Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от N.Mihaylovski » 27 Яну 2021, 21:19

dankata написа:Ай Боримечо, наздраве!

Имам 4000 литра вино, може да измислим нещо :mhihi:
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 28 Яну 2021, 0:18

N.Mihaylovski написа:
dankata написа:Ай Боримечо, наздраве!

Имам 4000 литра вино, може да измислим нещо :mhihi:

Да не си изба :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Фев 2021, 23:08

Моята намалява прогресивно :mhihi: та за другия път се записвам от сега с 1кг.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 0:19

Някой има ли представа и може ли да препоръча нещо като хладилна витрина, на която може да регулираш температурата и влажността. Идеята е в нея целогодишно да се правят луканки, да зреят стекове и т.н. :mhihi: Не за друго, ама ми писна да ям боклуци от магазина. Особено луканки и суджуци. Тия боклуци дето ги произвеждат, май никога не са хапвали вкусен суджук, да им бера лайката алчна бокучива :censored: :bchug: :bchug: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 14 Фев 2021, 8:44

Яли са и ядат,но не ги продават. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 10:55

slatanic написа:Яли са и ядат,но не ги продават. :mhihi:

Тъй, тъй :mhihi: Ше им бера лайката :mhihi:

Трябва да си купя нещо, че суджуците искат определена температура и влажност. А и не само те. А са ми таква слабост.
Лошото е, че скоро не съм си купувал нещо вкусно, освен един на тия от Дивата ферма от нашия край, дето участваха във Фермата.
Към 70 кинта е килото, телешки, но става само като сухо мезе. Не става за печене, щото е само телешки и е доста сух.

А аз обичам по-пресни да ги мятам на скарата :mhihi: Също обичам и като мезе да ги ям по-рано, не като са се вдървили :mhihi:
Пък и при нас продават диви прасета по 70-80 кила и от тях се получават много добри суджуци за печене :bchug:
Т.е. може да си купиш лятото диво прасе, да си вземеш хубаво телешко и ако има нужда сланинка и да си направиш луканки.
Или да го направиш само от свинско, че става прекрасен за печене, ама трябва да има в какво да ги изсушиш :dunno:

Ей за такъв обикновен домашен селски суджук говоря :mhihi: Тая е от диво. Няма купена, дето да се доближи на вкус до нея :!:

P.S. При нас това завъртяното му викат луканка, не суджук :mhihi: И не, не са изгорели пържолките, така ги обичам, да са хрупкави отвън и сочни отвътре :mhihi:

Изображение
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 14 Фев 2021, 12:15

Луканки са и по моя край. Най-добре стават на шиш върху жар или в печката на дърва. Точно както казваш - отвън изгаря и става хрупкава Първите 2-3 седмици стават за печене, после само на сухо мезе. Пробвал съм да замразявам пресни луканки, но после не е същото на вкус. Бащата му се занимава и тая зима 3 пъти вече прави по 10-ина кг, та почти постоянно има пресни за печене.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 12:34

streetz написа:Луканки са и по моя край. Най-добре стават на шиш върху жар или в печката на дърва. Точно както казваш - отвън изгаря и става хрупкава Първите 2-3 седмици стават за печене, после само на сухо мезе. Пробвал съм да замразявам пресни луканки, но после не е същото на вкус. Бащата му се занимава и тая зима 3 пъти вече прави по 10-ина кг, та почти постоянно има пресни за печене.

Има доста хора, които ги вакумират. На мен проблемът ми е в какво да ги суша :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Фев 2021, 14:00

Стар хладилник колкото по голям по добре , правиш му вътре стойки за окачване на наденицата пускаш на най слабото 8 градуса вероятно ще държи 10-12 . 10 е отлична температура за сушене , влажноста с някакъв съд вода долу и само доливаш вода . Ако няма принудителна вентилация някакъв вентилатор ще трябва да му пригодиш вътре .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 14:19

Jordana написа:Стар хладилник колкото по голям по добре , правиш му вътре стойки за окачване на наденицата пускаш на най слабото 8 градуса вероятно ще държи 10-12 . 10 е отлична температура за сушене , влажноста с някакъв съд вода долу и само доливаш вода . Ако няма принудителна вентилация някакъв вентилатор ще трябва да му пригодиш вътре .

Имам наличен. Само се чудя за влажността. Имам всякакви датчици и т.н., т.е. мога да я следя. Само се чудя как мога да я регулирам :?: :bchug:

Затова се чудех дали няма нещо готово за нормални пари? За какво ли не съм харчил кинти, та :mhihi: :ok:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 14 Фев 2021, 14:24

То съхне от движение на въздуха, не от температурата. Няма никакво значение дали е в стар хладилник или шкаф. Трябва да се движи въздуха за да съхне.

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 15:01

VladiE написа:То съхне от движение на въздуха, не от температурата. Няма никакво значение дали е в стар хладилник или шкаф. Трябва да се движи въздуха за да съхне.

Температурата не трябва да надвишава 14-15 градуса, като също така е добре да не пада под 6-7 градуса. Това е основно.
Влажността трябва да е доста по-висока от тази в нормално жилище. 75% и повече.
И движението на въздуха трябва да е съвсем леко :!: Това е много важно. Защото в противен слъчай става мазаляк.
Съхне бързо отвън, а вътре става леш... :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Фев 2021, 15:09

Температурата е важна за влажноста , колкото по студен е въздуха толкова по сух . Ако разгледаш диаграмата ще видиш че максималната относитлената влажност при 10 градуса е около 75% , така че няма как да сбъркаш . Просто трябва да има съд с вода в сушилнята който да компенсира осушаването на въздуха под 75% . Влажноста няма да превиши 75% ако се подържа 10 градуса и кутията не се отваря често , реално трябва ти микроклимат в шкафа не да сушиш месото .
https://www.youtube.com/watch?v=CRi1QPsYAgc
Последна промяна Jordana на 14 Фев 2021, 15:17, променена общо 2 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 14 Фев 2021, 15:13

Говориш за оптимални условия, а аз за общия случай. Във феисбук групите за мезета е пълно с дървени философи, дето разбират и от мезета и от болести и от микробиология. Мисля че една хладилна витрина за безалкохолно ще ти свърши работа.

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Фев 2021, 16:41

Ясно. Но по-горе пишеше нещо за шкаф и не разбрах какво се има предвид. Аз имам желание да успея да суша луканка лятото. През зимата драма нямам. Изяжда се бързо и не ми пука много за условията :mhihi: Проблемът е дали може да се прави целогодишно.

Колкото до изсушаването и вентилаторите, това го казвам от опит. Едни луканки така ги направих на нищо преди години :dunno:

VladiE написа: Мисля че една хладилна витрина за безалкохолно ще ти свърши работа.

Сега разгледах, в OLX е пълно, че и не са скъпи :mhihi: Даже има разни с вградени вентилатори в тях :bchug:

Jordana написа:Температурата е важна за влажноста , колкото по студен е въздуха толкова по сух . Ако разгледаш диаграмата ще видиш че максималната относитлената влажност при 10 градуса е около 75% , така че няма как да сбъркаш . Просто трябва да има съд с вода в сушилнята който да компенсира осушаването на въздуха под 75% . Влажноста няма да превиши 75% ако се подържа 10 градуса и кутията не се отваря често , реално трябва ти микроклимат в шкафа не да сушиш месото .
https://www.youtube.com/watch?v=CRi1QPsYAgc

Мерси :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата