Бонус малус от догодина?
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Бонус малус от догодина?
Кадрите решават всичко . Не знам кой го е казал , но е бил умен човек 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
bum_bum написа:...
Тези от градския транспорт никога не съм ги харесвал, супер нагли са. Последно преди няколко седмици един ме запуши на спирка без джоб, в задръстване, абсолютно нарочно въпреки, че имаше супер много място. Дефакто мина пред мен от 2 ленти по-вляво и спря след спирката само и само да се направи на мъж. Ама трябва ли да се ядосвам за всяка такава дребнавост?
Единственото, което ме вбесява са ситуации, които реално е било на косъм да ни утрепят. Последната такава, преди година и нещо... класическото, големият преценяч на планински път сече осевата щото е голям рали пилот... изкача срещу мен от завоя в моята лента и аз трябва да спирам на магия и в последният момент да отбивам... идея си нямам как се разминахме на една боя... няма инцидент и преценяча няма санкция... беше поне със 120 км/ч... айде излязал си да покараш... ама може ли да си в шибаното насрещно с такива скорости в завой без видимост? Квито и глупости да съм правил, никога не съм сякал така по планински пътища, дори и като има видимост. Такъв какво ще го спре... да чакаме да утрепе някой... че да му се вдигне малуса. Инфраструктурата ли му е попречила или изтъркания асфалт на тоя?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Системата не е идеална. Тоя по планинското вероятно си е някъде от гората и няма кой да го спре, за да го глоби за каквото и да е. Ако няма ПТП-та, ще е най-чистия шофьор на света. Но некадърниците очевидно са масово. Т.е. очакваме и масово да им скокне ГО-то. Като чуе "на колегата колко е станала" и ще се кротнат всички. Щом са го направили "всеки сам да си преценя", евентуално и каското ще е. Та нашиО като си вземе за 200к евро АМГ и раздава много газ, после да му изпляскат 15% каско
Разбира се, аз очаквам и като те щракнат веднъж с глоба за 30лв, да имаш скок в каското +50% , че си голям джигит
И аз имам подобна история на извънградски, за малко щях да навивам пълен десен в дърветата, че челен по-лошо

Разбира се, аз очаквам и като те щракнат веднъж с глоба за 30лв, да имаш скок в каското +50% , че си голям джигит

И аз имам подобна история на извънградски, за малко щях да навивам пълен десен в дърветата, че челен по-лошо

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Може да се направи една анкета, какво предпочита да включва бонус-малоса редовия съфорумник? Дали да се гледат нарушенията и вида им или да се гледат реално възникналите събития с изплащане на суми по ГО ?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- TNT
- младши ентусиаст
-
Реално възникналите плюс тежките нарушения.
ПТП-та, употреба на алкохол и наркотици, +30км/ч превишения за скорост, минаване на червено, забранено изпреварване.
Да вдигат застраховки, че си минал някъде с 65 на ограничение 40 или си паркирал неправилно, не е ок. За скорост по-ниски може да гледат, само ако стигнат някаква бройка. Ако имаш 7 глоби до морето за превишена средна скорост с 15км/ч - значи си летял и така си караш
Т.е. си рисков. Само изплащане на суми по ГО/каско пак не е ок, щото ако си карък и те ударят, пак ще гориш без вина. Със старата кола в рамките на 1 година ме блъснаха + 3 пъти ме задраха. Или не трябва да си ползвам застраховката, или ще изгърми в небесата без вина.
Спокойно може да добавят с годините, ако има нужда. Ако имат и повече данни. ПТП-та по твоя вина и алкохол/наркотици е един много добър старт. Аз лично не искам и да се престарават, все пак искам да живеем и в свободна държава, а не репресивна.
ПТП-та, употреба на алкохол и наркотици, +30км/ч превишения за скорост, минаване на червено, забранено изпреварване.
Да вдигат застраховки, че си минал някъде с 65 на ограничение 40 или си паркирал неправилно, не е ок. За скорост по-ниски може да гледат, само ако стигнат някаква бройка. Ако имаш 7 глоби до морето за превишена средна скорост с 15км/ч - значи си летял и така си караш

Спокойно може да добавят с годините, ако има нужда. Ако имат и повече данни. ПТП-та по твоя вина и алкохол/наркотици е един много добър старт. Аз лично не искам и да се престарават, все пак искам да живеем и в свободна държава, а не репресивна.

Може би аз нещо не разбирам, но това което се случва ми се струва супер странно.
Никога не е имало ограничения застрахователна компания да определя цените на ГО на база на рисковия профил на собственика и автомобила му(възраст, ПТПта, обем на двигателя и т.н.)
Първоначалната идея за Бонус-Малус беше да има единна методика, която да е задължителна за всички и да включва нарушения. Това очевидно пропадна.
Това което приемат сега с какво точно променя съществуващата ситуация? Нали не им дават достъп до информация за нарушения? Ами те застрахователите информацията за ПТПтата си я имаха и досега.
Единствено ги задължават да ползват някаква методика, която е базирана на рисковият профил, но без конкретика. Нещо което застрахователите правят и в момента.
Аз лично не виждам никаква промяна спрямо досегашната ситуация? Просто имаме едни новоприети текстове в наредбата, които са брандирани като ''Бонус-Малус", но по същество промяна няма. Само дето имаме оправдание да се вдигнат цените.
П.С. Единствената минимална надежда, която виждам е след публикуването на методиките по сайтовете на застрахователите, да има компания, която да иска да привлече 'добри' клиенти и да има някаква конкуренция по линия на бонуса. Което потенциално да накаже, мутренските играчи, които могат да опитат да заграбят пазара слагайки прекалено либерална малус методика.
Много, много малко вероятно.....
Никога не е имало ограничения застрахователна компания да определя цените на ГО на база на рисковия профил на собственика и автомобила му(възраст, ПТПта, обем на двигателя и т.н.)
Първоначалната идея за Бонус-Малус беше да има единна методика, която да е задължителна за всички и да включва нарушения. Това очевидно пропадна.
Това което приемат сега с какво точно променя съществуващата ситуация? Нали не им дават достъп до информация за нарушения? Ами те застрахователите информацията за ПТПтата си я имаха и досега.
Единствено ги задължават да ползват някаква методика, която е базирана на рисковият профил, но без конкретика. Нещо което застрахователите правят и в момента.

Аз лично не виждам никаква промяна спрямо досегашната ситуация? Просто имаме едни новоприети текстове в наредбата, които са брандирани като ''Бонус-Малус", но по същество промяна няма. Само дето имаме оправдание да се вдигнат цените.
П.С. Единствената минимална надежда, която виждам е след публикуването на методиките по сайтовете на застрахователите, да има компания, която да иска да привлече 'добри' клиенти и да има някаква конкуренция по линия на бонуса. Което потенциално да накаже, мутренските играчи, които могат да опитат да заграбят пазара слагайки прекалено либерална малус методика.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Нека не смесваме и каско с ГО ! Двете нямат общо, макар да са застраховки... Каското си е каско, ГО си е ГО ! Различни неща трябва да влияят върху 'малос'-фактора при тях...
Ex: 96' BMW318ti

- TNT
- младши ентусиаст
-
Защо ? Ако караш пиян, риска да си задереш колата в гаража е същия ли ? 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TheDriver написа:Ами те застрахователите информацията за ПТПтата си я имаха и досега.
Нямаха. Можеха да видят само в собствената си база данни, сега ще имат достъп до цялата история в КАТ.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Не до "цялата история в КАТ", а до историята за щети в Гаранционен фонд.
За мен е изненада, че даден застраховател не е бил в състояние да я получи тази информация и преди.
Но дори и така да е това е нищожна промяна, след като няма конкретно изискване към методологията, която ще използва тази информация.
Аз лично не виждам регламент, които да задължава застрахователя да има методика, която адекватно да отчита тази история от Гаранционен фонд.
Нищо не ги спира да са крайно либерални по линия на наказанията и да прехвърлят разходите за щети към всички клиенти.
Остава да се надяваме, че пазарният принцип ще сработи и компаниите привличащи качествени клиенти, чрез адекватна методика ще надделеят над тези които мамят.
За мен е изненада, че даден застраховател не е бил в състояние да я получи тази информация и преди.

Аз лично не виждам регламент, които да задължава застрахователя да има методика, която адекватно да отчита тази история от Гаранционен фонд.

Нищо не ги спира да са крайно либерални по линия на наказанията и да прехвърлят разходите за щети към всички клиенти.

Остава да се надяваме, че пазарният принцип ще сработи и компаниите привличащи качествени клиенти, чрез адекватна методика ще надделеят над тези които мамят.

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
TheDriver написа:...
"Качествените клиенти" са с бонусите, не съм сигурен, че застрахователите искат да си го причинят.
В една нормална среда би трябвало точно тях да искат.
Застрахователите би следвало да се стремят да максимализират клиентите, при които шансът да се разлизира рискът е най-малък.
Това което е определно като бонус/отстъпка не е нещо което намалява печалбата на застрахователя. Дори единични реализирани рискове, не би следвало да са проблем, поради естеството на този вид дейност.
Ако обаче масово клиентите са ти такива с множество ПТПта, трябва или драстично да им вдигнеш премиите или да вършиш това което БГ застрахователите правят в момента, а именно да калкулираш рисковите премии върху цялата маса от клиенти без да се занмиаваш с лични или групови профили. Като по този начин наказваш съвестните хора.
Застрахователите би следвало да се стремят да максимализират клиентите, при които шансът да се разлизира рискът е най-малък.
Това което е определно като бонус/отстъпка не е нещо което намалява печалбата на застрахователя. Дори единични реализирани рискове, не би следвало да са проблем, поради естеството на този вид дейност.
Ако обаче масово клиентите са ти такива с множество ПТПта, трябва или драстично да им вдигнеш премиите или да вършиш това което БГ застрахователите правят в момента, а именно да калкулираш рисковите премии върху цялата маса от клиенти без да се занмиаваш с лични или групови профили. Като по този начин наказваш съвестните хора.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Цялата работа изглежда като да има двойно наказание за едно и също провинение, просто единия път КАТ ще ти налага санкция, после застрахователя като втората ще е по негово усмотрение
Според мен трябва да се гледат само нарушенията, които водят до ПТП и намеса (изплащане на обезщетение) от застрахователя. Задължително обаче бих включил червен светофар и каране в аварийна лента
Всякакви други нарушения ако влизат в застрахователното досие и участват във формирането на застрахователната премия ще е малоумно...спрял си неправилно - бам 25% увеличение на ГО

Според мен трябва да се гледат само нарушенията, които водят до ПТП и намеса (изплащане на обезщетение) от застрахователя. Задължително обаче бих включил червен светофар и каране в аварийна лента
Всякакви други нарушения ако влизат в застрахователното досие и участват във формирането на застрахователната премия ще е малоумно...спрял си неправилно - бам 25% увеличение на ГО

- TNT
- младши ентусиаст
-
Don_Diego написа:спрял си неправилно - бам 25% увеличение на ГО
В първото предложение преди години беше нещо подобно

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Бонус малус от догодина?
То въпросът е защо едно нещо, което е изцяло работа на държавата - поддържането на ред и законност по пътищата в случая трябва да се делегира като отговорност на частна компания?
Има си ЗДВП и правилник за неговото прилагане. Там пише какво може и какво не може, какви са наказанията и как се прилагат.
С бонус малус те наказват повторно (и продължително) за нарушение, чието наказание вече си изтърпял по един или друг начин.
Застрахователните компании боравят с риск. И е тяхно право и задължение да си го смятат и определят премиите си както си решат.
Ако утре някой реши да събере всичките джигити при себе си и да поеме риска, негова си работа.
Нали това е пазарната икономика?
В цялата система е пълно с примери за несправедливо определяне на държавните взимания. Но не, ще се хванем за застраховките, защото нечие лоби си е платило от утре да им се вдигне печалбата с един хубав процент, а ние седим и пляскаме, защото така било някъде си.
Има си ЗДВП и правилник за неговото прилагане. Там пише какво може и какво не може, какви са наказанията и как се прилагат.
С бонус малус те наказват повторно (и продължително) за нарушение, чието наказание вече си изтърпял по един или друг начин.
Застрахователните компании боравят с риск. И е тяхно право и задължение да си го смятат и определят премиите си както си решат.
Ако утре някой реши да събере всичките джигити при себе си и да поеме риска, негова си работа.
Нали това е пазарната икономика?
В цялата система е пълно с примери за несправедливо определяне на държавните взимания. Но не, ще се хванем за застраховките, защото нечие лоби си е платило от утре да им се вдигне печалбата с един хубав процент, а ние седим и пляскаме, защото така било някъде си.