Час по История
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
Час по История
Нещо напоследък се замислям над факта, че когато бях ученик бягах от часовете и сега съжалявам неимоверно много. Та в тоя ред на мисли нека си припомним едни от най-хубавите предмети от основното ни и средно образование. Наскоксан пусна подобна тема, само, че там се изразява всички в снимки и е свързано може би с Географията, и темата доби популярност, иска ми се и тази да добие поне същата активност и да се сещаме по-често за съдбовните дни на държавата ни, за историческите личности, за историческите градове и местности. Нека всеки който знае нещо, помни, челе е из нета или библиотеки да го сподели с нас. Ако темата се развие, може да се пуснат и други такива с различни теми на размисъл.
ПС Ако модераторите решат, може да направят темата важна, за да не се слива с останалите по-преходни теми.
ПС Ако модераторите решат, може да направят темата важна, за да не се слива с останалите по-преходни теми.
- Cobra
- Turbo Pilot
-
- Кара: X5 F15 m50d,E30 TURBO
- Мечтае да кара: Това което си карам
Re: Час по История
sonny написа:Нещо напоследък се замислям над факта, че когато бях ученик бягах от часовете и сега съжалявам неимоверно много. Та в тоя ред на мисли нека си припомним едни от най-хубавите предмети от основното ни и средно образование. Наскоксан пусна подобна тема, само, че там се изразява всички в снимки и е свързано може би с Географията, и темата доби популярност, иска ми се и тази да добие поне същата активност и да се сещаме по-често за съдбовните дни на държавата ни, за историческите личности, за историческите градове и местности. Нека всеки който знае нещо, помни, челе е из нета или библиотеки да го сподели с нас. Ако темата се развие, може да се пуснат и други такива с различни теми на размисъл.
Нека аз дам тон сега,
по едни или други обстоятелства пиша една работа за
ВЕДА СЛОВЕНА
една проверка кой какво знае?
Ето и малко ключови думи щото ще има търсене в нет-а

Стефан Веркович,
Иван Гологанов.
- Eliana
- УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
-
- Кара: '96 BMW318 cabrio
Знам само, че имало нещо скандално в цялата работа с "Веда Словена" от Гологанов...
Разкажи за какво точно става на въпрос вместо да го търсиме в нета.. 

Нека започна с това:
Траки - (12 векпр.н.е. - 1век пр.н.е.)
Предполага се, че прото-траките се заселвата на Балканите, включително и на територията на днешна България през 3500 пр.н.е. През 12век пр.н.е. те вече са обособени в различни групи и населяват Балканския полуостров. древногръцкият историк Херодот дава описания на траките в своята "История" (5-3) и казва, че траките са най-многобройната народност след индийците. Във всяка отделна област Траките, носят различно име, но нравите и обичайте им са еднакви.
В средата на 4век пр.н.е. траките са подчинени от Филип Македонски и Александър Македонски и са включени в Древна Македония, но в края на века възвръщат своята независимост. В средата на 1век пр.н.е. днешната територия на България е подчинена от Римската република с което се слага край на самостоятелността на тракийските племена.
Следва Римското управление (1век пр.н.е. - 5 век)
Прабългарите, чиято родина се смята че е Памир( който има желание може да намери информация и да я напише), установяват няколко държави по пътят си към Европа. След разпадането на Велка България, която се намирала на територията на Южна Русия, една част от тях водени от Аспарух и друга водена от Кубер се преселват на Балканския Полуостров исе сливат с дошлите през 7век Славяни. През следващите няколко века България воюва с Византийската империя за да се наложи като по-голяма сила и да се разположи на по-голяма част на полуострова. Тази територия включвала цяла днешна Румъния и Македония, части от Унгария, Сърбия и Гърция. В края на 11век загуба държавността си и попада изцяло под Византийска власт. Два века по-късно отново възвръща държавността си и се образува Втора Българска държава, а в края на 14 век бива превзета от Османската империя.
Източникът който съм използвал е Уикипедия (една доста сериозна българска виртуална енциклопедия). Нека това бъде един вид увод за темата.
Траки - (12 векпр.н.е. - 1век пр.н.е.)
Предполага се, че прото-траките се заселвата на Балканите, включително и на територията на днешна България през 3500 пр.н.е. През 12век пр.н.е. те вече са обособени в различни групи и населяват Балканския полуостров. древногръцкият историк Херодот дава описания на траките в своята "История" (5-3) и казва, че траките са най-многобройната народност след индийците. Във всяка отделна област Траките, носят различно име, но нравите и обичайте им са еднакви.
В средата на 4век пр.н.е. траките са подчинени от Филип Македонски и Александър Македонски и са включени в Древна Македония, но в края на века възвръщат своята независимост. В средата на 1век пр.н.е. днешната територия на България е подчинена от Римската република с което се слага край на самостоятелността на тракийските племена.
Следва Римското управление (1век пр.н.е. - 5 век)
Прабългарите, чиято родина се смята че е Памир( който има желание може да намери информация и да я напише), установяват няколко държави по пътят си към Европа. След разпадането на Велка България, която се намирала на територията на Южна Русия, една част от тях водени от Аспарух и друга водена от Кубер се преселват на Балканския Полуостров исе сливат с дошлите през 7век Славяни. През следващите няколко века България воюва с Византийската империя за да се наложи като по-голяма сила и да се разположи на по-голяма част на полуострова. Тази територия включвала цяла днешна Румъния и Македония, части от Унгария, Сърбия и Гърция. В края на 11век загуба държавността си и попада изцяло под Византийска власт. Два века по-късно отново възвръща държавността си и се образува Втора Българска държава, а в края на 14 век бива превзета от Османската империя.
Източникът който съм използвал е Уикипедия (една доста сериозна българска виртуална енциклопедия). Нека това бъде един вид увод за темата.
- Eliana
-
Славяни
От индоевропейската езикова група. През 4 век се разделят на три големи клона: източен- анти, западен- венеди и южен- слаивни.
Карпатите разделяли южните славини на две големи групи- дакийски и панонски.
Дакийските славини са в основата на по-късно гормираната българска народност, поради което са известни още катоюгоизточни или български славяни.
От панонските славяни са произлезли сърби, хървати и словенци..
Източник: знанията ми по история от унивеситета
От индоевропейската езикова група. През 4 век се разделят на три големи клона: източен- анти, западен- венеди и южен- слаивни.
Карпатите разделяли южните славини на две големи групи- дакийски и панонски.
Дакийските славини са в основата на по-късно гормираната българска народност, поради което са известни още катоюгоизточни или български славяни.
От панонските славяни са произлезли сърби, хървати и словенци..

Източник: знанията ми по история от унивеситета

Ако започна тука, мога да напиша докторантура само във форума.
А още по-лошо, ако се намери още некой като мене, защото както спорят феновете на историята не спорят и БМВ-ентусиастите по темата 318is vs. 320i ...
Аз например, веднага мога да се заям и за траките, и за "Памирския" произход на българите и т.н. Просто историята е авангарда на политиката, и както ни е намазана политиката, три пъти по толкова ни е намазана историята.
А и не мисля че мястото на такава тема е тук - виж например http://boinaslava.net/
За Веда словена - нещата са неясни. Предполага се, че е разработка на Руското/сръбското разузнаване, но просто е ТВЪРДЕ завладяваща и добре съставена, за да е лъжлива. Но само 15 години след събирането й, не е останал НИТО ЕДИН свидетел, който да разкаже същите истории. Това е нелепо. Аз помня приказките на прадядо ми, а те датират от незапомнено време(вероятно от същото, от което са Веда Словена), а самията той ги е разказвал както 91-а, така и 41-а...
А пък и сърбин - българофил, за какъвто се представя Стефан Веркович, е непознато явление.
А още по-лошо, ако се намери още некой като мене, защото както спорят феновете на историята не спорят и БМВ-ентусиастите по темата 318is vs. 320i ...

Аз например, веднага мога да се заям и за траките, и за "Памирския" произход на българите и т.н. Просто историята е авангарда на политиката, и както ни е намазана политиката, три пъти по толкова ни е намазана историята.
А и не мисля че мястото на такава тема е тук - виж например http://boinaslava.net/
За Веда словена - нещата са неясни. Предполага се, че е разработка на Руското/сръбското разузнаване, но просто е ТВЪРДЕ завладяваща и добре съставена, за да е лъжлива. Но само 15 години след събирането й, не е останал НИТО ЕДИН свидетел, който да разкаже същите истории. Това е нелепо. Аз помня приказките на прадядо ми, а те датират от незапомнено време(вероятно от същото, от което са Веда Словена), а самията той ги е разказвал както 91-а, така и 41-а...
А пък и сърбин - българофил, за какъвто се представя Стефан Веркович, е непознато явление.
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...

- Eliana
-
sonny написа:Прабългарите, чиято родина се смята че е Памир( който има желание може да намери информация и да я напише)
Първите сведения за български племена са според Анонимния хронограф от 334 (354) г. според който българите произхождат от внука на Ной Зиези. Димитров индентифицира Зиези с шумерския владетел Заггизи (2750-2726 пр. Хр.). Още по-ценни сведения за държавното устройство на ранните български държави откриваме в шумерските хроники за управлението на шумер от кутиите (Шопов). Според Херодот народа утии е живял в Памир през V в.пр. н.е. П. Добрев (1994) показва, че ранната форма на името на един от прабългарските клонове-утигурите е утии, тъй като вместо окончанието - гури (означаващо народ) е използвано добре известното окончание –и за множественно число. Следвайки тази логика би следвало другия прабългарски клон-кутигури да се е наричал "кутии" (Шопов). В действителност такъв народ е населявал обширни територии от Двуречието в горното течение на р.Тигър още през IV-III хилядолетие преди Христа (Всемирная история, 1955). През 2495г. преди Христа кутиите завладяват Шумер и Акад и ги управляват повече от един век (Авдиев, 1948). Този период от Шумерската история е известен с разцвет на строителството и литературата. Впоследствие кутиите са били наричани още гутеи.
Втората ни прародина е около планината Имеон (Имай) в Памир. Там е съществувала древната държава Бал(к)хара с главен град Балх (сега в Афганистан) Вероятно това е индийско произношение на българа, българи. След време се появява и първата държава с име Българ в Памир и Хиндукуш. Българското народностно име е преиначавано от съседните народи, които не могат да го изговорят на своите езици:
Болхи(ки) (индийски)
Бо-ло (китайски) или Пу-ку
Булх (арменски) и по-късно
Балкар (арменски)
Палгар, Булгар (тюркски)
Бургар, Бурджан (арабски)
Болгар, Балгар (руски)
Една интересна статия за произхода на българите или какво става, когато историята и антропологията се сблъскат.... http://72.14.221.104/search?q=cache:9P6 ... lr=lang_bg
- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
-
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
10 мнения
• Страница 1 от 1