Бонус малус от догодина?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Бонус малус от догодина?

Мнение от alx » 28 Юли 2025, 16:31

Тези неща са заучени положения. Застраховката се вдига само от нарушения “в движение”, като изтекъл годишен преглед също се смята за нарушение в движение… но неправилно паркиране например не се брои.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Юли 2025, 16:36

Демек има опция за 3 и повече наказания за едно и също нещо :lol:

Караш без ГТП, правиш ПТП по твоя вина:
1. Акт за ПТП,
2. Акт за липса на ГТП
3. Застрахователя ти вдига ГО заради липса на ГТП и вина за ПТП
4. Застрахователя завежда регрес към теб за обезщетението, което е изплатил от твое име

:kuku: :kuku: :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 28 Юли 2025, 16:48

bum_bum това което сега приеха в общи линии е описаното от теб и няма много общо с методиката, която предложиха 2019.

Досега никой не спираше застрахователите да имат методика за определяне на различна премия спрямо индивидуалния рисков профил на собственика. Дали го правеха, до каква степен го правеха е друг въпрос.

Сега държавата им казва - "Ще имате директен достъп до системата на Гаранционен фонд и заведените там щети(не нарушения, глоби, ПТПта, а само щети) за всеки гражданин. Трябва задължително да използвате тази информация в методиката си, както и да публикувате методиката си на официалния сайт".
Това е 'Бонус-Малус' системата в момента. На застрахователите е оставена свободата сами да градят методиката си. Т.е. на теория могат да я направят либерална и да съберат всички, които обичат да се блъскат при тях.
Не става въпрос за нарушения в движение, или каквото и да било от този сорт. На никой няма да му се вдига гражданската, защото го е щракнала камерата за средна скорост например. Само щети за които застрахователите плащат.

Имат 6 месеца застрахователите да качат методиките на сайтовете си. Когато това стане ще е интересно да четем и да сравняваме. Дано не видим обаче 'copy-paste' и идентични правила при всички.

Аз залагам на някаква много проста схема от рода на:

0-10000лв щета за предходните 12 месеца >>> 15% увеличение над базовата премия
10001-20000 щета за предходните 12 месеца >>> 17% увеличение над базовата премия
и т.н.

За бонуса:

24 месеца без щети >>> 5% бонус
36 месеца без щети >>> 7.5% бонус
48 месеца без щети >>> 11% бонус

т.н.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Юли 2025, 17:52

За контекст- на приятел дъщеря му взе книжка. На 19 е. Той й купи Шеви Икуинокс ЕВ (електричка). Лийз-а е $275/ месец за 3 години. Застраховката? $367/ месец. Каско щото нали е сув-чето е на изплащане… Детето няма до колко знам никакви провинения- какви да има като е взела книжка преди 6 месеца. Ако й напишат една глоба - примерно за превишена скорост, застраховката става $450/ месец.

Сина му (на 21) с 2-3 глоби за превишена скорост и една малка катастрофа по негова вина кара една стара корола и гражданската му е около $200/ месец.

И така.
Последна промяна alx на 28 Юли 2025, 17:56, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Юли 2025, 17:55

Досега никой не спираше застрахователите да имат методика за определяне на различна премия спрямо индивидуалния рисков профил на собственика. Дали го правеха, до каква степен го правеха е друг въпрос.
Това абсолютон не е вярно . Всеки опит на застраховател да намали цените като бонус досега се таксуваше като нелоялна конкуренция . Те самите застрахователи врещяха като попарени срещу всеки дръзнал да дава бонуси .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 28 Юли 2025, 18:11

alx написа:Застраховката? $367/ месец. Каско щото нали е сув-чето е на изплащане… Детето няма до колко знам никакви провинения- какви да има като е взела книжка преди 6 месеца.

:shock:

Много бе.... аз по-малко плащам за 2 коли, сега наскоро подновявах - хем вдигнаха цените сериозно - $4300 на година.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 28 Юли 2025, 18:30

enigma написа:Много бе.... аз по-малко плащам за 2 коли, сега наскоро подновявах - хем вдигнаха цените сериозно - $4300 на година.

Много зависи къде си. Примерно, ако адреса ти се води в ЛА град, ти е почти двойно, спрямо селото, отсреща на улицата, макар и двете да са едно и също качество, като район.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Бонус малус от догодина?

Мнение от bum_bum » 28 Юли 2025, 18:54

TheDriver написа:

Всичко е чудесно до момента в който задължават частна компания на свободния пазар да се обвърже с методика, която да използва в ценообразуването си.

Понеже те не могат да си свършат работата, дай ЗК да я поемат.

Системата и вероятно ще е някаква такава, каквато казваш, ако не и по-куца - 1 година без нарушения - 5%, една година с нарушение + 15% .. справедливост да искаш :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Юли 2025, 21:16

Don_Diego написа:Демек има опция за 3 и повече наказания за едно и също нещо :lol:

Караш без ГТП, правиш ПТП по твоя вина:
1. Акт за ПТП,
2. Акт за липса на ГТП
3. Застрахователя ти вдига ГО заради липса на ГТП и вина за ПТП
4. Застрахователя завежда регрес към теб за обезщетението, което е изплатил от твое име

:kuku: :kuku: :kuku:

Да- виждаш проблем с това? В Щатите ако те хванат без го в щат в който е задължителна (повечето) направо влизаш в затвора. Мисля, че е коректно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 28 Юли 2025, 21:48

В Щатите ако те хванат без го в щат в който е задължителна (повечето) направо влизаш в затвора.
Това е несериозно , за такова престъпление поне доживотна каторга или направо електрическия стол .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Юли 2025, 22:18

Те в Щатите казаха и, че Шиши е бандит и няма право да има сметки и фирми, ама … шанс. Тук управлява държавата. :mhihi:

Тъй, че какво ни дреме в Щатите как е?

За един преател питам. Как така можем да възприемаме щатските обичаи в застраховането, но нищо друго?

И сме ОК с това? После се сърдим, че ни шибали. С тоя навирен гъз, дето вървим напред даже малко ни шибат. Ще има още много еван мисля :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Юли 2025, 7:36

Данчо го каза най-точно - преди време когато и някоя компания да се опитваше да свали цените, веднага се почваха едни ревове от другите...
ОЗК всички ги базикаха, Дал Бог я осмиваха, включително и в нашия милионерски форум първо заради името, второ заради цените, понеже това значело, че няма да плащат. Колко от плюещите имаха изплатени щети от компания с ниска гражданска за да знаят? Ами ето ви, давайте на тимаджиите в Армеец, на другите мутрагени в Лев Инс, Бул Инс и всякакви такива, все пак звучи милионерско, не е като дал бог да речем, някак по-престижно е. :mhihi: Не, че и дал бог не може да се окаже на някой такъв, ама все ми е тая когато ми взема малко пари. Ама можела да фалира? Че другите не могат ли? Гледам за една моя кола в ДЗИ (предполагам заради отстъпка в Каското, което аз не правя така или иначе)където е била, 400 лева гражданска, сега в Бул Инс мисля 260 ми каза този. Ама все ми е тая бе, който дава най-малко. Ще видя и дал бог и ОЗК да погледне агента ми. :mhihi: Няма да е застраховка за хора със синя кръв, ама нека да съм плебей, какво да правиш.

П.п: ВСИЧКИ СА АЛЧНИ БОКЛУЦИ! Но бива да дам път на дъмпинга, а не на тези, които все не им стига за по-хубави яхти, хеликоптери, частни самолети и нови и нови хотели къде ли не.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Юли 2025, 8:54

1 година без нарушения и -5% ? То за 10 години без ще е -50% ли ? :mhihi: По-скоро 1-2-3% годишно бонус да има, а при нарушения ще е поне +20% :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Юли 2025, 9:20

Е и тука се писа много пъти - минимално да се стимулират праведните, а нарушителите да бъдат готови за електрическия стол. :mhihi:
Искам аз да им видя ясните критерии първо(няма да ги видим според мен)второ дали ще имат достъп до нарушенията или само до ПТП-тата и то когато си виновен, когато не си, не виждам защо трябва да имат такъв. Трето, защо след като се казва, че уж ще я вдигат само ако си виновен в ПТП, реално ще имат достъп до нарушенията ти?
Да не стане както с мен преди години, някаква лелка от онова ако го помните Виктория се беше агресирала срещу мен и плашеше агента да не ми правел застраховки в тази компания защото съм бил рисков карач по пътя. :shock: Че и сега ми звучи тип "малко не ме кефиш и ще ти я вдигна". Въпрос на време е ако отидеш в друга компания и там да могат да ти видят какви са опциите ти при конкуренцията, та да ти вдигнат и те, но малко по-малко от тях за да си "доволен" все пак.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 29 Юли 2025, 9:47

Е и тука се писа много пъти - минимално да се стимулират праведните, а нарушителите да бъдат готови за електрическия стол. :mhihi:
Ами не точно , тука ще ни сложат всички на електрическия стол заради тоя фалус . А на праведните застрахователите ще им пускат по малко ток да се гърчат по дълго време :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата