Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от BMW_POWER » 26 Ное 2025, 16:28

TNT написа:По едно време бяха започнали да се водят по-смислени дискусии, когато радиото рядко се включваше. Сега отново се хвърля някакво абсурдно твърдение, 2-3 страници се спори, "не може ли без обиди , колеги", "човек не може ли да се обърка" и т.н. И после отново. Няколко теми се превърнаха в 70% обяснения и спорене за абсурдни неща. То пейки ли не горяха, Европа умря от студ ли, кво ли не беше, данъците 250% ли станаха. Цената на газта пада, цените на горивата са като преди 15 години, ама нашиО нон-стоп върти плочата "света спира да се върти без руски горива" :banghead: Реално погледнато, ако не беше зелен - сигурно щеше да е баннат за постоянен спам и подкурорсване на спорове и конфликти :dunno:

По темата - дано има ефекти от днешните протести и се направят промени в бюджета. Абсурден е. Сами си правим криза с тея прасчовци във властта.

Ако и наистина се подпише план за край на войната, ще скокнат всички пазари. Тръмп обаче ми се струва, че търгува Лукойл/Роснефт бизнеса в сделката и да видим къде ще излезне края.

Бас ловя, че имаш поне един (да не кажа много) линкове с потвърждаващи написаното от теб по-горе неща :ok:
С любопитство ще прочета, кой е предричал "250% данъци", "Европа умря от студ", "света спира да се върти без руски горива"".

Какво лошо виждаш в това, да се водят спорове? Или искаш тук да е като на конгрес на БКП. Всяко изказване да се приема с пълно единодушие и възторжени аплодисменти.

Като не ти харесват писанията на някого, можеш да го обориш с факти, каквито ти със сигурност имаш.
Ако искаш някого да бъде баннат, има ти подробна процедура, описана в правилата на форума.

Моджо, толкова си прав, че надали можеш да си представиш :yes:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Ное 2025, 11:10

https://www.mediapool.bg/tri-varianta-n ... lmKoFwtQXA

Три варианта на тунел под Петрохан на цени от 1.3 до 2.2 млрд. лв.
Съоръжението ще се изгражда на концесия, каза Бойко Борисов
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Ное 2025, 19:58

Злите езици говорят, че Uber се връща в Бг догодина :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 27 Ное 2025, 20:09

steeN написа:Злите езици говорят, че Uber се връща в Бг догодина :lol:

Ти наистина ли вярваш, че Маверика ще ги пусне да му подбиват цените ? :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Ное 2025, 20:11

Ще ги нашляпат пак , като предния път :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Ное 2025, 20:23

enigma написа:
steeN написа:Злите езици говорят, че Uber се връща в Бг догодина :lol:

Ти наистина ли вярваш, че Маверика ще ги пусне да му подбиват цените ? :ok:

"if you can't beat them, join them" :ok: Този път или ще купят компания или ще сключат договор със съществуваща компания, така нашляпване няма да има.
Очаквам внезапно минималните цени на услугите да станат огромен проблем, защото ще се обърнат срещу тези, които ги сложиха :mhihi: :mhihi: :mhihi:

https://news.bg/economics/fondovata-bor ... panii.html

Кво мислите, че отпадне от бюджета? Според мен данък дивидент, няма да се промени, защото е пълна простотия и така или иначе ще има хомеопатичен ефект.
Осигуровките ще ги вдигнат с 1% вместо с 2% или изобщо няма. БСП ново начало щели да напускат :mhihi: :mhihi: :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 28 Ное 2025, 10:08

Новината за Uber идва от собственика на Volt. Аз никъде не прочетох нещо по-официално.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Ное 2025, 10:58

Пожелателно мислене. :mhihi:
Където стъпи тая компания, работата умира. Даже и присъединяващи те се губят с течение на времето защото куцо и сакато почва да кара и си губи смисъла. Мой познат почна да кара преди време в Швейцария, първите месеци супер доволен и после като са тръгнали масово...дърво и спря, отиде охрана в една болница. :ok:
Ама мен какво не бъркат, те ще са в София, ама не знам как ще ги посрещнат другите СЛЕД като видят, че законово не могат да ги спрат. :dunno:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Ное 2025, 13:08

Ххаха, я кажи как умира или умират стандартните бакшиши?
В цял свят може, само на територията не може, както и е и с пушенето по кръчмите..тук е най-специалното място в света

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 28 Ное 2025, 14:14

steeN написа:https://news.bg/economics/fondovata-bor ... panii.html

Кво мислите, че отпадне от бюджета? Според мен данък дивидент, няма да се промени, защото е пълна простотия и така или иначе ще има хомеопатичен ефект.
Осигуровките ще ги вдигнат с 1% вместо с 2% или изобщо няма. БСП ново начало щели да напускат :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Бизнес организациите набързо се настаниха като основни говорители срещу бюджета и много здраво бутат срещу увеличението на данък дивидент и процентът осигуровка.

И аз като теб смятам, че ще се договорят данък дивидент да остане както беше до сега, повишението на осигуровките ще е около 1%.
Мисля обаче, че ще жертват средната класа и повишението на МОД ще остане.
Вероятно ще орежат и малко разходи, за да вържат нещата. Примерно с нещо около 'Швейцарското правило' :dunno:
Ще има отвързване на МРЗ и СРЗ от автоматичните повишения. И аз залагам, че ще жертват пенсионерите, а не силовите структури и администрацията. :dunno:

Под въпрос ми е дали хората ще излязат отново на площада само срещу повишението на МОД :dunno:

П.С. Докато го напиша това и ББ ме е изпреварил :mhihi: . Да не се окаже, че и той се подвизава тук :ok:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Ное 2025, 14:32

alekangg написа:Ххаха, я кажи как умира или умират стандартните бакшиши?
В цял свят може, само на територията не може, както и е и с пушенето по кръчмите..тук е най-специалното място в света

Е, няма да умрат няцло, някои ще почнат там да карат, други ще се махнат, но една част че остане, просто ще има по-малко жълти коли в София. Но баницата като се разделя с други хора, тя няма как да изхрани пак същото количество хора, плюс още неизвестен брой, а и с падането цената на услугата, на всичко отгоре самата баница ще е по-малко за повече хора вече, тоест елементарна математика.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 28 Ное 2025, 14:41

Нали знаеш, че там цените могат да се сменят в движение в апп-а ? Крайната цел е повече баница за шофьорите или по-добра услуга за населението :wave: За да разберем кой коя баница гледа :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Ное 2025, 14:48

От време на време и аз си мисля, че има хора зачислени които да четат тук, но не бих подценявал и колективната мъдрост на форума :mhihi:

https://www.segabg.com/hot/category-eco ... lna-vnoska

"Ще отстъпим от това, което не ми харесва - данък дивидент, ще отстъпим от двата процента и ще стане 1%. Във вторник всички ще направят предложенията си. Тогава ще се събере бюджетна комисия. След като мине там, предложенията ще влязат в пленарна зала и ще финализираме годината с приет бюджет", обясни Борисов.

МОД не мисля, че е несправедливо да се вдига, по-скоро скоростта и размера на повишенията.
Най-добре да се обвърже с пенсиите, а не да е произволна мандра от където да взимат колкото си искат.
Разбира да се отпадне тавана е чиста фолклорна икономика и ще остане във фантазиите на шепа ненормалници.
Вдигането на % осигуровки, обаче си е чиста заявка за продължаване на рушенето на пенсионната система.

С дивидента настъпха голяма мотика и не знам каква е логиката освен да се задуши дребния бизнес. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 28 Ное 2025, 15:08

steeN написа:
МОД не мисля, че е несправедливо да се вдига, по-скоро скоростта и размера на повишенията.

Точно. Допреди 3-4 години беше 3000лв, но то средната заплата в София подминава 3500 :dunno: Но пък и не е нормално за 5 години да скокнем от 3000 на 5000 :no: :no: :no: Същевременно близо половината държава да се осигурява на минимална.

За понеделник вече се стяга нов протест. Работата е, че не е върнат бюджета (трябва да се гласува в парламента), защото се обсъжда с ЕК преди първо четене. А на първо четене вече е минал с пълния пакет простотии. И ако се иска намаляне на преразпределението до 40% от БВП (сега искат над 45% ) , ще трябва и през зала да мине. Ама пък БСП казаха, че ще излизат от управлението, ако ще е така. Вече почвам да си мисля дали не е поредния цирк на всички партии, за да имаме ново служебно в първите месеци с евро и да настане хаос и схеми.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 28 Ное 2025, 15:25

Аз също не съм против разумното повишаване на МОД. Но те в последната версия на проекто-бюджета бяха заложили резки увеличения.

Това че нещо е сложено там, не означава, че има ясна бюджетна цел зад него. Мисля, че точно увеличението на дивидента беше обвързано с по-ниски общи приходи от този данък. :mhihi:
Някои неща са сложени там, за да бъдат жертвани като разменна монета или да активират определени кръгове от обществото. :dunno:

Всичко това са незначителни маневри за мен.
Големият проблем е разходната част, а изглежда, че там не искат много да пипат. ОпитваА да омилостиви тълпата, като махне нещата, които най-шумно се обсъждат по медиите.

Аз лично ще съм изненадан, ако тази маневра се провали чрез излизането на много хора довечера или в началото на другата седмица. :dunno:
Не мисля че, хората ще излязат само срещу МОД и разходната част.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата