Средното образование в България

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: Средното образование в България

Мнение от efren » 07 Фев 2016, 0:19

larbi написа:При днешното ниво на грамотност бих казал че пише поне като магистър :mrgreen: Реално колкото и да са грозни тези грешки, още повече направени от учител, то голям процент от хората които прочетат това няма изобщо да забележат грешки. Едно време ако това беше контролно щеше да я цялото в червен химикал, но днес сякаш всички са неграмотни. Никого не защитавам, просто такава е днешната реалност. Всички се борят за оцеляване и никой не обръща внимание как пише детето му в общият случай. Особено па тоя пълен и празен член мале мале. Даже и аз преди 1-2 години разбрах аджеба как се разбира дали е пълен или не, но не си играя особено да го пиша правилно точно него. А повечето хора не слагат запетаи и прочее неща, които се набиват повече отколкото члена поне според мен.

Запетаите поне имат смисъл, пълния член е олигофренско-комплексарски прилив на научна дейност, без смисъл, изразяващ едно голямо нищо, несъществуващ никъде освен в БГ, което е повод за гордост :mhihi: .
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 07 Фев 2016, 7:57

efren написа: пълния член е олигофренско-комплексарски прилив на научна дейност, без смисъл, изразяващ едно голямо нищо, несъществуващ никъде освен в БГ

Сериозно? НИКЪДЕ другаде няма пълен член? Не е лошо да се образоваш леко, че звучиш като пълен идиот. И е препоръчително да не изсипваш запетайките с кофата на принципа "по-добре да има отколкото да няма"- дали няма да има и една или ще се спъвам в 10 излишни е еднакво лошо.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 07 Фев 2016, 8:05

и аз съм на това мнение за члена :mrgreen: И като се хванат някои хора за тоя член, че не го пускат. Чудо голямо като някой е объркал члена. Важното е да е слагат запетаи, да не се пише бОтилка, градОс и т.н. да се пишат множествените числа без Й накрая. Ето това Й накрая като го сложат при множествени числа и направо откачам.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 07 Фев 2016, 8:32

Не, приятели, не сте прави и сега ще ви кажа с две думи и неподходяща аналогия защо не сте.

В казармата, или армията ако щете, старшините юркат и гърчат за външен вид и строева дисциплина не за да изглеждат добре войниците при преглед от началството. Защото в основите на строевата подготовка е залегнала древна психология. Ако нямаш навика всеки ден да се грижиш за външния си вид, или да си изпълняваш подсъзнателно определени действия, ще те налегне нихилизъм и апатия. Ще престане да ти пука за външния ти вид, ще олабиш брада, ще ходиш разпасан, ще почнеш да сереш по стените. Няма да ти пука. И както не ти пука за себе си, така няма да ти пука и за колегата-войник, така няма да ти пука и за задачата, а пък за държавата или живота като цяло - изобщо. Тогава като бойна единица ти преставаш да съществуваш, един вид - елиминиран си без бой. В мирно време това не е проблем, ще полежиш в дисципа, ще те уволнят, ще си даваш рушвети и т.н. Но в реални военни действия това е смъртоносно.

Същата история е с пълния член (или пълният :mhihi: ). И аз не го разбирам, като пиша официално писмо си отварям страница с правилата и го понагласявам, след 2 мин. съм ги забравил правилата. Но разбирам защо трябва да има такива правила. Защото границата от пълен член и правилни запетайки, до pisane na 6liokavica 'i to negramotno, е доста тънка. Требат си правила, да го еба!
Без страх, без спирачка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Средното образование в България

Мнение от steeN » 07 Фев 2016, 9:14

БългарскияТ език доста се е развил с времето и е съвременен език... вижте руския, още имат 600 падежи и един куп архаизми... а са били едно също в началото (все пак от нас са го взели)... ако българите са разсъждавали като теб, още щяхме да пишем - съществувателствувам, вместо съществувам и да имаме още 3-4 излишни букви в азбуката...

Правила, само заради правилата са безсмислени... казармата също. Аз пиша правилно и без да си отварям страница с граматиката или правописния речник... ама какво от това... пак си ги поставям под въпрос.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от efren » 07 Фев 2016, 10:21

d_r_a_g_o написа:
efren написа: пълния член е олигофренско-комплексарски прилив на научна дейност, без смисъл, изразяващ едно голямо нищо, несъществуващ никъде освен в БГ

Сериозно? НИКЪДЕ другаде няма пълен член? Не е лошо да се образоваш леко, че звучиш като пълен идиот. И е препоръчително да не изсипваш запетайките с кофата на принципа "по-добре да има отколкото да няма"- дали няма да има и една или ще се спъвам в 10 излишни е еднакво лошо.

Като идиот звучиш ти, което е нормално за образованието в БГ - а то се характеризира с така наречения "кантар" - колкото по-малко знаеш, толкова по-голямо самочувствие имаш. Сега господин НЕидиот, в кой друг език има пълен и непълен определителен член?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 07 Фев 2016, 10:21

Мда, факт е, че не пишем съществувателствувам, но е и факт, че пишем неграмотно, че разчитаме на чуждици и то напълно малоумни, вместо хубави български думи.
Без страх, без спирачка!

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 07 Фев 2016, 13:24

И на мен ми стана интересно къде аджеба има пълен и непълен член? Не съм експерт по Руски или другите Слявянски езици, но ако там случайно има нещо подобно, то какво от това? И все пак къде е този пълен член и какво му е толкова определящото, че е на живот и смърт едва ли не?

Слагането или неслагането на една запетая може да промени смисъла на изречението, но пълният член ако е сбъркан то какво става - нищо! Това е като апендикса в човешкият организъм - и с него и без него сме живи и нищо ни няма. Напълно излишно нещо.

П.П. Обикновено по форумите и сайтовете, когато стане война с мнения и позиции първото нещо за което се хващат хората ако няма какво друго да кажат е правописа :mhihi: Което не е лошо стига наистина да е писано супер неграмотно, ама така че да избожда очите. Обаче за един член като се хванат, щото друго няма объркано и откачам независимо дали с мен е спора или с друг човек.

П.П. 2. Съгласен съм за архаизмите. Мен ме дразнеше дваДЕСЕТ, ШЕСТДЕСЕТ и т.н. Добре, че вече двайсет е прието и за официално. Напълно излишни усложнения са това на езика. Сякаш в западните езици хората гледат да си улесняват езика, а ние сякаш гледаме да го усложняваме само. И аз си мисля че пиша правилно, но явно понякога и аз правя някоя и друга грешка. Ето наскоро разбрах че била НЕ ЗНАМ, обикновеНо и още 2-3 подобни работи. Което съответно съм запомнил и вече не ги правя тия грешки. Но това са важни неща за мен. Докато члена....
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Фев 2016, 13:42

larbi написа:...
Слагането или неслагането на една запетая може да промени смисъла на изречението, но пълният член ако е сбъркан то какво става - нищо! Това е като апендикса в човешкият организъм - и с него и без него сме живи и нищо ни няма. Напълно излишно нещо.
...

Не е съвсем така. Понякога (много рядко, наистина...) членовете (пълен и непълен) могат да променят смисъла на изречението. Например:

а). Бащата бие сина.
б). Бащата бие синът.

Кой кого бие? В двете изречения разликата е само членът, но смисълът е съвсем различен...

Или сега гледам едно заглавие във вестника: "55-годишна жена покоси грипът". Ако пишеше не "грипът", а "грипа" - смисълът се обръща. Излиза, че жената е покосила грипа, а не той - нея...
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от efren » 07 Фев 2016, 13:56

Borymeckata написа:
larbi написа:...
...

Не е съвсем така. Понякога (много рядко, наистина...) членовете (пълен и непълен) могат да променят смисъла на изречението. Например:

а). Бащата бие сина.
б). Бащата бие синът.

Кой кого бие? В двете изречения разликата е само членът, но смисълът е съвсем различен...

Или сега гледам едно заглавие във вестника: "55-годишна жена покоси грипът". Ако пишеше не "грипът", а "грипа" - смисълът се обръща. Излиза, че жената е покосила грипа, а не той - нея...

Това е поради факта, че в българския език не винаги се използва поредността "подлог-сказуемо-допълнение(обяснение и т.н.)", която според мен ако се спазва би било по добре, но не зависи от мен. Освен това в горния пример ако заменим сина с дъщерята и веднага лъсва безсмислието и недодялаността, както и факта, че е случайно и набързо измислено правилото за пълния и непълния член. Освен това, пак напомням, пълния член важи само писмено, в говоримия български той не съществува, така че горния пример направен говоримо е неправилен.
larbi написа:И на мен ми стана интересно къде аджеба има пълен и непълен член? Не съм експерт по Руски или другите Слявянски езици, но ако там случайно има нещо подобно, то какво от това? И все пак къде е този пълен член и какво му е толкова определящото, че е на живот и смърт едва ли не?

П.П. Обикновено по форумите и сайтовете, когато стане война с мнения и позиции първото нещо за което се хващат хората ако няма какво друго да кажат е правописа :mhihi: Което не е лошо стига наистина да е писано супер неграмотно, ама така че да избожда очите. Обаче за един член като се хванат, щото друго няма объркано и откачам независимо дали с мен е спора или с друг човек.

П.П. 2. Съгласен съм за архаизмите. Мен ме дразнеше дваДЕСЕТ, ШЕСТДЕСЕТ и т.н. Добре, че вече двайсет е прието и за официално. Напълно излишни усложнения са това на езика. Сякаш в западните езици хората гледат да си улесняват езика, а ние сякаш гледаме да го усложняваме само. И аз си мисля че пиша правилно, но явно понякога и аз правя някоя и друга грешка. Ето наскоро разбрах че била НЕ ЗНАМ, обикновеНо и още 2-3 подобни работи. Което съответно съм запомнил и вече не ги правя тия грешки. Но това са важни неща за мен. Докато члена....

В руския език няма членуване, камо ли пълен непълен член.

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 07 Фев 2016, 14:19

Значи, като отпада Руския/Т :mhihi: все още е мистерия къде другаде има пълен и непълен член. Очакваме с нетърпение да разберем. :mrgreen:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 07 Фев 2016, 14:29

Borymeckata написа:

а). Бащата бие сина.
б). Бащата бие синът.

Ми, не.
И в двата примера - а) и б), бащата е извършител на действието (подлог), така че само посоченият пример а) е коректен. Пример б) е грешен, защото няма как синЪТ да е извършител на нещо (задай въпроса "кой?" ако не можеш да се ориентираш).

Примерите, поднесени по този начин, не "онагледяват" що е то пълен и кратък член и има ли почва у нас. :lol:

larbi написа:Значи, като отпада Руския/Т :mhihi: все още е мистерия къде другаде има пълен и непълен член. Очакваме с нетърпение да разберем. :mrgreen:

В английскиЯ няма ли?

The man - МъжЪТ, ЧовекЪТ, Той.
A man - един мъж, човекА, мъжА.

As simple as that! :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 07 Фев 2016, 14:52

nqmam_bmw написа:
Borymeckata написа:

а). Бащата бие сина.
б). Бащата бие синът.

Ми, не.
И в двата примера - а) и б), бащата е извършител на действието (подлог), така че само посоченият пример а) е коректен. Пример б) е грешен, защото няма как синЪТ да е извършител на нещо (задай въпроса "кой?" ако не можеш да се ориентираш).

Примерите, поднесени по този начин, не "онагледяват" що е то пълен и кратък член и има ли почва у нас. :lol:

larbi написа:Значи, като отпада Руския/Т :mhihi: все още е мистерия къде другаде има пълен и непълен член. Очакваме с нетърпение да разберем. :mrgreen:

В английскиЯ няма ли?

The man - МъжЪТ, ЧовекЪТ, Той.
A man - един мъж, един човек, мъжА.

As simple as that! :mhihi:

Колега, моля те, достатъчно време ти отделих на ЛС да не се излагаш и ти пак почна:

В английския език "а" е неопределителен член, а "the" е определителен член и няма кратка и пълна форма, има само една. Бъркането на определителен и неопределителен е сериозен проблем, с който губиш смисъла на изречението и тогава граматиката би трябвало да ти отиде на по заден план. Освен това твърдеше, че имало пълен и непълен член в гръцкия език. Аз понеже нямам никакви претенции за гръцки език, ще изчакам ( аз вече 5-6 дена те чакам) да ми напишеш съответните пълна и непълна форма на определителния член в гръцкия език, та да питам някой познат грък ( ако го няма в нета разбира се). Ако и сега не успееш с гръцкия, пробвай освен с английския, например с китайския :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 07 Фев 2016, 14:57

efren написа:В английския език "а" е неопределителен член, а "the" е определителен член и няма кратка и пълна форма, има само една.

Тогава какво е "а" и "ът" в българския език? Нали аналогията е едно към едно. :P
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 07 Фев 2016, 14:58

Леле, леле, леле, ти сериозно ли се изложи толкова много с АнглийскиЯ? :mhihi:

значи a man си означава мъж/човек и до там. The man означава мъжа/човека щото е определителен член както каза колегата. И от там насетне на Български е главоблъсканицата дали да го пишеш, пълен, празен или бегал член :mhihi: Как даде Английският точно за пример, мале, мале, мале :mhihi: излагация голяма
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата