Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от enigma » 04 Юли 2026, 19:41

4ти юли започнах празненствата с 5к състезание 7 сутринта… 27 минути - not terrible, not great, мижеше и по-добре, ама на години вече гледам да не рискувам травми :D

IMG_6410.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Юли 2026, 10:27

Че това си е много солидно темпо за човек, който не живее за да тича.

Аз мога само да мечтая за подобно. Имам някакъв сериозен проблем с механиката на тичането.

На равно рядко тичам, но на пресечен терен разликата между тичане, ако изобщо моето е тичане и ръкинг с 20кг е едва около 2мин/км.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 06 Юли 2026, 4:43

Аз се радвам, че изобщо мога да тичам (за да имам шанс да избягам на кравите разбира се). Само преди година и половина имах сериозна гръбначна травма, не от тичането, но едва ходех и мислех, че съм приключил с тая дисциплина.
Но с правилната физиотерапия и упражнения (и правилното хранене разбира се :D )всичко се оправя, човек не трябва да се обездвижва колкото и да е трудно.

За пресечения терен и на мен ми е по-интересно, но там темпото рядко е толкова добро… и ръкинг като каза - мятам една 17кг българска торба на раменете и набирам по баирите, като се поизморя я въртя за награда :ok: Хубави комплексчета се получават, това си е универсален инструмент, радвам се, че ги продават и тук.
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 06 Юли 2026, 9:46

bum_bum написа:Че това си е много солидно темпо за човек, който не живее за да тича.

Аз мога само да мечтая за подобно.

Шокира ме честно казано...

Аз съм с шкембе и задник като на Дженифър Лопес и си правя под 25 мин. без проблем... А мразя да тичам и не тичам като цяло...
На маратона в Бургас през 24-та с малката, тогава на 6 :lol: направихме час и 9 мин на 10к, а батко ѝ час и 2 мин.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 06 Юли 2026, 10:49

Предполага се разстояние в мили :roll:

Средно темпо 3:22 мин/км наистина е доста впечатляващо. Интересно при какъв седмичен/месечен обем постига подобен пейс.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Юли 2026, 10:50

При мен сагиталния профил на гръбнака е изцяло грешен.

Имам едновременно и хипокифоза и хиперлордоза. От там стъпвам неправилно с всичките последствия.

В нормалния живот това е невъзможност да ходя правилно или да направя клек и тяга по учебник.

Трапеца в долната си част встрани от лопатките не се активира от никакво движение и само задълбочава проблема с развитие на раменете и гърба и различни травми. Доста време страдах и от кръст, но му хванах цаката как да го оправя.

Нещата стават по-зле като се затичам. Вместо да приземявам върху предната възглавничка трамбовам на пети, което освен смешно е и крайно неефективно и гори много енергия и ме изморява.
Затова мога да ходя много с товар, но не лога да тичам.

enigma написа:Но с правилната физиотерапия и упражнения (и правилното хранене разбира се :D )всичко се оправя, човек не трябва да се обездвижва колкото и да е трудно.

За пресечения терен и на мен ми е по-интересно, но там темпото рядко е толкова добро… и ръкинг като каза - мятам една 17кг българска торба на раменете и набирам по баирите, като се поизморя я въртя за награда :ok: Хубави комплексчета се получават, това си е универсален инструмент, радвам се, че ги продават и тук.

Това за упражненията е много вярно. Повечето хора почиват при травми. А не трябва.

Активното възстановяване е майката и бащата на лечението.

За ръкинг виж Goruck. Отдавна не съм се кефил толкова много на нещо, което съм си купил.

Торбата е вариант, но не е за дълги разстояния. Седи неестествено високо и може да бъде проблем чисто механично.

Днес с жената направихме експеримент с един комплекс на жегата, че ми писна да чета как дъртаците трябвало да седят на сенкя и да пиели вода по цял ден.

200м тичане (в пясъка на плажа там където е най-мек).
50 клека
200м тичане
40 лицеви
200м тичане
30 напада
200м тичане
20 бърпита
20м тичане
10 пайк лицеви
200м тичане

Без вода! На 29 градуса. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 06 Юли 2026, 11:00

Southside написа:Предполага се разстояние в мили :roll:

Средно темпо 3:22 мин/км наистина е доста впечатляващо. Интересно при какъв седмичен/месечен обем постига подобен пейс.

E в мили... Тук сме в България и 5к значи 5 000 м. 5к в мили какво трябва да значи... 5 000 мили :lol:
Ако 99% от форума са в България и има няколко заблудени презокеански империалиста, те ще си сменят мерните единици, не ние :ok:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 06 Юли 2026, 12:13

Какво представлява този 'ръкинг' ?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Юли 2026, 13:40

Носене на тежка раница.

Ще дойде и тук като тенденция, но нека дадем 10 години на родните инфлуенсъри да се светнат така както стана с функционалните тренировки, нисковъглехидратното хранене, фастинга и т.н.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 06 Юли 2026, 15:14

Следите ли си пулса в покой, последните месеци много ми помагаше да следя дали не предобрям в тренировките и като цяло за моментното ми състояние. А миналата седмица си дадох 5 дни пълна почивка което не се беше случвало мнооого отдавна и RHR ми удари 39. До сега не бях виждал под 40 и то пак в периоди на намалена интензивност. Обикновено като си тренирам нормално 44-46, в горни 40-ки отива ако съм правил интензивна или много дълга тренировка, а над 50 ако се разболявам или съня е бил много зле по някаква причина.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 06 Юли 2026, 18:07

drago_pavlov написа:
Southside написа:Предполага се разстояние в мили :roll:

E в мили... Тук сме в България и 5к значи 5 000 м. 5к в мили какво трябва да значи... 5 000 мили :lol:
Ако 99% от форума са в България и има няколко заблудени презокеански империалиста, те ще си сменят мерните единици, не ние :ok:

5 километра е това, стандартна дисциплина си е и тук, та затова казах не е някакво постижение.
25 минути мога с много зор и риск от контузия, правя ги от време на време на състезателната писта, където е по-безопасно.

Най-доброто ми време в тая дисциплина, което помня е 18:55 - преди 20+ години :lol: и това беше с ежедневни структурирани тренировки - спринт/дълги разстояния и т.н .

Ръкинга едно време беше безплатен с военното обучение, сега трябва инфлуенсъри да го маркетират - как се променят времената :ok:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 06 Юли 2026, 19:09

При тоя ръкинг необходимо ли е раницата да виси само на раменете, или може и с туристическа(със захват на кръста)? Питам щото има голяма разлика.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 06 Юли 2026, 19:56

Въпрос на предпочитание, но аз лично товар 20+ кг на дълго разстояние винаги бих го укрепил на кръста да се държи тежестта ниско, иначе се натоварваш нагоре и рискуваш травми…
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Юли 2026, 22:24

enigma написа:Ръкинга едно време беше безплатен с военното обучение, сега трябва инфлуенсъри да го маркетират - как се променят времената :ok:

То и основата на функционалните тренировки е положена от руските борци преди една камара години, но беше нужно да се популяризира и комерсиализира от кросфита, че да се сетим за тях и да заменим традиционния бодибилдинг.

Същото може да се каже и за българската торба, дори и за ръкинга в борбата. Виждал съм ги да търчат по баирите с раници пълни с камъни още преди 35 години.

Няма ограничения за набедрен колан, дори се препоръчва при по-голяма тежест, но аз добавям постепенно и все още съм на 22 кила като почнах с 15 и добавям постепенно за да укрепя гърба и мускулите на ядрото. Като стигна 25 ще сложа и колан като се надявам с това да си подобря скоростта на ходене, въпреки по-голямата тежест.

Всъщност почнах с 24, защото се смятам за корав ми се виждаше нищожна тежест предвид, че обикновено тренирам с 10кг жилетка, но след 3 носения осъзнах, че тая работа не е като оная и си взех по-леки плочи за да добавям постепенно.
Понастоящем мисля, че само в кенефа не ходя без тая раница и като тръгна на някъде без нея се чувствам все едно съм гол :mhihi:

Правил ли си стандартния марш от 12 мили?

b_u_b_o написа:Следите ли си пулса в покой.

Гледам го от време на време ама под 60 не падам.
Обаче кога последно съм имал нормален съм даже и не помня. Нервите са ми в повече от необходимото обикновено, а в повечето дни през лятото тренирам и двуразово.

Под 50 ми пада само нощем.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 07 Юли 2026, 19:45

12-15 мили "ръкове" съм правил доста с униформа, после нещо ми намаля ентусиазма... може би защото става скучно толкова дълго като няма с кого да се заядеш :ok:

Даже имам тениска по темата, жена ми случайно да не реши да ме натовари с нещо :mrgreen:

no_rucks.png
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Предишна

Назад към Извън Темата