Демографска криза
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Демографска криза
Според мен, чакането за точния момент за имане на деца, като всичко ти е наредено, е подхлъзване и безброй примери показват, че във който и да е момент да се родят, ще се оправите. Реално е извинение и на много им минава момента, после става по-трудно. В БГ виждам около мен все повече млади семейства, на по 20ималко, които раждат, докато повечето от моята възраст приятели и познати, все още чакат момента...
Ето едно видео, което дава идея за динамиките на раждаемостта в по-богатите държави и защо в щатите проблема е по-малък от където и да е в развития свят
Ето едно видео, което дава идея за динамиките на раждаемостта в по-богатите държави и защо в щатите проблема е по-малък от където и да е в развития свят
Re: Демографска криза
Аз имам малко противоречиво мнение по темата
Деца не се гледат с пари
. Както и leviatan каза, има обратна корелация между повишаването на доходите и раждаемостта.
Аз мисля, че има 3 основни фактора:
- Това да имаш деца масово да се възприема като върховен символ на успех и обект на желание; да е нещо готино; да е в лицата ни постоянно. А не както в момента пари, коли, почивки, скъпи вещи и т.н.
- Хората да живеят сред деца, децата да не са нещо, което срещаш рядко в ежедневието си, да не са нещо което седи в детския кът докато възрастните се забавляват отделно. Има и научни изследвания по темата - когато не се сблъскваш с деца, шансовете да имаш свое намаляват.В тоя ред на мисли "adults only" пространствата са "пръв враг на...."
- Жените раждащи и отглеждащи деца да са издигнати в култ и като цяло раждането и гледането на дете да е високо в ценностната система на жените(почти като при тия от Ергенът
). Отново е доказано, че това дали дадена двойка ще пристъпи към опити за дете зависи основно от жената. Челен пример - Монголия
Всички останали фактори са незначителни
Деца не се гледат с пари
Аз мисля, че има 3 основни фактора:
- Това да имаш деца масово да се възприема като върховен символ на успех и обект на желание; да е нещо готино; да е в лицата ни постоянно. А не както в момента пари, коли, почивки, скъпи вещи и т.н.
- Хората да живеят сред деца, децата да не са нещо, което срещаш рядко в ежедневието си, да не са нещо което седи в детския кът докато възрастните се забавляват отделно. Има и научни изследвания по темата - когато не се сблъскваш с деца, шансовете да имаш свое намаляват.В тоя ред на мисли "adults only" пространствата са "пръв враг на...."
- Жените раждащи и отглеждащи деца да са издигнати в култ и като цяло раждането и гледането на дете да е високо в ценностната система на жените(почти като при тия от Ергенът
Всички останали фактори са незначителни
17 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2