Зимни гуми сезон 2023-2024г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Зимни гуми сезон 2017-2018

Мнение от Bogat-Beden » 08 Окт 2018, 18:03

ylaine написа:Grozdanoff, GISLAVED EURO*FROST 6 96H XL 205/60 R16 115 лв е гумата. Аз лично карах две зими с този модел, само че по-стария - eurofrost 5. Останах изключително доволен и с чиста съвест ти ги препоръчвам!
Гиславед са жестоки, и от мен +1!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 08 Окт 2018, 19:14

dextuar написа:
Grozdanoff написа:
dextuar написа:
Grozdanoff написа:
acho.rs написа:
mopasan написа:
Grozdanoff написа:Колеги препоръчаите зимна гума R16 до 120лв
Колега, r16 има 100 типорамера. Ако искаш съвет трябва да уточниш. Все едно да ти препоръчаме червена кола

Изпратено от моят LG-H815 с помощта на Tapatalk

Е най-масовия размер е 205х55 с 96 и индекс примерно H, макар да има и доста Т. Там бих препоръчал или да се напъне на 140лв бройката за Гудиър ЮГ8-9 или Вредащайн СК5(130лв) или Фулда КМ3 (120лв).
Ако гумите са за 5ца и размера е 225х55 цените са почти двойни и нагоре

Гумите са 225/55/16, но мисля че за зимни не пречи да сложа 205/55 как мислите? Иначе съм си казал, че ще дам до 120лв за гума, може и нещо за 100лв да купя стига да знам, че не е калпаво. Просто зимни гуми съм купувал Debica последно 15ки и то преди 3г и сега незнам какво да избера, гледам, че пазарът е залят с 20 марки евтини гуми, но ме е страх да избера ей така по каталога, защото неразбирам от гуми...

Какво ще кажете за марките Tigar и Barum, стават ли?
Като си тръгнал да пестиш от зимни гуми, що не ги вкараш тия пари в една карта за градския, хем по-евтино, хем един по-малко с шанс да ни наниже отзад с перфектните рикени...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Незнам откъде ти идват комплексите, но вече се убедих, че ти си най-хапливият трол в този форум! На какъв ми се правиш?!? Ако толкова те интересува мога си купя гуми Мишелин, но съм преценил че за моите нужди е безсмислено, защото първо както Врачанин каза няма да се състезавам и второ във Варна имаме сняг 5 дни в годината!
И аз така се успокоявам, мога да си купя М3-ка, ама съм преценил, че и 320d ми стига :winky:

Как пък един не си купи премиум гуми, па да ги хвърли и да каже - с корморана ми е по-готино и по си заслужават. Едни и същи хора си купувате рикени и си ги защитавате и хвалите и според мен опитвате сами да си втълпите, че е същото. Нека съм трол за теб, но истината всички я виждаме, ама много хора се умориха да я пишат. Пък с тия аргументи, ако си карал бавно, бла бла, ми ако направо не я караш тая кола, може и на трупчета да я оставиш, грам да не ти трябват гуми. Дайте малко по-сериозно.

Най-несериозното нещо, за което се сещам в този форум си ти! Кажи ми уважаема батка, понеже знаем вече, че според теб, който няма БМВ няма място в този форум, вече който няма пари/желание за Мишелин направо да хваща рейса значи, така ли?! :kuku:
Почни да мислиш преди да пишеш!
Последна промяна Grozdanoff на 08 Окт 2018, 19:22, променена общо 1 път
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 08 Окт 2018, 19:21

ylaine написа:Grozdanoff, GISLAVED EURO*FROST 6 96H XL 205/60 R16 115 лв е гумата.......

Мерси колега, ще се замисля за тази гума :)
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 08 Окт 2018, 20:02

Grozdanoff написа:
dextuar написа:
Grozdanoff написа:
dextuar написа:
Grozdanoff написа:
acho.rs написа:
mopasan написа:
Grozdanoff написа:Колеги препоръчаите зимна гума R16 до 120лв
Колега, r16 има 100 типорамера. Ако искаш съвет трябва да уточниш. Все едно да ти препоръчаме червена кола

Изпратено от моят LG-H815 с помощта на Tapatalk

Е най-масовия размер е 205х55 с 96 и индекс примерно H, макар да има и доста Т. Там бих препоръчал или да се напъне на 140лв бройката за Гудиър ЮГ8-9 или Вредащайн СК5(130лв) или Фулда КМ3 (120лв).
Ако гумите са за 5ца и размера е 225х55 цените са почти двойни и нагоре

Гумите са 225/55/16, но мисля че за зимни не пречи да сложа 205/55 как мислите? Иначе съм си казал, че ще дам до 120лв за гума, може и нещо за 100лв да купя стига да знам, че не е калпаво. Просто зимни гуми съм купувал Debica последно 15ки и то преди 3г и сега незнам какво да избера, гледам, че пазарът е залят с 20 марки евтини гуми, но ме е страх да избера ей така по каталога, защото неразбирам от гуми...

Какво ще кажете за марките Tigar и Barum, стават ли?
Като си тръгнал да пестиш от зимни гуми, що не ги вкараш тия пари в една карта за градския, хем по-евтино, хем един по-малко с шанс да ни наниже отзад с перфектните рикени...

Незнам откъде ти идват комплексите, но вече се убедих, че ти си най-хапливият трол в този форум! На какъв ми се правиш?!? Ако толкова те интересува мога си купя гуми Мишелин, но съм преценил че за моите нужди е безсмислено, защото първо както Врачанин каза няма да се състезавам и второ във Варна имаме сняг 5 дни в годината!
И аз така се успокоявам, мога да си купя М3-ка, ама съм преценил, че и 320d ми стига :winky:

Как пък един не си купи премиум гуми, па да ги хвърли и да каже - с корморана ми е по-готино и по си заслужават. Едни и същи хора си купувате рикени и си ги защитавате и хвалите и според мен опитвате сами да си втълпите, че е същото. Нека съм трол за теб, но истината всички я виждаме, ама много хора се умориха да я пишат. Пък с тия аргументи, ако си карал бавно, бла бла, ми ако направо не я караш тая кола, може и на трупчета да я оставиш, грам да не ти трябват гуми. Дайте малко по-сериозно.

Най-несериозното нещо, за което се сещам в този форум си ти! Кажи ми уважаема батка, понеже знаем вече, че според теб, който няма БМВ няма място в този форум, вече който няма пари/желание за Мишелин направо да хваща рейса значи, така ли?! :kuku:
Почни да мислиш преди да пишеш!
“Батка”, това пък откъде ти дойде? Ти не можеш или както обичаш да се изразяваш “не искаш” 2 реда да осмислиш какво съм ти написал, пък мен съветваш да съм започнел да мисля :ok:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 08 Окт 2018, 20:15

Не знам защо сте се захапали така, след като нещата са много относителни и зависят най-вече от стил, опит зад волана и акъл. Както с Корморан(съвсем не лоша гума), ако караш спокойно може да нямаш никакъв дерт, така и с Мишлен може да се метнеш в канавката или свалиш някой стълб, ако си си олигофрен. Карал съм и двата вида(втори сезон с Алпинките ще ми е) и в чисто зимни условия(виелици, натрупал сняг, лед) се представят идентично добре. Ама това сумарно са колко? Двайсетина дни максимум. През останалото време е влага, киша или сухо с ниски температури и тук идва разликата. Премиума дава много по-голямо спокойствие в такива условия и все пак не ти кара колата той. Ако си с по-слаба гума компенсираш с повече съобразителност и проблеми няма
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Re: Зимни гуми сезон 2018-2019

Мнение от shlosera » 08 Окт 2018, 20:37

Захапали сте стара и болна тема... Я са кажете някой карал ли е беларуските белшина, много ми ги нахвалиха като цена и поведение...

Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 09 Окт 2018, 8:11

Superexstatic написа: ако караш спокойно може да нямаш никакъв дерт, така и с Мишлен може да се метнеш в канавката или свалиш някой стълб, ако си си олигофрен.
:yes:
Бих добавил само, не купувайте в никакъв случай втора употреба гуми, особено зимни!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 09 Окт 2018, 9:39

Това със спокойното и внимателно каране е много изтъркано и аматьорско изказване и ако ви успокоява си го ползвайте ;) Ако ще и с 20 да караш целогодишно и да имаш 4 очи все някога ще се получи кофти ситуация в която не е лошо да сте подготвени.Един път да успеете да спрете на време или с 10см дори по-рано и хубавите гуми се отплащат...
Да не говориме,че хубава гума може да се кара спокойно 2-3 сезона,а китайка/сръбкиня на втория сезон вече е под въпрос.Та и от тази гледна точка е по финансово оправдано да си купиш добри гуми.

Всеки си знае възможностите и целите,но горното не бив да се забравя.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boris_dy » 09 Окт 2018, 10:00

Малко впечатления по темата и от мен.... Понеже за последните 10-тина години имам наблюдения върху 8-10 автомобила на които основно аз им купувам гумите и общо взето съм взимал почти всичко на пазара. Имаме 4-5 леки автомобила, 2-3 вана/баничарки и 2 буса и на всички се взимат зимни/летни гуми, като някои от тях не успяват да изкарат и цял сезон с един нов комплект.... на някои коли правим по 100-120 000 км годишно, на други по 10 000км.
Като цяло избягвайте евтините гуми! И най-добрите и внимателни шофьори попадат в критични ситуации и точно тогава разликата между хубава и кофти гума може да е фатална. Да, колата върви и с китайска гума, но понякога и 1 метър в спирачния път е разликата от това да удариш човек или да не го удариш! Не го пожелавам на никой, естествено!
Ако въртите много км годишно, поне за мен е задължително само с хубави гуми! Ако колата е и лекотоварна, също! В средния клас гуми също има и много добри модели които при по умерено шофиране и малко км годишно са си ОК. Съотношението цена/изминати км винаги е по-добро при хубавите гуми и в крайна сметка те ви излизат по-евтино, а и са много по-сигурни! Преди години бях купил някакви евтини гуми за едната баничарка... нещо около 80 лв/бр при средна цена от около 160-180 лв за хубави гуми. Резултата... след 2 завъртания на завои с ниска скорост и неспособността да държи права линия /колата буквално сееше/ на магистралата след 110 км/ч гумите ги изхвърлих на 8000 км. Къде ни е сметката ?!?

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 09 Окт 2018, 10:02

@bubsa
Май ти убягва идеята, щото по-добре аматьорски да се изкажеш, отколкото професионално да се метнеш някъде (не го пожелавам никому). С други думи-това, че имаш хубави нови гуми, не ти позволява да си надценяваш шофьорските умения-те никога не надскачат физичните закони ;)
За протокола, един път съм си купувал само гуми втора употреба, 2 броя- хвърлих ги след няма 500 км..
Купувам висок или среден клас нови гуми, ако и да не съм имал никога скъпа кола, дори по нашите стандарти..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 09 Окт 2018, 11:50

Аз никъде не твърдя,че със скъпите гуми ставаш безсмъртен и т.н.Казвам,че ако си караш раумно и с акъл,хубавата гума ти повишава шансовете да стигнеш там за където си тръгнал.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 09 Окт 2018, 13:02

Bogat-Beden написа:С други думи-това, че имаш хубави нови гуми, не ти позволява да си надценяваш шофьорските умения-те никога не надскачат физичните закони ;)

+1. С чисто нови гуми Dunlop се завъртях в завой и то с кола 4Motion. И с Quattro отново с чисто нови Goodyear съм пробвал да правя разни идиотщини и не винаги се получават нещата :dummy: И малко по темата, колегата който питаше за гуми до 120лв. може да погледне и Dayton, карах Е60то (едва 1000км) с такива гуми и се държаха доста добре, поне на сняг. Качих се до Банско и до Пампорово преди 2 години и нямах ядове :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 320d

Мнение от stas.dakov » 09 Окт 2018, 13:06

Колеги спрял съм се на следните:
BARUM POLARIS 5 91T 205/55 R16
KUMHO WINTERCRAFT WP51 91T 205/55 R16
BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16
VREDESTEIN SNOWTRAC 5 91H 205/55 R16

кое според вас е най-доброто от изброените.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46XI / W164

Мнение от Драгослав » 09 Окт 2018, 13:09

Аз си взех BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16 и направо ги монтирах за да не вися по опашките след 3-4 седмици. За момента единствено мога да кажа,че са много тихи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 320d

Мнение от stas.dakov » 09 Окт 2018, 13:11

Драгослав написа:Аз си взех BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16 и направо ги монтирах за да не вися по опашките след 3-4 седмици. За момента единствено мога да кажа,че са много тихи.

Като цяло и аз май ще се спра на тях, те са ми фаворит за сега

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата