото виждаш ли знаят пътя даже не искам са ги коментирам как секат завоите….5-6 пъти ми се активира head collision warning и колата натяга колани и кове спирачки заради такива некадърници :bang:

Относно магистралата: трябва да въведат минимална скорост в лява лента…не може да се излиза с 95-100, държейки спирачка и да се надяват да изпреварят безопасно :banghead:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 09 Сеп 2025, 20:48

Spunky написа:
ivanski_2 написа:Представи си че караш бугати 900+ коня , магистрала, права перфектна, минавал си я 12312881383 пъти, ограничение 140, и хората карат с 80 пред теб, ти на какъв се изживяваш като просто искаш да караш нормално, по начина който закона ти позволява, по начина който си минавал стотици пъти и дори не си на ръба на каквото и да е .....

ако тези отпред карат с 80, явно има причина. Ти ако караш с тях, няма да се нервираш и се кара по-леко. 900 коня кола се кара много лесно с 80. Аз се опитвам да обяснявам на баща ми и неговите приятели с бързите коли, че всичките им нерви идват от това, че не се движат с трафика. И на всички тия, колите им харчат повече извънградско. Това не е нормално. Доволен съм много от промените и "пилотите" ще стават все по-нагли в очите на хората и ще ги отхвърли обществото.

+1. От както почнах да карам по нашите "магистрали" с 120-130, а не с 140-149 :mrgreen: доста по-малко се напрягам... Така разликата между изпреварващата лента и лентата за движение (иначе познати като "лява" и "дясна") не е чак толкова голяма, а разликата София-Бургас е 15-на минути повече... От друга страна, хората не ми вярват, че B58 в X5 може да харчи под 9/100 :mrgreen:

Виж, извън магистралите вече не е много хубаво да караш с 50-60 при ограничение 90 без никаква причина... това вече си става причина за неразумни изпреварвания, нерви и като цяло си го считам за по-опасно шофиране, отколкото с 90-100.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Сеп 2025, 20:50

ivanski_2 написа:
alx написа:
ivanski_2 написа:
alx написа:

Не разбра примера.

Един вид колега- нещата са си добре викаш и които си може- си може и не прави катастрофи? Ти може и да си свикнал и да е ок за тебе, но аз мога съвсем отговорно да ти кажа, че за едно ходене от София до Варна и обратно примерно аз виждам толкова ситуации колкото не виждам за една година в Щатите. Една година- и не, не преувеличавам…. И това не са ситуации породени от бавно каращите а все от разни дето се имат за карачи и карат значително по- бързо от колкото им е таланта… да не говориме спрямо пътната обстановка.

Това мислене- аз ще си карам както си знам щото до сега е било ок за мене е грешно и статистически много опасно. Знам, че няма да се съгласиш, но имай едно на ум.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 09 Сеп 2025, 20:54

последните 20-30 коментара само различни мнения... да се чуди човек кой е най-прав :dunno:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Сеп 2025, 21:08

Как да видиш кой е прав като алх му викат куме Иване, а той вика...нали.

По мои наблюдения тези с хубавите коли(не говорим за 20 годишен премиум, но изтърбушен кенеф)понякога карат бързо, но най-малко малоумни изпълнения виждам от тях. Обикновено малоумните изпълнения ги правят разни с щайги, които нито имат силата да изпреварят, нито пък каращите ги имат силата да преценят.

Снощи близо до СТЗ един топ преценяч с рейс тръгна да изпреварва кола срещу 4 други коли, за щастие аз бях 4-та кола и рано го видях какво мисли да прави и вече бях настръхнал на спирачката. Докато викам тоя ще изпреварва и той тръгна. Другите коли пред мен спирачки, първата от тях влезе почти цялата в банкета. :shock: Мисля, че беше фес някакъв. Ама такъв, който да го стигнеш и да го биеш много по квадратната тиква. :dummy:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Сеп 2025, 23:25

///eMo написа:
ivanski_2 написа:
alx написа:
ivanski_2 написа:
alx написа:

Не разбра примера.

А ако този с новата и скъпа кола реши да не те пуска по същия планински път в същата категория ли спада или е окей щом е със скъпа кола? Пак опираме до липсата на каквато и да е колегиалност, без значение дали е с Москвич, Пежо или Бугати.

Разбира се че колата няма значение, опитвам се да кажа че е НАПЪЛНО НОРМАЛНО на път който може да се движиш с 60-70-80 СПОКОЙНО да се кара с 30 и всяка права да се дава всичката газ .... и като им писне на хората " е тоя колко тъпо изпревари", е изпревари понеже му е писнало да си играе на газ спирача 30 минути ......Не е оправдано разбира се, но е разбираемо.

Също така много хора си философстват тука а карат 10-15к на година, покарайте 50-60к по нашите пътища и ще видите как мисленето ще се промени.

Аз лично вече нямам желание и не карам когато хората почиват и се прибират или заминават масово, мога да си позволя да сменя деня и го правя.

Относно това колко малко билли харчели колите , абе хора карате коли по за 30-40-50к 1-2-5 литра разлика ако са ви проблем не искам да се засягате но ТАЗИ КОЛА НЕ Е ЗА ВАС , сори нот сори :D

alx, "Един вид колега- нещата са си добре викаш и които си може- си може и не прави катастрофи?" - Да, аз лично НЕ създавам предпоставки за ПТП под никаква форма simple is that , но въпреки това ако застигна някой от горните форумни симпатяги ще кажат малее тоя как изпревари ....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 10 Сеп 2025, 1:06

ivanski_2 написа:Относно това колко малко билли харчели колите , абе хора карате коли по за 30-40-50к 1-2-5 литра разлика ако са ви проблем не искам да се засягате но ТАЗИ КОЛА НЕ Е ЗА ВАС , сори нот сори :D

Сложи още нули и пак ми е интересно, колко малко харчи която и да е кола, това е един от показателите за техническо предимство.

ivanski_2 написа:Да, аз лично НЕ създавам предпоставки за ПТП под никаква форма simple is that , но въпреки това ако застигна някой от горните форумни симпатяги ще кажат малее тоя как изпревари ....

Вика - “НЕ създавам предпоставки за ПТП под никаква форма”, освен като го накарат да създава под всякаква форма :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата