Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Re: Заплати в София, митове и реалност.
За заплатите в София...
След като завърших бакалвърската степен работех в една държахна агенция, заплатата за младши експерт тогава беше 350лв бруто, удържаше се само ДОД и на края във фиша пишеше 315лв. Това беше 2009.
На всяко тримесечеие имаше нещо като бонус и бепе 40-80% от заплатата, според това колко добре си се представил през месеца или колко кафета си изпил с шефа.
След време тая запалта стана около 600 лева.
По това време имах и друг източник на доходи и гледах на тая работа като на щит от данъчни и всякакви други досадници от тоя тип.
Колегите ми от въпросната агенция бяха с подобни заплати + заради това, че са я работили тая работа от 15 години имаха някакъв % отгоре та взимаха още към 100-150лв месечно.
В министерстово, на което тази агенция беше подчинена запалтите бяха по около 100-150лв, по-високи заради по-високия ранг на институцията и не знам си какво още.
За командирвка извън БГ, което ставаше горе-долу 5-6 пъти годишно за моето ниво ти поемаха билета, до 120 евро на вечер нощувка в хотел(реимбурсиха фактурата, не ги даваха, за да не стане те дадат 120 евро, ти да спиш я някои хостел за 10-15 и да си прибереш разлиакта)+ 35 евро на ден джобни.
В министерстовото ходеха на доста повече задграничин командировки, нотова реално е без значение - всеки, който е бил в нормална страна, знае, че 35 евро излиза сметката в ресторанта.
И тогава и сега се чудя как много от колегите ми в тази агенция успяваха да живеят, а даже и семейства имаха.
След това се захванах с ИТ.
Стартова 2050 бруто или около 1600 чисто. След време станах 1,7 чисто после 1,9 и т.н. сега не ми дават да кажа
Наскоро си взимах сандвич от Subway и видях, че търсят хора - ей така на майтап попитах, момчето зад щанда ме погледна недоверчиво и попита "шегувате ли се?" и след кратък разговор разбрах, че получват по около 500-550лв на месец според смените.
Прителката ми тогава беше в едно подобие на фирма за проектиране на мебели и подобни работи - парите бяха смешни, чудеше се горката как да закърпи месеца.
Та относно заплатите в София - има и пълна гама от минимална работна заплата, до огормни суми.
Като цяло най-малко пари взимат току що завършили висшисти, които искат да си работят по специалността, и това се отнася за всички сектори освен ИТ!
Познавам и адвокати, които са започвали на минимална работна заплата, и архитекти и какви ли не.
Ако искаш от първия месец да взимаш достатъчно пари, за да не си броиш стотинките и да не се налага да бъхтиш до пропадък - определено ИТ е правилната сфера. И в другите има хляб, но трябва опит и/или връзки.
След като завърших бакалвърската степен работех в една държахна агенция, заплатата за младши експерт тогава беше 350лв бруто, удържаше се само ДОД и на края във фиша пишеше 315лв. Това беше 2009.
На всяко тримесечеие имаше нещо като бонус и бепе 40-80% от заплатата, според това колко добре си се представил през месеца или колко кафета си изпил с шефа.
След време тая запалта стана около 600 лева.
По това време имах и друг източник на доходи и гледах на тая работа като на щит от данъчни и всякакви други досадници от тоя тип.
Колегите ми от въпросната агенция бяха с подобни заплати + заради това, че са я работили тая работа от 15 години имаха някакъв % отгоре та взимаха още към 100-150лв месечно.
В министерстово, на което тази агенция беше подчинена запалтите бяха по около 100-150лв, по-високи заради по-високия ранг на институцията и не знам си какво още.
За командирвка извън БГ, което ставаше горе-долу 5-6 пъти годишно за моето ниво ти поемаха билета, до 120 евро на вечер нощувка в хотел(реимбурсиха фактурата, не ги даваха, за да не стане те дадат 120 евро, ти да спиш я някои хостел за 10-15 и да си прибереш разлиакта)+ 35 евро на ден джобни.
В министерстовото ходеха на доста повече задграничин командировки, нотова реално е без значение - всеки, който е бил в нормална страна, знае, че 35 евро излиза сметката в ресторанта.
И тогава и сега се чудя как много от колегите ми в тази агенция успяваха да живеят, а даже и семейства имаха.
След това се захванах с ИТ.
Стартова 2050 бруто или около 1600 чисто. След време станах 1,7 чисто после 1,9 и т.н. сега не ми дават да кажа

Наскоро си взимах сандвич от Subway и видях, че търсят хора - ей така на майтап попитах, момчето зад щанда ме погледна недоверчиво и попита "шегувате ли се?" и след кратък разговор разбрах, че получват по около 500-550лв на месец според смените.
Прителката ми тогава беше в едно подобие на фирма за проектиране на мебели и подобни работи - парите бяха смешни, чудеше се горката как да закърпи месеца.
Та относно заплатите в София - има и пълна гама от минимална работна заплата, до огормни суми.
Като цяло най-малко пари взимат току що завършили висшисти, които искат да си работят по специалността, и това се отнася за всички сектори освен ИТ!
Познавам и адвокати, които са започвали на минимална работна заплата, и архитекти и какви ли не.
Ако искаш от първия месец да взимаш достатъчно пари, за да не си броиш стотинките и да не се налага да бъхтиш до пропадък - определено ИТ е правилната сфера. И в другите има хляб, но трябва опит и/или връзки.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
SAP консултант (не ИТ) в голяма производствена фирма в София със 7 г. стаж в областта - 2,5К нето + някакви ваучери и годишен бонус. 

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Важен според мен е въпросът с професионалното израстване. Тоест, аджеба има ли развитие напред професионално - а не да си стигнал определен таван и да си седиш на него, научен в първите 3-6 месеца на обучителен период. Това е пряко свързано със заплатата, тъй като при смяна на работа, да могат да те оценят и на друго място, поне както предния работодател, а не да си приключил с "развитието". Има професии които имат добри стартови заплати с 0 израстване, поради спецификата на дейността. Има и обратните случаи, както и добър старт с още по-обещаващ финал, разбира се 

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
Край на сливането и отработването на почивните дни
http://news.bnt.bg/bg/a/rusinova-otpadaneto-na-slivaneto-na-pochivnite-dni-e-polezna-promyana-za-vsichki
Това ще доведе ли до промяна в заплащането (в София и не само) ?

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
При празник в четвъртък и почивен ден в петък стотици хиляди тръгват на някъде. Горива, покупки, посещения на хотели, ресторанти и т.н. Милиарди разходи само за няколко дни.
И всичко това искат да го махнат, щото пречело на бизнеса.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
bum_bum написа:При празник в четвъртък и почивен ден в петък стотици хиляди тръгват на някъде. Горива, покупки, посещения на хотели, ресторанти и т.н. Милиарди разходи само за няколко дни.
Ема то бизнеса не е само кръчми и хотели

Според мен тия сливания са голяма тъпня ...
Все едно не може да си вземеш 1 ден отпуска и да си ги слееш ... ако искаш обаче ...
А иначе особено в съботите дето се отработват ходи да видиш кой колко работи

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- nqmam_bmw
- Потребител
-
K_Ilkov написа: Според мен тия сливания са голяма тъпня ...
Все едно не може да си вземеш 1 ден отпуска и да си ги слееш ... ако искаш обаче ...
А иначе особено в съботите дето се отработват ходи да видиш кой колко работи
Значи тази "тъпня" трябва да се поправи.

Даже е тъпня да се почива в събота, щото в понеделник не може да работи общака, че го боли гърба от лежане.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Незнам как да ти отговоря ...
Вземи помисли малко пък тогава пиши, а?
След тъпите сливания следва тъпа 6 дневна работна седмица
Поне за тези дето работят като са на работа
Кой е против почиването 2 дена сега?
Сливането не дава нищо просто
Вземи помисли малко пък тогава пиши, а?
След тъпите сливания следва тъпа 6 дневна работна седмица

Поне за тези дето работят като са на работа

Кой е против почиването 2 дена сега?
Сливането не дава нищо просто

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
тъпото на отработването в събота е
1. на никого не му се работи 6-ти ден в седмицата
2. останалия цивилизован свят не работи и често няма какво смислено да правиш
3. идват избори
3. идват избори
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
То пък и нали през работните петъци много се работи.
При мен хората са на изработка и работят когато им е кеф. В противен случай отдавна щях да съм въвел 6 часов работен ден и 4 дневна работна седмица.
Да, не е. Също така има и баничарници, зарзаватчийници, препродажбици и т.н. И тук-там за цвят някой кол център и офис с програмистчета, колкото да се лъжем че имаме някаква икономика.

При мен хората са на изработка и работят когато им е кеф. В противен случай отдавна щях да съм въвел 6 часов работен ден и 4 дневна работна седмица.
K_Ilkov написа:bum_bum написа:Ема то бизнеса не е само кръчми и хотели![]()
Да, не е. Също така има и баничарници, зарзаватчийници, препродажбици и т.н. И тук-там за цвят някой кол център и офис с програмистчета, колкото да се лъжем че имаме някаква икономика.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
bum_bum написа:K_Ilkov написа:bum_bum написа:Ема то бизнеса не е само кръчми и хотели![]()
Ем добре де, и?
Да го направят половин година да се работи 24/7 ., а останалата да се почива като ни е накендзана икономиката

То се вижда в тия съботни дни колко се работи само по трафика в София ...
Дето викаш, който иска да работи намира кога и как независимо от сливанията и почивките
Както и обратно, който не бачка не е проблем за него да го прави всеки един ден

За кво ни е това сливане тогава?
Хаос написа:2. останалия цивилизован свят не работи и често няма какво смислено да правиш

Става забавно като обясняваш на някого, че няма да работиш еди си кога, но ще си го отработиш в събота

...
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Хаос написа:тъпото на отработването в събота е
3. идват избори
Ходех на училище 6 дена в седмицата.Да,събота беше нормален учебен ден!
Вследствие на тази измишльотина на тоталитарната образователна система съм трайно деформиран,събота го броя за работен ден

Отработването на делнични дни,което се прави в събота спокойно могат да го премахнат

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:Да го направят половин година да се работи 24/7 ., а останалата да се почива като ни е накендзана икономиката![]()
Така или иначе не работят. Сливанията поне стимулират едно яко харчене, което макар и да е малко преливане от пусто в празно пак е нещо. Не вярвам на държавата да са и излишни тия няколко десетки милиона, които и влизат само за някакви 3-4 дни.
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998
Гледаш държавата взела че прогледнала...
Пък и както колега по-горе каза, този които иска ще си пусне 1 ден отпуска и готово...

Tires are evil - destroy them all ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Обаче... стимулирането на харченето, не е "икономика", колкото и да се опитват да ни го набият в главите. Не можеш да изхачиш нещо, което нямаш в крайна сметка. Най-много да вземеш днешния ден, на заем от утре. Както и в същност се получава с отработването хаха.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.