Как обслужвате автомобилите си?
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Как обслужвате автомобилите си?
Kroki написа:TNT написа:Както съм написал, спрямо Е39 е доста по-кекав. На някое Е39 се сменят превантивно лагери и вериги ли
Да, на М5.
Ееее...хвана го!
Аз моите си ги поддържам както ми е удобно.
Мерцедеса при един майстор близо до вкъщи дето прави основно цедеси.
Не че много има какво да му се прави,но каквото сме правили там е било.
Масло се сменя на годишна база,че за 6-7 години има 60000км.
Тойотата пак при този майстор.Тя е проста на фасул и след първоначалното обслужване...не е искала почти нищо.
Масло и филтри е под 100лв там.Дал съм я да карат,че нямам време и за нея,а ще се скапе от седене.
Гранда при друг майстор е обслужван,но реално след първоначалното пълно обслужване сменихме един накладки на ръчната инцидентно преди месец,два.
Сега му идва реда за някакви по окачването.
Мотора до миналата година при дилъра,че гаранционно.
Тази минах,питах...взех масло и филтър и вкъщи.
Догодина ако удари 20000км в което се съмнявам може да мине за едни свещи освен маслото и филтъра.
В края на тази година съм решил да разчистя автопарка.
Абсолютно излишни разходи вървят по тия коли.
Прав е и колегата,че колкото по-нова толкова по-грешни особенно ако както мен 99% от времето караш служебна кола.
Та всичко вън и един лексус за следващите поне 5 години.Така съм решил аз нещата.Пък ще си го обслужвам с кеф.
Всичко с много малки изключения сам си правя. Имам всички инструменти, подемник за 120-150см… оборудването ми в къщи е на ниво оторизиран сервиз- без да преувеличавам. Ако ми трябва някакво кодиране го нося за час- два в оторизиран сервиз при познати ама толкоз. Същото за реглаж щото нямам стенд. За всичко друго не давам на никой да пипа. Всичката нужна информация е в интернет под една или друга форма пък и не е като да не ги разбирам нещата.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Покажи подемника, ако не е проблем
Може и на ЛС.
Масла и филтри си ги сменям сам. Масло в скоростна кутия при майстор, защото е по-лесно. Въздушен филтър на малката кола е от Уолмарт, на РАВ4-ката ОЕМ. Изобщо, РАВ4-ката е ОЕМ, но я правя при моя механик в Монреал. Не ми взима пари. Малката маслен филтър ОЕМ, въздушен от Уолмарт. Масло 0W20 Mobil1 пълна синтетика.
Каквото мога, правя сам. каквото не мога, при механика ми. Ще добавя, че той е МЕХАНИК, не "сменявач на части". Ще обясня разликата. "Сменявачът" само сменя старо с ново. Той не "ремонтира", той "СМЕНЯ".
Може и на ЛС.Масла и филтри си ги сменям сам. Масло в скоростна кутия при майстор, защото е по-лесно. Въздушен филтър на малката кола е от Уолмарт, на РАВ4-ката ОЕМ. Изобщо, РАВ4-ката е ОЕМ, но я правя при моя механик в Монреал. Не ми взима пари. Малката маслен филтър ОЕМ, въздушен от Уолмарт. Масло 0W20 Mobil1 пълна синтетика.
Каквото мога, правя сам. каквото не мога, при механика ми. Ще добавя, че той е МЕХАНИК, не "сменявач на части". Ще обясня разликата. "Сменявачът" само сменя старо с ново. Той не "ремонтира", той "СМЕНЯ".
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Тоя без данъци, застраховки, винетки?drifty написа:Аз почвам да се замислям що се мъча да я държа в добра форма тая кола, като е на 26 години и вече си е остаряло всичко по нея. После се сещам, че като се кача на нещо друго да карам и ми е гадно и си продължавам.
За последната година около 3000 евро са влезли в тая бангия. И още има да влизат поне 500-700 в идните месец-два и пак ще останат неща дето е хубаво превантивно да се подменят.
Предполагам, ме поне влизат масла, гуми?
Огромна сума е, като се добави и бензин/нафта сигурна отиваш на 700€ на месец поне.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Ей го и моят подемник 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
alekangg написа:Тоя без данъци, застраховки, винетки?drifty написа:Аз почвам да се замислям що се мъча да я държа в добра форма тая кола, като е на 26 години и вече си е остаряло всичко по нея. После се сещам, че като се кача на нещо друго да карам и ми е гадно и си продължавам.
За последната година около 3000 евро са влезли в тая бангия. И още има да влизат поне 500-700 в идните месец-два и пак ще останат неща дето е хубаво превантивно да се подменят.
Предполагам, ме поне влизат масла, гуми?
Огромна сума е, като се добави и бензин/нафта сигурна отиваш на 700€ на месец поне.
Без, но то и повечето разходи не са баш "обслужване", но колата имаше нужда от освежаване, та миналия април я спрях и лека полека се пипаше по нея. Мисълта ми с коментара беше, че тогава се замислих дали не е време за нещо по-ново, вместо да влизат пари в старото, но както каза колегата, при по-нова сметките са още по-дебели. А и следващото няма да е със сигурност бмв. Иначе добавих мултимедия, камера за паркиране, оправих някои екстри, които не са работели въобще от както имам колата като парктроника и щората отзад, все неща, които по всяка вероятност по-нова машина ще си ги има built in. А и боядисах цялата кола, че лакът се беше загубил на много детайли, нещо, което също се предполага, че на по-нова машина няма да е нужно.
Ако имах място за подемник, тогава и аз като колегата алх щях почти всичко да си правя вкъщи.

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Ясно, то само боядисванито ти е излязло 1.5-2к еврo. Викам си бах тая е39-ка. Уж бяха здрави коли 

- drifty
- младши ентусиаст
-
Май трябваше да уточня, да. 
Иначе са си здрави, но на по 25-30 години вече.

Иначе са си здрави, но на по 25-30 години вече.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Боядисването е надуло яко, това не е нормална сметка, не се боядисва през 2-3-5 години
- drifty
- младши ентусиаст
-
Да, така е. Отговорът ми беше насочен по-скоро към "вманиачаването" в поддръжката на стара кола, която е дейли драйвър - дали има смисъл да се изпипва всичко до най-малкия детайл при поддръкжата или не.

За мен, ако е за окачване/спирачки - да. Ако искаш оригинална задна емблема за багажник на цена от 56Е - аз по-скоро бих си я спестил. Къп холдър с живот от едно лято направо не бих си правил труда да го търся. 
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Докато са в гаранция - в официален сервиз и междинни смени на маслото при познат майстор.
Като изтече гаранцията, зависи - например в ДаруКар има пакет за по-стари коли и наскоро ми смениха масло, маслен, въздушен филтър и спирачна течност на М2-ката за 220 евро. И отделно един еърбег по сервизна акция бонус.
За по-тегави ремонти гледам да е при някой познат и с оринални части.
От ориг. части не одобрявам само цените на въздушните филтри - както писа някой нагоре, MANN е същото, ама 4-5 пъти по-евтино.
Като изтече гаранцията, зависи - например в ДаруКар има пакет за по-стари коли и наскоро ми смениха масло, маслен, въздушен филтър и спирачна течност на М2-ката за 220 евро. И отделно един еърбег по сервизна акция бонус.
За по-тегави ремонти гледам да е при някой познат и с оринални части.
От ориг. части не одобрявам само цените на въздушните филтри - както писа някой нагоре, MANN е същото, ама 4-5 пъти по-евтино.
I love the sound of V8 in the morning...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Абе като погледнеш MANN и ОЕМ филтър...различни неща са направо, нищо че са еднакви 
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Don_Diego написа:Абе като погледнеш MANN и ОЕМ филтър...различни неща са направо, нищо че са еднакви
За предната ми Х5-ца въздушните бяха 1:1, само че на МАН бяха изтъркани надписите БМВ.
I love the sound of V8 in the morning...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Моя грешка - не бях прочел, че става дума изрично за въздушен филтър
При филтър купе разликите са огромни - както в самите филтри, така и в цената
По-рано тази година ги сменях на ХМ-а, че беше започнало да мирише на влага...взех Манн колкото да избута до обслужването другия месец...е нямаха нищо общо буквално
. Филтриращата част беше коренно различна като материал, оформление и плътност
При филтър купе разликите са огромни - както в самите филтри, така и в цената
По-рано тази година ги сменях на ХМ-а, че беше започнало да мирише на влага...взех Манн колкото да избута до обслужването другия месец...е нямаха нищо общо буквално
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3