Изродения капитализъм...в България!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BlackAdder » 06 Апр 2007, 0:51

mastorpetko написа: Не е ли редно, да има клауза в договора на потенциалните майстори, че при евентуално напускане в срок до 3 години, да заплатят разходите за курса?
Ето тука даваш отговора на проблема. Клаузите лимитирани в приемливи срокове са валидни и напълно уместни. Но никъде според закона не се предвижда да подпищещ един вид вечна клауза, защото тогава си става чиста еклслатация, един вид робство и всичките ти права са потъпкани. Това е все едно да нямаш право да се разведеш :mhihi:
Иначе за останалото, което си написъл съм съгласен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BlackAdder » 06 Апр 2007, 1:00

Le Transporteur написа:За момента не мога да се занимавам със същото в друга фирма,просто защото не съм чувал прозводството ни да има аналог в България.Но явно нещо налазва ,щом са се притеснили и вадят анекси към договорите..,ако не подпиша никой няма да ме подкрепи мисля,20-тина човека сме ,4-ма сме за утре другите са парафирали ,гаранция.....той поета го е казал: "Не народ ,а..."
В крайна сметка няма какво да се плашиш толкова. Така и така си принуден да подпишеш сега. Ако работодателят ти не си е проверил нещата както хората и тази клауза е в противоречие със закона тя е нулева. Ако тръгнеш да напускаш винаги може да се споразумеете или в противен случай да се съдите и той ако знае,че не са му изрядни документите на дали ще иска и ще клекне.
Утре като подпишеш прочети какво точно гласи клаузата и ако искаш драсни 2 реда да знам за какво става въпрос.
Успех :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 06 Апр 2007, 11:08

Мисля че с някакви последни промени в закона, за да влезем в европейските норми, може да те накарат да подпишеш само че дължиш неустойка само ако си с някакъв период предизвестие и си тръгнеш по-рано. Като неустойката не може да е повече от периода на предизвестието умножено по месечната ти заплата.
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 06 Апр 2007, 18:03

Интересно си написал заглавието на темата. Не виждам какво изродено има в това, някои да инвестира 5000 лв. като обучение в теб и ако ти решиш да напуснеш да си ги потърси? Ти спомена само обезщетението, което следва да платиш, но не спомена цената на обучението. Пък и може да не е обучение...

От друга страна трябва да се почустваш поласкан, че те оценяват на 5000 лв.
Селото се оказа точно във града

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

!

Мнение от павката » 06 Апр 2007, 18:39

от моя опит така виждам нещата-вземат те на работа,ти се учиш докато работиш,минава време,ставаш все по-добър в това ,което правиш и когато дойде момента да искаш повишение,адекватно на работата,която вършиш-ставаш неудобен и ти търсят цаката!
и какво става-обучен кадър се освобождава,защото иска това което му се полага,набира се нов персонал,за по-малко пари и така нататък....
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gyrate » 06 Апр 2007, 23:49

имат и нямат право. без повече информация е трудно да се талкуват точните точки на идващият договор. за до го правят, предполагам че имат правната база. ако е просто договор база проект, то да, терминацията може да им донеси загуби и за това ти да ги плащаш. иначе ако е общ работодателски договор без сроково или клаузи които описват обстоятелсвтаа (освен "напуснеш = глоба") тогава е шега. но е първото.... сигурен съм.

при мен, ако напусна преди изтичането на договора независимо дали cъм дал предизвестие, губя годишният си бонус.

старши ентусиаст
Аватар

Re: !

Мнение от Le Transporteur » 07 Апр 2007, 1:11

pavlin_e30 написа:от моя опит така виждам нещата-вземат те на работа,ти се учиш докато работиш,минава време,ставаш все по-добър в това ,което правиш и когато дойде момента да искаш повишение,адекватно на работата,която вършиш-ставаш неудобен и ти търсят цаката!
и какво става-обучен кадър се освобождава,защото иска това което му се полага,набира се нов персонал,за по-малко пари и така нататък....

Павка според мен си много наясно с нещата :bowdown: ,при мен е много подобен случая .Преди 3 години като постъпих там на работа,тръгнахме от нулата ,производството беше ново,просто за да тръгне работата трябваше дузина западняци да обяснят как работи техниката която са продали,за какво служат червеното и зеленото копче .Та това те ми го водят обучение ,тия дни пуснахме още по ново поколение на спомената техника за краткост,управление през компютър и каквото си е нужно,но на всички там ни е ясно че немците дойдоха не за да ни обучават а за да пуснат производството и по този начин да се "узаконят" закупените от "нашата" фирма машини.При тях видях какво значи ред и организация на работата,първо доидоха двама механици ,които уастваха и контролираха монтажа,след тях две момчтата с лаптопите,за настройка на електрониката,софтуер ит.н. и накрая дойде оператор който да "подкара влака",един пример ,не можеш да накараш специалиста с лаптопа да ти каже за какво е еййй онова болтче там ,макар че знае той казва "това не е моя работа" и вдига рамене.Така ние вече сме обучени кой за 1000,кой за 2000лв и босовете явно решиха ,че квалификацията ни се вдига до неземни равнища на човешкото мислене и са решили да вземат мерки.,да останем при тях ,и това ако не е любов :roll:

Ще цитирам по памет подписания анекс към договора: ..."двете страни се договориха ,...при напускане по член еди кой си(със предизвестие от моя страна),служителят дължи 2000лв. за обучението което е извършил работодателя,същата сума се дължи и по член еди кой си ,а именно дисциплинарно уволнение .....,няма указан никакъв срок за който да важи "договорката".Върховна наглост е всичко това за мен и си е държава в държавата,сега се сещам че и докерите на рампата дължат обезщетение при напускане :shock: ,някой работодател да се обади, ако е обучавал докери...

Колегата Рахан,не ми е харесал заглавието,ами да ме обори че няма такова животно във България .Капитализмът унас е като дупе и гащи свързан с думата изроден,тук всеки иска за 3 (три) години да стигне Рокфелер,имал неблагоразумието да си губи целия живот за да забогатее.Нямаш събота ,неделя ,отпуска не знаеш какво е ,великден ли :1: ,ама не и за нас,така е работи се на всички празници,на Коледа половината на механа БАНКЕТ Е ,ама много сме половината са на смяна :kuku: ,пускат те за Нова Година цели четири дни :shock: веднага си в шок не може да бъде ,тия взели да стават хора,възможно ли е,да ама не ,на другата сутрин главите изтрезнели "абе тия шерпи не ги ли олабихме много " и хоп ново 20-се "ще започнем на 2-ри януари не на 3-ти, не помня от година и колко не ни се издават (забравих вече как се казват),бележки по заплатите,в неведение си какво ти се внася(не се внася).

Ще спра да пиша че се нервирах и за някои от вас вероятно тфа са глупости,така де смятам че не е интересно гореизложеното,но тия неща трябва да се казват,за да се знае как сме цъфнали като майска роза....отзад!
Абе за финал да ви питам разпространена ли е думата "шерп",като определение за служител и на други места в България или е "внесена"от някой русенски алпинист в далечното минало...
...хайде със здраве!!!

п.с. Видяхте ли задръстванията по Германия за Великден,те и нашите обучаващи са там ,но пак ще се върнат ,ще се върнат ....след седмица,а ни е ще ги изчакаме и събота и неделя че и в понеделник...на тръстиката,щото "май",щели да освежат "изцедените" лимони с по 100кинти!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gyrate » 07 Апр 2007, 4:09

чакай малко.. то това за живот не важи. трябва да имa срок на изтичане, в който тяхната инвестиция в тебе е платена.

Предишна

Назад към Извън Темата