Средното образование в България
Модератор: Общи модератори
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Re: Средното образование в България
Borymeckata написа:С "дамаджаната" няма проблем... Просто казвам, че някои "наши" думи могат да звучат като думи от чужд език, без непременно да произлизат от тях.
Така е, съгласен съм

- Larbi
- Потребител
-
Vra4anin написа:Я разтълкувайте любимото на всички автомобилисти (и не само) "ДЖИП"Или пък "РЕЙС" (ходи лови рейса за лесура).
Джипа до колкото знам идва от Jeep Хамериканската марка джипуви и така тръгнало, някой си бил зел чероки бейби, супер гъзария и пише джип, значи всички такива подобни ше ги наричаме джип

Vra4anin написа:Я разтълкувайте любимото на всички автомобилисти (и не само) "ДЖИП"Или пък "РЕЙС" (ходи лови рейса за лесура).
Като каза "джип"...
Преди време една позната беше юрисконсулт в една голяма лизингова компания и в оня момент много "натискаха" лизингите на скъпи МПС-та. Та един ден при моята позната влиза едно момче с размери и форма на гардероб и вика: "Ъъъ, ша искам да взема едно джип "Чероки" - "Няма проблем, попълнете ето тази бланка - трите имена, ЕГН, марката и модела" - отговаря моята позната. Подава бланката, следва известно време пуфтене и накрая успешно връщане на бланката. Гледаш и не можеш да повярваш - срещу марка и модел пише:
Джипче "Роки"!
Та това е за "джип", за "рейс" не знам

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Larbi
- Потребител
-
Това е било като Рамбо Силек и Сър Пичук 
А рейса идва до колкото знаех и преди от курс, изминато дадено разтояние на маршрут. Погледнах в онлайн тълковен речник, но само това което знаех и преди пише. Мен ми е интересно от кой език евентуално идва тази дума. Мисля си нещо че може да е с Немски свързано, ама реално си нямам на идея... Някой ако е в час с етимологията на думата рейс да се чувства свободен да сподели

А рейса идва до колкото знаех и преди от курс, изминато дадено разтояние на маршрут. Погледнах в онлайн тълковен речник, но само това което знаех и преди пише. Мен ми е интересно от кой език евентуално идва тази дума. Мисля си нещо че може да е с Немски свързано, ама реално си нямам на идея... Някой ако е в час с етимологията на думата рейс да се чувства свободен да сподели

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
За "джиповете" има разни теории... Ето една от тях (най-правдоподобната, която съм чел): Марката "JEEP" на Крайслер е измислена по-късно. А названието е тръгнало от високопроходимите американски автомобили, правени през Втората световна война. Те по принцип са известни като "Вилиси" (Willys), но са произвеждани от разлчини фирми, като Dodge, Ford и др.

Имали са обаче общ индекс "GP" - някои го обясняват като съкращение от "General Purpose" (Общо приложение), други - че значело Government ... нещо си... Няма значение... Важното е, че войниците изговаряли "GP" като "джи-пи", което после станало "джиип" и така е добило разпространение. Както казах, марката "JEEP" е измислена по-късно.
Има и друга теория - че войниците били впечатлени от възможностите на малкия автомобил и го кръстили на някакво странно анимационно същество, което също било малко, но много силно и непобедимо: https://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_the_Jeep
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Vra4anin написа:... Но днешната младеж цъкат масово на шльокавица във вайбър и тем подобни методи за комуникация и им е все тая дали пишат "човек" с О или с У - те си се разбират. Но ще дойде момент в който ще се изложат като кифладжии и някои от тях ще осъзнаят колко са прости и малко по малко ще се оправят, ще си вземат поука.
Така е... Все някога ти се налага да напишеш нещо - мотивационно писмо, някаква молба, обяснение или друго. Представяш си как ще те погледне работодателят, ако му бутнеш неграмотно CV, пълно с правописни грешки... А имам такива "документи" написани от "специалист" (епикриза от шеф на хирургично отделение, заявление от адвокат и дори - решение от областен съд ?!?) на които би се изсмял всеки 6-токласник - отличник... Имам и един нотариален акт (писан от адвокат и после заверен от нотариуса) и като се зачетеш внимателно - в края на крайщата не става ясно за какво точно е написан. Урегулиран парцел No ..., със собственици ..., намиращ се ..., при съседи от запад ..., от север ... , от изток ..., представляващ дворно място No ... с площ ... м2., в квартал ..., за сумата ... Така са го накъдрили (десетина реда дребен текст) та накрая не можеш да разбереш кой какво купува и от кого.
Възможно е някои документи нарочно да се пишат неразбираемо, но в повечето случаи си е чиста неграмотност.
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
за рейса - на датски - rejse (пътуване), не че това е причаната де, просто се сетих хаха
сигурно от немски идва...

- Larbi
- Потребител
-
Denmark написа:за рейса - на датски - rejse (пътуване), не че това е причаната де, просто се сетих хаха
Значи затова си мисля че има общо с Немския.

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Обяснението е съвсем просто - на рейса се возят рейсъри...

- Larbi
- Потребител
-
Като стана дума за пътувания, навремето докато яко ни тресеше Франкофонията беше много модерно да се използва ВОАЯЖ 
И поздрав с един безсмъртен хит. Всеки път като тръгвам къмто чОжбината и си я пускам
Desireless - Voyage Voyage
https://www.youtube.com/watch?v=6PDmZnG8KsM

И поздрав с един безсмъртен хит. Всеки път като тръгвам къмто чОжбината и си я пускам

Desireless - Voyage Voyage
https://www.youtube.com/watch?v=6PDmZnG8KsM
Как се пише улица "Екзарх Йосиф" ? Най-честия случай е Екзарх Йосив, а най-фрапантния е Екгзарх Йосив. На 10 фактури една е с ф накрая
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
© написа:Как се пише улица "Екзарх Йосиф" ? Най-честия случай е Екзарх Йосив, а най-фрапантния е Екгзарх Йосив. На 10 фактури една е с ф накрая
На една колежка в офиса й диктуват адрес "Г.М. Димитров" №...., тя пише "ГЕМЕ Димитров" №....

Аз никога не бих го диктувал така... по-скоро ще е "Гъ точка мъ точка ..." иначе чак на мен ми става конфузно
Това с името Йосиф не е майтап,а си е направо луда работа.Понеже това ми е първото име,съм се нагледал и наслушал на всякави грешки.Случва се рядко някой да ми изпише или каже името правилно.Като си взимах талона на колата,три пъти го правиха докато налучкат правописа.Името е арабско по произход,но интересното се получава,когато се чете написано на латиница.Сега в момента мога да се похваля,че имам повече от десетина употребявани имена,за обръщение към мен.Навикнах да чувам Джоузеф,Жозе,Юсуф,Хосе,Йозеф,Йозо,Джози,Джу,Йо,Йози,Юзу, и какво ли още не.Даже тренирахме с един германец как е точно, и от една седмица съм Йусв,или нещо такова.Хазяйката направо ми смени името и от три години ми вика Алексис.Та проблема не е само местен. 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Арабско или еврейско
Това с имената е нормално. Добре, че моето първо е сравнително интернационално, че иначе е тегаво в чужбина.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.