Кредити
Модератор: Общи модератори
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Кредити
Аз бях от тези с крайно негативно мнение за големи кредити, но с времето нещата се променят и осъзнавам ползите и смисъла на кредитите. При мен страхът винаги е бил да остана продължително без работа, в старата фирма всяка есен имаше сериозна чистка и всяка година очаквах да съм от "избраните", хем бях в мениджмънта на компания с 450+ служители. Също така ми отне близо 2 години да си намеря друга работа - в малкия град възможностите са по-ограничени. Покрай Ковида нещата много се промениха и се предлагат много позиции дистанционно, а пък аз си повишавам квалификацията и опита, та вече по-малко се притеснявам от такъв развой на събитията.
И все пак, не виждам смисъл да купя телефон с кредит за 2к, при положение че мога да купя кеш за 500лв и ще ми свърши същата работа. За покупка на по-скъпа техника обикновено бутам 40-50% от сумата в брой и изплащам останалото.
Кредити не съм имал от 2019та, но се очертава ипотека в обозримо бъдеще.
И все пак, трябва разумно да се ползват кредити. Имам приятели, които вечно изплащат по няколко неща и при доходи от по 1000лв, стигат до 700лв на месец вноски.. някои имат и странични доходи, законни при това, но пак редовно са на 0, нямат буфер, но пък с компютри за по 3-4 хиляди, телефони за по 2, телевизори, други техникии т.н., всичко на изплащане. Това не го разбирам.
И все пак, не виждам смисъл да купя телефон с кредит за 2к, при положение че мога да купя кеш за 500лв и ще ми свърши същата работа. За покупка на по-скъпа техника обикновено бутам 40-50% от сумата в брой и изплащам останалото.
Кредити не съм имал от 2019та, но се очертава ипотека в обозримо бъдеще.
И все пак, трябва разумно да се ползват кредити. Имам приятели, които вечно изплащат по няколко неща и при доходи от по 1000лв, стигат до 700лв на месец вноски.. някои имат и странични доходи, законни при това, но пак редовно са на 0, нямат буфер, но пък с компютри за по 3-4 хиляди, телефони за по 2, телевизори, други техникии т.н., всичко на изплащане. Това не го разбирам.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това с потребителските кредити е някаква вещомания , да имаш някакви неща на момента дето в повечето случаи не ти трябват . Айде кредит за жилище разбирам , не ти стигат събрал си нещо и до финансираш щото обстоятелствата те принуждават . Семейство , други грижи и т.н Обаче кредити за разни боклуци ...
Истинското име на кредита е ..лихварство , много хора смятат че това са просто пари на заем които връщат но нещата само привидно изглеждат така . Това си е икономическо заробване .

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Удобен инструмент е кредита ако се използва правилно и умно, за което трябва малко над елементарна финансова култура и да не си лаком разбира се и да искаш целия свят на мига.
Аз имам един потребителски, който дори не разбирам че изплащам, в смисъл че усилието по изплащането ми е 0, както и не усещам разлика в джоба от вноската (в смисъл, че с и без тази сума не ми е от особено значение).
Имам и кредитна карта, по която за почти 3 години не съм платил 1 стотинка лихва, а годишните такси съм ги избил за години напред от кеш-бек програмата, която имаха доскоро
Мисля и втора да взема за достъп до бизнес лаунджовете на летищата дето ползвам най-често
Аз имам един потребителски, който дори не разбирам че изплащам, в смисъл че усилието по изплащането ми е 0, както и не усещам разлика в джоба от вноската (в смисъл, че с и без тази сума не ми е от особено значение).
Имам и кредитна карта, по която за почти 3 години не съм платил 1 стотинка лихва, а годишните такси съм ги избил за години напред от кеш-бек програмата, която имаха доскоро

Мисля и втора да взема за достъп до бизнес лаунджовете на летищата дето ползвам най-често
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Spit-Fire написа:И 100 лева да е, ако е с 0% лихва - аз съм
Уникредит имат кредитна, дето всичко над 50лв може да го пуснеш на 0%

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Don_Diego написа:Мисля и втора да взема за достъп до бизнес лаунджовете на летищата дето ползвам най-често
Вече орязаха и тях, ако говориш за Дайнърс, а съвсем скоро ще изчезнат от нашия пазар, колкото и да ми е мъчно за това.
За мен беше най-важната карта, защото от купуване на билети за самолети спестявах много пари, минимум 500-600 евро на човек на година.
Остават разни голд и пр кредитни карти с такси по 100лв на година на почти всички наши банки, ама входа с тях е 30 евро вече..
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Да, Дайнърс все повече го орязват и наистина се губи смисъла в него, макар все още си има своите плюсове: таксата е нищожна, бизнес лаунджовете са на фиксирана такса от 30лв и вече не ти търсят оборот за да ползваш тази екстра, май още има намаления тук-таме з билети
Гледам Голд карта да взема, че има неограничен безплатен достъп до лаунджовете в София и Виена и таксата е що-годе поносима (има опция за 50% намаление ако направиш над определен брой транзакции за годината)
Гледам Голд карта да взема, че има неограничен безплатен достъп до лаунджовете в София и Виена и таксата е що-годе поносима (има опция за 50% намаление ако направиш над определен брой транзакции за годината)
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
kikko написа:Кредити имах, но върнах всичко. Не възнамерявам да тегля повече. За мен ако си “обикновен” човек, работещ на заплата кредит си заслужава единствено за жилище. Всичко друго коли, дрехи, почивки се купува със събрани пари.
Ако в България е нормално една почивка или 1 телефон да ти струват колкото колата, в нормалните страни не е така. Така че нека слагаме в един кюп 3-4к за семейна почивка и 50-100к за нов автомобил. Автмобил с пари в брой е доста трудна работа, освен ако не продадеш нивата, блока или за 2 заплати си купиш си гроб, който отлежава в сервиза ....
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
acho.rs написа:kikko написа:Кредити имах, но върнах всичко. Не възнамерявам да тегля повече. За мен ако си “обикновен” човек, работещ на заплата кредит си заслужава единствено за жилище. Всичко друго коли, дрехи, почивки се купува със събрани пари.
Ако в България е нормално една почивка или 1 телефон да ти струват колкото колата, в нормалните страни не е така. Така че нека слагаме в един кюп 3-4к за семейна почивка и 50-100к за нов автомобил. Автмобил с пари в брой е доста трудна работа, освен ако не продадеш нивата, блока или за 2 заплати си купиш си гроб, който отлежава в сервиза ....
Човек на заплата в България е относително понятие, но който има доход до 2-3 средни заплати месечно не е разумно да си купува нов автомобил за 50-100к, а още повече пък на кредит/лизинг.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз преди 5 години като взимах ипотеката си мислех, че е нещо много лошо и ще я избутам за 10 години и не искам да виждам повече заеми. Днеска имам вече 2 ипотеки и един потребителски.
И не просто нямам намерение да връщам нищо предсрочно, ами предполагам ще бутам да ги разсрочвам колкото мога повече във времето(а защо не и да ги увелича) , въпреки че най вероятно до няколко години ще мога да ги погася на куп всичките.
С оглед на долната графика, си е глупаво да погасяваш предсрочно. Света е адски задлъжнял и единствения шанс е да се обезцени тоя дълг. И от това ще го изядат хората със спестявания кеш и ще са на далавера тия със задълженията
Разбира се това само ако тия задължения са влижени в твърди активи - имоти, земеделска земя, злато и др ценни метали и разбира се най-твърдия актив във вселената биткойн. Ако си ги изпулал по к**ва и бело все тая 

С оглед на долната графика, си е глупаво да погасяваш предсрочно. Света е адски задлъжнял и единствения шанс е да се обезцени тоя дълг. И от това ще го изядат хората със спестявания кеш и ще са на далавера тия със задълженията

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Alexch написа:acho.rs написа:kikko написа:Кредити имах, но върнах всичко. Не възнамерявам да тегля повече. За мен ако си “обикновен” човек, работещ на заплата кредит си заслужава единствено за жилище. Всичко друго коли, дрехи, почивки се купува със събрани пари.
Човек на заплата в България е относително понятие, но който има доход до 2-3 средни заплати месечно не е разумно да си купува нов автомобил за 50-100к, а още повече пък на кредит/лизинг.
Ако средата заплата е 2700лв бруто или 2100лв нето х 3 = 6100лв , ако приемем нEписаното правило в САЩ, че макс годишния доход получаваме 75 600лв, което е средното на това което съм написал. Не мисля че при 5-6к заплата, автомобил за 70к лв идва скъп. Разбира се, всеки може да бъде тънкач (като мен) и да си купи кола на 3-4 години и 60-70к км...но вече никой не купува телевизор или телефон 2ра ръка в България, скоро ще стане така и с автомобилите...
Основната идея беше, че почти всички автомобили се купват на лизинг и е нормално. Няма как кола да се сравнява с почивка, дрехи или кредит за битови сметки ...
Последна промяна acho.rs на 03 Ное 2023, 20:37, променена общо 1 път
b_u_b_o написа:С оглед на долната графика, си е глупаво да погасяваш предсрочно. Света е адски задлъжнял и единствения шанс е да се обезцени тоя дълг. И от това ще го изядат хората със спестявания кеш и ще са на далавера тия със задължениятаРазбира се това само ако тия задължения са влижени в твърди активи - имоти, земеделска земя, злато и др ценни метали и разбира се най-твърдия актив във вселената биткойн.
Чак пък във вселената...

А за задлъжнялостта да, интересно се получава.
Всички знаете вероятно какво стана с един Чаушеско, който изплати външния дълг на Румъния...
През последните години на управлението си Чаушеску решава външният дълг на страната да бъде изплатен на всяка цена. За целта огромна част от селскостопанската и промишлената продукция на страната отива за износ, а населението остава без най-елементарни средства за съществуване.
Пълното изплащане на външния дълг, на стойност 60 милиарда леи (грубо около 3,5 милиарда долара) приключва през лятото на 1989 г., няколко месеца преди падането на режима.
А пък в Гърция...

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
acho.rs написа: Ако в България е нормално една почивка или 1 телефон да ти струват колкото колата, в нормалните страни не е така. Така че нека слагаме в един кюп 3-4к за семейна почивка и 50-100к за нов автомобил. Автмобил с пари в брой е доста трудна работа, освен ако не продадеш нивата, блока или за 2 заплати си купиш си гроб, който отлежава в сервиза ....
Maлко тъпо обобщение бих казал.

Ей сега си отворих в гугъл стрийт вю-то паркинга на блока в Айндховен, където живях 4-години.
Снимките са от 2022-та година. Виждам няколко пежа 206 (много ги харесват в Холандия точно този модел), VW up, VW lupo, два фокуса от първите и т.н. кенефи на стойност една минимална заплата там (беше 1600 евро по мое време, сега сигурно е 1800-2000).
Така че и на холандците масово "колите им струват колкото айфоните или почивките".
По моите наблюдения там ако си с малко по-гъзарска кола, или си CEO и държиш на имидж, или си гастарбайтер с мустак.

Фън факт - като студент там бях на стаж в ИТ фирма и собственика караше мондео комби дизел.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- kikko
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 525d
acho.rs написа:kikko написа:Кредити имах, но върнах всичко. Не възнамерявам да тегля повече. За мен ако си “обикновен” човек, работещ на заплата кредит си заслужава единствено за жилище. Всичко друго коли, дрехи, почивки се купува със събрани пари.
Всеки сам си преценява. Почивки не по 3-4к, а по 7-8к мога да си позволя не го правя, не искам. Кола с пари от банката за 50к мога да купя, но пак не искам. Много хора си купуват и ми викат , че съм смотан, но ми е все тая, аз роб на банката няма да съм.
b_u_b_o написа:Аз преди 5 години като взимах ипотеката си мислех, че е нещо много лошо и ще я избутам за 10 години и не искам да виждам повече заеми. Днеска имам вече 2 ипотеки и един потребителски.И не просто нямам намерение да връщам нищо предсрочно, ами предполагам ще бутам да ги разсрочвам колкото мога повече във времето(а защо не и да ги увелича) , въпреки че най вероятно до няколко години ще мога да ги погася на куп всичките.
![]()
С оглед на долната графика, си е глупаво да погасяваш предсрочно. Света е адски задлъжнял и единствения шанс е да се обезцени тоя дълг. И от това ще го изядат хората със спестявания кеш и ще са на далавера тия със задължениятаРазбира се това само ако тия задължения са влижени в твърди активи - имоти, земеделска земя, злато и др ценни метали и разбира се най-твърдия актив във вселената биткойн. Ако си ги изпулал по к**ва и бело все тая
[img]https://uploads.tapatalk-
cdn.com/20231103/184a7b33d932f53548f25bc504944f81.jpg[/img]
Прав си при условие, че икономиката продължава да върви, както от 2013-2014 насам. Аз си купих “инвестиционен” имот през 2008г, който в последствие продадох за 40% от покупната цена. Продадох, защото магазинът на “топ място” никой не искаше да наеме и схемата, наема плаща заема не сработи. Успех ти пожелавам.
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Забелязвам, че масово народа не помни лихвите 15% за потребителски и 8-10% за ипотечни кредити.
Дано не се вдигнат пак толкова процентите, щото има голяма вероятност да се набълбукаме с кредити на ниските лихви и после ще има рев.
Дано не се вдигнат пак толкова процентите, щото има голяма вероятност да се набълбукаме с кредити на ниските лихви и после ще има рев.
I love the sound of V8 in the morning...