Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: Зимни гуми сезон 2017-2018
Гиславед са жестоки, и от мен +1!ylaine написа:Grozdanoff, GISLAVED EURO*FROST 6 96H XL 205/60 R16 115 лв е гумата. Аз лично карах две зими с този модел, само че по-стария - eurofrost 5. Останах изключително доволен и с чиста съвест ти ги препоръчвам!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
dextuar написа:И аз така се успокоявам, мога да си купя М3-ка, ама съм преценил, че и 320d ми стигаGrozdanoff написа:dextuar написа:Като си тръгнал да пестиш от зимни гуми, що не ги вкараш тия пари в една карта за градския, хем по-евтино, хем един по-малко с шанс да ни наниже отзад с перфектните рикени...Grozdanoff написа:acho.rs написа:mopasan написа:Колега, r16 има 100 типорамера. Ако искаш съвет трябва да уточниш. Все едно да ти препоръчаме червена колаGrozdanoff написа:Колеги препоръчаите зимна гума R16 до 120лв
Изпратено от моят LG-H815 с помощта на Tapatalk
Е най-масовия размер е 205х55 с 96 и индекс примерно H, макар да има и доста Т. Там бих препоръчал или да се напъне на 140лв бройката за Гудиър ЮГ8-9 или Вредащайн СК5(130лв) или Фулда КМ3 (120лв).
Ако гумите са за 5ца и размера е 225х55 цените са почти двойни и нагоре
Гумите са 225/55/16, но мисля че за зимни не пречи да сложа 205/55 как мислите? Иначе съм си казал, че ще дам до 120лв за гума, може и нещо за 100лв да купя стига да знам, че не е калпаво. Просто зимни гуми съм купувал Debica последно 15ки и то преди 3г и сега незнам какво да избера, гледам, че пазарът е залят с 20 марки евтини гуми, но ме е страх да избера ей така по каталога, защото неразбирам от гуми...
Какво ще кажете за марките Tigar и Barum, стават ли?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Незнам откъде ти идват комплексите, но вече се убедих, че ти си най-хапливият трол в този форум! На какъв ми се правиш?!? Ако толкова те интересува мога си купя гуми Мишелин, но съм преценил че за моите нужди е безсмислено, защото първо както Врачанин каза няма да се състезавам и второ във Варна имаме сняг 5 дни в годината!
Как пък един не си купи премиум гуми, па да ги хвърли и да каже - с корморана ми е по-готино и по си заслужават. Едни и същи хора си купувате рикени и си ги защитавате и хвалите и според мен опитвате сами да си втълпите, че е същото. Нека съм трол за теб, но истината всички я виждаме, ама много хора се умориха да я пишат. Пък с тия аргументи, ако си карал бавно, бла бла, ми ако направо не я караш тая кола, може и на трупчета да я оставиш, грам да не ти трябват гуми. Дайте малко по-сериозно.
Най-несериозното нещо, за което се сещам в този форум си ти! Кажи ми уважаема батка, понеже знаем вече, че според теб, който няма БМВ няма място в този форум, вече който няма пари/желание за Мишелин направо да хваща рейса значи, така ли?!

Почни да мислиш преди да пишеш!
Последна промяна Grozdanoff на 08 Окт 2018, 19:22, променена общо 1 път
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
ylaine написа:Grozdanoff, GISLAVED EURO*FROST 6 96H XL 205/60 R16 115 лв е гумата.......
Мерси колега, ще се замисля за тази гума

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
“Батка”, това пък откъде ти дойде? Ти не можеш или както обичаш да се изразяваш “не искаш” 2 реда да осмислиш какво съм ти написал, пък мен съветваш да съм започнел да мисляGrozdanoff написа:dextuar написа:И аз така се успокоявам, мога да си купя М3-ка, ама съм преценил, че и 320d ми стигаGrozdanoff написа:dextuar написа:Като си тръгнал да пестиш от зимни гуми, що не ги вкараш тия пари в една карта за градския, хем по-евтино, хем един по-малко с шанс да ни наниже отзад с перфектните рикени...Grozdanoff написа:acho.rs написа:mopasan написа:Колега, r16 има 100 типорамера. Ако искаш съвет трябва да уточниш. Все едно да ти препоръчаме червена колаGrozdanoff написа:Колеги препоръчаите зимна гума R16 до 120лв
Изпратено от моят LG-H815 с помощта на Tapatalk
Е най-масовия размер е 205х55 с 96 и индекс примерно H, макар да има и доста Т. Там бих препоръчал или да се напъне на 140лв бройката за Гудиър ЮГ8-9 или Вредащайн СК5(130лв) или Фулда КМ3 (120лв).
Ако гумите са за 5ца и размера е 225х55 цените са почти двойни и нагоре
Гумите са 225/55/16, но мисля че за зимни не пречи да сложа 205/55 как мислите? Иначе съм си казал, че ще дам до 120лв за гума, може и нещо за 100лв да купя стига да знам, че не е калпаво. Просто зимни гуми съм купувал Debica последно 15ки и то преди 3г и сега незнам какво да избера, гледам, че пазарът е залят с 20 марки евтини гуми, но ме е страх да избера ей така по каталога, защото неразбирам от гуми...
Какво ще кажете за марките Tigar и Barum, стават ли?
Незнам откъде ти идват комплексите, но вече се убедих, че ти си най-хапливият трол в този форум! На какъв ми се правиш?!? Ако толкова те интересува мога си купя гуми Мишелин, но съм преценил че за моите нужди е безсмислено, защото първо както Врачанин каза няма да се състезавам и второ във Варна имаме сняг 5 дни в годината!
Как пък един не си купи премиум гуми, па да ги хвърли и да каже - с корморана ми е по-готино и по си заслужават. Едни и същи хора си купувате рикени и си ги защитавате и хвалите и според мен опитвате сами да си втълпите, че е същото. Нека съм трол за теб, но истината всички я виждаме, ама много хора се умориха да я пишат. Пък с тия аргументи, ако си карал бавно, бла бла, ми ако направо не я караш тая кола, може и на трупчета да я оставиш, грам да не ти трябват гуми. Дайте малко по-сериозно.
Най-несериозното нещо, за което се сещам в този форум си ти! Кажи ми уважаема батка, понеже знаем вече, че според теб, който няма БМВ няма място в този форум, вече който няма пари/желание за Мишелин направо да хваща рейса значи, така ли?!![]()
Почни да мислиш преди да пишеш!

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Не знам защо сте се захапали така, след като нещата са много относителни и зависят най-вече от стил, опит зад волана и акъл. Както с Корморан(съвсем не лоша гума), ако караш спокойно може да нямаш никакъв дерт, така и с Мишлен може да се метнеш в канавката или свалиш някой стълб, ако си си олигофрен. Карал съм и двата вида(втори сезон с Алпинките ще ми е) и в чисто зимни условия(виелици, натрупал сняг, лед) се представят идентично добре. Ама това сумарно са колко? Двайсетина дни максимум. През останалото време е влага, киша или сухо с ниски температури и тук идва разликата. Премиума дава много по-голямо спокойствие в такива условия и все пак не ти кара колата той. Ако си с по-слаба гума компенсираш с повече съобразителност и проблеми няма

- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Re: Зимни гуми сезон 2018-2019
Захапали сте стара и болна тема... Я са кажете някой карал ли е беларуските белшина, много ми ги нахвалиха като цена и поведение...
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
- Bogat-Beden
-
-
Superexstatic написа: ако караш спокойно може да нямаш никакъв дерт, така и с Мишлен може да се метнеш в канавката или свалиш някой стълб, ако си си олигофрен.

Бих добавил само, не купувайте в никакъв случай втора употреба гуми, особено зимни!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Това със спокойното и внимателно каране е много изтъркано и аматьорско изказване и ако ви успокоява си го ползвайте
Ако ще и с 20 да караш целогодишно и да имаш 4 очи все някога ще се получи кофти ситуация в която не е лошо да сте подготвени.Един път да успеете да спрете на време или с 10см дори по-рано и хубавите гуми се отплащат...
Да не говориме,че хубава гума може да се кара спокойно 2-3 сезона,а китайка/сръбкиня на втория сезон вече е под въпрос.Та и от тази гледна точка е по финансово оправдано да си купиш добри гуми.
Всеки си знае възможностите и целите,но горното не бив да се забравя.

Да не говориме,че хубава гума може да се кара спокойно 2-3 сезона,а китайка/сръбкиня на втория сезон вече е под въпрос.Та и от тази гледна точка е по финансово оправдано да си купиш добри гуми.
Всеки си знае възможностите и целите,но горното не бив да се забравя.
Малко впечатления по темата и от мен.... Понеже за последните 10-тина години имам наблюдения върху 8-10 автомобила на които основно аз им купувам гумите и общо взето съм взимал почти всичко на пазара. Имаме 4-5 леки автомобила, 2-3 вана/баничарки и 2 буса и на всички се взимат зимни/летни гуми, като някои от тях не успяват да изкарат и цял сезон с един нов комплект.... на някои коли правим по 100-120 000 км годишно, на други по 10 000км.
Като цяло избягвайте евтините гуми! И най-добрите и внимателни шофьори попадат в критични ситуации и точно тогава разликата между хубава и кофти гума може да е фатална. Да, колата върви и с китайска гума, но понякога и 1 метър в спирачния път е разликата от това да удариш човек или да не го удариш! Не го пожелавам на никой, естествено!
Ако въртите много км годишно, поне за мен е задължително само с хубави гуми! Ако колата е и лекотоварна, също! В средния клас гуми също има и много добри модели които при по умерено шофиране и малко км годишно са си ОК. Съотношението цена/изминати км винаги е по-добро при хубавите гуми и в крайна сметка те ви излизат по-евтино, а и са много по-сигурни! Преди години бях купил някакви евтини гуми за едната баничарка... нещо около 80 лв/бр при средна цена от около 160-180 лв за хубави гуми. Резултата... след 2 завъртания на завои с ниска скорост и неспособността да държи права линия /колата буквално сееше/ на магистралата след 110 км/ч гумите ги изхвърлих на 8000 км. Къде ни е сметката ?!?
Като цяло избягвайте евтините гуми! И най-добрите и внимателни шофьори попадат в критични ситуации и точно тогава разликата между хубава и кофти гума може да е фатална. Да, колата върви и с китайска гума, но понякога и 1 метър в спирачния път е разликата от това да удариш човек или да не го удариш! Не го пожелавам на никой, естествено!
Ако въртите много км годишно, поне за мен е задължително само с хубави гуми! Ако колата е и лекотоварна, също! В средния клас гуми също има и много добри модели които при по умерено шофиране и малко км годишно са си ОК. Съотношението цена/изминати км винаги е по-добро при хубавите гуми и в крайна сметка те ви излизат по-евтино, а и са много по-сигурни! Преди години бях купил някакви евтини гуми за едната баничарка... нещо около 80 лв/бр при средна цена от около 160-180 лв за хубави гуми. Резултата... след 2 завъртания на завои с ниска скорост и неспособността да държи права линия /колата буквално сееше/ на магистралата след 110 км/ч гумите ги изхвърлих на 8000 км. Къде ни е сметката ?!?
- Bogat-Beden
-
-
@bubsa
Май ти убягва идеята, щото по-добре аматьорски да се изкажеш, отколкото професионално да се метнеш някъде (не го пожелавам никому). С други думи-това, че имаш хубави нови гуми, не ти позволява да си надценяваш шофьорските умения-те никога не надскачат физичните закони
За протокола, един път съм си купувал само гуми втора употреба, 2 броя- хвърлих ги след няма 500 км..
Купувам висок или среден клас нови гуми, ако и да не съм имал никога скъпа кола, дори по нашите стандарти..
Май ти убягва идеята, щото по-добре аматьорски да се изкажеш, отколкото професионално да се метнеш някъде (не го пожелавам никому). С други думи-това, че имаш хубави нови гуми, не ти позволява да си надценяваш шофьорските умения-те никога не надскачат физичните закони

За протокола, един път съм си купувал само гуми втора употреба, 2 броя- хвърлих ги след няма 500 км..
Купувам висок или среден клас нови гуми, ако и да не съм имал никога скъпа кола, дори по нашите стандарти..
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Аз никъде не твърдя,че със скъпите гуми ставаш безсмъртен и т.н.Казвам,че ако си караш раумно и с акъл,хубавата гума ти повишава шансовете да стигнеш там за където си тръгнал.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Bogat-Beden написа:С други думи-това, че имаш хубави нови гуми, не ти позволява да си надценяваш шофьорските умения-те никога не надскачат физичните закони
+1. С чисто нови гуми Dunlop се завъртях в завой и то с кола 4Motion. И с Quattro отново с чисто нови Goodyear съм пробвал да правя разни идиотщини и не винаги се получават нещата

- stas.dakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e91 320d
Колеги спрял съм се на следните:
BARUM POLARIS 5 91T 205/55 R16
KUMHO WINTERCRAFT WP51 91T 205/55 R16
BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16
VREDESTEIN SNOWTRAC 5 91H 205/55 R16
кое според вас е най-доброто от изброените.
BARUM POLARIS 5 91T 205/55 R16
KUMHO WINTERCRAFT WP51 91T 205/55 R16
BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16
VREDESTEIN SNOWTRAC 5 91H 205/55 R16
кое според вас е най-доброто от изброените.
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46XI / W164
Аз си взех BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16 и направо ги монтирах за да не вися по опашките след 3-4 седмици. За момента единствено мога да кажа,че са много тихи.
- stas.dakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e91 320d
Драгослав написа:Аз си взех BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO 91H 205/55 R16 и направо ги монтирах за да не вися по опашките след 3-4 седмици. За момента единствено мога да кажа,че са много тихи.
Като цяло и аз май ще се спра на тях, те са ми фаворит за сега