Бонус малус от догодина?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Бонус малус от догодина?

Мнение от alx » 14 Мар 2024, 14:43

b_u_b_o написа:
alx написа:няма схема при грубо еднакви цени на коректно поправяне на щети във оторизиран сервиз в щатите и в родината средното го-то там да е 600 лева средно а тука 200...

Стига го повтаря това, щеше да има някакъв смисъл да сравняваш цените на застраховките ако можеше да се сравни цената на автопарка. Средната възраст на колите в България е НАД 20 години, средната цена на кола е далеч под 10 000лв. Какви оторизирани сервизи какви 5лв. Мислиш ли, че разходите за ремонт на таралясник за 5 бона са същите като на тия за 50? Или че тоя 20 годишния кошник ще се ремонтира в оторизиран сервиз, за да ги бърка застрахователите цените им?

от тебе очаквах честно казано малко по-"западно" мислене а не да залиташ така...

цената на автопарка има някакво (намаляващо) значение, но не допускай грешката да си мислиш, че купуването и поправката на една 15 годишна кола са сходни изгодни сделки. въпрос- ако една кола нова е 75к и ти я купиш за 15к след 15 години като я удариш и трябва да се прави коректно (щото застрахователите в един момент ще искат всичките да се правят коректно/ в оторизирани сервизи със на производителя (или одобрени афтърмаркет качествени) части- дали ще плащаш съответно като да правиш 15к кола или 75к кола? труда е един и същ, частите също а в някои случай са и по-скъпи. затова американците имат един готин лаф за старите немци- "you drive an old mercedes, but you always repair a new one"....

идеята е, че до средата на 90те колите бяха лесни за правене, до 2007 примерно станаха по- трудни щото влязоха компютрите и джаджите и от тогава насам труда да се поправи едно возило е горе долу константен защото джаджите са повече, да- но модулите започнаха да ги правят да се сменят по- лесно, диагностиката стана по- лесна и тн... другата част на уравнението- частите са на едни пари и както казах дори за по-старите може да са по- скъпи.

та накрая като теглиш чертата дали ще удариш едно е36 или едно ф10 е почти все едно за застрахователя -освен- ако не е тотолна щета. но с малус-а тези със тоталките много бързо ще ги дисквалифицират от упражнението на шофиране така че те не са фактор.

та крайната ми мисъл е, че навсякъде в цивилизования свят колите, частите и труда са горе долу на едни пари. и ако го-то в родината е значително по- евтино (а то е) това просто означава, че тая ситуация е временна и числата в един момент ще наложат .. цената...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Мар 2024, 14:50

DigitalExile написа:Реално го знам защото миналата година по това време ми се наложи да правя ГО

Само ти ли го знаеш или целият форум, защото се обсъждаше тогава? По-забавното е, че същите които направиха застраховки тогава на великият "дъмпинг", който свърши преди да почне... сега обясняват как са им скочили застраховките... вкл. Джорданката :lol: Имали са някакви цели за тримесечието, набрали са квото им трябва а 1-2 седмици, но ние ще го обсъждаме още 20 години сигурно :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Мар 2024, 15:05

alx написа:......

При установяване на несъответствие на доставена резервна алтернативна част, незабавно следва официално (писмено) да се уведоми доставчика, като се приложи детайлен снимков материал и подробно обяснение на несъответствието. Следва да се изиска нова оферта от него за заместваща резервна част – ако е алтернативна, от по-висок ценови диапазон, а при липса на друга алтернатива – на оригинална такава.

Цитатът е от мейл на застраховател към доверените му сервизи в БГ. :lol:

Просто няма как да познаваш действителността тук.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 14 Мар 2024, 15:11

steeN написа:
DigitalExile написа:Реално го знам защото миналата година по това време ми се наложи да правя ГО

Само ти ли го знаеш или целият форум, защото се обсъждаше тогава? По-забавното е, че същите които направиха застраховки тогава на великият "дъмпинг", който свърши преди да почне... сега обясняват как са им скочили застраховките... вкл. Джорданката :lol: Имали са някакви цели за тримесечието, набрали са квото им трябва а 1-2 седмици, но ние ще го обсъждаме още 20 години сигурно :mrgreen:

Е беше ли дъмпинг реално? Беше.. к'ва е причината като цяло изобщо не ме интересува. А който мрънка,че след т'ва му се е вдигнала застраховката просто не е много умен, то е ясно.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Мар 2024, 15:20

немо написа:
alx написа:......

При установяване на несъответствие на доставена резервна алтернативна част, незабавно следва официално (писмено) да се уведоми доставчика, като се приложи детайлен снимков материал и подробно обяснение на несъответствието. Следва да се изиска нова оферта от него за заместваща резервна част – ако е алтернативна, от по-висок ценови диапазон, а при липса на друга алтернатива – на оригинална такава.

Цитатът е от мейл на застраховател към доверените му сервизи в БГ. :lol:

Просто няма как да познаваш действителността тук.

??? този цитат е точно което ти казвам- или качествен детайл дето не се различава от ОЕМ или директно ОЕМ... или викаш вие по сервизите си го четете като дявола евангелието? :)

а коли както писах по-горе в бг-то съм правил.. от "евтините" и не чак от толкова евтините... та не е като да не знам кое как... така кат ме знаеш - дали съм от глупавите и наивните, а?
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Мар 2024, 15:34

alx написа:
та накрая като теглиш чертата дали ще удариш едно е36 или едно ф10 е почти все едно за застрахователя -.

Не си се наспал много май. Отваряй и почвай да сравняваш части. При първата по-скъпа за Е36 пиши тук. Онези, които са в пъти при едната кола над другата(ясно коя)ги пропусни. Няма нужда да споменаваш и такива, които при Е36 въобще липсват. :mhihi:
Иначе за поддръжката също е много спорен тоя американски лаф. Да поддържам някоя базова 190-ка сравнена с нова Ц класа, която след гаранцията има голям шанс да изплюе мотора не виждам кой го приравнява, ама може да има вярвали в константността на тоя лаф. :dunno:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Мар 2024, 15:39

alx написа:??? този цитат е точно което ти казвам- или качествен детайл дето не се различава от ОЕМ или директно ОЕМ... или викаш вие по сервизите си го четете като дявола евангелието? :)

Грешиш! Този цитат значи: тръгва се от най-евтиното, ако хич не става се отива нагоре, а ако въобще няма алтернатива - ОЕМ.

alx написа:а коли както писах по-горе в бг-то съм правил.. от "евтините" и не чак от толкова евтините... та не е като да не знам кое как... така кат ме знаеш - дали съм от глупавите и наивните, а?

Не забравяй, че застраховането е бизнес, който има за цел печалба. ;)
Сигурно си правил и сигурно имаш представа, не споря. Но продължавам да твърдя, че не познаваш действителността тук. Но както и да е :bchug:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Мар 2024, 15:46

То застрахователният бизнес ако не се стремеше към най-големи печалби, щеше да е различен бизнес.
Примерно, защо не се позволява да си правиш ГО за 1 месец, или за 2 месеца само?
Не си направиш застраховка , защото колата ти е да кажем някаква ретро и я караш само по панаири и веднага бива дерегистрирана от системата.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 14 Мар 2024, 15:50

Колата не се дерегистрира в буквалния смисъл. Може да си плащаш гражданска за по 3 месеца годината.
Едномесечната гражданска се предлага само за коли без БГ номера и е скъпа като цяло, няма смисъл.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 14 Мар 2024, 15:56

DigitalExile написа:Миналата година февруари мисля че беше, Бул Инс направи дъмпинг, ГО при тях беше с около 50% по евтина. Последваха ги мисля само Лев Инс където ГО беше с около 40% по евтина спрямо другите. Останалите зпазиха цените си високи, в тоя един месец тия две компании привлякоха сигурно над 80% от хората на които им изтичаха гражданските, та толкова за дъмпинга.
Реално го знам защото миналата година по това време ми се наложи да правя ГО... ГО за цялата ми година беше 178 лв. :mhihi: Цената в Армеец за сравнение беше 290 :mhihi:

Що застраховки се прекратиха от тези на вноски за да се пуснат нови тогава не е истина.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Мар 2024, 16:09

немо написа:
alx написа:??? този цитат е точно което ти казвам- или качествен детайл дето не се различава от ОЕМ или директно ОЕМ... или викаш вие по сервизите си го четете като дявола евангелието? :)

Грешиш! Този цитат значи: тръгва се от най-евтиното, ако хич не става се отива нагоре, а ако въобще няма алтернатива - ОЕМ.

нали? ама аз като не от глупавите го чета като "тръгва се от най- евтиното дето е същото като оем" и понеже това е (както знаеш) характеристика на топ качество афтърмаркет - направо се приземявам или при най- готиния афтърмаркет или направо в оем... като доста често са едно и също щото готиния афтърмаркет особено в примиум марките е просто не-брандиран оем...

ясно ми е, че има врътки колкото искате. но основната ми идея е, че не може да имаме хубави застрахователни услуги като на запад а да плащаме 50% надолу като застраховки. такава схема че и застрахователите да са на голям плюс- няма. числата просто не излизат.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 14 Мар 2024, 16:17

steeN написа:...само че трябваше да разрешат всички нарушения да се се броят...

А можеш ли да ми обясниш как ставам по-рисков ако имам глоби за паркиране, за колан или за лепенка на пожарогасителя, за да ме санкционират с по-висока ГО? :lol:

Много е правилно да се броят само причинените ПТПта. Защото само това бърка в джоба на застрахователя. И само това показва колко 'може' шофьора.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Мар 2024, 16:54

Избирам си примерно за колан, щото това е стара дъвка и уж е най-трудното за оборване като глоба... и аз съм го мислил това едно време, че е едно а то се оказа друго.
Ако стане недай си боже ПТП и дори не е по твоя вина, и ти си без колан... може да утрепеш някой друг в колата, щото ще се търкаляш в нея безконтролно :idea:

Тия легенди с моженето, моля те недей щото съм се нагледал :lol: Идея си нямаш колко такива можачи, просто ги пазят другите... а те си помпат егото и идея си нямат, че живеят на заем.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 14 Мар 2024, 18:05

alx написа:нали? ама аз като не от глупавите го чета като "тръгва се от най- евтиното дето е същото като оем" и понеже това е (както знаеш) характеристика на топ качество афтърмаркет - направо се приземявам или при най- готиния афтърмаркет или направо в оем... като доста често са едно и също щото готиния афтърмаркет особено в примиум марките е просто не-брандиран оем...

Тук хич няма да се съглася, не знам как е в другите страни, но в БГ алтернативите последните 10 г. нямат нищо общо с ОЕМ, камо ли да имат същото качество при това говоря за неща като дискове, гумени част и тн.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Мар 2024, 20:01

///M Power написа:
alx написа:нали? ама аз като не от глупавите го чета като "тръгва се от най- евтиното дето е същото като оем" и понеже това е (както знаеш) характеристика на топ качество афтърмаркет - направо се приземявам или при най- готиния афтърмаркет или направо в оем... като доста често са едно и също щото готиния афтърмаркет особено в примиум марките е просто не-брандиран оем...

Тук хич няма да се съглася, не знам как е в другите страни, но в БГ алтернативите последните 10 г. нямат нищо общо с ОЕМ, камо ли да имат същото качество при това говоря за неща като дискове, гумени част и тн.

Дискове и накладки съм съгласен… ама при тях доста често афтърмаркета е по- добър така или иначе. да не говориме, че такива неща рядко се сменят при удар. Но това брони, капаци, ламарини ако не пасва перфектно афтермаркета (а те рядко пасват) по тоя текст дето Немо цитира направо се изисква оем.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата