Нова по- скромна или стара по- лъскава кола?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Нова скромна или стара лъскава?

Нова и скромна. Не мога да се занимавам и да я мисля. Продавам я като й свърши гаранцията
5
20%
Нова и скромна. И я държа докато се разпадне.
3
12%
Използвана, но лъскава. Карам докато излезе сериозен проблем, закърпвам го криво ляво и я продавам
2
8%
Използвана, но лъскава. Ще я подържам и карам докато се разпадне.
7
28%
Александре, не ме занимавай с глупости.
8
32%

Общо гласове : 25
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Нова по- скромна или стара по- лъскава кола?

Мнение от Моджо » 24 Юни 2026, 6:37

enigma написа:
Моджо написа: За нас /аз и жената/ колите са необходимост и няма алтернатива от рода на такси, градски транспорт и подобни. Вариант да седят по сервизи няма. Затова нови.

Така поставена задача - ти си само за Ролс Ройс.

Шкодите са новите Ролсове :)))
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 24 Юни 2026, 7:50

Няма го моя отговор в анкетата...Старо комби дизел за евридейка , компактен хеч за градско за жена ми на газ / да се паркира лесно и да не харчи/, една малко по лъскава за фън и дълги пътувания с по голям мотор и Х драйв /според нуждите /.Моторетка за града когато е жега и в колата е 60 градуса ...Подвижна къща да си на първа линия винаги /на плажа , на ски пистата /-кемпер. Колкото повече , толкова повече :dunno: - както се казва , за всеки според нуждите :D
А относно подръжката - който има брада , има си и гребенче...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 24 Юни 2026, 8:12

Ако е една кола - възможно най-нова без компромис в удобствата (лъскава по критериите на анкетата).
Ако са две коли - градска възможно най-нова, ако бюджета позволява - в гаранция, и извънградска спрямо желанието (максимално голяма и комфортна, с максимален брой цилиндри в моя случай).

Ако сега трябваше да избирам автомобил в двата случая:
1 кола в семейството - нещо от рода на 5 серия, максимално ново, поне 250 коня, за предпочитане бензин.
2 коли в семейството - нещо от рода на Корса/пежо 208 за жената, в гаранция, плюс нещо от рода на ес класа, поне 8 цилиндъра, без значение годините, стига да остават пари всеки месец за поддръжката й.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Юни 2026, 8:15

Петрофф уби темата. :mhihi: Забрави само джет за водата закачен на колесар за кемпера. :mhihi:
Много ясно, че колкото хора, толкова и мнения, аз не знам какво се цели с такива безполезни теми, да си чешем езиците ли? Ами той пазара ви е отговорил отдавна на въпроса - стотици модели и варианти. Чак се стигна дотам да се плюе американския внос. :mhihi: Не, че съм му фен, ама както може да набараш европейски кенеф защото познанията ти са нула, така може да набараш и американски, канадски, южнокорейски, дубайски(шоколад :mhihi: )румънски и от където се сетиш и колкото цената е в твоя полза, толкова повече си натакован в масовия случай. Щом има мераклии за американски малко или много блъснати/наводнени коли, значи някой ще им осигури вноса. Хората си ги искат, нека си ги купуват.
Иначе отговора на Спънки е много добър, като не ти тежи на бюджета, вземай щом имаш мерак. Но колата е главно да ти служи, всичко друго е в графа кеф. Тези фенси изпълнения типични за нашите ширини и някои американски гета взеха да изчезват. Напоследък гледам, че манговците яко се напъват за премиум кенефи от светата троица. Едно време ние бяхме така. :mhihi: Тоест има надежда.

Нооооооо...пари за Дачия не давам, сори. :mhihi: Не ми се спори по темата, всеки е свободен да си купи кола от тази марка.

Spunky написа:Най-разумно е на около година в бюджета, с малко пробег, оставаща гаранция и опция за удължаване.

Най-готино е нов премиум, но не е разумно, та само ако можеш да си го позволиш лесно.

Стар премиум никога не е било добра идея, но някак си се получаваше при евтини майстори и втора употреба и всякакви алтернативни части, а това не е никакво премиум усещане и повечето подобни коли са гробове безподобни. Ако ще обслужваш, както си трябва и имаш гръб за това, стар премиум е готино също, просто най-неразумно.

Правилен отговор няма на въпроса и зависи от финансовия комфорт, щото неразумните неща са супер, само когато не са придобити за сметка на лишения при базовите разходи и стандарт на живот. Дали ще е кредит или спестени пари, трябва да е от дискотечните.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 24 Юни 2026, 8:48

Не лош вариант за размисъл е и непремиум марка, но най-високото изпълнение (примерно Октавия RS или Киа Sportage GT Line) срещу 5-6 години по-стар нормално оборудван премиум :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Мнение от barty » 24 Юни 2026, 9:20

Superexstatic написа:Не лош вариант за размисъл е и непремиум марка, но най-високото изпълнение (примерно Октавия RS или Киа Sportage GT Line) срещу 5-6 години по-стар нормално оборудван премиум :ok:

Тук се сещам за друг вариант. Не съм карал Октавия РС, не я знам какво е но струва ли си да дадеш Х пари за нея?
Т.е. струват ли си парите за топ изпълнение за Шкода, ако за тези пари може да се вземе премиум модел но пък няма да е топ изпълнение?

Чудесна спам тема 2 :mhihi:
:yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 24 Юни 2026, 9:23

тука има и втори въпрос според мен - какъв е бюджета за автомобил?
за момента се опитвам да се придържам към правилото една кола да не струва повече от 4 месечни заплати, но се замислям, че в зависимост от периода в живота, може и да е доста повече, стига да нямаш притеснения...

хората на 30, дето тенекията им струва над една годишна заплата, а инвестициите им са основно в маратонки, не ги коментирам

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Юни 2026, 9:27

Аз и в другата тема писах. Всичко зависи според човека, нуждите и възможностите. За 8000км годишно е едно, за 70 000км друго. Познавам хора с 5000км годишно, познавам и със 100-120к годишно. В единия случай, ако се намери 20 годишна запазена кола, буквално може 2-3 години нищо да не се наложи да се пипа по нея. Както и при нова кола :mhihi: Бюджет също винаги има. За средностатистическия българин въпроса дори не стои на дневен ред - средна възраст на кола 20 години, щом си с такъв бюджет, кви нови коли ? :dunno: Въпроса за мен стои само за хора с 20-30к годишен пробег и достатъчно голям бюджет, че да се избира между нова/стара.

Тея майстори толкова ли скъпи станаха, че никой не смята 10-20к евро обезценки :dunno: И колегата в офиса се е филмирал, че нов китаец , на цената на 2 годишните му заплати, щял да му излиза по-евтино от сегашната, която не му създава проблеми :mhihi: Тоя китаец на 5 години, като го хване вече ръждата, щото няма или е слаба антикорозионната, за колко пари ще се продаде ? Същото важи и за коментираната базова Шкода Октавия с ръчна скоростна кутия. Щото за тея пари не е РС. Само да кажа, че от няколко години нови книжки масово се вадят само за автоматик :yes:

Новата кола, за да излезне по-евтино... трябва да е с опция да е на фирма и всичките разходи да минават от там. Иначе просто си купуваш спокойствие и сигурност. Което също е важно. Но за цената на Шкодата - вече има и Ф30-ки с Б58 на повечко километри.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 24 Юни 2026, 9:31

Щом искаш да раздаваш газ и те вълнуват разни съкращения от сорта на РС, ОПЦ, Турбопръчка, ОМГ,Мпуловер... темата е друга :)))
За да се придвижваш от точка А до точка Б без драми няма нужда от съкращения /разбирай давай повече $$ за тоя дето клати гората).
Последна промяна Моджо на 24 Юни 2026, 9:48, променена общо 1 път
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 1.9, C32AMG, CLS55AMG,XF SV8
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 24 Юни 2026, 9:36

Като се има предвид "автопарка" ми, аз ясно съм отговорил.
Но пък в последно време се повозвам чат пат на разни нови супер-евтини китайци и за това което са нямам забележки. Но за постоянно, по-скоро не.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 24 Юни 2026, 9:38

Superexstatic написа:Не лош вариант за размисъл е и непремиум марка, но най-високото изпълнение (примерно Октавия RS или Киа Sportage GT Line) срещу 5-6 години по-стар нормално оборудван премиум :ok:

Няма смисъл от тея скъпи версии на евтини коли. Нищо не правят, освен да добавят някоя пищялка към колонките и да сложат малко по-дебела кожа на седалките... И да надуят до последно вече изнасиления 4 цилиндров мъртвец. :lol: Нито мотора се превръща в шестак, нито дсг-то става зф8, нито халдекса става торсен, нито макферсона става мултилинк...

Иначе аз карам коли, които ми харесват като концепция. Не карам кола според годината или според цената.
Искал съм як дизел на задно, автомат с директно управление и стегнато окачване - взел съм си 330д е90. Щото в 46ците автомата е бавноразвиващ, а в Ф30ките волана вече няма връзка с гумите и дизеловия шестак е известен с проблемите си.

Сега искам бензинов осмак на задно, който хем да е здрав, хем да върви що-годе и ще си взема мустанг след 2017та, щото 10 степенната кутия им е супер, както и 5.0 двигателя. Преди 2017та са с 6 степенна кутия, която не ме устройва вече. От конкуренцията - хеми мотора при доджовете отстъпва на фордовия по здравина, мощност, разход, а камарото отстъпва на мустанга като приложимост и комфорт в ежедневието...

Ако исках 4х4 кола щях да си взема куатро, щото не ме кефи концепцията на хдрайв и самата му техническа реализация...
Ако исках европейски осмак, сигурно пак щях да се насоча към ауди или мерцедес, щото бмв здрав осмак не са правили никога. :mhihi:
Избирам си какво искам и просто чакам подходящия (финансов) момент да си го купя.

И така, човек трябва да знае какво иска/търси, а не да се води сляпо от години, цени или "нива на оборудване".

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: LCI2
B48B20А

Мнение от streetz » 24 Юни 2026, 10:18

Гласувах за нова и скромна, карам я докато издържи. В моя случай е BMW де, но пак си е скромно 4-цилиндрово. Реших, че по-добре 100 000 за нова отколкото 50 000 за нещо извън гаранция на незнайни километри и със смени на маслото на 25 000 км. Тоест пак да съм абонат на сервизите. Правя 20 000 км на година, сменям масло на 8-10 000, на теория трябва да изкара спокойно 10+ години без сериозни ремонти, но да видим :mhihi: Не ме бърка колко се обезценявала - платено и забравено е вече. Качвам се, паля, тръгвам и не мисля какво ще изтропа, дали си нося достатъчно масло и антифриз за доливане и дали съм подновил картата на СБА за пътната помощ. Градско харчи 10 (ако не изключвах старт-стопа сигурно щеше и по-малко да е), извънградско - 5-6.
Не можах да харесам друга по-евтина марка - седан, бензин и на задно няма много избор. А и при мен май важи старата мъдрост "След като си карал БМВ само ще влизаш и излизаш от други коли и няма да купиш нищо що не е БМВ" :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 24 Юни 2026, 10:23

Миналата година взех X5, тамън беше чукнало 4 години, 120к километра, с 2 години оставаща гаранция.

Купено за 40% от първоначалната му цена. 60% обезценка за 4 години.

Това е най-добрата схема за мен, и го казвам от позицията на човек, който си беше поръчал чисто нов Супърб с всички екстри, и в последствие отказа поръчката.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 24 Юни 2026, 10:44

barty написа:https://automedia.investor.bg/a/2-novini/66000-skandal-hilyadi-brakuvani-v-sasht-koli-sa-prodadeni-v-evropa?fbclid=IwdGRzaASnuz5jbGNrBKe7EGV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHq2LNPV3JJfkipKOnoEzR9xNkyNMg-y4xybFbo4Pt_1U8FLNxKyFKyqh0VOm_aem_EyyiBFisp-lT_4dEonRl5w

Такива са поне половината варели внесени в България от Северна Америка.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 24 Юни 2026, 11:07

Spunky написа:Най-разумно е на около година в бюджета, с малко пробег, оставаща гаранция и опция за удължаване.

+1. В момента се чудя дали да не купувам фейсова G20ка на около 20-30к км макс.. но за сега разумът надделява. :D
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата