Защо избягах или защо не съм ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ще напуснете ли България ?

Да и няма да се върна
10
10%
Да, но ще се върна
16
16%
Още не съм решил
14
14%
Не
54
55%
Вече я напуснах
4
4%

Общо гласове : 98
кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от anica banica » 02 Фев 2005, 14:10

Текстът, станал причина за тази тема, е изключително тъп, пораженчески и едностранчив. Дискусията обаче, като гледам, е станала добра. Помислете и над това - понякога от нищо става нещо :)

От всички, изказали се по-горе, съм най-съгласна с мислите на Kay - въпреки че аз обитавам България, а той една доста отдалечена от нея точка на света. Не е като да не съм пообиколила и да нямам представа къде как е. Не е като да не съм водила битки тук - и за оцеляване, и за по-лъскавки неща. Животът обаче е така сметнат, че цената на успеха не винаги е основно перо в бюджета.... Понякога плащаме ненужно скъпо за него.

Абсолютно съм "за" свободната миграция и избор на място за живеене, работа и развлечения. Все пак годината е 2005, не забравяйте това. Преди сто години 98% от хората са умирали, без да напуснат пределите на родното си село/град. Днес летищата и гарите понякога ни се струват по-уютни от дом.
Имаше даже един виц - "къде емигрантът се чувства у дома? в самолета."

Когато заминавате, помислете и над това. Веднъж в един автобус, влак или самолет - не помня откъде закъде - един човек ми каза: "Не можеш да отгледаш палма в Северна Европа. Дървото не расте далече от корена си. Камъкът си тежи на мястото." Тогава бях доста по-млада и това не ми се стори много важен мотив.
В България има много неща, които ме вбесяват. Липсата на правила е едно от тях. Има обаче и много неща, без които не мога. Снощното напиване с евтино червено вино; пътуването до Пирин през уикенда; приятелите, които останаха тук заедно с мен (щото и доста се разбягаха); семейството: работата, която обичам (моята работа е такава, че не мога да я върша на други езици... поне не толкова добре)... попълвайте си остатъка от списъка сами, според вашите приоритети и ценности.

Не мога да си представя живота си другаде. Поне не днес.

PS Извинете ме, ако съм прозвучала по-сантиментално от необходимото :)
You will find adventure
or the adventure will find you.

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 02 Фев 2005, 14:19

anica banica написа:...Не мога да си представя живота си другаде. Поне не днес...

Точно това се чудих как да го изрека. Ти си го направила, аз ще застана зад това изречение! :roll:
Изображение

Ценко изложбения
Аватар
Кара: дългия да си плати входа !!!

Мнение от rtzankov » 02 Фев 2005, 14:26

Не смятам да напусна България, защото за момента туп получавм всичко от което имам нужда ! Болшинството от тези който заминава по Европата а и не само , си мислят че като тук не са успяли да се реализират, видиш ли там ги чакат с отворени обятия да им дават безбожни пари за да не правят нищо, няма такова нещо - това е теорията на неудачниците ! Ако те се чустват добре да разботят като роби за заплати в пъти по малки от тези на месните жители, аз никога не бих се примирил ! Предповичтам да остана в БГ да имам приятелите който ме ценят и уважават, да се задоволявам с това което има ! Ако един човек има потенцяла за реализация, той ще успее независимо къде се намира ! Тук нямало работа, дрън-дрън работа има колкото щеш, само че всички искат да не правят почти нищо и да взимат по 1к лева на месец ! Е няма такъв филм !
Изображение
Изображение
R.I.P Landikar

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DANIEL » 02 Фев 2005, 14:51

Хубаво е да се изчезни извесно време заради кинтите, щото нали се сещати какви са заплатите тук. Но унежението и пренебрежението към българите навън е отвратително. Аз лично не бих издаржал на това отношение, а и прекалено много държа на хората около мен в България.
Изображение

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 02 Фев 2005, 15:13

Абе и леко в кръга на шегата, ама къде другаде може да се качиш на масата в 3 през нощта и околоните да не се обадят на полицията и да не гледат така :shock: Ми аз като се замисля, май никъде.
Имам един приятел който живее в германия, женен (за българка) с дете. Та той ми разказваше как живее 5 години в един блок с 20 семейства и не познавал никой. Всички са добър ден, добър ден и това е. Детето му не познава никой освен децата в детската градина, не излиза никъде защото просто няма с кой. По цял ден гледа телевизия и знаел всички песни и анимации на изуст ... станал е едно малко роботче, което като порастне ще стане голямо роботоче. А ние се чудим защо хора на по 65 70 години в германия карат скъпи коли, ми тогава им е дошъл акъл и тогава са се сетили че целия си живот са работили за някой и не са усетили кога са остаряли. Аз смятам да си живеея докато му е времето. Ако не сега кога? :) Вългария си е България, всички сме Българи и щем нещем ще си останем такива, никой не ни пита. Накои се гореем други се срамуват, на който както му изнася. Никога не бих напуснал България за да ходя да работя на някой мазен гаден французин например ... :1:
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

Потребител
Аватар

Мнение от maximum_max » 02 Фев 2005, 16:06

Бьлгария!... Някакво сакрално светотатство предизвиква в душичката ми тази вълшебна дума... И възвишени пориви носи , защото събужда оня почти забравен трепет, който ме спохождаше в по-младите ми години, докато изучавах или просто любопитствах за историята българска! Велики години се споменаваха там. Велики царе и царства. Дух народен, оцелял и пренесъл през вековете съграденото от по-предходните...Националните (народни са за мен) герои са се появявали и оставяли ярки белези. Имаме ги и не са малко. Ма на мъката и трудното са следствия и те (в борбите се раждат героите). Да ги казвам кои са...не ще ми стигнат силите да ги изброя, та за краткост Левски ще им викам (а колко символизъм има в това име само! - и е притежание на най-ярката от звездите, а и Лъв значи - цар, пръв, владетел,великан!).... Та в този дух са усещанията ми, пък това сигур ще рече, че във този дух са ме възпитали....

...А онзи ден (разбирай - някой неопределен от близкото минало) станах свидетел на една гореща кавга между двама представители на USArmy (KFOR-ци ще рече). Та карат се момчетата (с подобаващото самочуствие на Американци) шумно и като да са единствените хора на около. Спорят, спорят и от дума на дума дойде ред на псувните :"Фак ю!" - крещи единия, зачервил бледите си бузки. А другият в отговор (също разпенен, но боя по лицето му не се вижда, щото е доволно тъмен, та да е трудно различим в тъмното)7 "Ноу, фак ю!" - натъртвайки на "ю".... Ха-ха, мися си аз, горкичките! Ми те дори избор на псувни си нямат (толкова ли е трудно да си сътвориш една твоя, а?). Къде са ви изразните средства, момчета?... Ма те не са виновни... Просто са нямали късмета да са били принудени дедите им да си създадат писменост... Пък и като не е имало големи тегоби и националните им герои следват линията на живота... За двама се сещам Елвис Пресли (Кралят.. на рок-енд-рола) и Мерелин Монро ( защо е национален герой нямам идея?!)... Певец и прост... (извинете!) дама от висшето общество... Ех, че идеали, ех, че герои (то това не значи ли смел, безстрашен, горд...?!) !!!

...А пък имам брат. От мойте родители закърмен и отгледан. В същия ония дух! На Българин! Но се разходи до Америката.... Два пъти! За по няколко години... И сега натам е тръгнал...
- Ей, бртчето ми, ти защо така предаваш родното, българското?! За великите царе и царства чувал ли си?....
- Ми да, чувал съм. И ги знам. И ги тача. И ги нося в багажа на паметта си..... Ма там е по-лесно!"...
- По-лесно ли? Какво говориш, бе човек? Какво е по-лесно?....
- Ми животът!
- "По-лесно" не е мотив да отидеш там за дълго (за винаги?). Може да отидеш, защото си можещ, знаещ, смяташ, че ще успееш.. можеш да отидеш, защото там някъде е по-добра природата, защото си видял Любовта в очите... Защото...... Ма кой съм аз, та да определям мотивите....

...А той ще замине... Пак... И този път, може би, за винаги... С неговите си мотиви... И неговия си живот... И неговия си избор...

А за духа на царете помните ли?

Ми има го! И го носи! И там! А го чака борба...

А в борбите се раждат героите!!! Като ЛЕВСКИ !!!

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Мнение от Vasilen » 02 Фев 2005, 17:54

:bowdown:
maximum_max написа:ЛЕВСКИ !!!
Може да ви е странно и смешно, но аз потръпвам винаги при споменаването на това име!
Обожавам родината си на това възпитавам и детето си!
И на мен ми е писнало от хленчещи вечно оплакващи се "българи" пътувал съм много живял съм в Германия познавам манаталитета им и ги харесвам дори, но не искам да живея там по никакъв повод!
Скоро се върнах от Белгия, също хубава държава (ма много дизели карат там бе) не видях нищо което да ме накара да живея там.
В България имам всичко от което се нуждая и тук можеш да има съшото което и там приравнено с тукашния стандарт, но най-хубавото е че се развиваме и възможностите за по добро бъдеще определено са тук!
Винаги съм бил на мнение че човек който иска и може ше се справи ж БГ също, но има хора който искат да живеят без динамика и без да поемат отоговорност за развитието си и спокойствието и дебилното съществуване там (на запад) ги кефи, други който искат да отидат там и да мизерстват за да спестят няколко хиляди от тяхната валута, ами да си ходят :mhihi: Но да ни спестят хленченето и описанията от типа ама ти знаеш ли колко е спокойно и колко е добре там ... знам ама далеч не е така навсякъде има проблеми но тук като помогна за решаването на някой го правя за мен за вас за българите и за България пък който го кефи нека ходи да л....е г.....а на някой вдебилен чужденец за да е спокоен че ще може да си купи хладилник, нова кола и кьща и ще е роб докато ги изплати :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Няма да напусна България!!!
May the BMW force be with you!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Скъпо Е30 Кабрио

Мнение от Valio23 » 02 Фев 2005, 18:22

Azrail написа:Ми - аз съм студент в Германия и нямам търпение да се върна. Защото немците са ботове, юзъри... Като пчелички са - организация и дисциплина - колкото искаш, ама къде е фън-а от живота тука?..............

Ами подкрепям напълно твоите думи......щот и аз като тебе съм студент в Германия. И аз нямам търпение да се върна. Защо? Ами поради ред причини, някои от които са следните.........

1. Искам да НЕ знам, какво ще правя през следващите 10 дни с точност до минутата. (Пояснение : Утре сутринта ще се събудя във 08:00, както всеки ден. Ще хвана трамвая за университета във 08:37, както всеки ден. Ще седя там до 17:05, след което ще вечерям, зяпам ТВ и лягам...........). Ще кажете, ми то и в БГ е така. Да, ама НЕ.

2. Ето ми разнообразието у живота тук. Днес - никво, утре - никво, в петък - никво, в събота Купон. Кво ще представлява този купон - хващам трамвая в 18:15 (говоря съвсем серьозно), в 18:26(+.- 1 минута най много) ще съм на Холендишер платц, отивам на купона. Знам, кво ще ям, кво ще пия, и кога ще си тръгна. (защото е обсъждано вече до най-дребните детайли).
2 На 14.02.2005 г имам имен ден. НЯМАМ ПРИЯТЕЛИ (имам само познати). Приятелката ми е в БГ. Кво ще правя сам - ми ще си купя една бутилка водка, и ще си махна главата от пиене - САМ. Слушайки любимото радио ПЛАНЕТ(супер хитс фюр хесен :owned: ). САМ!!!!!! КЕФ - при това голУем.

3. Тук съм, като на гости, не се чувствам на място.

4. Искам да живея истинси живот, със неговите предимства и неодастсъци, за да не забравя, че всъшност съм човек, а не БОТ. (В момента, най-голямата ми емоция е ако трамвая закъснее с 2 мин - малиииииии представяте ли си :!: )

Има още толко много причини, които мога да Ви изброя, че мога да си пиша до утре.

:bgflag:

П.П.
Има хора, на които този начин на живот им харесва, ама аз не съм един от тях.

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 02 Фев 2005, 18:45

Valio23 написа:Има хора, на които този начин на живот им харесва, ама аз не съм един от тях.

ТОЧНО това исках да кажа и аз :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от anica banica » 02 Фев 2005, 18:51

То всичко това, дето си го говорим, е много хубаво... ма защо не виждам думичките на онези 6 души най-горе в анкетата, дето "да, и няма да се върнат"? Какви ли са им мотивите да запазят анонимност :?:
You will find adventure
or the adventure will find you.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 02 Фев 2005, 19:41

Не знам кой беше казал:
Родината се обича не защото е хубава или добра с теб или ...., а защото е твоя.

Аз друга Родина нямам и няма и да имам, дори и да поискам.К`во друго да кажа. А ДДТ най - добре са го казали в песента си РОДИНА. Изтеглете си я още сега, дори. Струва си
...Тез` две бири `що ги каза ...?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 535dA LCI

Мнение от simeon » 02 Фев 2005, 21:35

а защо няма в анкетата "бях напуснал България, но се върнах"?
Не знам кой от вас къде е бил и колко вереме е живял извън БГ, аз лично съм на 23, от тези 23 съм живял около 11-12години в 3 различни държави в Европа, но нещо не става, не мога да вирея извтн БГ и тва си е. Сега още си пътувам с удоволствие до Австрия, веднъж на 2-3 месеца, където прекарах около 2.5 години, но отивам само за седмица - 10 дни(повече не се издържа) да се видя с роднини и приятели и познати и да си взема някоя друга глупост която я няма в БГ и кръъъъъъъгом обратно към родината. Тук е живота, поне за мен и поне за сега...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavarcheto » 02 Фев 2005, 21:50

Ами не всичко в БГ е толкова хубаво, колкото в думите на някои писали по-горе. Дори се усеща малко "гроздето е кисело" ( няма да посоча коментари конкретно ). Аз няма да напусна БГ за постоянно никога. Дори да замина ще е или за учене или на екскурзия. Но не мога да твъдя че еи на тука сме най-добре Америка ряпа да яде. Как може тая простотия Биг Брадър например да стане такава част от ежедневието на българите. С това за втеляването на народа съм абсолютно съгласен и това е едно от нещата които най-ненавиждам в милата ни Родина. Много е прав човека и за начина по който повечето майки възпитават децата си тук, като в никакъв случай не защитавам чужбина с децата които от малки стават като зомбита. Проблема според мен е че все още не можем да се отърсим от робския манталитет и да спрем да се радваме на това, което ни се натрапи отгоре.Трябва да се научим да си искаме своето, както и да започнем да зачитаме и помагаме на другия, а не "аз съм добре ко ма интерсува оня. Нека мре. Ше има повече за мене".
А въпроса за лузърите - ДА така е, както си тук така ще си и там. Имам приятел в Англия и мога да кажа че живее доста добре и праща бая кинти тук. Но да ви кажа бачка на 3 места и ми разказва че кафетата са пълни само с туристи.
Та стига толкова от мен. Надявам се да ме разберете правилно ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90LCI и E30 Cabrio

Мнение от Dr.Schnaps » 02 Фев 2005, 22:14

anica banica написа:То всичко това, дето си го говорим, е много хубаво... ма защо не виждам думичките на онези 6 души най-горе в анкетата, дето "да, и няма да се върнат"? Какви ли са им мотивите да запазят анонимност :?:

След като така учтиво питаш ще ти отговоря макар и да не си падам по тея дискусии където всеки е прав за себе си.
Ако се абстрахираме от всекидневните при4ини като- "Не искам да ми обират мазето!" или "Не искам съседа заедно с балкона си да боядисва колата ми паркирана отдолу.", то нака си представим средната ситуация.
Учиш 4-5 години. Пред завършване си. Учил си с много желание АВТОМОБИЛНА ТЕХНИКА. И така в този преломен момент се оглеждаш и какво виждаш :?:
1. Познаваш един човек завършил твоята специалност преди 15 години с отличен. Човек, които макар да не е виждал учебник от тогава, знае по добре от таб макар да си го чел до преди 30 мин за утрешния изпит , всяка една формула от учебника и графика. И какво прави тои ве4е 15 години- Прилага 0.005% от тези знания като продава авто4асти :!: Жалко за таланта.
2. Твоя преподавател от Университета трябва да лежи при минус 5 под разни 12 годи6ни коли за да заработи в свободното време о6те пари 4е от Университета на стигат за ни6то.
3. Хората които не идват никога не лекции си изкарват изпитите благодарение на твоите записки. Докато не идават на лекции оба4е по4ват работа в някои сервиз. Полу4ават си дипломната работа на готово от тези които са били така глупави да си я направят сами.
4. Хората които са ходили на лекции и са у4или с отли4ни оценки и са правили вси4ко по правилата след като завър6ат по4ват работа. Шефове са им съ6тите тези хора от то4ка 3. които са полу4или навремето дипломна работа на готово.
5. Е може би пък работата 30 години в сервиз не е толкова неприятна?- мисли6 си ти. Тази мисъл веднага се изпарява като се сре6тне6 с монтиорите с изпопадалите зъби от миене на 4асти с оловен бензин, а за ефекта моторно масло-кожа-бензол- рак е добре да не се забравя.
5. Наи добрата работа която може да полу4и6 на бюро е да приема6 поръ4ките за ремонти в някои оторизиран сервиз и да се разправя6 с едни такива готини хора които си мислят 4е са господ за6тото имат невероятния VW от дале4ната 2001 година.

И какво вижда6 4е това за което си у4ил 5 години- да бъде6 Инженер всъ6тност не е въ3можно за твоето поколение.
Гре6ната специалност си у4ил, трябвало е икономика, мом4е!- би казал някои.
Да ама тази специалност е като БМВ- избира се със сърце , а не с разум.

Ето така седят не6тата понякога..... и за това съм там където съм.
Засега не съжалявам за това, особенно като гледам колегите ми които съ6то искат да се присъединят към моя пример... докато имат свободата да избират.

Но както казах- всеки е прав от своята гледна то4ка.

Поздрави :)
:arrow: "Хората си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които не харесват."
:arrow: "Независимо колко добрини или колко злини си направил през живота си, броя на хората, които ще дойдат на погребението ти зависи основно от времето."
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата