Контролиране на предваренето в E39

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520i '97

Контролиране на предваренето в E39

Мнение от vlindos » 10 Юни 2008, 14:36

Здравейте,

Някой знае ли дали има начин да се контролира предварението в Е39ка бензин - без да се сменят компютрите и т.н.
Чета по форума че има някакви кнок сензори и ЕКУта дето автоматично контролират предваренето за да става детонацията в ГМТ. 520и има ли такова нещо?
На друго място пък чета че тунинг чиповете контролирали предваренето (а нали ЕКУ-то го прави).

Въобще дайте някаква светлина по въпроса ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 10 Юни 2008, 14:59

При м52б20 няма кнок сензор (има го при м50бХХ) при нашия мотор всичко се определя от датчика на коляновия и разпределителния вал.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 10 Юни 2008, 15:01

spacepl написа:При м52б20 няма кнок сензор (има го при м50бХХ) при нашия мотор всичко се определя от датчика на коляновия и разпределителния вал.

Тия датчици променят ли предваренето ме интересува - демек сипя а100 вместо 95?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 10 Юни 2008, 22:32

не - те само казват на компа във всеки един момент на къде е завъртян коляновия и разпределителния вал - компа решава кога да даде искра, а чрез ламбда сондите и дебитомера се определя сместта - къвто и бенц да му сипеш то само би трябвало да се нагоди за него. ЕКУ-то прай сичко.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 11 Юни 2008, 12:01

spacepl написа:не - те само казват на компа във всеки един момент на къде е завъртян коляновия и разпределителния вал - компа решава кога да даде искра, а чрез ламбда сондите и дебитомера се определя сместта - къвто и бенц да му сипеш то само би трябвало да се нагоди за него. ЕКУ-то прай сичко.

Благодаря за информацията!

ентусиаст
Аватар
Кара: 525XD LCI

Мнение от Lacho » 11 Юни 2008, 15:28

Софтуера на "чипа" контролира предварението -то това е и неизменна част от чиптунинга.Ако искаш да променяш нещо само софтуерно ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 318i
Мечтае да кара: Е30 М3

Мнение от ivo_cool » 11 Юни 2008, 19:54

здравеите
и аз искам да попитам не6то
значи ми въртяха мас метъра от врътката дето е с шестограм и ми се струва че колата сега не върви като преди сякаш е по куца :( кажета каде могат да ми го настроят и с какъв уред
благодаря предварително :help:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 12 Юни 2008, 11:21

Lacho написа:Софтуера на "чипа" контролира предварението -то това е и неизменна част от чиптунинга.Ако искаш да променяш нещо само софтуерно ;)

Абе идеята ми е да погавам гориво през въздухопровода - в много малки количества. Но горивото е водород и ми интерестно дали ще скапя двигателя. Тъй като водород гори бърже и подпалва всичко заедно с него (туй е идеята по пълно изгаряне на сместта). Та ми беше идеята дали ще се самоизконтролира ЕКУ-то....

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 520,523

Мнение от боцко » 12 Юни 2008, 13:52

тва е много опасно !!!!!!за здравето !!!!!!!!!!маината му че първо 6те гръмнат колекторите пластмасовите водорода сам е безобиден смесен с въздух става една от наи избухливите смеси в тази връзка какво 6те покаже ламбдата на компа нитроген(азот) с бензин става (гориво +окислител) в твоя случаи бензин с водород и въздух гориво+гориво+окислител=богата смес(малко кислород в изгорелите газове) на теория компа трябва да включи на авариен режим на практика аз мисля че 6те грамнат колекторите а пък ако ти е в ред колата що мислиш че недоизгаря има 2 ламбди дето само тва мерят +дебитомера квото е подал +кнок(детонационен)сензор+пот на клапата на газта =предварението калколирано от компа ,малееее ква лекция ти дръпнах дано сам те отказал от водорода

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 12 Юни 2008, 14:40

боцко написа:тва е много опасно !!!!!!за здравето !!!!!!!!!!маината му че първо 6те гръмнат колекторите пластмасовите водорода сам е безобиден смесен с въздух става една от наи избухливите смеси в тази връзка какво 6те покаже ламбдата на компа нитроген(азот) с бензин става (гориво +окислител) в твоя случаи бензин с водород и въздух гориво+гориво+окислител=богата смес(малко кислород в изгорелите газове) на теория компа трябва да включи на авариен режим на практика аз мисля че 6те грамнат колекторите а пък ако ти е в ред колата що мислиш че недоизгаря има 2 ламбди дето само тва мерят +дебитомера квото е подал +кнок(детонационен)сензор+пот на клапата на газта =предварението калколирано от компа ,малееее ква лекция ти дръпнах дано сам те отказал от водорода

:)
Като за начало ще кажа че ни най-малко съм се отказал Чудех се обаче дали да почна експерименти директно на моята кола ;)
След това - бензина никога не изгаря напълно, идеята на тое водород е по-пълно изгаряне. Колкото за колекторите нали ЕКУ-то уж това прави - контролира предваренето за да няма много knocks. За ламбда сондата - откъде накъде ще влиза в авариен режим - напротив - би трябвало да изконтролира компютъра да подава по-малко гориво - не съм ли прав ? :mhihi:
Последна промяна vlindos на 12 Юни 2008, 18:09, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

не

Мнение от боцко » 12 Юни 2008, 17:29

не ламбда сондата не може да влезе в авариен режим различните показания между нея дебитомера и потенциометара на акселератора (клапата на газта) ще вкарат еку-то в авариен режим (в авариен режим аварията е в това че еку-то подава фиксиран дебит бензин фиксирано време за отваряне на инжекторите )целта е да не спреш на пътя при натрупване на грешки ти можеш да направиш каквото си поискаш с колата си особенно ако разполагаш с пари само се пази за колата резервни части колкото искаш за теб няма успех и пиши ако имаш напредък 8)

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: не

Мнение от vlindos » 12 Юни 2008, 18:12

боцко написа:не ламбда сондата не може да влезе в авариен режим различните показания между нея дебитомера и потенциометара на акселератора (клапата на газта) ще вкарат еку-то в авариен режим (в авариен режим аварията е в това че еку-то подава фиксиран дебит бензин фиксирано време за отваряне на инжекторите )целта е да не спреш на пътя при натрупване на грешки ти можеш да направиш каквото си поискаш с колата си особенно ако разполагаш с пари само се пази за колата резервни части колкото искаш за теб няма успех и пиши ако имаш напредък 8)

Чеки чеки малко.
Не съм разбирач ама туй не значи ли че ще влезе в авариен режим ако сипя а100 или 85 :mhihi: . В смисал калоричноста и ГМТ на тия вещества не се ли различава от 95 (и то доста май).
Точно показанията на тия различните устройства и евентуалната грешка не правят ли компютъра да регулира искрата вместо да се "аварира" ( :mhihi: )

Скоро ще пусна клетката и ако те (се :mhihi:) убедя, че е безопасно ще я сложа на колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

не

Мнение от боцко » 12 Юни 2008, 19:26

не защото тогава ламбда сондата (работи на количество остатъчен кислород в изгорелите газове)6те даде показания на еку-то които 6те бъдат сравнени с дебитомера и клапата и еку-то 6те регулира времето за подаване на гориво в цилиндрите от там на количеството на бензин в сместа колкото по добро е горивото по добро изгаряне по малко количество в цилиндрите ламбдата щастлива по економичен мотор подаваики допълнително гориво от какъвто и да е вид неконтролирано от еку-то(времето за отваряне на инжекторите от там количеството гориво) води до записани грешки вси4ки галимации по емолирането (излъгването на еку-та) на мотори с газовите уредби идват от горното не ти казвам че не става става трудно пък и аз не се смятам за разбирач -ама тва са основни положения в инжекционните системи за двг ако ти се струва 4е си чеша езика покажи на някои на които вярваш и според теб разбира кво сам ти написал, още веднъж ти пожелавам успех похвали се кво е станало и се пази!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: не

Мнение от vlindos » 12 Юни 2008, 19:53

боцко написа:не защото тогава ламбда сондата (работи на количество остатъчен кислород в изгорелите газове)6те даде показания на еку-то които 6те бъдат сравнени с дебитомера и клапата и еку-то 6те регулира времето за подаване на гориво в цилиндрите от там на количеството на бензин в сместа колкото по добро е горивото по добро изгаряне по малко количество в цилиндрите ламбдата щастлива по економичен мотор подаваики допълнително гориво от какъвто и да е вид неконтролирано от еку-то(времето за отваряне на инжекторите от там количеството гориво) води до записани грешки вси4ки галимации по емолирането (излъгването на еку-та) на мотори с газовите уредби идват от горното не ти казвам че не става става трудно пък и аз не се смятам за разбирач -ама тва са основни положения в инжекционните системи за двг ако ти се струва 4е си чеша езика покажи на някои на които вярваш и според теб разбира кво сам ти написал, още веднъж ти пожелавам успех похвали се кво е станало и се пази!!

абе в истината се ражда в спора нали тъй.

Така ... значи по- кислород при ламбдите -- те казват на комп-а "Абе Педи намали малко горивото че не можем си поемем дъх". Оня намаля - тъй би трябвало да е. За ГАЗ хаковете да - ама там се сменя изцяло горивото и по скоро требе да се смени софтуера да не търси характиристиките на горивната смес - а да гравитира около верните (звучи наивно - на тъй си го обеснявам), как то по принцип е направено да гравитира около стойностите на 95.

А кажи(ете) сега где бъркам. И има ли нещо вярно ? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

предавам се

Мнение от боцко » 12 Юни 2008, 23:15

предавам се :mhihi: ти сигурно си правиш маитап :mhihi: http://avtocatalog.org/index.php?option ... &Itemid=86

http://audibg.com/index.php?showtopic=25746
Последна промяна боцко на 13 Юни 2008, 0:38, променена общо 2 пъти

Следваща

Назад към E39