НВ-ВМХ
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: НВ-ВМХ
Така е, киселинния баланс на тялото не се влияе от храните. Същото като холестерола. Ако не е наред това сочи заболяване, а не какво сме яли.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 10745
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: НВ-ВМХ
Естествено, че не се променя киселинността. Организма си я балансира, както всичко останало. Средната кръвна захар също е 4-6, но това не значи, че няма пикове. Преработката на месо и млечни създава кисела среда, която трябва да се компенсира. Със зеленчуците подпогаме това компенсиране. Приемането на предимно алкализиращи храни пък създава други проблеми, но има основното предимство да не дава благоприятна среда за развитие на ракови клетки. Прочетете из нета за рака и содата - има доста инфо, което все повече се прегръща от науката. Другият фактор за раковите клетки е захарта в кръвта - колкото по-малко толкова по-добре. В този смисъл може да се направи извод, че ВМ хранене, подплатено със смислени количества зеленчук (спанак, броколи, коприва и т.н.) е най-близо до здравословно. Плодовете са глезотия, реално нямаме кой знае каква нужда от тях. Съдържанието на зеленчуците вече е друг въпрос, в който Иво се задълбава, а аз само попивам.
Never mistake motion for action...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: НВ-ВМХ

Ей за това цялото прасе, ама ако може да е глиган. Иначе си зобиш допълнително - витамини, минерали, ала-бала

Ubi dubium, ibi libertas
- Bogat-Beden
-
-
- Мнения: 2738
- Регистриран на: 13.06.2004
- Пол: Мъж
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: НВ-ВМХ
много е вкусно,ама и май доста опасно заради трихинелозата,дори и да е изследвано (поне доколкото знам..)hell's angel написа::yes:
Ей за това цялото прасе, ама ако може да е глиган. :

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 6615
- Регистриран на: 7.04.2004
- Местоположение: CA
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: НВ-ВМХ
Нали в стомаха се отделя точно киселина да се разгради храната. Там е основния механизъм за регулиране на това. Това, което излиза от стомаха е с кисело pH и то доста (независимо какво ядеш).
Сода като газирини напитки или сода като сода бикарбонат?
Сода като газирини напитки или сода като сода бикарбонат?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 10745
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: НВ-ВМХ
Четох преди време, че точно нивото на киселинност в организма, ако е много високо от стандартните граници предизвиква появата на смъртоносни болести, най-вече кожни, ако не се хванат навреме и точно содата бикарбонат и йонизираната сол, чесъна, минералната вода и доста други, но най-вече - зеленчуци и плодове (магданоз, копър, лимон, грейпфрут, бананите) я намаляват. Не знам дали е така..просто споделям
но и като цяло съм склонен да вярвам

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- Bogat-Beden
-
-
- Мнения: 2738
- Регистриран на: 13.06.2004
- Пол: Мъж
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: НВ-ВМХ
Само хот док дето не знам какво е
Кой храни са алкално и киселино образуващи и какви са техните рН стойности
Продължение на темата за Алкалната диета, за която Био Спот вече писа.
Защо има такива разминавания в стойности на рН в различните храни?
"Това е защото има два различни начина за тяхното определяне" – твърди известният американски диетолог Крейг Райс.
Единият начин е да се измери рH стойност на храната преди тя да бъде приета, а вторият начин е тя да се измери след нейния прием в организма.
Тук ще се занимаем с рН стойностите измерени след храненето. В диетологията съществува терминът рH образуващи храни.
Например: рH стойността за един портокал, преди да сме го хапнали, е ниска (киселинна), обаче след като сме го изяли, се оказва висока (алкална).
"рH" е термин от химията, който означава преведено на български "потенциал на водорода."
Какво е това?
Това е мярка за киселинността или алкалността на разтвора. Тя се измерва по скала от 0 до 14, като стойност 14 е най-алкална, а 0 е най-киселинна.
По свойствата си водата е неутрална, а кръвта ни съдържа най-вече вода. Това означава рН 7.0 или неутрална. За да поддържа организма си на здравословното ниво 7.4, човек трябва да се храни с алкално образуващи храни.
"Киселата кръв" е особено често срещано явление сред хората на 21 век.
Киселинно образуващите - бързи храни, газирани напитки, изкуствени подсладители и ежедневното тъпкане с всевъзможни лекарства причиняват множество изключително неприятни здравословни проблеми, включително хемороиди, запек, набръчкана кожа, хронични чревни и сърдечни проблеми, повишена телесна мастна тъкан.
Според изследванията "алкалната кръв" е много по-здрава от "киселата". Тя не позволява развитието на грипните вируси и артериалните плаки, а това намалява риска от развитие на рак, диабет, ацидоза, бъбречни проблеми, подагра и т.н.
80/20 е най-добре!
Какво означава това? Това е една проста формула за режима на дневното ни хранене - яжте 80% алкални храни комбинирани с 20% киселинно образуващи. Това означава, че само 1/5 от всичката храна, която поглъщате на ден, ще образува киселина в организма ви.
В последващия списък ще откриете стойностите на рН на някой основни храни от всекидневието ви след прием в организма. Той ще ви помогне да определите колко от ежедневното ви меню е алкално образуващо и колко се увеличава киселинността в тялото след хранене.
Силно алкално образуващи храни - рН 9.0
9.0 лимони, диня
Силно алкално образуващи храни - рН 8,5
Пъпеш, стевия, кайен (Capsicum) – лютиви чушки, сушени смокини, келп, корен от кудзу, лайм, манго, папая, магданоз, грозде, маруля, морски водорасли, аспержи, киви, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, круши (сладко), ананас, стафиди
Умерено алкално образуващи храни - рН 8.0
Ябълки (сладки), кайсии, кълнове от люцерна, арарут, авокадо, банани (зрели), горски плодове, моркови, целина, касис, чесън, цариградско грозде, ягоди, грейпфрут, зеленолистни билки, зелена салата, спанак,нектарини, праскови, пресен грах, сливи, репи, тиква, морска сол
По-малко умерено алкално образуващи храни - рН 7.5
Ябълки (кисели), малини, прясна царевица, зелен фасул, червено цвекло, чушки, броколи, зеле, ябълков оцет, карфиол, рожков, дайкон ряпа, пресен джинджифил, алабаш, пащърнак, къдраво зеле, портокали
Малко алкално образуващи храни - рH от 7,25 до 7,0
Бадеми, артишок, брюкселско зеле, череши, кокосов орех, краставици,
патладжан, суров мед, праз, гъби, бамя, маслини, лук, репички, подправки, домати, оризов оцет, кестени, яйчен жълтък, козе мляко и суроватка, домашна майонеза, зехтин, сусам, соеви зърна и кълнове, соево сирене, соево мляко, тофу, мая
Оспорвано неутрални храни - алкалност рН 7.25 до киселинност рН 6.75
Артишок, кленов сироп, кисело мляко, тиквени семки, масло (прясно, неосолено), брюкселско зеле, мисо, амарант, мляко, зелен чай, боб лима, киноа, кисело зеле, соеви продукти, покълнали семена, тиква, слънчогледови семки, козе мляко и суроватка (сурови), хрян, печени картофи, ядки, просо, киноа, ревен, краве мляко и суроватка, ленено семе, сини сливи, Лимец, меласа, леко сварени яйца, ечемичен малц, трици, кашу, сурово прясно мляко (непастьоризирано), царевично брашно, фруктоза, Мед, леща, макадамиа, маргарин, олио (с изключение на зехтин), патешки или пъдпъдъчи яйца, билков чай, индийско орехче, горчица, фъстъци, ръжен хляб, орехите, боровинки, бразилски орехи, зрял боб, белтък, маслини (кисели), извара
Ниско киселинно образуващи храни - рH 6,5
Бананите, елда, сирена, царевичен хляб, твърдо сварени яйца, пшеничен хляб, червени боровинки, кетчуп, майонеза, овес, пълнозърнеста паста, фъстъци, картофено пюре, пуканки (със сол и масло), ориз (басмати), ориз (кафяв), соев сос
Умерено киселинно образуващи храни - рH 6,0
Крем от пшеница (нерафинирана), риба, вино, подсладен йогурт, плодови сокове със захар, кленов сироп (обработен), меласа, кисели краставички, зърнени храни (рафинирани), царевица люспи, миди, пшеничен зародиш, пълнозърнести храни от пшеница
Високо киселинно образуващи храни - рН 5.5
Свинско, говеждо, козе и агнешко месо, газирани безалкохолни напитки, цигари, брашно (бяло или пшеница), бял ориз, пуйка, готварска йодирана сол, сладкарски изделия и торти направени от бяло брашно, бяла захар, преработен бял оцет, бира, кафява захар, пиле, шоколад, кафе, яйчен крем с бяла захар,
конфитюри, желета, алкохол, тестени изделия, заек, грис, черен чай, пшеничен хляб
Една от най-киселинно образуващи храни - рH на 5,0
Изкуствените подсладители


Кой храни са алкално и киселино образуващи и какви са техните рН стойности
Продължение на темата за Алкалната диета, за която Био Спот вече писа.
Защо има такива разминавания в стойности на рН в различните храни?
"Това е защото има два различни начина за тяхното определяне" – твърди известният американски диетолог Крейг Райс.
Единият начин е да се измери рH стойност на храната преди тя да бъде приета, а вторият начин е тя да се измери след нейния прием в организма.
Тук ще се занимаем с рН стойностите измерени след храненето. В диетологията съществува терминът рH образуващи храни.
Например: рH стойността за един портокал, преди да сме го хапнали, е ниска (киселинна), обаче след като сме го изяли, се оказва висока (алкална).
"рH" е термин от химията, който означава преведено на български "потенциал на водорода."
Какво е това?
Това е мярка за киселинността или алкалността на разтвора. Тя се измерва по скала от 0 до 14, като стойност 14 е най-алкална, а 0 е най-киселинна.
По свойствата си водата е неутрална, а кръвта ни съдържа най-вече вода. Това означава рН 7.0 или неутрална. За да поддържа организма си на здравословното ниво 7.4, човек трябва да се храни с алкално образуващи храни.
"Киселата кръв" е особено често срещано явление сред хората на 21 век.
Киселинно образуващите - бързи храни, газирани напитки, изкуствени подсладители и ежедневното тъпкане с всевъзможни лекарства причиняват множество изключително неприятни здравословни проблеми, включително хемороиди, запек, набръчкана кожа, хронични чревни и сърдечни проблеми, повишена телесна мастна тъкан.
Според изследванията "алкалната кръв" е много по-здрава от "киселата". Тя не позволява развитието на грипните вируси и артериалните плаки, а това намалява риска от развитие на рак, диабет, ацидоза, бъбречни проблеми, подагра и т.н.
80/20 е най-добре!
Какво означава това? Това е една проста формула за режима на дневното ни хранене - яжте 80% алкални храни комбинирани с 20% киселинно образуващи. Това означава, че само 1/5 от всичката храна, която поглъщате на ден, ще образува киселина в организма ви.
В последващия списък ще откриете стойностите на рН на някой основни храни от всекидневието ви след прием в организма. Той ще ви помогне да определите колко от ежедневното ви меню е алкално образуващо и колко се увеличава киселинността в тялото след хранене.
Силно алкално образуващи храни - рН 9.0
9.0 лимони, диня
Силно алкално образуващи храни - рН 8,5
Пъпеш, стевия, кайен (Capsicum) – лютиви чушки, сушени смокини, келп, корен от кудзу, лайм, манго, папая, магданоз, грозде, маруля, морски водорасли, аспержи, киви, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, круши (сладко), ананас, стафиди
Умерено алкално образуващи храни - рН 8.0
Ябълки (сладки), кайсии, кълнове от люцерна, арарут, авокадо, банани (зрели), горски плодове, моркови, целина, касис, чесън, цариградско грозде, ягоди, грейпфрут, зеленолистни билки, зелена салата, спанак,нектарини, праскови, пресен грах, сливи, репи, тиква, морска сол
По-малко умерено алкално образуващи храни - рН 7.5
Ябълки (кисели), малини, прясна царевица, зелен фасул, червено цвекло, чушки, броколи, зеле, ябълков оцет, карфиол, рожков, дайкон ряпа, пресен джинджифил, алабаш, пащърнак, къдраво зеле, портокали
Малко алкално образуващи храни - рH от 7,25 до 7,0
Бадеми, артишок, брюкселско зеле, череши, кокосов орех, краставици,
патладжан, суров мед, праз, гъби, бамя, маслини, лук, репички, подправки, домати, оризов оцет, кестени, яйчен жълтък, козе мляко и суроватка, домашна майонеза, зехтин, сусам, соеви зърна и кълнове, соево сирене, соево мляко, тофу, мая
Оспорвано неутрални храни - алкалност рН 7.25 до киселинност рН 6.75
Артишок, кленов сироп, кисело мляко, тиквени семки, масло (прясно, неосолено), брюкселско зеле, мисо, амарант, мляко, зелен чай, боб лима, киноа, кисело зеле, соеви продукти, покълнали семена, тиква, слънчогледови семки, козе мляко и суроватка (сурови), хрян, печени картофи, ядки, просо, киноа, ревен, краве мляко и суроватка, ленено семе, сини сливи, Лимец, меласа, леко сварени яйца, ечемичен малц, трици, кашу, сурово прясно мляко (непастьоризирано), царевично брашно, фруктоза, Мед, леща, макадамиа, маргарин, олио (с изключение на зехтин), патешки или пъдпъдъчи яйца, билков чай, индийско орехче, горчица, фъстъци, ръжен хляб, орехите, боровинки, бразилски орехи, зрял боб, белтък, маслини (кисели), извара
Ниско киселинно образуващи храни - рH 6,5
Бананите, елда, сирена, царевичен хляб, твърдо сварени яйца, пшеничен хляб, червени боровинки, кетчуп, майонеза, овес, пълнозърнеста паста, фъстъци, картофено пюре, пуканки (със сол и масло), ориз (басмати), ориз (кафяв), соев сос
Умерено киселинно образуващи храни - рH 6,0
Крем от пшеница (нерафинирана), риба, вино, подсладен йогурт, плодови сокове със захар, кленов сироп (обработен), меласа, кисели краставички, зърнени храни (рафинирани), царевица люспи, миди, пшеничен зародиш, пълнозърнести храни от пшеница
Високо киселинно образуващи храни - рН 5.5
Свинско, говеждо, козе и агнешко месо, газирани безалкохолни напитки, цигари, брашно (бяло или пшеница), бял ориз, пуйка, готварска йодирана сол, сладкарски изделия и торти направени от бяло брашно, бяла захар, преработен бял оцет, бира, кафява захар, пиле, шоколад, кафе, яйчен крем с бяла захар,
конфитюри, желета, алкохол, тестени изделия, заек, грис, черен чай, пшеничен хляб
Една от най-киселинно образуващи храни - рH на 5,0
Изкуствените подсладители

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: НВ-ВМХ
Сопрете се бре, няма такива филми.
Ако имаше нещо вярно в това, че храната може да промени РН баланса в тялото нямаше да са съществували ескимосите, които ядат 90% месо или пък индусите и аборигените, които са на 90% треви и пак поддържат оптимално РН щом са живи. Освен това няма понятие като РН на тялото. В повечето органи оптималната стойност е различна. В артериалната кръв е различна от венозната, в пикочината е различна от в сопола, в червата е различна от стомаха и така ..
Яжте си мазното, не прекалявайте с протеина и пийте вода (познава се като потта и пикоча почне да вони на коч
) и не се притеснявайте за глупости 

Ако имаше нещо вярно в това, че храната може да промени РН баланса в тялото нямаше да са съществували ескимосите, които ядат 90% месо или пък индусите и аборигените, които са на 90% треви и пак поддържат оптимално РН щом са живи. Освен това няма понятие като РН на тялото. В повечето органи оптималната стойност е различна. В артериалната кръв е различна от венозната, в пикочината е различна от в сопола, в червата е различна от стомаха и така ..
Яжте си мазното, не прекалявайте с протеина и пийте вода (познава се като потта и пикоча почне да вони на коч


- Bogat-Beden
-
-
- Мнения: 2738
- Регистриран на: 13.06.2004
- Пол: Мъж
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: НВ-ВМХ
bum_bum написа:Сопрете се бре, няма такива филми.![]()
Ако имаше нещо вярно в това, че храната може да промени РН баланса в тялото нямаше да са съществували ескимосите, които ядат 90% месо или пък индусите и аборигените, които са на 90% треви и пак поддържат оптимално РН щом са живи.
Taka де,ама къде е водата в уравнението?
Ако пият мега алкалната минерална гейзерна натурална вода примерно ?

по 3-4 литра на час?

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: НВ-ВМХ
Не мисля, че са оцеляли само защото в даден район са пили силно алкална или слабо алкална вода. Реално един як спринт ще ти алкализира пикоча много по-силно и в много по-кратко време, отколкото няколко литра каквато и да е вода.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 379
- Регистриран на: 12.08.2008
- Местоположение: София, копеле!
- Пол: Мъж
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Re: НВ-ВМХ
bum_bum написа:...не прекалявайте с протеина...
Тука какво се визира? Колко да не прекаляваме? При стремеж за покачване на мускули е около 2,5-3,0гр. на килограм тегло. Питам понеже при мен протеина е около 40%, 50% мазно и 10% въглехидрат.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 10745
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: НВ-ВМХ
Bogat-Beden написа:bum_bum написа:Сопрете се бре, няма такива филми.![]()
Ако имаше нещо вярно в това, че храната може да промени РН баланса в тялото нямаше да са съществували ескимосите, които ядат 90% месо или пък индусите и аборигените, които са на 90% треви и пак поддържат оптимално РН щом са живи.
Taka де,ама къде е водата в уравнението?
Ако пият мега алкалната минерална гейзерна натурална вода примерно ?
по 3-4 литра на час?
Всъщност чистата вода е алкална, така че организмът чрез нея си балансира PH-то. А ескимосите ако нямат достъп до чиста вода, не знам кой...
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 6615
- Регистриран на: 7.04.2004
- Местоположение: CA
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: НВ-ВМХ
Е хайде сега... чистата вода е нито алкална нито киселинна. Всичко зависи от минералите, които са разтворени вътре. Минералните води са много леко алкални, да... докато минат през солната киселина в стомаха ти 
http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=275
под 7 е киселина, над 7 основа. pH на кожата примерно 5.5 за справка само
п.с. в същност явно има всякакви минерални води - http://phconnection.com/Bottled_Water_pH_List.html

http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=275
As with most questions that pertain to human anatomy there is a lot of natural variation. The normal human stomach has a pH which can range from approximately 1-3 but is usually closer to 2. When there is food in the stomach the pH can raise to as high as 4-5. After the food leaves the stomach bicarbonate ions are secreted to neutralize and alkalinize the mixture. The pH of the small intestine is approximately 8.
под 7 е киселина, над 7 основа. pH на кожата примерно 5.5 за справка само

п.с. в същност явно има всякакви минерални води - http://phconnection.com/Bottled_Water_pH_List.html
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: НВ-ВМХ
bum_bum написа:Сопрете се бре, няма такива филми.![]()
Ако имаше нещо вярно в това, че храната може да промени РН баланса в тялото нямаше да са съществували ескимосите, които ядат 90% месо или пък индусите и аборигените, които са на 90% треви и пак поддържат оптимално РН щом са живи. Освен това няма понятие като РН на тялото. В повечето органи оптималната стойност е различна. В артериалната кръв е различна от венозната, в пикочината е различна от в сопола, в червата е различна от стомаха и така ..
Яжте си мазното, не прекалявайте с протеина и пийте вода (познава се като потта и пикоча почне да вони на коч) и не се притеснявайте за глупости
Заеби ти, като ходим да гмурим 30-ите по Гърция съм бая на кантар с прасетата





Последна промяна hell's angel на 25 Мар 2015, 15:04, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани