Инвестиционно злато или ...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Re: Инвестиционно злато или ...

Мнение от gromovich » 14 Окт 2024, 16:47

St.Trinity написа:Така ми харесвате. Да си дойдем на думата, такива теми ми се четат във форума на милионерите. b][/i]

По-скоро на разумните и практичните хора. Ако бях милионер нямаше да вляза тук и да давам акъл на плебей :)

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 14 Окт 2024, 16:58

По-нагоре го написаха, в БНБ няма шанс да се вредиш.
Доколко е сигурно в БНБ - когато руснаците влезли в София, познайте, къде първо са отишли и какво са гепили от там :)

Най-евтиния частен трезор в София струва 260лв на година в момента.
Спредът(разлика цена продава/купува) на физическото злато в най-добрия случай е около 6%.
Аз у нас скъпи работи не държа, щото не познавам някой в България да не са му влизали крадци в жилище.
Правете си сметката, колко и дали си заслужава.

П.С. на когото му е интересно, на борсата има едно EUWAX Gold, дето няма такса поддръжка и гарантират физическа доставка на златото за Германия.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 14 Окт 2024, 19:38

Моджо написа:Такиви работи в къща не се държат. И то не защото може некой да ги открадне.

Да няма някакво поверие? Разкажи малко повече, колега..

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 14 Окт 2024, 20:44

apexs написа:Намирал съм отговори за всичко във форума, за това съм сигурен, че отговора по тази тема също ще е тук ...

Темата е породена от това, да се избегне инфлация и загуба на пари. На времето дядо ми е вкарал в банка хубава сума пари , която при навършването ми на 18, няма смисъл да я коментирам каква е . :kuku:

Искам да заделям определема сума пари на годишна база, която да спомогне след време за университет и т.н на детето.

Обаче ... не искам това да бъде суха пара. :no:

За момента, това към което съм се насочил е инвестиционно злато .

Въпросите са: Монети или кюлчета ? От къде ? Ликвидност във времето ?

Това, което научих бързо, че не се препоръчват брандировки. Също така банките избягват изкупуване.

Всяка идея е добре дошла :bchug:

Поздравления за темата , аз също се интересувам от инвестицонно злато и единственото което ме спира в е цената.

В момента златото е на някакъв исторически връх , като както се писа по-горе се очаква да поскъпне още .Колко ще достигне и колко време ще задържи никой не може да каже.

Друго нещо което ме притеснява е :

-Никой не ти гарантира че ще ти изкупят конкретна монета или кюлче на желаната от теб цена след 10-15 години, спреда се определя от търсенето което ще рече че ако някоя монета не се търси след време цената и ще падне.

-

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Окт 2024, 20:56

Не е така! Погледни цените на монетите и кюлчетата... Минимална/нищожна разлика за една и съща тежест! Защото ценното е златото в нея, а не самата форма... Разбира се, някои са по-скъпи, защото са по-редки! Няма по-евтини, защото не са търсени!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 14 Окт 2024, 21:04

Начин и място за съхранение, определено е интересна тема .

Както каза @v_p_m дали тези кюлчета след време са лесно продаваеми ...
До сега съм имал продажби на бижутерийно злато 14к и 18к , за него няма момент, някой да го върне и да не го иска .

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 14 Окт 2024, 21:26

v_p_m написа:
…аз също се интересувам от инвестицонно злато и единственото което ме спира в е цената.

Нали? :mhihi:

Личното ми мнение, е че златото, ако не правя бизнес с него, не бих го пипнал, освен може би за density cube в колекция. Нито е добра инвестиция, нито е полезно за каквото и да било.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 14 Окт 2024, 21:36

В БНБ силно се съмнявам да се освободят касетки.
Виж, в други банкови клонове, някога, да.
Какъв спред 6% в най-добрия случай, ето го към днешна дата:
https://tavex.bg/zlato/100-grama-zlatno ... -valcambi/
100 грама кюлче продава:
15634,00 лв.
Купува:
15368,00 лв. (нарочно публикувам цените, ще е интересно да се видят след време).

Според мен добрата инвестиция (според възможностите) е в относително малки кюлчета и на доказани производители, както колегите казаха.

Дали ще е добра инвестиция за детето (при все, че си му оставил нещо материално към възпитанието и любовта, за което адмирации) - виж дали има период от 10 години, в които (приравнено към инфлацията) да си на загуба - същото сравнение може да се направи и с SP500. За децата аз бих инвестирал основно в злато.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 14 Окт 2024, 22:04

St.Trinity написа:
ildivvy написа:Има варианти и за сребро - погледни и неговите графики, за да се ориентираш.

Роберт Киосаки казваше: "Gold is for Kings, Silver is for the Rich!"

Тоя има ли бизнес дето да не го е фалирал...
Единственият му работещ бизнес е да продава книги на young money wannabe-та...

Много ми е интересно при цена около 1 лв/г за сребро как се инвестират 100к... Пълним багажника и после къде ги съхраняваме тия 100 кила :mhihi:

gromovich написа: В България основните търговци са Тавекс, Igold и Булминт. Аз предпочитам Айголд-а.

Аз си пазарувам Филхармонии директно от монетния двор и цената им е по-ниска от бг търговците.
https://www.muenzeoesterreich.at/eng/pr ... monic-coin

В момента е 2508.52 евро, което са около 4916 лв.
В Тавекс са 4958 лв.
Освен това винаги са чисто нови, а в Тавекс са ми давали сечени преди няколко години, т.е. изкупени от някого.

П.П.: Не мога да си изровя фактурата, но преди няколко годони ги купувах под 1500 евро :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 14 Окт 2024, 23:04

ildivvy написа:Не е така! Погледни цените на монетите и кюлчетата... Минимална/нищожна разлика за една и съща тежест! Защото ценното е златото в нея, а не самата форма... Разбира се, някои са по-скъпи, защото са по-редки! Няма по-евтини, защото не са търсени!

Глупаво го написах , примерно да кажем сега най-търсени са 31грамовите монети/кюлчета , обаче след 15 години хората масово търсят 10 грамови. Отиваш ти с твойте 31грамови и те ти казват ми не можем да ги изкупим щото няма на кой да ги продадем , или пък си измислят няква друга причина , ти неможеш да ги задължиш .. номинала
на Vienna Philharmonic Coin е 100евра.
Гледах някъв пич се оплакваше че не искат да му изкупят британиите щото не били "листнати" били леко надраскани/а той така си ги купил/ или няква подобна глупост/.
А най вече ме притеснява че ако в момента купиш най-търсената с най-малкия спред, какво ти гарантира че тя няма да стане най-нетърсената след 15 години :)

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 14 Окт 2024, 23:53

drago_pavlov написа:
St.Trinity написа:Роберт Киосаки казваше: "Gold is for Kings, Silver is for the Rich!"

Тоя има ли бизнес дето да не го е фалирал...
Единственият му работещ бизнес е да продава книги на young money wannabe-та...

Е, не е като нашето пълно момче феномен което само гради и добавя нули към състоянието си. Наясно съм че е противоречива личност, и че доста задлъжня в последно време заради "евтините пари" на кредит до които има достъп. Той и книгите му са упование и за много бедни които искат да забогатеят следвайки съветите му, но всъщност първата книга я пише за да промотира играта наподобяваща монополи която измисля, понеже към нея няма особен интерес. И дори да се разглежда само като успешен автор на книги, според мен има какво да се научи от него.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 15 Окт 2024, 7:21

ildivvy написа:От 'Тавекс' не правят проблеми за опаковката..., защото ценното всъщност е в нея! Купуват и продават постоянно, имат много офиси в чужбина и т.н. Т.е. ликвидността е гарантирана! Има и 'абонаментни' варианти с кюлчета с малък грамаж всеки месец... Има варианти, стига да решиш как ще го съхраняваш! Със сигурност парите в него ще запазят стойността си (включително инфлацията за времето на притежание), ако не направят печалба! Има варианти и за сребро - погледни и неговите графики, за да се ориентираш.

Ами преди няма и месец, закупих 2 жълтици от Тавекс и точно те ми казаха, че правят проблеми, ако опаковката е нарушена за кюлчетата, защото тази опаковка е освен опаковка и сертификат.
Това е за кюлчетата, не за монетите.
Съответно ако е развален сертификата, изкупуват кюлчето на малко по-ниска цена.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 15 Окт 2024, 7:54

Без да съм питал златарите, но реални не виждам причина бежутириен магазин да не изкупи кюлче ? Златото си е злато , без значение от форма и т.н .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 15 Окт 2024, 7:57

Вероятно ще го купи, но на по-ниска цена.
Те работят с 14 и 18 карата, а инвестиционното е 24.
Не могат да го ползват директно...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 15 Окт 2024, 8:05

Бях написал едно доста голямо мнение , но се отказах ... Написаха се и верни неща, но и доста неверни.

Ако искаш дългосрочно и много лесно ликвидни и делими, както и без никакъв страх от това дали в даден момент ще се търсят, или не / както и без страх от опаковки и т.н./ :
20 Френски Франка Наполеон III с Венец 1861- 1870
20 Френски Франка Гениус 1871- 1898
20 Швейцарски Франка Вренели 1897- 1949
20 Френски Франка Мариана 1898- 1914
20 Френски Франка Серес 1848- 1852
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата