Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: Имотният пазар

Мнение от streetz » 16 Яну 2023, 20:02

Leon написа:изстреля цените в Сухата река и Левски с 50% за година и нещо. В Сухата река около метрото новото строителство опитва 1300-1500 евро.

Мой познат капарира на зелено точно в този район, наскоро инвестирора му се обадил да му каже, че цената скача от 1200 на 1500 евро/кв.м и ако иска да се откаже ще му върне капарото + неустойката. Лошото в случая е, че капарото е някакво символично, от сорта на 2-3000 евро, останалото на Акт 16. От една страна малкото капаро е добре - риска да се загубят много пари ако се сговняся проекта е малък, но пък в същото време вратичката за извиване на ръце ако цените скочат е налице. А моя човек чака вече повече от година, та нямаше накъде и се съгласи, но поне договориха малка отстъпка.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
Детайли за колата: facelift

Мнение от xaxo » 16 Яну 2023, 22:01

streetz написа:капарото е някакво символично, от сорта на 2-3000 евро, останалото на Акт 16.

Аз за сделка на зелено с плащане 1-2% на договор и 99-98% на Акт 16 не съм чувал и честно казано ми звучи невероятно.
Кой е този строител?

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 16 Яну 2023, 22:34

Преди ковида ги правиха депозит - 2-3 хиляди евро, 10% при първа копка 90% при акт16

След това станаха 10% първа копка, 40% акт 14, 40% акт 15, 10% акт 16, сега не знам как са.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 16 Яну 2023, 22:46

DigitalExile написа:Преди ковида ги правиха депозит - 2-3 хиляди евро, 10% при първа копка 90% при акт16

След това станаха 10% първа кокпа, 40% акт 14, 40% акт 15, 10% акт 16, сега не знан как са.
На доста места чувам за 50% още преди първа копка, като уж е някаква "гаранция", че няма да има едностранно вдигане...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Имотният пазар

Мнение от steeN » 17 Яну 2023, 1:19

Няма как, капитала се лееше тогава, сега ще се затяга все повече и такива малки начални вноски няма да има пак скоро.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 17 Яну 2023, 2:09

Не са се променили много тия схеми с плащанията на етапи. В смисъл, че който ги е предлагал преди си ги предлага и сега. А пък в момента някои даже започват да рекламират, че не правят индексация в цените, след като се заговори за тия изненади с вдигане на цената в средата на строежа.
Обаче самите цени са брутални, мене ми пада ченето последните дни. €1300-1400 на м2, то няма улица по която да стигнеш до сградата. Обещания за улици и паркове дето я се изпълнят, я не. Метро имало на 7=8 минути пеша, ама само дето трябва да си купиш мачете и няква ловна екипировка за да минеш по права линия до там. Апартаменти по 120м2 от които хем, че 20м2 е общи части, хем още 25м2 някакви балкони.

Четейки какво пишете се порових и в OLX малко днеска. Ами може би нещата да са се променили, ама единственото, което видях като оферта е абсолютно невъзможно да е истина. Няма и телефон оставен дори. Писах, ама ми е ясно че е някаква простотия и не очаквам отговор. Не знам и аз какво да правя. 300к лв за някаква кутийка тука, а после тепърва и паркоместа или гаражи, ми е все едно да си напиша на челото "балък". Или поне така го усещам. А силно вярвам, че до няма и година ще започнат да се появяват всякакви оферти от неизлезлите сметки на "инвеститорите" за които Зак писа по-нагоре.

Така де, не написах основното. В сряда ще ходиме да видим един наем. Ако вземе, че ни хареса, ще дам задна временно поне до втората половина на годината. Ако не се виждат проблясъци към по-адекватни цени тогава, ще трябва да си бия печата на челото и да действам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 17 Яну 2023, 10:09

zAcK написа:Излезе статистиката за сделките с имоти за 4-тото тримесечие и отново има намаление с 11% спрямо предходната година :ok:

Може ли линк към тая статистика?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 17 Яну 2023, 10:38

vixx написа:Четейки какво пишете се порових и в OLX малко днеска. Ами може би нещата да са се променили, ама единственото, което видях като оферта е абсолютно невъзможно да е истина. Няма и телефон оставен дори. Писах, ама ми е ясно че е някаква простотия и не очаквам отговор. Не знам и аз какво да правя. 300к лв за някаква кутийка тука, а после тепърва и паркоместа или гаражи, ми е все едно да си напиша на челото "балък". Или поне така го усещам. А силно вярвам, че до няма и година ще започнат да се появяват всякакви оферти от неизлезлите сметки на "инвеститорите" за които Зак писа по-нагоре.

Че са идиотски цените на някои имоти си е така. Не трябва да се заблуждаваш обаче, че нещо, което днес е 300к до година-две ще падне на 30к. Или другата грешка - да влезеш в спиралата на чакащите голямата далавера да ударят кьоравото. Познавам хора, дето от години чакат да паднат цените, че да купят и те. Ама не говоря година-две, а вече станаха 10г. как ги слушам, че все е скъпо, все няма читав имот и т.н. То се каза 100 пъти в темата, ама да го кажа и аз - ако ти е за собствено ползване и е належащо/спешно търсиш яко, под дърво и камък дето се казва. Винаги, по всяко време има мат'рял т.е. имоти, просто търсене му е майката. Щото тва е другия голям проблем, който наблюдавам - хората някак ги мързи и да търсят даже, едва ли не чакат някой да им дойде на крака и да им продаде супер изгодния имот без комисионна за брокера. А с малко търсене преди няколко години си спестих почти 10000 евра. Дори съм на 99.99% сигурен, че сега, ако търсех имот за купуване без значение до какви пари и къде до макс 1 месец щях да си намеря подходящия.

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 17 Яну 2023, 10:45

madafaka_donkele написа:Дори съм на 99.99% сигурен, че сега, ако търсех имот за купуване без значение до какви пари и къде до макс 1 месец щях да си намеря подходящия.

Зависи кви са ти изискванията, аз 2012 търсих 8 месеца апартамент, преди малко над 2 години търсих година и половина парцел. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 17 Яну 2023, 10:48

Jorixa написа:
zAcK написа:Излезе статистиката за сделките с имоти за 4-тото тримесечие и отново има намаление с 11% спрямо предходната година :ok:

Агенция по вписванията. И третото тримесечие на тази е с намаление спрямо предходната. :bchug:
Ше има охлаждане на пазара на 99%, особено като се има предвид демографията ни и т.н. :mhihi:

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 17 Яну 2023, 10:51

zAcK написа:
Jorixa написа:

Агенция по вписванията. И третото тримесечие на тази е с намаление спрямо предходната. :bchug:
Ше има охлаждане на пазара на 99%, особено като се има предвид демографията ни и т.н. :mhihi:

Аха мерси. Ми аз даже за София към 17% спад го смятам

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 17 Яну 2023, 11:16

Jorixa написа:
zAcK написа:
Jorixa написа:

Аха мерси. Ми аз даже за София към 17% спад го смятам

Нормално. Явно мина хайпа, а цените вече са абсолютно нереални :idea:
Чета някакви умотворения за минимални заплати, инфлация и т.н., ама те дори няма смисъл да се коментират :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 17 Яну 2023, 11:37

Абе дори да тръгнат да падат сега в този момент, ще е оферта да се купи след около 3-4 години, както беше 2008, освен ако през т'ва време не ни удари друг катаклизъм и цените не скочат още повече :mhihi:
Който има време да чака, кой купил - купил, т'ва е положението :mhihi:

Също ако минем в евро и ЕЦБ пак върне лихвите на процент и нещо - два, забравете за спад на тия цени, по скоро ще има още едно покачване с 10-30% поради евтините кредити.

Положението е кой купил - купил :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 17 Яну 2023, 14:08

Имотите ще са единственото убежище от неизбежния инфлационен шок, който ни чака при приемане на еврото, така че строителите са си направили сметката. И да не продадат започнатите миналата и тази година обекти на зелено, после ще ги продават по-скъпо или поне на същата цена готови. Моите наблюдения са, че повечето сериозни строители работят вече основно със собствени пари (освен ако не е някакъв гигантски комплекс) и не им дреме кога ще ги извадят, важното е да са със сериозна печалба.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Яну 2023, 16:48

Изображение

Периода на еуфория отминава бавно... тази година ще влезем в периода на "complacency" или така нареченото "перманентно плато".
Забележете как наратива бавно се сменя от "имотите само нагоре" на "корекцията е неизбежна, но ще е малка и цените ще се стабилизират завинаги на тези нива".

п.с. екстраполирането от последните 3 години, в които имаше едно събитие с историческа честота 1 на 100 години и друго 1 на 50 години... доста късогледо... тези неща само стимулираха още по-голяма безотговорност. Тепърва ще гледаме изчистване на абсурдните рискове, които са натрупани в системата. Дори не ги знаем къде са. Не им завиждам на хората в централните банки, ще трябва да вземат много непопулярни решения, които само до преди 2-3 години са били немислими.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата