Пътуване в Турция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Пътуване в Турция

Мнение от c04 » 11 Дек 2025, 0:31

E.5KOV написа: Теоретично съществува възможност да се закупи кола от някой нашенец, който е имал незаплатени задължения и глоби в Турция. Т.е. ако новия собственик влезе с тази "задлъжняла" кола в Турция, то дължимите суми ще бъдат търсени от него на границата...

Това няма ли начин да се провери?
Ако си сменил рег. номер пак ли, ако наистина вписват водача и номера само на колата от талона?

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 11 Дек 2025, 8:58

c04 написа:
E.5KOV написа: Теоретично съществува възможност да се закупи кола от някой нашенец, който е имал незаплатени задължения и глоби в Турция. Т.е. ако новия собственик влезе с тази "задлъжняла" кола в Турция, то дължимите суми ще бъдат търсени от него на границата...

Ако си сменил рег. номер пак ли, ако наистина вписват водача и номера само на колата от талона?

Споко, най-много от един престой да е натрупал нещо.

bir40o0 написа:
ildivvy написа:Мои познати и приятели имат такива стикери, зареждат си ги и нямат проблеми... Странно, как са ги купили?

Купуват се от пощата(сграда на която пише PTT), влизаш вътре с талона на колата, задграничен паспорт и пари и след 5 мин си готов. Бързо и лесно е, знам че има и вариант за закупуване на стикера от други места, но лично аз не съм купувал.

Аз влязох откъм Малко Търново тази есен, пунктът на PPT не работеше. В крайна сметка нямаше къде и ходих чак в Истанбул на две места. И на двете не успях да купя. На едното 15мин попълвах и накрая ми искаха турски мобилен номер да запиша към винетката и понеже нямам и не стана. Предполагам смотани служители и може би в самия Истанбул не купуват такива неща чужденците. Правят го на границите още.
След едноседмичен престой влязох от там в Гърция, нищо не съм плащал. И стотинка дори. Като влезна пак ще ви кажа дали са натрупали нещо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G31
Мечтае да кара: F80
Детайли за колата: BMW G31 530xD

Мнение от bir40o0 » 11 Дек 2025, 10:00

bir40o0 написа:
ildivvy написа:Мои познати и приятели имат такива стикери, зареждат си ги и нямат проблеми... Странно, как са ги купили?

Купуват се от пощата(сграда на която пише PTT), влизаш вътре с талона на колата, задграничен паспорт и пари и след 5 мин си готов. Бързо и лесно е, знам че има и вариант за закупуване на стикера от други места, но лично аз не съм купувал.

Аз влязох откъм Малко Търново тази есен, пунктът на PPT не работеше. В крайна сметка нямаше къде и ходих чак в Истанбул на две места. И на двете не успях да купя. На едното 15мин попълвах и накрая ми искаха турски мобилен номер да запиша към винетката и понеже нямам и не стана. Предполагам смотани служители и може би в самия Истанбул не купуват такива неща чужденците. Правят го на границите още.
След едноседмичен престой влязох от там в Гърция, нищо не съм плащал. И стотинка дори. Като влезна пак ще ви кажа дали са натрупали нещо.[/quote]

Да, по скоро си попаднал на служители, които не са те разбрали правилно.
Важното е, че нищо нямаш за плащане.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 3,5d

Мнение от pazokolarov » 11 Дек 2025, 11:43

Днес си купих HGS стикер от ПТТ (поща) в Гебзе, не знам в или до Истанбул е :) . Казаха ми, че вече Шелл не продават стикери, само в пощите (освен пунктовете на границата). Бях с турскоговорящ човек, който ми помогна да попълня формуляра и общо взето той купи стикера. аз бях до него на касата. Каза за "ябанджи" (чужденец) е . Писах си българския телефон. Момичето на касата не е правила проблем за това. 500 турски лири е таксата за издаване. После само трябва да се зарежда акаунта с необходимата ти за пътуването сума.
ВАЖНО !!! За колите с чуждестранна (не турска) регистрация 15 дневния гратисен период НЕ ВАЖИ!. Цакат ви с дължимата сума умножена по пет!
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 11 Дек 2025, 22:33

c04 написа:

Да, смяната на рег. номер решава нещата с евентуални натрупани глоби.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Яну 2026, 15:53

Май ще се наложи да пътувам из Турция със служебна кола - освен нотариално заверено и преведено на турски език пълномощно друго трябва ли ми? :dunno:

Легализация на превода ще ми искат ли или само от заклет преводач е достатъчно?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Яну 2026, 18:10

Само заклет. Зелена карта и само ти ще можеш да караш.
В пълномощното да пише не само чужбина, изрично да пише Турция.
Апостил ако можеш да си изкараш си изкарай, че не се знае на кой ще попаднеш..иначе не се иска.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 27 Яну 2026, 10:12

Don_Diego написа:Май ще се наложи да пътувам из Турция със служебна кола - освен нотариално заверено и преведено на турски език пълномощно друго трябва ли ми? :dunno:

Легализация на превода ще ми искат ли или само от заклет преводач е достатъчно?

Само заклет е по принцип, реално над 30 пъти съм ходил със служебни които дори не са на фирмата в която съм, спирали са ме няколко пъти и никога съм няма проблем, интересува ги да караш ти и да излезнеш в срок ( че оставих една кола там за няколко месеца и такава глоба ми нашиха после ...), също какво превозваш, ако ти е по празна колата от багаж напоследък все те проверяват, друго много много не ги интересува и не гледат.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Предишна

Назад към Извън Темата