33* години 10-ти ноември

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли беше България през соца?

Да
28
33%
Не
56
67%

Общо гласове : 84
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Re: 30 години 10-ти ноември

Мнение от ukelichko » 01 Дек 2019, 18:57

Цялата работа е, че една партия се асоциира с "онова време", прави ви на маймуни, като ви пуска партенки, та дано да клъвнете и да ударите един гласец за биволичката...чието синче е в Щатите и демокрацията и е отнела много. Защото тази партия - БСП много изгладня напоследък и спешно се нуждае, да е във властта, та да се докопа до капиталистическите благини.....които толкова много мрази. И започва някой да се чуди в началото на темата, по-добре ли е сега, по-зле ли е. Ама сега имаме стоки, шарено е, имаме възможности ама .....ауууууу......аааааа......пенсионирани професори ровят по кофите....аууууу.....ама на някой Ай Ти му плащали 200 лева аууу. Аз когато се занимавах с тази дейност, ми плащаха значително повече, ама явно съм изключение. Ама имало престъпност ...аууууу. Абе не знам, чудя се......ама на времето каква силна армия имахме....аууу....на турците им трябвше цял ден да ни прегазят, а сега само половин.....ама бяхме най-голямата икономика ...ееееехеее. И накрая заключението - абе по-добре си бяхме през соца. Е, чат пат имаше режим на тока, ама беше само зимата и беше само през два часа. Карахме нови коли, не таралясници и хубаво си беше. Много се чакало. Колко да е много - само 10, 15 години. Храните бяха истински и ги имаше. Горната снимка е фейк. Лично аз си спомням магазините по онова време. Имаше си голям избор и бяха два пъти по-заредени от този на снимката. И как пък се уцелиха в този форум все идеалисти, за които духовното е най-важното и всичко дават за благото на нацията българска. И дето ги кефи да живеят изключително скромно и честно без лъскави вещи и в хармония, в държава с мъдър вожд, със силна армия и силна икономика. И как няма значение какво имат, важното е цялата държава да е икономическа и военна сила и семейството на мъдрия вожд да е добре. Аз пък от цялата държава най-много обичам себе си, защото съм егоист, ебаси. И предпочитам аз и семейството ми да сме добр, отколкото да е добре вожда и неговото семейство. Някой ви пращат в Куба и Северна Корея. Аа бих ви пратил някъде в Тибет, та да усетите хармонията и цял ден да медитирате на купичка ориз. Други пък бригадите и казармата ги направили мъже. Мен ме направи Димитринка от Немската в Михайловград (Монтана). И не обичам да се трудя. Обичам да мързелувам, да седя в барчето с другите негодници, да си джиткам из моловете и да си флиртувам с продавачките, ама ми се налага да ходя на работа, защото няма да има какво да ям. Било спокойно. Ми като нямаш мечти и амбиция и имаш някакъв покрив и и какво да ядеш, как няма да ти е спокойно. Аз откакто се отказах да ставам космонафт, да спечеля Нобелова награда, да живея в Монте Карло (пък и във Варна) и да карам Ролс(наскоро и ново БМВ), направо изпаднах в някаква неземна хармония, ебаси. Абе май сте кисели зашото нищо кьораво не ударихте от демокрацията, ане че ви е отнела много, защото чак толкова много не сте имали. Освен духовното.....сори забравих, че сте иделаисти :D
БайДЪуей прочетете Цар плъх на Джеймс Клавел и неминуемо ще усетите атмосферта на соца .
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Дек 2019, 18:58

Bogat-Beden написа:
Borymeckata написа:
bum_bum написа:Велико Търново имахме 82 година мисля. Строя се задържа бая след това още. До 2000-та някъде още си работеше. Колко се е чакало нямам идея. Ама беше телевизор, а не еднодневка.

Руски не съм виждал. Имаше някакви черно-бели други ама не помня марката. Вероятно пак същата.

Руски (съветски) цветни телевизори имаше - помня ги много добре. Който не можеше да се уреди с Рубин, взимаше Електрон 714Д (ние имахме такъв). Но като цяло телевизорът не беше кой знае каква придобивка, просто защото нямаше телевизия. Сутрешната програма беше от 10 до 12:30, после следобяд от 17:30 до... 22 - 23 часа. И нямаше какво да се гледа - само новини, репортажи в кое ТКЗС колко декара са изорали, концерти с народна или естрадна музика, върхът беше някой мач или руски, чешки или унгарски филм вечерта. Нищо чудно, че предпочитахме да четем книги...

А милион и едно желания, Пинко Розовата Пантера, Лека нощ деца , Студио Х, Седморката на Блейк? :lol: :lol:

Имаше за гледане, просто беше малко. За колите в магазините как са се намирали трудно? Моето село се казва Помощник(близо е до Марица изток)и в него освен ония хубавите наслади в сладкарницата си имаше и кола. От ониз прозрачните бутилки с белите надписи.
Пак ли тия митове за опашките? Кога най-сетне ще признаете, че това бе към края на соца и си беше част от играта да падне тоя соц? Телевизорите имаха страшен номер да се оправят когато нещо се смущаваха - удряш с юмрук отгоре и тръгва издеално. :mhihi: Ако не стане то повтаряш процедурата, потретваш и все ще се получи. :mhihi: :mhihi: :mhihi: И нашият беше Електрон, преди това май имаше някакъв Опера. Общо взето си издържаха. Миналият ден най-добрия ми приятел му изгоря квалитетния телевизор за който бе дал 2500 лева преди 2-3 години. Под изгоря имам предвид, че се скапа някаква част, която стува нова 650 лева. :mhihi: Казаха му, че втора ръка могат да му наперят от Европата за 250 лева и някой лев за монтаж...взе си нов Самсунг 65 от петъка за 1000 и малко лева вмето за 1500 и малко. Ще го видим колко ще изкара. Панасоник вече слагали вътре частите в кутията си от Нео. :mhihi: Той и негови дали не беше Панасоник.
През соца имахме видео Хитачи. Средата на 80-те го донесе някакъв братовчед на майка директно от Япония, не го знам какви ги правеше там. Еми това нещо си изкара от 86-та докато не изчезнаха видеата като по едно време му бях подменил нещо и накрая вече беше взело да дъвеч здраво лентите, ама колко касети е презаписало...
Аз лично вземам само неща на Сони и другото ми видео също бе Сони и още си стои на секцията от носталгия, заедно със системата за компактдискове. Първият ни телевизро след цветния Електрон беше пак Сони и си работеше на двора накрая когато бе над 20 годишен и просто го сменихме, че бащата мъкне втора ръка от Германия съвсем съвсеременни ТВ-та и затова. Та общо взето по онова време се намираха макар и трудно и неща като телевизори и видеа, зависеше колко ги искаш. Имам един познат, който е имал Мустанг през комунизма. Та съвсем не е било задължително да караш Руска кола, просто на хората не им се предлагаха други, а и те хич не искаха да търсят. Самият свят доста се промени за тия години. Много от нещата, които ги има сега, може би щеше да ги има и тогава ако бяха измислени.
За мен соца не се срина от самосебе си както искате да изкарате, а точно от амбицията на капитализма, по-точно от хората, които искаха да могат да имат планини с пари и никой да не може нищо да им направи.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Дек 2019, 19:04

Е да, но "Лека нощ, деца" беше 10 минути, а другото са изключения... Аз си спомням разни сериали, като "Жената зад щанда", "Робинята Изаура"... Е, имаше и готини български филми - Таралежи без бодли, Рицар без броня, не ги помня всичките вече... Но това сме запомнили, а досадните 2-часови "публицистични предавания" и концертите народна музика - не...

Ние тогава ловяхме и сръбска телевизия и тя беше доста по-интересна от нашата. Новините определено бяха много по-интересни. Даваха и американска анимация - "цртани филм". Гледал съм "на сърбите" стари американски филми - Тразан с Джони Вайсмюлер, например. Гледал съм и нови филми, още преди да излязат у нас по киното - Полетът на Кеприкорн 1, Треска на скоростта, Клут... тези си спомням. Имаше и интересни криминални сериали, баща ми ги гледаше, но аз не ги разбирах.
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 01 Дек 2019, 19:15

bum_bum написа:Велико Търново имахме 82 година мисля. Строя се задържа бая след това още. До 2000-та някъде още си работеше. Колко се е чакало нямам идея. Ама беше телевизор, а не еднодневка.

Руски не съм виждал. Имаше някакви черно-бели други ама не помня марката. Вероятно пак същата.

Да, сега има чудесни еър максове е за децата. За голямата давам 2 пъти годишно по 100-тина лв, един път за гумени ботуши хънтър или аигле пак толкоз, после за зимни. За малката малко по-тънко идва, че по-бавно расте и малките номера са по-евтини. Ама половин заплата си ходи за чипици. Па нека ги има.

Дънките Панака и Кондор какво им беше?

Живот не е само цигари Кент и бонбонки тик-так, ако че разбираш.
Малките номера били по-евтини..Имам дете на няма и 2 години да ги знам цените. Телевизорите - и това е някъв мит или аз съм късметлия. Имам 32' LCD ,на почти 8 години , имам и 40' LED на 6 години и 47мца и тия на около 6 години. Как пък всички си работят до сега без проблеми ? И да за В. Търново цветен само с връзки ставаше

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 01 Дек 2019, 19:30

Аз телевизора го помня само вечерно време или когато е било много лошо времето..останалта част навън с другарчетата: ):)
По онова време мечтите бяха повече..сега каквото поискаш чакаш черен петъР или промоция и си го купуваш...но точно това уби романтиката...да имаш търпението за да го получиш.Никога няма да забравя Коледите или Дедо Мраз...винаги имах вълнени чорапи и два три портокала :D
Бяха най-сладките портокали...това е романтика..а сега в кОнфлана отиваш и една кофа портАкали...
Не казвам че СОЦа е бил по-добър,но със сигурност по-романтичен.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 01 Дек 2019, 19:33

Нещо не схващате нюансите на онова време и вадите нещата от контекста. Имаше много и разнообразни стоки, но никога всички в едно населено място. Телевизори Велико Търново имаше колкото искаш в Монтана, но нямаше китайски кецове и Кола. На село пък имаше китайски кецове, но нямаше основни хранителни продукти. В София се намираха повече стоки, но това което ти трябва го нямаше. Може би защото икономиката се управляваше от селяни, които не са учили висШо, защото са си се родили научени. Или са научили икономиката, докато са преглеждали тефтерите на ограбените от тях мандри. И в карйна сметка можеше да се намери всичко на черния пазар, но на цени, които бяха убийствени. Определено никой не те преследваше, че си си купил дънки и телевизор Сони на черно. И коли се намираха веднага на тройна цена. Ама с тогавашните заплати да си купиш всички благини на капитализЪма беше невъзможно. Заплата между 200 и 300 кинта по спомени. Дънки- стотрака. Лада излязла от магазина на черно - двайсетунка хилки. Парфюми от реномирана марка - около педестунка. Часовник Сейко 5 - около 200 кинта. Маркови маратонки - 80 и повече кинта. Касетофон Сони - 700. Такива работи. Дори и енергията и храната да са били без пари, не можеше да тънеш в разкош, освен ако не си купуваш стоките по субсидираните цени. Тях пък ги нямаше постоянно, поне не за обикновените хора. Винаги имаше това, което не ти трябва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 01 Дек 2019, 20:11

Аз досега не съм виждал да излезе един човек и да каже - цветният телевизор, кола или там каквото в еди коя си година е струвал Х броя средни заплати в България, У броя заплати в Англия, Z броя заплати във Франция и тн....

Хубаво, че е било скъпо, но само у нас ли е било скъпо това или онова? И разбира се - в кой период?

И също много ми е любимо - нямало нищо по магазините - сега като погледна етикетите на нещата в магазина, поне 80% от нещата просто ги отписвам на база на съдържанието им.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2019, 20:30

cod-cdbp написа:И също много ми е любимо - нямало нищо по магазините - сега като погледна етикетите на нещата в магазина, поне 80% от нещата просто ги отписвам на база на съдържанието им.

Ти си цар. Аз от Лидъл бих ял точно 5 (пет) неща. :mhihi:

Не знам защо беше заключена онази тема, явно народонаселението все натам го тегли.

И понеже гледам, че по другите теми когато някой иска да се заяде ме разпознава като убеден комунист ще го кажа и тук. Нямам баби и дядовци партизани. Нямам родители били в партията. Не съм имал каквито и да е било привилегии при онзи строй.

Разбира се, че сега изобилието от стоки е много по-голямо. Изборът, практически неограничен. А колко от вас карат нова кола? А кола под 10 години? Колко са си купили апартаментите без да продадат някакво наследство? А колко ще ги изплащат още 20-30 години и на какви лихви? Колко смятат, че ще вземат пенсии, които ще им осигурят що-годе нормален живот?

Въпрос на предпочитание, пичове. Дали бих карал Лада, вместо вехта Х5-ца, ако това е цената да не ми се свива сърцето, че догодина детето ми ще ходи на училище като знам какви са уроди? Дали ще гледам телевизия на Велико Търново или на Самсунг, ако това е цената утре да не ме е страх да я пусна пред блока? Да, на драго сърце. Разбирам и уважавам избора на всеки друг, който ще предпочете западната ламарина. Ама моля ви се, не ме наричайте комунист.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 01 Дек 2019, 20:47

Що, няма ли да ти се свие сърцето, ако някой изкуфясал старец ти шамари детето постоянно в училище, защото просто е по-палаво. Защото много се биеше навремето в училище. Сега някой ще кажат, че така са станали хора. Може. Аз пък си го имах заложено и не ми трябваше да ме бият учителите, за да съм добър ученик и добър син на родителите си. Въпрос на потенциал.....бих казал :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2019, 21:43

Предпочитам да го прави изкуфял старец, отколкото изперкал наркоман в пуберитета. А сега изкуфелите старци ги бият учениците им и това се намира за нормално.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 01 Дек 2019, 21:48

ukelichko написа:Що, няма ли да ти се свие сърцето, ако някой изкуфясал старец ти шамари детето постоянно в училище, защото просто е по-палаво. Защото много се биеше навремето в училище. Сега някой ще кажат, че така са станали хора. Може. Аз пък си го имах заложено и не ми трябваше да ме бият учителите, за да съм добър ученик и добър син на родителите си. Въпрос на потенциал.....бих казал :D

Аааа,моля ти се,какви са тези апокрифни мисли?
Сега е модерно учениците да шамарят учителите,така придобиват увереност в себе си.(учениците) :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 01 Дек 2019, 22:20

Бих казл, че наркомани да бият ученици са изключително редки и изолирани случаи, но откъде да знам как е при вас в София. Oтносно боят на учители, по мое време през соца, също имаше един случай в моето училище. И също завърши с порицание, защото чичо беше някакъв си там. И пенсионери да ровят по кофите не съм виждал отдавна при нас в Провинцията. Явно животът в София си има свота цена. Бе то тази София станала половин Бейрут. Заповдайте в Провинцията, тук е по-спокойно. И без това вие или родителите ви от Прованса сте дошли :D И Бум, много грешиш за новата Лада. Нова ТрабаНка да, но нова Лада след десетина години баце. Къде си се разбързал. Това ви е проблемът на защитниците на соца, че изпускате нюансите. Някой нарочно, като една част за да се заяждат, други защото са от местните клубове на БСП и приятели. Някой просто са разочаровани, че нищо не намазаха от капитализма.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Дек 2019, 22:43

Просто казвам, че в живота ми има и по-важни неща от 15 годишни железа, били те и премиум немски. В тоя ред на мисли не ми е проблем да чакам 10 години за кола. По-голям проблем ще ми е да чакам 1 час за линейка.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 01 Дек 2019, 23:01

Дълбок соц. Май Майкъл беше току що издал Трилър. Със сигурност Фреди беше направил концерта в Унгария. Закътана уличка в Михайловград(Монтана). Някъде към 19 часа през ноември се прибираме с двама приятели от не си спомням къде. В тъмнината чуваме някакъв плач и стенене. Приближаваме и виждаме стара жена да лежи на улицата. Казва ни че е паднала и си е счупила крака. Веднага аз, лично аз изтичвам до близкия телефонен автомат, който е на 100-тина метра и случайно го зная къде се намира и се обаждам на бърза помощ, като обяснявам подробно случая. След това се върщам при бабата, където са моите приятели и я успокояват. 40 минути нищо не се случва. Жената стене от болка. По някаква случайност минава кола на Милицията (полицията) и пак аз, лично аз заставам пред нея, за да спре. Излизат двама милиционери и им обясняваме случая. Единият се обажда веднага по радиостанцията, тегли някакви майни и отново започваме да чакаме, вече с двамата милиционери. След още 20-тина минути пристига линейка, но само с шофьора, без лекар. Е тогава единия милиционер избухва, но шофьора казва съвсем спокойно, че доктор Никитов бил казал, че е само навехване и бабата преигравала. Това без изобщо да я е видял. С дружни усили натоварихме жената отзад в линейката и шофьорът отпраши към болницата, която беше на около километър. Още тази случка ми е пред очите. Та соцът не беше това, което ви го обяснява Корнелия Нинова.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 01 Дек 2019, 23:17

Айде сега обясни, кой нормален човек ще чака толкова , а няма да се обади като види,че толкова се бави линейката ,на 166 като е имало уличен телефон ( ама дали знаеш 166 за какво служеше) ?! Поредният платен писач си ти !

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата