Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Мнения: 3946
- Регистриран на: 8.12.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dankata написа:Ай Боримечо, наздраве!
Имам 4000 литра вино, може да измислим нещо

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- c04
- Кръстникът
-
- Мнения: 548
- Регистриран на: 7.03.2014
- Местоположение: Вкъщи
- Пол: Мъж
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
N.Mihaylovski написа:dankata написа:Ай Боримечо, наздраве!
Имам 4000 литра вино, може да измислим нещо
Да не си изба


- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 702
- Регистриран на: 17.01.2019
- Местоположение: София/Чепеларе
- Пол: Мъж
- Кара: V8 HEMI
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Моята намалява прогресивно
та за другия път се записвам от сега с 1кг.

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Някой има ли представа и може ли да препоръча нещо като хладилна витрина, на която може да регулираш температурата и влажността. Идеята е в нея целогодишно да се правят луканки, да зреят стекове и т.н.
Не за друго, ама ми писна да ям боклуци от магазина. Особено луканки и суджуци. Тия боклуци дето ги произвеждат, май никога не са хапвали вкусен суджук, да им бера лайката алчна бокучива






Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
slatanic написа:Яли са и ядат,но не ги продават.
Тъй, тъй


Трябва да си купя нещо, че суджуците искат определена температура и влажност. А и не само те. А са ми таква слабост.
Лошото е, че скоро не съм си купувал нещо вкусно, освен един на тия от Дивата ферма от нашия край, дето участваха във Фермата.
Към 70 кинта е килото, телешки, но става само като сухо мезе. Не става за печене, щото е само телешки и е доста сух.
А аз обичам по-пресни да ги мятам на скарата


Пък и при нас продават диви прасета по 70-80 кила и от тях се получават много добри суджуци за печене

Т.е. може да си купиш лятото диво прасе, да си вземеш хубаво телешко и ако има нужда сланинка и да си направиш луканки.
Или да го направиш само от свинско, че става прекрасен за печене, ама трябва да има в какво да ги изсушиш

Ей за такъв обикновен домашен селски суджук говоря


P.S. При нас това завъртяното му викат луканка, не суджук


Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 515
- Регистриран на: 15.03.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Луканки са и по моя край. Най-добре стават на шиш върху жар или в печката на дърва. Точно както казваш - отвън изгаря и става хрупкава
Първите 2-3 седмици стават за печене, после само на сухо мезе. Пробвал съм да замразявам пресни луканки, но после не е същото на вкус. Бащата му се занимава и тая зима 3 пъти вече прави по 10-ина кг, та почти постоянно има пресни за печене.

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
streetz написа:Луканки са и по моя край. Най-добре стават на шиш върху жар или в печката на дърва. Точно както казваш - отвън изгаря и става хрупкаваПървите 2-3 седмици стават за печене, после само на сухо мезе. Пробвал съм да замразявам пресни луканки, но после не е същото на вкус. Бащата му се занимава и тая зима 3 пъти вече прави по 10-ина кг, та почти постоянно има пресни за печене.
Има доста хора, които ги вакумират. На мен проблемът ми е в какво да ги суша

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1617
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Стар хладилник колкото по голям по добре , правиш му вътре стойки за окачване на наденицата пускаш на най слабото 8 градуса вероятно ще държи 10-12 . 10 е отлична температура за сушене , влажноста с някакъв съд вода долу и само доливаш вода . Ако няма принудителна вентилация някакъв вентилатор ще трябва да му пригодиш вътре .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Jordana написа:Стар хладилник колкото по голям по добре , правиш му вътре стойки за окачване на наденицата пускаш на най слабото 8 градуса вероятно ще държи 10-12 . 10 е отлична температура за сушене , влажноста с някакъв съд вода долу и само доливаш вода . Ако няма принудителна вентилация някакъв вентилатор ще трябва да му пригодиш вътре .
Имам наличен. Само се чудя за влажността. Имам всякакви датчици и т.н., т.е. мога да я следя. Само се чудя как мога да я регулирам


Затова се чудех дали няма нещо готово за нормални пари? За какво ли не съм харчил кинти, та


Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- VladiE
- ентусиаст
-
- Мнения: 830
- Регистриран на: 6.09.2015
- Пол: Мъж
- Кара: E46 320D
- Мечтае да кара: F30 / F10
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
То съхне от движение на въздуха, не от температурата. Няма никакво значение дали е в стар хладилник или шкаф. Трябва да се движи въздуха за да съхне.
Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
VladiE написа:То съхне от движение на въздуха, не от температурата. Няма никакво значение дали е в стар хладилник или шкаф. Трябва да се движи въздуха за да съхне.
Температурата не трябва да надвишава 14-15 градуса, като също така е добре да не пада под 6-7 градуса. Това е основно.
Влажността трябва да е доста по-висока от тази в нормално жилище. 75% и повече.
И движението на въздуха трябва да е съвсем леко

Съхне бързо отвън, а вътре става леш...

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1617
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Температурата е важна за влажноста , колкото по студен е въздуха толкова по сух . Ако разгледаш диаграмата ще видиш че максималната относитлената влажност при 10 градуса е около 75% , така че няма как да сбъркаш . Просто трябва да има съд с вода в сушилнята който да компенсира осушаването на въздуха под 75% . Влажноста няма да превиши 75% ако се подържа 10 градуса и кутията не се отваря често , реално трябва ти микроклимат в шкафа не да сушиш месото .
https://www.youtube.com/watch?v=CRi1QPsYAgc
https://www.youtube.com/watch?v=CRi1QPsYAgc
Последна промяна Jordana на 14 Фев 2021, 15:17, променена общо 2 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- VladiE
- ентусиаст
-
- Мнения: 830
- Регистриран на: 6.09.2015
- Пол: Мъж
- Кара: E46 320D
- Мечтае да кара: F30 / F10
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Говориш за оптимални условия, а аз за общия случай. Във феисбук групите за мезета е пълно с дървени философи, дето разбират и от мезета и от болести и от микробиология. Мисля че една хладилна витрина за безалкохолно ще ти свърши работа.
Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Мнения: 3928
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ясно. Но по-горе пишеше нещо за шкаф и не разбрах какво се има предвид. Аз имам желание да успея да суша луканка лятото. През зимата драма нямам. Изяжда се бързо и не ми пука много за условията
Проблемът е дали може да се прави целогодишно.
Колкото до изсушаването и вентилаторите, това го казвам от опит. Едни луканки така ги направих на нищо преди години
Сега разгледах, в OLX е пълно, че и не са скъпи
Даже има разни с вградени вентилатори в тях 
Мерси

Колкото до изсушаването и вентилаторите, това го казвам от опит. Едни луканки така ги направих на нищо преди години

VladiE написа: Мисля че една хладилна витрина за безалкохолно ще ти свърши работа.
Сега разгледах, в OLX е пълно, че и не са скъпи


Jordana написа:Температурата е важна за влажноста , колкото по студен е въздуха толкова по сух . Ако разгледаш диаграмата ще видиш че максималната относитлената влажност при 10 градуса е около 75% , така че няма как да сбъркаш . Просто трябва да има съд с вода в сушилнята който да компенсира осушаването на въздуха под 75% . Влажноста няма да превиши 75% ако се подържа 10 градуса и кутията не се отваря често , реално трябва ти микроклимат в шкафа не да сушиш месото .
https://www.youtube.com/watch?v=CRi1QPsYAgc
Мерси

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real




E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани