Изродения капитализъм...в България!
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- BlackAdder
- кандидат ентусиаст
-
Ето тука даваш отговора на проблема. Клаузите лимитирани в приемливи срокове са валидни и напълно уместни. Но никъде според закона не се предвижда да подпищещ един вид вечна клауза, защото тогава си става чиста еклслатация, един вид робство и всичките ти права са потъпкани. Това е все едно да нямаш право да се разведешmastorpetko написа: Не е ли редно, да има клауза в договора на потенциалните майстори, че при евентуално напускане в срок до 3 години, да заплатят разходите за курса?

Иначе за останалото, което си написъл съм съгласен.
- BlackAdder
- кандидат ентусиаст
-
В крайна сметка няма какво да се плашиш толкова. Така и така си принуден да подпишеш сега. Ако работодателят ти не си е проверил нещата както хората и тази клауза е в противоречие със закона тя е нулева. Ако тръгнеш да напускаш винаги може да се споразумеете или в противен случай да се съдите и той ако знае,че не са му изрядни документите на дали ще иска и ще клекне.Le Transporteur написа:За момента не мога да се занимавам със същото в друга фирма,просто защото не съм чувал прозводството ни да има аналог в България.Но явно нещо налазва ,щом са се притеснили и вадят анекси към договорите..,ако не подпиша никой няма да ме подкрепи мисля,20-тина човека сме ,4-ма сме за утре другите са парафирали ,гаранция.....той поета го е казал: "Не народ ,а..."
Утре като подпишеш прочети какво точно гласи клаузата и ако искаш драсни 2 реда да знам за какво става въпрос.
Успех

- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
Мисля че с някакви последни промени в закона, за да влезем в европейските норми, може да те накарат да подпишеш само че дължиш неустойка само ако си с някакъв период предизвестие и си тръгнеш по-рано. Като неустойката не може да е повече от периода на предизвестието умножено по месечната ти заплата.
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
Интересно си написал заглавието на темата. Не виждам какво изродено има в това, някои да инвестира 5000 лв. като обучение в теб и ако ти решиш да напуснеш да си ги потърси? Ти спомена само обезщетението, което следва да платиш, но не спомена цената на обучението. Пък и може да не е обучение...
От друга страна трябва да се почустваш поласкан, че те оценяват на 5000 лв.
От друга страна трябва да се почустваш поласкан, че те оценяват на 5000 лв.
Селото се оказа точно във града
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
!
от моя опит така виждам нещата-вземат те на работа,ти се учиш докато работиш,минава време,ставаш все по-добър в това ,което правиш и когато дойде момента да искаш повишение,адекватно на работата,която вършиш-ставаш неудобен и ти търсят цаката!
и какво става-обучен кадър се освобождава,защото иска това което му се полага,набира се нов персонал,за по-малко пари и така нататък....
и какво става-обучен кадър се освобождава,защото иска това което му се полага,набира се нов персонал,за по-малко пари и така нататък....
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
имат и нямат право. без повече информация е трудно да се талкуват точните точки на идващият договор. за до го правят, предполагам че имат правната база. ако е просто договор база проект, то да, терминацията може да им донеси загуби и за това ти да ги плащаш. иначе ако е общ работодателски договор без сроково или клаузи които описват обстоятелсвтаа (освен "напуснеш = глоба") тогава е шега. но е първото.... сигурен съм.
при мен, ако напусна преди изтичането на договора независимо дали cъм дал предизвестие, губя годишният си бонус.
при мен, ако напусна преди изтичането на договора независимо дали cъм дал предизвестие, губя годишният си бонус.
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Re: !
pavlin_e30 написа:от моя опит така виждам нещата-вземат те на работа,ти се учиш докато работиш,минава време,ставаш все по-добър в това ,което правиш и когато дойде момента да искаш повишение,адекватно на работата,която вършиш-ставаш неудобен и ти търсят цаката!
Павка според мен си много наясно с нещата

Ще цитирам по памет подписания анекс към договора: ..."двете страни се договориха ,...при напускане по член еди кой си(със предизвестие от моя страна),служителят дължи 2000лв. за обучението което е извършил работодателя,същата сума се дължи и по член еди кой си ,а именно дисциплинарно уволнение .....,няма указан никакъв срок за който да важи "договорката".Върховна наглост е всичко това за мен и си е държава в държавата,сега се сещам че и докерите на рампата дължат обезщетение при напускане

Колегата Рахан,не ми е харесал заглавието,ами да ме обори че няма такова животно във България .Капитализмът унас е като дупе и гащи свързан с думата изроден,тук всеки иска за 3 (три) години да стигне Рокфелер,имал неблагоразумието да си губи целия живот за да забогатее.Нямаш събота ,неделя ,отпуска не знаеш какво е ,великден ли

Ще спра да пиша че се нервирах и за някои от вас вероятно тфа са глупости,така де смятам че не е интересно гореизложеното,но тия неща трябва да се казват,за да се знае как сме цъфнали като майска роза....отзад!
Абе за финал да ви питам разпространена ли е думата "шерп",като определение за служител и на други места в България или е "внесена"от някой русенски алпинист в далечното минало...
...хайде със здраве!!!
п.с. Видяхте ли задръстванията по Германия за Великден,те и нашите обучаващи са там ,но пак ще се върнат ,ще се върнат ....след седмица,а ни е ще ги изчакаме и събота и неделя че и в понеделник...на тръстиката,щото "май",щели да освежат "изцедените" лимони с по 100кинти!
23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2