Бонус малус от догодина?
Модератор: Общи модератори
Re: Бонус малус от догодина?
Тези неща са заучени положения. Застраховката се вдига само от нарушения “в движение”, като изтекъл годишен преглед също се смята за нарушение в движение… но неправилно паркиране например не се брои.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Демек има опция за 3 и повече наказания за едно и също нещо
Караш без ГТП, правиш ПТП по твоя вина:
1. Акт за ПТП,
2. Акт за липса на ГТП
3. Застрахователя ти вдига ГО заради липса на ГТП и вина за ПТП
4. Застрахователя завежда регрес към теб за обезщетението, което е изплатил от твое име

1. Акт за ПТП,
2. Акт за липса на ГТП
4. Застрахователя завежда регрес към теб за обезщетението, което е изплатил от твое име

bum_bum това което сега приеха в общи линии е описаното от теб и няма много общо с методиката, която предложиха 2019.
Досега никой не спираше застрахователите да имат методика за определяне на различна премия спрямо индивидуалния рисков профил на собственика. Дали го правеха, до каква степен го правеха е друг въпрос.
Сега държавата им казва - "Ще имате директен достъп до системата на Гаранционен фонд и заведените там щети(не нарушения, глоби, ПТПта, а само щети) за всеки гражданин. Трябва задължително да използвате тази информация в методиката си, както и да публикувате методиката си на официалния сайт".
Това е 'Бонус-Малус' системата в момента. На застрахователите е оставена свободата сами да градят методиката си. Т.е. на теория могат да я направят либерална и да съберат всички, които обичат да се блъскат при тях.
Не става въпрос за нарушения в движение, или каквото и да било от този сорт. На никой няма да му се вдига гражданската, защото го е щракнала камерата за средна скорост например. Само щети за които застрахователите плащат.
Имат 6 месеца застрахователите да качат методиките на сайтовете си. Когато това стане ще е интересно да четем и да сравняваме. Дано не видим обаче 'copy-paste' и идентични правила при всички.
Аз залагам на някаква много проста схема от рода на:
0-10000лв щета за предходните 12 месеца >>> 15% увеличение над базовата премия
10001-20000 щета за предходните 12 месеца >>> 17% увеличение над базовата премия
и т.н.
За бонуса:
24 месеца без щети >>> 5% бонус
36 месеца без щети >>> 7.5% бонус
48 месеца без щети >>> 11% бонус
т.н.
Досега никой не спираше застрахователите да имат методика за определяне на различна премия спрямо индивидуалния рисков профил на собственика. Дали го правеха, до каква степен го правеха е друг въпрос.
Сега държавата им казва - "Ще имате директен достъп до системата на Гаранционен фонд и заведените там щети(не нарушения, глоби, ПТПта, а само щети) за всеки гражданин. Трябва задължително да използвате тази информация в методиката си, както и да публикувате методиката си на официалния сайт".
Това е 'Бонус-Малус' системата в момента. На застрахователите е оставена свободата сами да градят методиката си. Т.е. на теория могат да я направят либерална и да съберат всички, които обичат да се блъскат при тях.
Не става въпрос за нарушения в движение, или каквото и да било от този сорт. На никой няма да му се вдига гражданската, защото го е щракнала камерата за средна скорост например. Само щети за които застрахователите плащат.
Имат 6 месеца застрахователите да качат методиките на сайтовете си. Когато това стане ще е интересно да четем и да сравняваме. Дано не видим обаче 'copy-paste' и идентични правила при всички.
Аз залагам на някаква много проста схема от рода на:
0-10000лв щета за предходните 12 месеца >>> 15% увеличение над базовата премия
10001-20000 щета за предходните 12 месеца >>> 17% увеличение над базовата премия
и т.н.
За бонуса:
24 месеца без щети >>> 5% бонус
36 месеца без щети >>> 7.5% бонус
48 месеца без щети >>> 11% бонус
т.н.
За контекст- на приятел дъщеря му взе книжка. На 19 е. Той й купи Шеви Икуинокс ЕВ (електричка). Лийз-а е $275/ месец за 3 години. Застраховката? $367/ месец. Каско щото нали е сув-чето е на изплащане… Детето няма до колко знам никакви провинения- какви да има като е взела книжка преди 6 месеца. Ако й напишат една глоба - примерно за превишена скорост, застраховката става $450/ месец.
Сина му (на 21) с 2-3 глоби за превишена скорост и една малка катастрофа по негова вина кара една стара корола и гражданската му е около $200/ месец.
И така.
Сина му (на 21) с 2-3 глоби за превишена скорост и една малка катастрофа по негова вина кара една стара корола и гражданската му е около $200/ месец.
И така.
Последна промяна alx на 28 Юли 2025, 17:56, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това абсолютон не е вярно . Всеки опит на застраховател да намали цените като бонус досега се таксуваше като нелоялна конкуренция . Те самите застрахователи врещяха като попарени срещу всеки дръзнал да дава бонуси .Досега никой не спираше застрахователите да имат методика за определяне на различна премия спрямо индивидуалния рисков профил на собственика. Дали го правеха, до каква степен го правеха е друг въпрос.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
alx написа:Застраховката? $367/ месец. Каско щото нали е сув-чето е на изплащане… Детето няма до колко знам никакви провинения- какви да има като е взела книжка преди 6 месеца.

Много бе.... аз по-малко плащам за 2 коли, сега наскоро подновявах - хем вдигнаха цените сериозно - $4300 на година.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
enigma написа:Много бе.... аз по-малко плащам за 2 коли, сега наскоро подновявах - хем вдигнаха цените сериозно - $4300 на година.
Много зависи къде си. Примерно, ако адреса ти се води в ЛА град, ти е почти двойно, спрямо селото, отсреща на улицата, макар и двете да са едно и също качество, като район.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Бонус малус от догодина?
TheDriver написа:…
Всичко е чудесно до момента в който задължават частна компания на свободния пазар да се обвърже с методика, която да използва в ценообразуването си.
Понеже те не могат да си свършат работата, дай ЗК да я поемат.
Системата и вероятно ще е някаква такава, каквато казваш, ако не и по-куца - 1 година без нарушения - 5%, една година с нарушение + 15% .. справедливост да искаш

Don_Diego написа:Демек има опция за 3 и повече наказания за едно и също нещо![]()
1. Акт за ПТП,
2. Акт за липса на ГТП
![]()
![]()
Да- виждаш проблем с това? В Щатите ако те хванат без го в щат в който е задължителна (повечето) направо влизаш в затвора. Мисля, че е коректно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Това е несериозно , за такова престъпление поне доживотна каторга или направо електрическия стол .В Щатите ако те хванат без го в щат в който е задължителна (повечето) направо влизаш в затвора.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Те в Щатите казаха и, че Шиши е бандит и няма право да има сметки и фирми, ама … шанс. Тук управлява държавата.
Тъй, че какво ни дреме в Щатите как е?
За един преател питам. Как така можем да възприемаме щатските обичаи в застраховането, но нищо друго?
И сме ОК с това? После се сърдим, че ни шибали. С тоя навирен гъз, дето вървим напред даже малко ни шибат. Ще има още много еван мисля

Тъй, че какво ни дреме в Щатите как е?
За един преател питам. Как така можем да възприемаме щатските обичаи в застраховането, но нищо друго?
И сме ОК с това? После се сърдим, че ни шибали. С тоя навирен гъз, дето вървим напред даже малко ни шибат. Ще има още много еван мисля

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Данчо го каза най-точно - преди време когато и някоя компания да се опитваше да свали цените, веднага се почваха едни ревове от другите...
ОЗК всички ги базикаха, Дал Бог я осмиваха, включително и в нашия милионерски форум първо заради името, второ заради цените, понеже това значело, че няма да плащат. Колко от плюещите имаха изплатени щети от компания с ниска гражданска за да знаят? Ами ето ви, давайте на тимаджиите в Армеец, на другите мутрагени в Лев Инс, Бул Инс и всякакви такива, все пак звучи милионерско, не е като дал бог да речем, някак по-престижно е.
Не, че и дал бог не може да се окаже на някой такъв, ама все ми е тая когато ми взема малко пари. Ама можела да фалира? Че другите не могат ли? Гледам за една моя кола в ДЗИ (предполагам заради отстъпка в Каското, което аз не правя така или иначе)където е била, 400 лева гражданска, сега в Бул Инс мисля 260 ми каза този. Ама все ми е тая бе, който дава най-малко. Ще видя и дал бог и ОЗК да погледне агента ми.
Няма да е застраховка за хора със синя кръв, ама нека да съм плебей, какво да правиш.
П.п: ВСИЧКИ СА АЛЧНИ БОКЛУЦИ! Но бива да дам път на дъмпинга, а не на тези, които все не им стига за по-хубави яхти, хеликоптери, частни самолети и нови и нови хотели къде ли не.
ОЗК всички ги базикаха, Дал Бог я осмиваха, включително и в нашия милионерски форум първо заради името, второ заради цените, понеже това значело, че няма да плащат. Колко от плюещите имаха изплатени щети от компания с ниска гражданска за да знаят? Ами ето ви, давайте на тимаджиите в Армеец, на другите мутрагени в Лев Инс, Бул Инс и всякакви такива, все пак звучи милионерско, не е като дал бог да речем, някак по-престижно е.

П.п: ВСИЧКИ СА АЛЧНИ БОКЛУЦИ! Но бива да дам път на дъмпинга, а не на тези, които все не им стига за по-хубави яхти, хеликоптери, частни самолети и нови и нови хотели къде ли не.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
1 година без нарушения и -5% ? То за 10 години без ще е -50% ли ?
По-скоро 1-2-3% годишно бонус да има, а при нарушения ще е поне +20% 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Е и тука се писа много пъти - минимално да се стимулират праведните, а нарушителите да бъдат готови за електрическия стол. 
Искам аз да им видя ясните критерии първо(няма да ги видим според мен)второ дали ще имат достъп до нарушенията или само до ПТП-тата и то когато си виновен, когато не си, не виждам защо трябва да имат такъв. Трето, защо след като се казва, че уж ще я вдигат само ако си виновен в ПТП, реално ще имат достъп до нарушенията ти?
Да не стане както с мен преди години, някаква лелка от онова ако го помните Виктория се беше агресирала срещу мен и плашеше агента да не ми правел застраховки в тази компания защото съм бил рисков карач по пътя.
Че и сега ми звучи тип "малко не ме кефиш и ще ти я вдигна". Въпрос на време е ако отидеш в друга компания и там да могат да ти видят какви са опциите ти при конкуренцията, та да ти вдигнат и те, но малко по-малко от тях за да си "доволен" все пак.

Искам аз да им видя ясните критерии първо(няма да ги видим според мен)второ дали ще имат достъп до нарушенията или само до ПТП-тата и то когато си виновен, когато не си, не виждам защо трябва да имат такъв. Трето, защо след като се казва, че уж ще я вдигат само ако си виновен в ПТП, реално ще имат достъп до нарушенията ти?
Да не стане както с мен преди години, някаква лелка от онова ако го помните Виктория се беше агресирала срещу мен и плашеше агента да не ми правел застраховки в тази компания защото съм бил рисков карач по пътя.

In God we trust, all others we track.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Ами не точно , тука ще ни сложат всички на електрическия стол заради тоя фалус . А на праведните застрахователите ще им пускат по малко ток да се гърчат по дълго времеЕ и тука се писа много пъти - минимално да се стимулират праведните, а нарушителите да бъдат готови за електрическия стол.