Велосипеди
Модератор: Общи модератори
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Re: Покупка на велосипед...
Да се включа по темата с 29". Cross Bigfoot. Това е моя байк. Взех го когато нямаше много 29-ки. Преди 2 години някъде. Много инертно колело, и много лесно преодолява неравности, но в технична поредица от завои примерно по черен път добрата стара 26-ца си пръска.
Надеждо е и доста здраво. Нищо не е сменяно освен гуми и дискове и накладки. Определено е по-подходящо за по-високи колоездачи! Имайте го и това в предвид 

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
uCnaHeTcA написа:Окей, съгласен съм с всички, няма как да се очаква нещо напълно професионално в този ценови диапазон, но съм и напълно начинаещ, та не ми се набиват много пари за първо колело от такъв тип, ако се зарибя по-нататък, може би, за сега не.
Между механичните и хидравличните дискови спирачки се усеща балкан разлика дори при натискане, затова си държа определено на хидравличните...
Никой не каза нищо за размера - 20'' на 29'' при условията ми за каране и размера ми - добре ли са ?
Какво да гледам на самата рамка ?
Дайте да обсъдим конкретни байкове и да се насоча към нещо определено, че така на теория за тия пари... ?
Грам идея нямам от различните класове, примерно на шимано... то и колелото от детството ми беше със скорости шимано, ама сигурно от първите им класове![]()
Разбрахме, че няма как да гоня кила.. то и всичките в тоя диапазон са по ~14кг така или иначе.. но някак не съм съгласен, че от 10 до 15кг няма разлика при 30км преход... след години колоездене, може и да няма, но начинаещ се обзалагам, че ще усети разлика балкан, особено на следващия ден![]()
Та така, дайте да говорим и предлагаме конкретно. Утре ще отида да разгледам при едни представители на крос, да видим какво имат тук. Чета, че при скот и рам, плащам повече за марка, отколкото за компоненти ? Принципно, ми е все тая какво ще пише на рамката
Щом си начинаещ и искаш да пробваш дали ще ти хареса, взимай най-евтиното, което ти хване окото. Като покараш 1-2 сезона и ти хареса, сам ще усетиш кое искаш да подобриш.
Не се хващай толкова за килограмите. Да, има разлика, но цената може да те откаже. Хората си купуват коли за по-малко.
За размера най-добре ще се ориентираш като пробваш конкретен модел. Според мен 29" ще са добре на рамка 20". Както каза и Stahlblau, 29" върви по-лесно, но за сметка на маневреността.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Много се хвърляме на марките и класовете и малко забравяме, че за истинско каране ти трябват крака, дробове и сърце.
Да, готино е да имаш хубаво колело сглобено с висок клас компоненти ако можеш да си го позволиш но за каране из града дали за 500лв от Метро или 5000 разликата ти по един и същ маршрут за час ще е има-няма 5 мин. Което е страшна разлика в състезание и никаква в реалния живот.
Понастоящем се смята за невъзможно да се спуснеш с колело без окачване или да минеш 100км без 21 скорости. А забравяме, че е имало времена в които не е имало мтб с окачване било то предно или задно, а Тур Дьо Франс се е провеждал с велосипеди с една скорост.
Тъй, че по-малко мислене и висене в онлайн магазините и повече каранье :hihi:
Ми нали за това са ти едната камара скорости. Редиш надолу, докато стигнеш до комфортно темпо. Разлика ще имаш в скоростта, но не мисля че едното или другото колело ще те умори повече при еднакъв каданс.
Да, готино е да имаш хубаво колело сглобено с висок клас компоненти ако можеш да си го позволиш но за каране из града дали за 500лв от Метро или 5000 разликата ти по един и същ маршрут за час ще е има-няма 5 мин. Което е страшна разлика в състезание и никаква в реалния живот.
Понастоящем се смята за невъзможно да се спуснеш с колело без окачване или да минеш 100км без 21 скорости. А забравяме, че е имало времена в които не е имало мтб с окачване било то предно или задно, а Тур Дьо Франс се е провеждал с велосипеди с една скорост.
Тъй, че по-малко мислене и висене в онлайн магазините и повече каранье :hihi:
uCnaHeTcA написа: но някак не съм съгласен, че от 10 до 15кг няма разлика при 30км преход... след години колоездене, може и да няма, но начинаещ се
Ми нали за това са ти едната камара скорости. Редиш надолу, докато стигнеш до комфортно темпо. Разлика ще имаш в скоростта, но не мисля че едното или другото колело ще те умори повече при еднакъв каданс.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
uCnaHeTcA написа:Окей, съгласен съм с всички, няма как да се очаква нещо напълно професионално в този ценови диапазон, но съм и напълно начинаещ, та не ми се набиват много пари за първо колело от такъв тип, ако се зарибя по-нататък, може би, за сега не.
Между механичните и хидравличните дискови спирачки се усеща балкан разлика дори при натискане, затова си държа определено на хидравличните...
Никой не каза нищо за размера - 20'' на 29'' при условията ми за каране и размера ми - добре ли са ?
Какво да гледам на самата рамка ?
Дайте да обсъдим конкретни байкове и да се насоча към нещо определено, че така на теория за тия пари... ?
Грам идея нямам от различните класове, примерно на шимано... то и колелото от детството ми беше със скорости шимано, ама сигурно от първите им класове![]()
Разбрахме, че няма как да гоня кила.. то и всичките в тоя диапазон са по ~14кг така или иначе.. но някак не съм съгласен, че от 10 до 15кг няма разлика при 30км преход... след години колоездене, може и да няма, но начинаещ се обзалагам, че ще усети разлика балкан, особено на следващия ден![]()
Та така, дайте да говорим и предлагаме конкретно. Утре ще отида да разгледам при едни представители на крос, да видим какво имат тук. Чета, че при скот и рам, плащам повече за марка, отколкото за компоненти ? Принципно, ми е все тая какво ще пише на рамката
За първи велосипед няма смисъл да се набутваш с маркови рамки .
При всички случаи ще покараш и ще поискаш нещо друго , но вече сам ще можеш да прецениш на база опит . Дотогава слушаш хората и приемаш на доверие .
Първото основно нещо е рамката , от нея зависи комфортната стойка при каране .Ъгъла на чейнстея и височината . Второто е кормилото , чашката и колко лапата изнася напред .От това зависи какъв е хода на кормилото . Третото е курбелите и дължината им . Четвърто е съотношението на предавките големината на плочата . Чак на последно място са видове седла спирачки и други такива екстри .
Ако си вземеш велосипед с неподходяща рамка никога няма да можеш да се насладиш на приятна езда . Всички други неправилно подбрани или компромисни компоненти могат да бъдат подменени , но рамката ако не пасва отива целия велосипед . Теглото разбира се има значение и се усеща , но не е това проблема при първи избор на велосипед . Проблема е че повечето хора които за първи път си купуват велосипед го избират по "фаца" и маркови компоненти което е пълна глупост .
Последна промяна Jordana на 20 Апр 2016, 18:15, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Благодаря на всички включи ли се... Ходих и на живо да ги видя и общо взето си харесах:
http://velosiped.bg/cross-grx-9-29-cheren-mat.html
http://bikesport.bg/bg/products/2163-sp ... %B4%D0%B8_
Само не разбрахме Аполон-а кой вариант е - Елит, Про, Еко... като основната им разлика с Крос-а се оказва вилката - на Аполона е по-горен клас и има възможност за заключване от кормилото без да се слиза... до колко ще го ползвам, е отделен въпрос
50-50 съм, като леко клоня към Спринт-а, но и цената му е 80лв. +
Загледах се и по това:
http://shop.leader96.com/product/view/4 ... yx-nine-s8 , тъй като беше цвят титан и стоеше много красиво и изчистено... Но с тия СРАМ не можем да сравним до колко е по-добър от Спринт-а и Крос-а ... Разбрахме, че са нова марка на Лидер, явно в по-висок клас..
http://velosiped.bg/cross-grx-9-29-cheren-mat.html
http://bikesport.bg/bg/products/2163-sp ... %B4%D0%B8_
Само не разбрахме Аполон-а кой вариант е - Елит, Про, Еко... като основната им разлика с Крос-а се оказва вилката - на Аполона е по-горен клас и има възможност за заключване от кормилото без да се слиза... до колко ще го ползвам, е отделен въпрос

50-50 съм, като леко клоня към Спринт-а, но и цената му е 80лв. +
Загледах се и по това:
http://shop.leader96.com/product/view/4 ... yx-nine-s8 , тъй като беше цвят титан и стоеше много красиво и изчистено... Но с тия СРАМ не можем да сравним до колко е по-добър от Спринт-а и Крос-а ... Разбрахме, че са нова марка на Лидер, явно в по-висок клас..

- Jordana
- старши ентусиаст
-
За какъв терен ще се ползва велосипеда ако не е тайна ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- M5
- младши ентусиаст
-
На предната страница пише:
uCnaHeTcA написа:Колеги, решил съм да си взема някой mountain bike до 700-800лв, като ще се кара, предполагам, 70-30 асфалт-черен път. Като често ще има преходи по 20-30км. Защо тогава избирам планинско? Заради пътищата, бордюрите и риска при този ценови клас на хибридните да се разпадне вилката от бордюри и при излизане по черно...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
bum_bum написа:Той точно за това пита вероятно
За кое? 70-30 асфалт-черни пътеки кое му е неясното... по-натам ако се зарибя мисля да включа и малко спускания, да си троша главата

П.С. 2 страници никой нищо не каза за конкретните "бегачи"

- Jordana
- старши ентусиаст
-
3 в 1 ? Аз не бих рискувал спускане с тези велосипеди въпреки че изглеждат като за даунхил . Кроса като че ли стои добре , ако се откажеш и от шосето щастието ще бъде почти пълно . Имам подобен велосипед , за късо градско и пресечен терен е идеално - минава през бордюри и дупки като тир без да се замисля обаче за шосе 

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
uCnaHeTcA написа:http://shop.leader96.com/product/view/4 ... yx-nine-s8 , тъй като беше цвят титан и стоеше много красиво и изчистено... Но с тия СРАМ не можем да сравним до колко е по-добър от Спринт-а и Крос-а ... Разбрахме, че са нова марка на Лидер, явно в по-висок клас..
Може и да не съм разбрал правилно, но SRAM не е марка на Лидер, нито пък е нова такава.

- M5
- младши ентусиаст
-
Тези таблици са доста добри за сравнение на двете марки (макар и с леки разминавания).
Все още не съм намерил подобна таблица за сравнение на вилки от различни марки.
Ако някой намери, нека я пусне тук. Мисля, че ще е полезна на много хора.
Все още не съм намерил подобна таблица за сравнение на вилки от различни марки.
Ако някой намери, нека я пусне тук. Мисля, че ще е полезна на много хора.
GRIPEN написа: ...
Нене, имах предвид, че Oryx са нова марка на Leader, доста полезни са таблиците при сравнения, благодаря, сега виждам, че разликата е минимална и май ще е Аполон-а, само трябва да се върнем да разберем кой точно вариант е, че нещо се различават от Елит-а в онлайн магазините, но и не ми изглежда на Про-то

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Това, което ме посъветваха мен, когато си търсех байк беше:
``Вземи си 2-ра ръка, ще вземеш висок клас за добра цена и колкото и да го караш - пак ще го продадеш за същите пари``
Човекът, който ми го каза по негови думи имаше около 25-30К лв затворени в колелета. Наистина маниак човек.
Не съжалявам. Взех си СКОТ Аспект 30, точно за същите цели - шматкане из София, лека тренировка, малко черно каране. Доволен съм.
``Вземи си 2-ра ръка, ще вземеш висок клас за добра цена и колкото и да го караш - пак ще го продадеш за същите пари``
Човекът, който ми го каза по негови думи имаше около 25-30К лв затворени в колелета. Наистина маниак човек.
Не съжалявам. Взех си СКОТ Аспект 30, точно за същите цели - шматкане из София, лека тренировка, малко черно каране. Доволен съм.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT